načítám data...

Jak už mě nebaví pomáhat lidem s výběrem auta

Když můžu, pomůžu. Když vím, poradím. Občas mám ale pocit, že činím podobně zbytečnou činnost, jako když Don Quijote bojoval s větrnými mlýny.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Nebudu to dělat. Už to prostě nebudu dělat. Vždycky to končí stejně. Blbě. A nemá to smysl. Kdysi mě tyhle stavy po pár dnech přešly, ale teď se něco zlomilo. Pohár přetekl, ojnice se urvala, motor pod kapotou italského supersportu dohořel… Radit automobilovým laikům s jejich automobilovými problémy prostě nemá význam, a protože před svátečním lenošením vůbec nemám chuť tvořit nějaké náročnější články, povím vám proč.

Začátky jsou si vždy velmi podobné: “Zdar Vavris, ty jsi takový odborník přes ty auta, prosímtě, co bys mi poradil…”. Tak Vavris vyslechne dotaz, pouvažuje, udolá zlovolného trolla ve svém nitru a zhloubi srdce vytáhne tu nejupřímnější a nejlépe myšlenou odpověď ve vesmíru, v dobré víře, že tazateli s danou situací pomůže, či ji ulehčí. Ba i strejdu googla zapojí,aby tazatele neuvedl v omyl. Leda psí pochvu. Lidé jsou tvrdohlaví jako mezci. Žijí ve světě předsudků, hospodských mouder a podivných nepravdivých konstrukcí, takže sveřepě odolávají jakékoliv snaze o nasměrování na správnou cestu. Ze všech možných variant dotazů jsou však jednoznačně nejhorší situace týkající se výběru auta. Co jsem totiž stačil vypozorovat, tak běžný Pepa Novák, který auta neřeší a pouze ví, co se do toho lije a jak se s tím jezdí, totiž vlastně vůbec poradit nechce. On chce pouze potvrdit svůj názor a v případě ojetého vozu většinou nakoupit naprosto špatně. A toho já se účastnit nemusím. 

Probíhá to téměř vždy jako přes kopírák a já prostě musím uvést jeden exemplární příklad. To jeden kamarád, říkejme mu třeba Evžen, chtěl pro sebe a svou choť pořídit kombík. Samozřejmě to měl být diesel a aby klišé nebylo málo, ideálem byla Octávka druhé genrace. Černá. Rozpočet byl 150 tisíc a kritériem co nejlepší stav a nejmladší věk. Evžen najede ročně sice nějakých 15 tisíc kilometrů, ale už po pár větách mi bylo jasné, že nafty se NEVZDÁ! Není přece hloupý a nenechá se tím benzínem sežrat. Nu dobrá. Snažil jsem se mu tedy vnuknout myšlenku, že Octavia je sice dobré auto, ale zároveň opravdu mimořádně žádaná a tím pádem mimořádně předražená ojetina a pokud chtějí ve svém rozpočtu pořídit opravdu co nejmladši auto v co nejlepším stavu, bude lepší se poohlédnout mezi jinými značkami, protože prakticky vše z mainstreamu nakoupí jinde novější. Dal jsem mu tedy tip na Astru Combi, která disponuje na poměry dieselů velmi odolnými jednotkami CDTI (tedy fiatími JTD) anebo obligátní Focus Combi, který by s 1.8 nebo 2.0 TDCI také nemusel být zlý. Zejména by však měl reálnou šanci koupit za stejné peníze o třetinu mladší auto, než Octavii. Po pár dnech se mi ozval, jak to teda všechno probral se svým známým “automechanikem” a ten povídal, že Opel ani Ford si kupovat nemá, protože na ně jsou drahé díly a navíc se to hrozně sere a že se má držet osvědčené české Octavie, protože to je jediný dobrý a spolehlivý vůz. Cožekrucinálvole?!? V takových chvílích už se člověk vzmůže leda na odevzdaný vzdech. Vznášet námitku, že díly jsou si cenově podobné jako vejce vejci nemělo cenu, pan “automechanik” měl morální nadvládu, protože schválil vysněnou Octavii. Černou! Tak jsem kamarádovi popřál hodně štěstí a jako PS poslední záchrany doporučil zaměřit se na slabší 1.9 TDI, dávat si bacha na problematický šestnáctiventilový dvoulitr, ale hlavně opravdu přepečlivě vybírat z nabídky, protože ojetý kombík v dieselu je slovy klasika past vedle pasti, obzvlášť pokud se jedná o Octavii.

