načítám data...

Auta stříbrného plátna

Auta a film patří k sobě. I James Bond občas jede vlakem, na to ale nikdo z diváků nečeká. Zato na pořádnou honičku ano. Která auta si však zaslouží Oscara?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Blíží se nám udílení Oscarů, nejznámějších filmových cen. 10. února se dozvíme jméno nejlepšího herce, herečky, režiséra, skladatele filmové hudby a tak dále. Budeme vědět, kdo ušil nejlepší kostým, kdo nejlépe sestříhal jednotlivé záběry dohromady, kdo dodal nejlepší vizuální efekty. Ale nejlepší auto? Ať si procházím seznam nominací sebepodrobněji, nenacházím nic. Přitom jestli je něco ve filmech skutečně nepřehlédnutelné, jsou to právě auta.

Před pár lety zakoupili sobě všichni obyvatelé Hollywoodu Toyotu Prius, dnes bychom je patrně našli za tabletem volantem Tesly. Čím ale přibzučí do studia není podstatné, důležité samozřejmě je, čím se prohání po stříbrném plátně. Mnozí z nás svou vášeň pro auta získali právě díky filmům a seriálům. Televize a kino, to jsou místa, kde se rodí nejeden sen.

Když jsem byl ještě kluk, miloval jsem všechny možné seriály. Hrdinní detektivové v nich zpravidla honili padouchy tak strašlivé, že z nich šel strach i přes tlusté sklo staré televize. Kdo jim připravil kostýmy? Co na sobě vlastně měli za oblečení? Nějaké matné vzpomínky bych na dně hlavy možná ještě našel, ale žádná sláva to nebude. Zato jejich auta si pamatuji naprosto přesně. Bodie a Doyle proháněli nádherné Fordy Capri, Jake ze seriálu Jake a tlusťoch měl světlého Mustanga, rebel Dempsey ze série Dempsey a Makepeaceová provokoval nadřízené Mercedesem W107 z půjčovny, komisař Schimanski provokoval mě Citroënem CX, kterého mi bylo líto vždy, když skončil následkem honičky ve škarpě.

Snad neexistuje seriál, kde by automobil byl jen obyčejnou rekvizitou. Auta jsou v kinematografii klíčová. Dotváří osobnost hrdiny, dávají jeho postavě hloubku a světonázor. No dobrá, to trochu přeháním, ale zkrátka auta ve filmu jsou důležitá. Bohužel jsou však naprosto nepochopitelně opomíjena a nedoceněna. Když se tvůrci pohyblivých obrázků sejdou na udílení cen, aby si vzájemně pochválili své dílo, auta zůstávají na parkovišti. Přitom co by byl James Bond bez svého auta? Kolik lidí by nepřišlo do kina na Vlka z Wallstreet, kdyby se nemohli těšit na scénu, ve které Jordan Belfort rozbije své Lamborghini? A hrdinové Návratu do budoucnosti by mohli na celý výlet časem zapomenout úplně.

Některá díla byla (alespoň v mých očích) doslava zachráněna výběrem aut. Tak třeba takový Komisař Rex – absurdní fraška, kde nejchytřejší a nejschopnější bytostí na celém komisařství je pes. Ale co naplat, byla tam Alfa Romeo 166 a tak to nemohl být úplný propadák. Nebo seriál Magnum. Nepříliš charismatický tým podivných vyšetřovatelů zmateným a nekoordinovaným způsobem plným omylů rozplétá předem jasný případ – ale v okamžiku, kdy byste chtěli sáhnout po televizním ovladači a nechat si raději než toto vymývat mozky teleshopingem, objeví se na scéně rudé Ferrari. Jeho přítomnost je stejně nesmyslná, jako celý zbytek děje, ale to je v tu chvíli úplně jedno. Prostě tam je a víc netřeba. A potom je tu film Únos aut. Spíš než o příběh se jedná o hodinu a půl dlouhou přehlídku krásných aut doplněnou o nepříliš propracovanou dějovou linku, přesto ho ve skutečnosti máme všichni rádi. 

Naše veřejnoprávní televize před časem odvysílala seriál Lovec z prostředí sicilské mafie. Zlo a hrůzy organizovaného zločinu tu nebyly věcí fantazie scénáristy, to vše bylo natočeno podle skutečných událostí. Člověku tuhla při sledování dvanáctidílné série krev v žilách a nejednou jsem si říkal, zda by nebylo pro lepší spánek vhodnější najít si nějaký řekněme pohodovější program. A co se mi z celého díla vybaví dnes, s několikaměsíčním odstupem, jako první? Lancia Thema 8.32, kterou se nechal neohrožený palermský prokurátor vozit, samozřejmě.

Že jsou auta ve filmu dobře vidět si nevšímáme jen my diváci, vidí to i sami výrobci aut. A tak se pochopitelně snaží, aby to bylo právě jejich auto, které bude vidět. Jenže tady je důležité mít na paměti, že auto má ve filmu skutečnou roli. Je potřeba vybírat, které auto se pro roli hodí a které ne. Nesprávné použití auta je neodpustitelné. Přitom tu nesmíme zůstávat při zemi, film a realita jsou zcela oddělené světy. Že Profesionálové vozili podezřelé na zadních sedadlech stísněného kupé? To je přece jedno. Ovšem obrněný Jaguar XKR bez střechy v bondovce Dnes neumírej? Pěkná blbost. Lancia Delta v doprovodu dvojice Alf Romeo 159 v Andělé a démoni krásně zapadá do prostředí a příběhu. Proč se ale v Rychle a zběsile někdo věnoval tak důkladnému tuningu Mitsubishi Eclipse, to mi vážně jasné není.

Zkrátka nebylo by od věci, kdyby i auta dostala příležitost. Ocenění za dobře ztvárněnou roli by se nemělo týkat jen herců. BMW řady 7 možná nebylo první volbou auta pro agenta 007, avšak zhostilo se jí s překvapivou grácií podobně, jako Benedict Cumberbatch, když dokázal být ve filmu Brexit slizký a ošklivý. Talent a píle je zkrátka něco, co bychom nejen měli vnímat, ale měli umět i ocenit.

A protože bojovat za rovnost a práva prakticky čehokoli je dnes naše povinnost, chtěl bych v rámci boje za práva aut ve filmovém průmyslu apelovat na vás, naše čtenáře. Nebojte se ozvat, nebojte se říci svůj názor, svou osobní zkušenost. Mít rád auta není ostuda. Nejste v tom sami. MeToo!!

No prostě – napište nám do diskuse, jaké auto si z kina či televize pamatujete, na které rádi vzpomínáte, které pro vás bylo důvodem, proč zůstat u obrazovky a především – které by si zasloužilo dostat Oscara. Diskuse je vaše!

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

sp
spooon
24. ledna 2020, 18:49
3

Zmije! Byl sem sic maličký, děj ani postavy si nepamatuji, ale Zmije je vypálena hluboko v mozku.

reagovat
Ha
Hansoff
27. ledna 2020, 07:46
0

nedávno jsem na pár dílů narazil a pusti si je znovu. Silnější dojem, než ze samotné zmie ale zbyl po fialové 'Cudě 72. Takže nejlepší výkon ve vedlejší roli?

Irwinek
24. ledna 2020, 18:50
7

Samozřejmě Peugeot 403 Cabriolet od Colomba - bez něj by to nebyl Colombo :-D

reagovat
sp
spooon
24. ledna 2020, 19:35
0

To abych řekl pravdu, tak mě nikdy ani nenapadlo, že Colombovo auto je Peugeot :-D

Ha
Habakukk
24. ledna 2020, 21:10
0

Neříkal v seriálu že má Lancii?

Irwinek
24. ledna 2020, 21:13
3

To si nemyslím, naopak všude se hlásil k tomu, že je Peugeot a že je francouzskej.
Asi mluvil o paní Colombové, ta snad preferovala italská auta

krab
24. ledna 2020, 18:55
7

Já měl nejradši Dunovku... červená se žlutou střechou :-D Když se rozzlobíme, budeme zlí. Infantilní, ale brilantní, klidně bych si to pustil někdy zase...