Za dva týdny bylo miminko na světě! Bylo černé, přesně jak si choť přála! “Tak co jsi to teda koupil? No máme Octávu dvoulitra, fakt krásná, černá, od soukromníka… Ten náš mechanik nám to schválil”.  No vida, tak třeba měli štěstí, třeba mají auto od nějakého soukromého prodejce a fakt se jim to povedlo i přes ten motor s nevalnou pověstí…  Krutá pravda však brzy vyšla najevo, když jsem auto poprvé uviděl. Evžen pod nátlakem své ženy vehementně toužící po ČERNÉ Octavii pořídil hrůzu. Ze soukromníka se stal podivný dovozce ojetin z Dánska. Autu svítí na tachometru 240 tisíc, ale dle ohmatanosti interiéru bych se vůbec nedivil mnohem vyšší cifře. Servisní historie žádná – to už jsem se se zdviženým obočím ptal, jestli to tomu slovutnému panu automechanikovi nebylo blbé doporučovat auto zcela bez jakýchkoliv dokladů. Zřejmě ne. To nejhorší se však objevilo následně. Auto bylo očividně trefené na předek, co je však horší, také na spolujezdcův B sloupek a jeste k tomu do auta teče. No a v Dánsku asi zaváželo jachty do moře, protože prahy jsou úplně na kaši a Evžen je majitelem pravděpodobně nejorezlejší Octavie druhé generace v tomto státě. Tipuju,že jeho mechanik pracuje ve chráněném servisu pro slepce. Překvapivě jen ten motor vrčel hezky tiše, tak třeba vstřiky i hlava přežijou karoserii :-) Toto auto prosím stálo 130 tisíc Korun a je z roku 2004. Zatleskejme Evženovi! Jak krásně skočil na špek "soukromníkovi".

V jiných případech to končí velmi podobně. Bohouš si nedal říct a s neurčitou závadou způsobující houpavý volnoběh zavítal do autorizovaného servisu, přestože jsem jej posílal ke garážníkovi. Zatleskejme Bohoušovi. Měniči dílů v Renaultu jej stáli skoro 20 tisíc, což je skvělé, když to nakonec bylo jedno čidlo za pár stovek. Eduard si za 70 tisíc koupil totálně zhuntovanou 207, protože ignoroval upozornění, že v daném rozpočtu hezké 6 let staré auto opravdu nekoupí, pokud to nebude Thalia nebo Dacia. Zatleskejme Edovi. A tak bych mohl pokračovat..

Radit lidem zkrátka nemá smysl. Stačí říct “Jo, vybral sis dobře, bude to určitě super”. Sice spadnou do pasti na mamuty, ale aspoň se do osudného okamžiku nebudou moc trápit. 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

GanGreen
17. listopadu 2016, 10:32
3

Hmmm tomu rozumim... :D Evžen je fakt kretén :D

reagovat
Pochtli
17. listopadu 2016, 15:18
1

Jenže Evžen si to nepřečte, protože si většinou čte blesk a novinky na netu a ne autíčkáře :oD

ko
kolo
18. listopadu 2016, 12:11
0

Ale ak to date na parlamentnilisty, alebo hlavnespravy, urcite si to vsimne.

krab
17. listopadu 2016, 11:08
0

Moc fajn editorial. Myslím že hodně vyčerpávajícím způsobem to popsal tady jeden náš čtenář : https://www.autickar.cz/clanek/9-vet-kterymi-vas-bazarnici-chteji-dostat/#komentar25040
Ten poslední komentář.