PS: v tom filmu je navíc obrovský množství skvělejch kár z 60. let. I ty jejich závodní Escorty, krosky motorky starý a hromada dalších.

reagovat
Irwinek
24. ledna 2020, 20:56
0

No a taky skvělá pohodová hudba :-D
taky ten film mám rád

CerVus
24. ledna 2020, 18:56
1

Asi jsem divnej, ale mě ze všech aut na filmovém plátně uchvátilo jen pár:
Coyote X z Hardcastle and McCormic
Klasika DeLorean DMC-12
1967 Mustang z filmu Dobrodruh
F-355 ze Skály
a Ford Falcon xb GT z Mad Maxe

Zajímavé, že mě úplně minula auta mého oblíbeného výrobce.

reagovat
Tomino
24. ledna 2020, 19:05
0

Coyote jsem chtěl zrovna napsat, ale předběhl jsi mě :-) Ani netuším, kdy seriál Hardcastle a McCormick běžel v TV, ale jako malého kluka mě to auto fascinovalo a sledoval jsem to asi jen kvůli tomu autu. Ze seriálu si dnes nevybavím vůbec nic, kromě toho auta, nečekal jsem, že si někdo na to vůbec vzpomene, ale ono jo :-)

krab
24. ledna 2020, 19:08
0

Z Hardcastla si taky pamatuju jenom Coyote X, ten byl boží. Jinak u ani moc nevim o čem to bylo... A někde jsem se dočetl, že prý to byla stavebnice udělaná na základě techniky Brouka snad... Ale v serálu mu dali pořádnej V8 soundtrack :)

CerVus
24. ledna 2020, 19:30
0

Byl to kit car Manta Montage založený na brouku, který byl kopií McLarenu m6gt.

beastar
24. ledna 2020, 19:07
4

Určitě bylo ve filmech různě mnohem víc zajímavějších aut. Třeba Velorex ve vrchní prchni, nebo nějaký další auta co tady kolem už lidi uvádějí. Ale jako jestli si na něco vzpomenu když se řekne auto a film... je to tudududuudu Majkl "nevergiveup" Najt neohrožený rytíř a jeho mluvící kámo kár K.I.T.T... co mlátil padouchy dveřma. A z nějakýho zvrhle divnýho důvodu je to taky naprosto neobyčejná AUDI A8 z kurýra s nekonečnou zásobou obleků v kufru a vůbec celá taková nadpřirozená..... Skáče jezdí snad akorát zapomněla mluvit.

reagovat
Beny
26. ledna 2020, 16:30
1

Jo, Kitt a Hajzlhof jsou recept na úspěch.

krab
24. ledna 2020, 19:13
2

A ještě jsem si vzpomněl : červenej Mercedes Pagoda 230 SL nebo 280 SL ve filmu Jak utopit doktora Mráčka. Ten si tam zahrál taky nesmrtelnou scénu. To byla kára... to možná bylo tehdy i pro ty filmaře složitý vůbec sehnat.

reagovat
beastar
24. ledna 2020, 19:32
0

Jo to musela bejt fakt hoňka. Sehnat to. Vůbec si nedovedu představit, že by to tady někdo měl...

po
potkanX
24. ledna 2020, 20:46
0

nemal kaja gott v tej dobe taku?

beastar
25. ledna 2020, 12:00
0

Karel měl v té době Alfu. Hodně mě na tom draždí ty falešný spztky z Hamburku. Z toho plyne že to bylo registrovaný jinde:))

ratan groch
27. ledna 2020, 23:09
0

pre Krab:
Tak mal by to byt SL280
https://www.imcdb.org/movie.php?id=71687
Inak je tam kolonka "Unidentified" kde su aj ceske auta a auta z vychodneho bloku. Myslim, ze citatelia Autickara by vedeli dost zahad vyriesit
ako napr. tato Octavia:. https://www.imcdb.org/vehicle.php?id=1344809

Opelfahrt
27. ledna 2020, 23:29
1

To mně připomnělo Mustang Convertible a Alpine A110 v „Jáchyme, hoď ho do stroje“.

Jan Machač
24. ledna 2020, 19:19
0

Stingray!

reagovat
CerVus
24. ledna 2020, 19:33
0

Ale s jakou vervou tam na tom automatu zařadil to D
:)

Jan Machač
24. ledna 2020, 20:50
0

Bylo mi asi tak deset, kdyz to bezelo na OK3. Jinak dej serialu je ve stejnem duchu jako ta znelka, ale korveta vole, tehdy jen asi 30 let stara...

CerVus
24. ledna 2020, 21:18
1

Mě to prostě nedalo :D
Hele v Mad Maxovi má v tom fordu také automat. A většinu DeLoreanů vlastně také tou zrůdností zabili.

Vojta
24. ledna 2020, 19:26
1

Komisař Rex v tom začátku nebyl špatnej. To začalo až pak později. Na 166 si tam skoro nepamatuju, protože ta tam byla až v době, kdy to bylo tak nějak nekoukatelný. Ale vždycky si vzpomenu na 155 Q4, kterou jezdil Tobias Moretti (mimochodem sám je Alfista, ale netuším, jaký podíl měl na té 155).
Na 159 si pak pamatuju ze tří filmů. Quantum of Solace, Johny English Reborn a American Assassin (tam sice byla Brera, ale nevermind...)

reagovat
BubaaCZek
24. ledna 2020, 19:57
1

Lovec policajtu. Jedna z mala dobrych Seagalovek.

reagovat
briza
24. ledna 2020, 20:08
0

NA MAGNUMA MI NEŠAHEJ!

Jako první se mi vybaví McCormickův Kojot X a džíp Nicka z Vražedného pobřeží.

Nejlepší detektiv univerza měl japonce.

reagovat
Jan Machač
24. ledna 2020, 20:51
0

Briezocka! Sto on gavari... Bluesmobil!

PepaSFI
24. ledna 2020, 20:10
0

mám neodbytný pocit že Jake v seriálu Jake a tlusťoch, měl staré Porsche ale můžu se mýlit, moc jsem to nesledoval.

reagovat
ro
rock
24. ledna 2020, 20:22
2

Gumball Rally '76 - skoro všechno, co se tam objevilo, bylo super, ale samozřejmě ikonická je Cobra vs Daytona
Gone in 60 seconds '74 - skoro všechno, co se tam objevilo, bylo super, ale samozřejmě ikonický je Mustang
Convoy '78 - skoro všechno, co se tam objevilo, bylo super, ale samozřejmě ikonický je Mack

reagovat
ro
rock
24. ledna 2020, 20:26
1

Jo, ještě jsem zapomněl...

reagovat
Ka
Karda
24. ledna 2020, 20:38
1

Lotus (asi 7) z filmu Policajt nebo rošťák

reagovat
Perníček
24. ledna 2020, 20:55
0

Spíš než tuning Eclipsu bylo k nepochopení použití aut při honičce s tankem v šestém díle. Jasný, film bylo něčím potřeba oživit, ale legendárními veterány? Nejoblibenějším vozem je pro mě Skyline GT-R R34 právě ze čtvrtého dílu (ten z druhého dílu je až moc mainstream) , díky kterému jsem ještě překousl to, že se z toho stal jeden velkej akční nesmysl.
Jinak, co mi utkvělo v paměti, v jinak ne moc zajímavých snímku, tak Dodge M4S Turbo Interceptor ve filmu Černý přízrak. Milé bylo použití Ferrari 250 GTO v animáku Arthur. A jako Saabista jsem hrozně rád, že jeden z hlavních protagonistů v Teorii velkého třesku má Saaba 9-5. :)
Jinak kdyby někdo chtěl, tak existuje databáze požitých aut ve filmech, kde je i řazení vozů podle jeho důležitosti ve snímku, ať už to celé bylo o něm, nebo tam stál jako křoví. https://www.imcdb.org/

reagovat
Csaba
24. ledna 2020, 21:05
0

Citroen DS a Fantomas
Citroen 2CV a L. de Funes/Insp. Clouseau
Ford Granada a major Cowley
Jensen Interceptor a Insp. Lynley
Escort a Det. Sgt. Makepeace
´72 Buick Riviera - Det. Ray Vecchio - Due South
Mustang a M. E. Winstead z Death Proof
´70 Chevy Chevelle SS a Jack Reacher
a x desítek a desítek dalších...