Občas se mi děje něco podobnýho. Naštěstí jde spíš o kamarády kteří mají taky rádi auta a tak nějak se vždy vybere společnými silami to co není katastrofou.
Musím se ovšem pochlubit, že párkrát se mi povedlo známé přesvědčit o tom, že stojí za to si nekoupit Oktávku v TDIčku, ale jinou nenápadnou, zato funkčně praktickou věc s benzínovým motorem. Kdysi si na moje doporučení pořídil spolužák z gymplu už tehdy dost ojeté, zato extra zachovalé Daewoo Leganza 2.0i za zlomek ceny českého snu a to auto mu jezdilo bez chyb fakt dlouho. Pak si po studiích koupil už bez asistence koupil vysněného Fiata Multiplu :) Myslím, že nějaký humorný příběh z vlastnictví taliána by mohl snadno vyprávět. Jiný, tentokrát kolega z práce si pořídil místo obligátního staršího MPV Sharan TDI na doporučení v daleko lepším stavu v Německu kam jsem jeli vůz Hyundai Santamo 4x4 2.0i (licenční Mitsubishi Space wagon). Auto bylo pak leta perfektně spolehlivé a navíc si mi pak moc pochvaloval jak všude vyjede v zimních měsících na horách a na chatě kterou měla jejich rodina někde na vysočině.
Ta pointa je, že často prostě běžnej vzorcec populace chce v malým limitovaným rozpočtu to co vidí u souseda a stereotypy převládnou nad selským rozumem. Ten zůstává komplet zatemněn :) Prostě jako u "Evžena".

PS: je to medvědí služba. U ojetýho auta člověk prostě nemusí na všechno přijít I když si sám myslíš že se v tom vyznáš tak nakonec můžeš sám doporučit kamarádovi či známému I pěknou blbost....

reagovat
beastar
17. listopadu 2016, 12:35
1

Nevím jestli myslíš mě jestli ano tak děkuji napsal sem to protože mě neuvěřitelně tyhle zajeté koleje v prodeji ojetin vadí (slabší slovník) a ve výsledku to škodí všem zákazníkovy ale i prodejci (samozřejmě ne všem) Ano občas najdeme světlé chvíle mě se podařilo jednou z OC I TDI udělat A6 2.6 (C4) když kluk to měl na svezení kolem domu a na masírung před holkama a klukama a najel asi 5000 ročně a to jsme přivezli snad nejkrásnější C4 co sem kdy viděl a on jí potom měl snad 6 let a ještě po roce mi psal o rady co na to dát za kola a kam to dát do servisu takový zákazník mě potom těší a člověk je rád že mu nepíšou jak se to kazí a jak je obral :) A JEDNOU sem místo Octávie dokázal prosadit Toyotu Avensis ale těch případů je tak zoufale málo. S těmi cenami dílů je to taky těžké oni lidi pořád žijí v tom že na Japonce nic neseženou, BMW je strašně drahý ( jako e39 je dnes opravdu Economy auto o e36 nemluvě ) Ford je nespolehlivý ( moje sestra Mondeo MKII 2.0 16V 412 000 od nového nechce to prodat a už se dělala celá přední náprava ale auto jede a pořád vypadá ) Audi je vlastně Škodovka ne, Subaru tady nikdo neumí opravit atd. Nejhorší je že běžně lidi ani nečtou recenze a časopisy nebo magazíny o autech před jeho koupí. Když sem kupoval Murano tak sem přečetl asi 100 recenzí ve třech jazycích abych věděl co a jak a to sem ho kupoval rok staré takže nic po smrti. Nic naplat Evžen, Zdenda, Bohouš, Pája, Pepa ti všichni pojedou ještě dost dlouho na vlně TDI a Škoda qualität.

krab
17. listopadu 2016, 13:12
1

Jo myslel :) Respektive tvůj komentář a pak hlavně i reakce z dalšího pohledu "technického poradce" od Isachse.