reagovat
Irwinek
24. ledna 2020, 21:10
1

Vanishing Point - Challenger R/T, Jaguar E-type
Smrt v červeném Jaguaru - Jaguar E-type
Polda, Polda 2 - carevna
Man in black - ford LTD Crown Victoria 78 s motory z hvězdných válek v kufru
MIB 2 - mercedes s autopilotem
a samozřejmě cokoli z kreslených AUT ve všech třech dílech :_D

reagovat
ro
rock
24. ledna 2020, 21:12
4

Ještě jedna kultovka mne napadla...

reagovat
Tomino
24. ledna 2020, 21:24
0

Ferat. Škoda 110 Super Sport. Theodor Pištěk. No jo, to si hooodně matně pamatuji, to jsem byl možná ve školce, když to bylo u nás v Ostravě vystaveno ve výloze v obchoďáku. Od té doby jsem to naživo už neviděl. Každopádně zajímavé auto :-)

Ronin
24. ledna 2020, 21:40
4

Viete mi zachrániť život? Za 25 minút mi letí lietadlo,ak ho nestihnem,som mŕtvy.

reagovat
Jimi
24. ledna 2020, 22:00
3

Ronin E34 M5

orobo
24. ledna 2020, 22:20
0

Ja mám 2 nejasné spomienky, tak z toho môžme spraviť kvíz:) jedno bol seriál kde Michael dudikoff jazdil na Cobre a druhé bol seriál kde hral asi herec ktorý hral vo filme americký gangster toho ulizaneho mafiána čo sa nedohodol s Washingtonom :D , ALE mal kamión, ktorý bol vlastne vrtuľník!

reagovat
orobo
25. ledna 2020, 10:35
0

Tak som to našiel sám:
Highwayman:

BubaaCZek
24. ledna 2020, 22:41
0

Kdyz uz tu byly ty busy. Videl jsem tajne kousek z kazety jako maly kluk a od te doby me tohle vzdycky napadne jako prvni, kdyz vidim school bus

reagovat
JohnyLBC
24. ledna 2020, 23:06
0

Viper alá Zmije, Cobra a Michaelem Dudikoff, a za mě nejlepší všechny BMW v bondovkách s Brosnanem, speciálně Z8 ( škoda že měla tak kratičkou roli, zasloužila by si o dost víc) a ta E38 v garazi byla taky bozi

reagovat
JohnyLBC
24. ledna 2020, 23:14
1

Nebo Bourneovo Mini :)

Adam
01. února 2020, 00:40
0

A co Bourneova statečná Volha :D

da
darkus
24. ledna 2020, 23:42
1

Jaguar E-type - serie filmu s agentem Jerry Cotton'em
Ferrari Daytona Spider - Miami Vice
Ford Mustang/Dodge Charger - Bullitt
Ford, ktereho stavel Kutil Tim
Auta z Pomady
Mercury Monterey - Cobra

reagovat
da
darkus
25. ledna 2020, 00:12
1

PS: BMW M5- BMW Films/The Hire: Star
Randezvous in Paris

a jeste bychom nemeli zapominat, ze auta hraji dulezitou roli i ve videoklipech - za vsechny napr.:
Fuel - Metallica
Got the Life - Korn
Scar Tissue - Red Hot Chilli Peppers
My Favourite Game - Cardigans
Show Me How to Live - Audioslave (remake Vanishing Point)
Gimme All Your Lovin' - ZZ Top
Pretty Fly - Offspring
Walking Contradiction - Green Day
Cosmic Girl/Cloud 9/White Knuckle Ride - Jamiroqai
ruzne hip-hopove klipy s nevkusne vytunenymi SUVecky...

ro
rock
25. ledna 2020, 09:24
0

ad ZZ Top - to auto má svůj "seriál", zahrálo si v přinejmenším čtyřech dalších klipech (a možná jich bylo i víc)...

Ronoath
25. ledna 2020, 09:49
2

Ty videoklipy - Cosmic Girl od Jamiroquai -

- MIluji F355! A vlastně všechny ty auta v tom klipu, jen kvůli tomu jsem si to koupil na CD:-)

ro
rock
25. ledna 2020, 10:04
0

Část videoklipu prý to Lambo natáčelo bez čelního skla (protože mu ho při natáčení rozbili). Aspoň tak se o tom bavili, když byl ten zpěvák na pokecu v Top Gearu.

Xander_Cage
26. ledna 2020, 21:22
0

Mě se zase při videoklipech vybaví Ferrari Dino z klipu Joyride od Roxette

custom1
27. ledna 2020, 08:10
0

Xander_Cage: Žádné Dino! Fskutečnosti replika - Magnum GT
http://www.imcdb.org/vehicle_47636-Magnum-GT.html

JohnyLBC
25. ledna 2020, 07:35
0

Mercury z Cobry...
GT40 a Shelby Cobra z posledniho Le Mans
Porsche 917 z Le Mans s McQueenem :)

reagovat
JohnyLBC
25. ledna 2020, 07:36
0

:)

reagovat
ro
rock
25. ledna 2020, 08:21
0

Tucker (The Man And His Dream)

...je teda smutný, že jsem o tomhle autě jako mladík netušil vůbec nic a začal jsem se po něm pídit až poté, co jsem si přečetl Kingovy Nezbytné věci (což už je taky dvacet let zpátky. Ach jo). Jako auto pro ďábla to není špatná volba :-). Škoda, že když to pak zfilmovali, Tucker byl nahrazen. Mercedesem.

reagovat
PlusOne
26. ledna 2020, 00:05
0

Jenže v Nezbytných věcech měl ne Torpedo, ale Talisman ;-)
Daleko víc mě lákal Esův zelený Challenger...

ro
rock
26. ledna 2020, 10:24
0

No jo no... jenže Talisman samozřejmě neexistuje a Kingův popis odpovídá Torpedu :-)...

ja
jazet
25. ledna 2020, 12:22
0
reagovat
Opelfahrt
25. ledna 2020, 14:30
2

Tak já jsem v klubu majitelů Ferrari 412 našel odkaz na film Electroma od hudební forma Daft Punk. Je to takové „hudební sci-fi“ a to auto tam hraje hlavní vedlejší roli, kdy vlastně nesleze z plátna. Je to úchvatná podívaná, teda aspoň pro mě, protože takové podceňované a zatracované modely aut mám prostě rád. Škoda, že neznám žádný film s Lamborghini Jarama (kromě klasického walkaroundu, co dělá Doug de Muro).



Jinak Ferrari 412 měl jako služebáka Tom Cruise ve filmu Rain Man, kde hrál obchodníka s auty. Super je začátek filmu, kde přejímá v přístavy zásilku několika Lamb Countach a potom je to Ferrari ještě v pád scénách na začátku filmu.

reagovat
Opelfahrt
25. ledna 2020, 14:40
3

Sice to není film, ale příběh to má.
Hrají: Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Aston Martin Vantage a Ruf CTR

reagovat
ro
rock
25. ledna 2020, 16:57
0

Hezký. Vidět Testarossu jet dveřma napřed, to je tak trochu zvrácený :-)

Moses
25. ledna 2020, 16:58
0

Trochu to tu zaspamujem mojimi oblubencami :D

reagovat
ro
rock
26. ledna 2020, 11:15
2

Vzpomenete si někdo ma béčko Wraith z osmdesátých :-) ?