Poslední dva roky musím zaklepat, cokoli jsem prodával tak jsem narazil na slušného kupce, často vyloženě sympatickýho. Vlastně až na jeden případ byl soukromý prodej mého auta velmi fajn zkušenost. A to celkově jsem prodal v životě tak asi minimálně 30 aut. A taky podobný počet koupil. X lidem jsem radil, s hrstkou se jel na jejich objev podívat, naštěstí to dopadlo vždycky dobře. A asi mám štěstí na lidi co znám, že zkrátka nejsou ti případi jako Evžen, Bohouš, Zdenda atd...
Jednou jsem prodal auto do áček. Už je to dávno. C4 Quattro 2.8 to bylo tehdy. Bylo Ok, až na pár věcí co chtěli diagnostikovat a spravit. Tenkrát jsem byl klaskej případ 22tiletýho kluka co chtěl šestiválcovou Audinu, vybral jsem naštěstí v rámci možností dobře ale jak přišlo na to něco na tom servisovat přišla realita horší studentské solventnosti co si musel vystačit s příležitostnejma pracema co jsem dělal. A to ještě to bylo fajn. Vyučoval jsem tenkrát Angličtinu na firmách a tehdy se dala za to nějaká solidní kačka vydělat. No tak jsem jí holt po necelým roce odvez do áček a čekal co bude. tenkrát mě zarazilo jak ty pitomci nic na autě nezkontrolovali , fak nic neřešili a nabídli celkem Ok cenu. No, v reálu jsem pak musel asi dvacku připlatit a odvézt si z placu protiúčtem něco jinýho. To byl nejrychlejší výběr auta co jsem kdy dělal. Samá past to tam byla, tak jsem ze záplavy různejch Fóbií vzal nejvíc slušně vypadající holobytovou 1.4 MPI a rychle mizel pryč.... Na druhou stranu kdo koupil pak mojí C4 (asi notně předraženou) nenalatěl zdaleka nejvíc. Najít hezký auto v těchhle typech bazarů ještě před 10ti lety nebylo jednoduchý.. Jak je vidno není to jednoduchý doteď. A možná i horší, ty auta jsou složitější a poznat na tom jde máloco.
To mi připomíná jak jsem jel před pár lety se švagrovou kouknout na X5 2.generace 3.0i Xdrive. To jsem se v roli "najatého technika" cítil fakt blbě. Co na tom šlo poznat je stav karoserie , lakování, nosníky , podvozek atd.. ale zbytek spíš tak zapojit selský rozum a intuici a dát na něj. Tyhle auta se fakt už dneska nedaj nakupovat prohlídkou večer u benzínky pod lampou :) .... X5 nakonec byla dobrá a dobře jim sloužila, ale u těchhle aut je to buď a nebo. Respektive ono jde hlavně o to jestli si je zájemce vědom toho, že do 5letýho prémiového SUV za plácnu půl mega bude možná muset nasypat za chvíli dalších omdesát za repas třeba mechatroniku ZF převodovky například. A to se stát může, nakonec nekoupil to vybavený SUV za 2mega nový, tak holt to je princip hry.

beastar
17. listopadu 2016, 14:33
2

Je to tak dnes už to nejde přece jenom je to složitější než to bývalo za dob ojetých Audi 80 nebo Escortů kde hrozilo pár závad a koroze člověk to prolezl a řekl je to pěkné a technicky asi ok. Prostě přece jen závady a nedostatky v mechanice jde odhalit snadno vadnou spojku, ložisko nebo ruční brzdu poznáš znáze než vadný X-drive nebo elektrotechnické věci. Paradoxně to ale dnes lidé (nákup vozu) mnohem více podceňují než právě před lety. K těm velkým bazarů kdysi asi 10 let zpět sem měl na auto ESA známého na takové manažerské pozici a není to o tom že by tam stáli samé pasti jen prostě na 300 autech si může dovolit větší průměr vraků než na 30 a stejně prodáš a v AAA je problém že aby celý ten Austro/Americký ( způsobem prodeje ) cirkus mohl fungovat potřebuje k tomu obrovské zisky a tak potom nezbývá než i z paštik dělat "krásná" auta a spotřeba 3M pasty je v těchto případech legendární.

K těm SUV se mohu vyjádřit vcelku objektivně protože sem jich pár měl a doteď mám a je to přesně o tom že lidé si musí uvědomit že to auto nové stojí raketu a tak se předpokládá jistá solventnost zákazníka toho prvního a částečně toho druhého ( tam je ještě šance že to bude pašák co pustí kačku občas v autorizáku ) potom už to nikoho nezajímá a funguje to nejvíce zejména u toho co lidé chtějí X cokoliv, Q cokoliv, ML/GL cokoliv, Lincoln Navigator atp, Nissan Offroad/SUV cokoliv Infiniti :) I ty ojetá auta prostě pořád v hodně ohledech stojí stejně jako když to bylo nové jedna z věcí je pojistka a jde to dál do spotřeby, pneumatik , brzd (častěji děláš zejména potom u Mercedesu) olejů prostě není to osobáček který má sotva tunu a pod kapotou 1.4 kde brzdová destička vypadá jak když vypadla z Lego Technic mnoho lidí tento fakt úspěšně ignoruje a chtějí to jen proto že je to trendy a módní. Já to mám hlavně proto že mám koně a tahám přívěs potom taky přívěs s autem a občas kupuju koně obchodně a ty statky kolikrát někde v Alpách prostě není to sranda ale proč si to někdo kupuju jen tak na ježdění do Lidlu sem dodnes nepochopil.