reagovat
custom1
27. ledna 2020, 08:11
0

No jasně! Tam byly boží stroje! :)

tomyks
26. ledna 2020, 12:00
0

Všechno už bylo řečeno, ještě doplním Mustang Saleen ve filmu Detektivové z Hollywoodu. No a taky si slušně zahrál Chevy Chevelle SS v Jack Reacher: Poslední výstřel

reagovat
Irwinek
26. ledna 2020, 13:14
2

Celou dobu na něj myslím a nemohl jsem si vzpomenout. Dnes ráno blik a je to tady :
červenobílý Plymouth Fury 58 - Christine - auto, co se samo opraví a miluje rock n roll.
Během natáčení, protože Fury byl drahý a nebylo jich vyrobeno moc ( 5303 kusů ) , bylo do jeho podoby upraveno několik aut téhož výrobce a sice modely Savoy a Belvedere - jen modelů Belvedere bylo zničeno 21 (!)


reagovat
krab
26. ledna 2020, 13:39
3

Ale když tak nad tím přemejšlím, jaká scéna a auto si fakt zaslouží Oscara, tak bych tvrdil, že to bude černej Freightliner truck a celá ta skoro 5 minutová scéna... Tu si pamatuju od dětství, když jsem Terminátora viděl poprvý asi nejvíc ze všech sérií o Terminátorovi

reagovat
Za
Zazaa
26. ledna 2020, 14:38
0

Super přehled, takový přehled filmu k výběru na co se večer podívat :-)

reagovat
Fa
Fandatik
26. ledna 2020, 16:04
-1

Při mě je maximum Bondova DB5 z Golgfingera (a nejen tam).
Belmondův Cadillac de Ville Convertible z Veselých Velikonoc.
V Policajt nebo rošťák není jen Caterham SuperSeven, ale i nádherná Alfa Romeo Spider 1600.
A Tonoucí se stébla chytá je přehlídkou úžasných aut
(Fiat Dino Spider, Jaguar Etype, Citroen DS21,).

reagovat
Irwinek
26. ledna 2020, 18:00
2

Ó ano, Funesův E type s prodlužující se kapotou při odtahování traktoru - nejdelší kapota na světě :-D

Xander_Cage
26. ledna 2020, 21:36
0

Taky přidám něco do sbírky:
Filmy:
Vanishing Point (původní i nová verze) - bílý Dodge Challenger RT
Nebezpečná rychlost - autobus GM New Look
Interstate 60 - červené BMW E36 cabrio
Blizke Dialavy - Tatra 148
Born to Run - červený Ford Mustang Boss
Bavorák (Bumer) - černé BMW 7 E38 v druhém díle BMW X5

Animované:
Initial D - Toyota AE86
Scooby Doo - Mystery Machine

reagovat
Xander_Cage
26. ledna 2020, 21:43
1

Ještě jsem si vzpoměl:
Manta Manta - Opel Manta (různé variace)
Dirty Mary, Crazy Larry - Chevrolet Impala a Dodge Charger R/T 440

Sice ne auta, ale určitě sem patří i motorky z filmu Easy Rider.

custom1
27. ledna 2020, 08:18
0

Chop Shop a "moje" Malibu (dokonce i stejná barva)... :)

reagovat
Ho
Honzis_71
27. ledna 2020, 12:48
7

Tak na Oscara za mě výhradně tahač Peterbilt 281 z filmu Duel.
To auto samo totiž fakt hraje jednu z hlavních rolí - mám pocit, že za celý film nebylo ani jednou vidět jeho řidiči do tváře, možná jen anonymní nevýrazný obrys za čelním sklem.
Ale když se zpoza horizontu začal objevovat jeho chladič, tak mi při mém prvním shlédnutí tohohle filmu začal sakra zrychlovat tep.
Holt Spielberg ukázal že umí už ve své prvotině....

reagovat
Fax Slupson
27. ledna 2020, 14:08
0

Za posledních pár let mě dostal Lincoln Town Car z Holy Motors. Doteď si na něj dávám na ulici pozor.