beastar
17. listopadu 2016, 14:34
0

Pochybuji že to po nás tady někdo čte což je škoda:)

David Marek
17. listopadu 2016, 14:52
0

byste se divili, všechno vidíme a čteme! :)

beastar
17. listopadu 2016, 14:55
0

Ok super doufám že si to přečte i nějaký potencionální kupec Evžen co si brousí zuby na něco nového. S té mojí stylistiky a gramatiky ho stejně po první větě rozbolí oči.

sp
spooon
17. listopadu 2016, 21:14
0

taky sleduju ;-) jen teda asi nejsem ten potencionální kupec Evžen...

Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 12:22
3

Taky čtu - právě takovýto příspěvky z osobních zkušeností jsou v diskuzích to nejcennější :)

K mým zkušenostem - moji známí a kamarádi se na mě občas obrátí, ale protože mě mají za maniaka do rychlosti, tak mě berou spíš jako poradní hlas (jsem i rád - aspoň nemám "odpovědnost" za tu koupi).
Většinou na obecný mail: co bys doporučil odpovídám tak, že by si měli odpovědět na tento seznam otázek:

Kolik ročně najedeš KM?
Řešíš jenom spotřebu, nebo tě zajímají obecně POO (price of ownership?) včetně toho, za kolik auto pak prodáš?
Jak dlouho auto chceš mít?
Trváš na kombi? (hodně lidí si myslí, že potřebují kombík, protože jedou jednou za rok na hory)
Záleží ti na značce?
Řídíš rád? Chceš se za volantem bavit? Oželíš kvuli tomu pohodlí?
Kolik vás bude v autě jezdit většinu času?

Potom se teprve zamyslím a navrhnu 3-5 aletrnativ - pokusím se vyzdvuihnou plusy a mínusy. Nejsem ale mechanik, takže vycházím z toho, co nejdu na webu.

Obecně můj vlastní způsob výběru je takový, že když se pro něco rozhodnu, zadám do Google "XY common faults" a začnu číst. Většina aut má nějaký owners club a tam je informací habakuk... chce to jen hledat.

ST
STWondr
21. listopadu 2016, 21:51
0

Ahoj,
Autíčkaře čtu od začátku a nikdy jsem nenapsal žádný komentář ale tahle diskuze je velice zajímavá.
Momentálně řeším problem s změnou vozidla. Vlastním Subaru Outback 3.0 180kw MY06 skvělé auto..před ním Volvo V70 2,5TDI a Primeru SRI...tu mám dodnes. Zbytek rodiny vlastní Japonská auta Subaru a Hondy Japonci jsou super! Nicméně momentální situace mě nutí změnit povoz...zaměstnavatel mi platil cestovní výlohy v benzínu, bohužel od Nového roku se změnila norma na 100litrů (benzín nebo nafta) za měsíc což mi při nájezdu cca 1500-2500 za měsíc nutí dotovat autí...a ano žere to! Cca 11-12. Vzhledem k tomu že buduju dům se mi nechce dotovat auto Když nemusim :-) No a vybírám teda nástupce...teda alternativní řešení. Požadavky mám cca toto: Pohon 4X4, motor alespoň 100kw( cca 4000km ročně tahám přívěs), Kufr min 400l,pohon 4X4 a světlost více než E46( jezdím i polem...), no a palivo??? Benzín...nedělám si iluze o spotřebě ostatních rozdíl proti Subáru nic moc. Chrochták bude asi lepší...naftu mužu mít ješte jakon plus za nákupku. No a Když si to vemu že se chci vejít do cca 200 tis. Tak mi vychází BOHUŽEL ta zpropadená OCTAVIA II 4X4( 1.9TDI s CHipem na 110kw nebo 2.0TDI 8V? ještě nevim poradtě moc ty auta neznám)...nebo tu máme alternativy nejblíže mému srdci bude Forester SG 116Kw...jezdí za 8-9(lpg mě moc nebere) nebo Honda CR-V 2.2d-tec( moc se mi nelíbí ale sem ochotný jednat). Jinak zhola NIC...Volva jsou olítaný a AUDI a BMW nizounký a olítaný. Koncern (Škochtle) poravdu nabízí celkem rozumnou volbu a ač se bráním zuby nehty tak logické řešení není MX-5 ale právě ta Octavie. Sem přístupný vašim názorům. Ale proste n ic jineho asi není. Díky Jirka

krab
21. listopadu 2016, 22:29
0

Ahoj Jirko :) , svět je naštěstí pestřejší než Octávka II TDI 4x4. Problém není, že by to bylo mizerné auto, problém je, jak už se tu popisovalo, že je tak žádaná až zkrátka není na našem trhu snadný najít pěkný kousek za přiměřenou cenu. A není důvod si na toto auto jakkoli připlácet oproti jiné světové konkurenci. Octávka II. je zkrátka průměrné auto se vším všudy, navíc patřící konstrukcí do nižší střední třídy a tvářící se jako střední třída na kterou ovšem nemá. Stejně jako bratr Seat Toledo.

Subaru Outback 3.0i je vynikající auto. Nikdy jsem ho neměl, mám ale dojem, že bude moc fajn , navíc má plochý šestiválec pod kapotou. Chápu, že bojuješ se spotřebou a chceš něco co bude praktičtější, ale ani nezabije nějakou tu elementární radost s řízení.
Mohl bych z legrace poradit to vyměnit za Alfu 159 3.2 QV 4x4 , ale to je jenom vtip :) , pak by byla dobra Mazda 6 2.3 MPS, ale ta nebude umět moc po poli a ani spotřebou si nepomůžeš.

Doporučil bych malinko zvýšit tu hranici rozpočtu a uvažovat nad Suzuki Vitara 2.0i . Například jako tohle aktuálně nově inzerované : https://www.sauto.cz/osobni/detail/suzuki/grand-vitara/17074014?goFrom=list

Terénní auta Suzuki mám hrozně rád. Vždycky na dovolený v Řecku si půjčuju na pár dní Jimnyho :) Jimny je dobrý na pole a na horské silničky na mizerným asfaltu či betonu s šílenejma dírama na řeckým malým ostrovu, ale není to na tahání přívěsu 4000km ročne :) Asi by to šlo, ale jel bys max 70km/h a žralo by to taky slušně.
Předposlední Vitara bude dobrý kompromis mezi opravdu dobrým autem do terénu a pohodlným společníkem na silnici. Technika bude spolehlivá a řízení bude příjemný. Nebude zdaleka tak rychlá jako Outback, ale na delší cestě normální klidnější rychlostí bude žrát tak 8 litrů , takže to bude o pořádný kus lepší než Outback.

Ale to jen takovej nápad. Mimochodem v práci mám k dispozici Octavii II. Scout 2.0 TDI. Je to naše poolové auto. Žádnej zázrak to není. Drží se jen díky neúměrně drahému servisu , a to nemá najeto ani 200tis. km a upřímně řečeno bych to auto doporučil snad jedině v případě že se dá sehnat jako bezproblémová ojetina za rozumnou cenu, což v našich českým podmínkách skoro nejde. Spíš seženeš problémový a vice méně předražený kus.