reagovat
Diego16V
27. ledna 2020, 23:26
0

Stále mám v paměti seriál Zmije?? z devadesátek a stříbrnýho Dodge Viper ! Nebo ještě Hardcastle a McCormick , nevim jaxe to píše, ale měli tam takovou laminátovou raketu bez dveří?? Nápisy Coyote a nastupování okýnkem! Hustý!! No a potom si vzpomínám na film, Bez šance?? Hrál tam Lungren a taková kočička...plus tam jezdily repliky Countach nebo F40!!

reagovat
J.K.
28. ledna 2020, 18:04
4

Krásným příkladem vozu, který dotváří osobnost hrdiny, dává jeho postavě hloubku a světonázor, je Acura NSX ve filmu Pulp Fiction. Winston Wolfe by byl bez příjezdu "9 minutes and 37 seconds later" a neméně stylového odjezdu ze scény poloviční.

reagovat
Vojtáno
04. února 2020, 19:25
1

Díky, díky, díky...:D
" No, dobře. Ale jezdím příšerně rychle, tak se neztrať. A pokud mi to auto vrátíš jiný, než ti ho dávám, tak Joe bude uklízet dvě těla."

Fa
Fandatik
29. ledna 2020, 19:37
-1

Nechápu proč autor nazývá seriál Komisař Rex fraškou? Je to nejvěrnější obraz reality, kdy z baráku plného fízlů je nejchytřejší čokl. V ČR by stačila fretka.

reagovat
Vojtáno
04. února 2020, 19:29
0

Za mě Blesmobile...:D

reagovat
J.K.
04. února 2020, 21:07
2

Na cenu Oskar za rok 2011 v kategorii nejlepší automobilová role navrhuji Maserati Quattroporte za film Intouchables!(Nedotknutelní)

reagovat
Ja
Jadd
10. února 2020, 19:20
1

Ronin - Audi S8 "v manualu se vstriky Bosch" :D v honicce s Citroenem Xantii a pak stara S-klasse ve ktery De Niro strili s raketometem ze stresniho okynka. Videl sem to snad milionkrat

reagovat
Ko
Kouzelník
03. března 2020, 21:05
0

Roninovské honičky se neomrzí, jen ten Citroën je XM.

J.K.
03. března 2020, 19:52
2

Zatímco jsme zde vypsali mnoho zajímavých vozů z našich oblíbených filmů, přemýšlím, jak důležitá jsou auta i ve filmech s ženskými hlavními hrdinkami. Na cenu Oskar za rok 1987 v kategorii nejlepší automobilová role navrhuji Chevrolet Bel Air sport coupe 1957 za film Dirty Dancing.

Někdo si vzpomene na to, jak se Patrick Swayze drsňácky pomocí patníku dostával do svého vozu, když si zabouchl klíče. Někdo na Jennifer Grey převlékající se na zadním sedadle po cestě z vystoupení. Za zcela zásadní ale považuji, jak černý Chevy dokreslil charakter postavy chudého neukotveného tanečního instruktora a mnoha dívkám vryl do podvědomí, že k pořádnému hrdinovi patří i pořádné auto.



reagovat
Le
LennyLeonard
12. dubna 2020, 16:56
0



Film Faster

reagovat
J.K.
23. dubna 2020, 16:50
2

Na cenu Oskar za rok 2000 v kategorii nejlepší automobilová role navrhuji Jaguar XK8 za film Memento.

Za to, jak skvěle dokresluje postavu Leonarda (Guy Pearce), který ho celý film řídí, přestože mu nepatří.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Moskvič Ostatní Šlapací 1978
Moskvič Ostatní Šlapací

1978 rok výroby
1 koní výkon
0 ccm objem

Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat 2002
Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat

2002 rok výroby
107 koní výkon
1 600 ccm objem

Lincoln Town Car 4.6 V8 Signature 2003
Lincoln Town Car 4.6 V8 Signature

2003 rok výroby
239 koní výkon
4 601 ccm objem

Ford LTD Coupe 1971
Ford LTD Coupe

1971 rok výroby
260 koní výkon
6 590 ccm objem