beastar
22. listopadu 2016, 00:21
0

Jirko musím konstatovat že tvoje rozhodování a z toho plynoucí dotaz mě docela zaskočil a za těchto podmínek se Octavia jeví jako zajímavá volba (Fuj to sem začal jak někde na TipCars kde je vždycky odpověď Škoda) a potom sem si dal tu práci a zamyslel se znovu a napadlo mě že ty vlastně vůbec nepotřebuješ Octavii. Nabízí se tady jedno málo známé auto Jeep Compass 2.0 crd vydává sice trochu zvuk jako traktor ale spolehlivost motoru je vysoká a spotřeba nízko při velmi svižné jízdě někde kolem 7 litrů, vysoký je dost, odolný celkem taky a to co nedá na silnici oplatí mimo ni navíc se tam i vejdeš celkem do rozumné ceny. Potom bych tu měl klasiku BMW X3 první generace 3.0d 218hp a řekněme nějakých 8/9 litrů při středně psychadelické jízdě. A teď do mě uhodí možná blesk ale v ČR značně neoblíbený Citroen C-Crosser kde se dá sehnat i 7 místná konfigurace, 4x4, vysoký posed a přitom to na silnici nepůsobí nijak uměle (samo na závody to není) Pak jsou tady věci jako Nissan X-Trail (ale to je už spíš do lesa a pro chataře) No a teď co bych si koupil já ( zvláštní vkus možná až nevkus :)) na tyhle účely Suzuki SX4 1.9DiS (nebo jak to mají voe) 4x4 projede to hodně slušně a na silnici tomu těch 120 koníků celkem stačí , spolehlivost na úrovni ale designově a vůbec zaměřením je to trochu jinde než combi Octavie. Víc se tady o tom podiskutovat nedá to co psal pan Krab taky není k zahození ( vždycky si vzpomenu na pana Krabse z té pohádky o jedné houbě, sorry:) už je to ale OTx452

krab
23. listopadu 2016, 19:17
0

:) Normálně jsem si to musel najít o kterou pohádku jde. Už jsem na to přišel. SpongeBob v kalhotách. Wikipedia říká :
Pan Evžen Krabs – Evžen Harold Krabs nebo Pan Krabs je šéf a majitel Křupavého Kraba. Nejvíce ze všeho miluje peníze. Bojí se mimů.

to už je teda OT x 453 :)

beastar
23. listopadu 2016, 20:54
0

To je přesně on jasně je to hrozný kapitalista a úplně nenávidí ty kousky toho SpongeBoba který je zase hroznej pankáč ne že bych byl věrný divák ale občas sem to s dětma viděl :) Tak je to Krabs a je to krab tak proto... 454. Nechápu že někdo kdo dělá do starších aut má i smysl pro hůmor jak s nima vyjdeš na těch srazech ? :D

sk
skodafil
17. listopadu 2016, 11:09
0

Ja uz jsem se naucil rikat ne. Chces poradit? Vyber si sam, co se ti libi. Sice to zpocatku trochu bolelo, jsme lidi od natury napomocny, ale mam klid. Neni jine spravne reseni. Pokud by totiz dali na me doporuceni, jsem v jejich ocich za to auto odpovedny a driv nebo pozdeji mne ceka pruser.

reagovat
RCNP
17. listopadu 2016, 11:19
0

Vůbec si nechce představovat to množství požádání o radu. Jen na mě, ne-ignoranta, se sbíhají kamarádi mimo autařský vesmír aspoň tak dvakrát třikrát do roka, co potom na profíka. A přesně je to jen o potvrzením jejich volby a případný ujištění jestli si z něj nebudou dělat lidi srandu. Ale na druhou stranu se mi dvakrát podařilo obrátit kacíře na správnou víru a byli za to dokonce rádi a dali mi zapravdu. Dva z cca 10 je fajn poměr. Jednomu jsem jen ukázal, že existují i jiné značky než škoda a vw a skončil se swiftem kterého má rád. A druhý přešel po dvou služebních dieselových A6 k 535ix a vždycky když ho potkám, tak mi říká jak ho to auto hrozně baví. Čest výjimkám a Evžen třeba taky příště dostane rozum, retard jeden.

reagovat
Ev
Evlo
17. listopadu 2016, 11:38
0

Nechapu hlavne jak muzes nekomu kdo se o auta nezajima neco jineho nez oktavii? Cokoliv jineho nez skoda je v cr servisne sebevrazda. Samozrejme pro autickare je to super, ze levne koupis ruzna super spolehliva auta o kterych se neco traduje, ale musis zvladat servis sam.
Uprimne potrebovat poradit s vyberem auta, navic ke KOUPI, tak nejlepsi je oktavka, to je jasne.

reagovat
Ča
Ča Snač Aj
17. listopadu 2016, 11:53
0

Ne asi, globalizace do Česka ještě nedorazila koupit díly na auto vyrobené jinde než u nás, je takřka nemožné.

Ev
Evlo
17. listopadu 2016, 12:27
0

Ale ja o tom, ze na jina auta koupit dily nejdou, ani o tom, ze velka spousta jich bude mit stejneho vyrobce, s velkou pravdepodobnosti z CR, nic nepisu!

Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 12:31
0

To není pravda - náhradní díly na auta s podobnou pořizovací cenou stojí +- stejně.
Jasně, pokud někdo zvažuje mezi OII, nebo BMW e90, pak je cenou za díly na na cca 1,5 násobku, ale i to se dá zvládnout, když o tom člověk ví.
Tvrdit ale, že pouze Škoda dává smysl na základě ceny za náhradní díly není pravda.

Ev
Evlo
21. listopadu 2016, 12:50
0

Ani o cene dilu nepisu, skoda bude cenou dilu podle me z bezne produkce jedna z nejdrazsich. Pisu o servisu!

Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 13:32
0

Pokud mluvíš o autorizovaném, pak možná ano. Pokud ale budeš ojetinu servisovat někde v místním servisu, tak ti tam za stejnou cenu/hod odservisujou Okrávku, Mondeo i Mazdu MX-5.
I u autorizovaného servisu si ale myslím, že ceny nebudou tak dramaticky rozdílné (u srovnatelných modelů) - nemyslím si, že by si třeba Ford, nebo Mazda mohli dovolit mít výrazně dražší pozáruční servis, než Škoda

Ev
Evlo
21. listopadu 2016, 13:36
0

Pisu o tom, ze u oktavky je nejvyssi sance na uspesny servis a naprosto nejvyssi kvalita sluzeb.

Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 14:07
0

Nějaký zdroj? Nebo je to subjektivní dojem?

Stejně můžu tvrdit: vzhledem k tomu, že jsem Oktávku nikdy neměl, ale měl jsem Forda a Mazdu, a byl jsem se servisem vždy maximálně spokojen, tak mohu subjektivně tvrdit, že největší šance na úspěšný servis a naprosto nejvyšší kvalita služeb je pro Mazdu a Ford. Toto moje prohlášení má naprosto stejnou váhu, jako to tvoje = nulovou.
Opravit koncern, stejně jako základní modely ostatních značek zvládne dnes většina neautorizovaných servisů (jeden mám přes ulici a majitel je soused) - servisují Koncern, Fordy, Mazdy, starší BMW a Porsche, Lexusy, korejce i Japonce. Hodinovou sazbu mají pro všechno stejnou. Nevím o tom, že by se na nějakou značku specializovali.

Ča
Ča Snač Aj
21. listopadu 2016, 17:23
0

Omlouvám se, že píšu až teď, nějak nebyl čas.. špatně jsem pochopil původní komentář, myslel jsem, že jde o ironii. Tak jsem si přisadil. No chyby se stávají :) Ale k věci. Odkud se bere víra v nejvyšší kvalitu služeb a úspěšný servis? Jediné co mě napadá, je naděje, že s nimi má nejvíc mechaniků zkušenosti, ale na druhou stranu, ač Škodovek tu jezdí hodně, tak jiných aut tu není o tolik méně.

Ev
Evlo
21. listopadu 2016, 18:23
0

Draze zaplacené zkušenosti.

beastar
21. listopadu 2016, 18:31
0

Většina aut až na výjimky je blbuvzdornější a opravu zvládne každá malá garáž a díly? Myslíte že někdo řeší něco extra no jistě že ne. Je to Kelly, Cora, ACI, Elit a vrakáče. Pak tu máme servisy neautorizované co se specializují na určitou značku že mají někoho kdo tomu třeba fandí ale když tam dáš jiné auto tak to taky zvládnou. Vyšší opravitelnost značky Škoda je nesmysl pokud to nesrovnáváš třeba s Roverem běžné značky opraví každý mám teď 6 aut od tří výrobců a nemám problém snad krom toho že je to občas dražší ona poloosa na Murano fakt stojí víc než na Superba ale to dá rozum. Měl sem Bmw, Audi, Mazdu, Nissan, Volkswageny jednou Seata, Peugeot, Renault a i tu Octavu a jedničku Superba servis vždy ok nebyl problém ba ani s tím Porsche není problém v Praze je asi 100 lidí co tomu rozumí a mohl bych pokračovat a kratší by bylo vypsat to co je na údržbě problém než opak;)

Ev
Evlo
21. listopadu 2016, 20:06
0

Ty lidi si to kupujou take drahy jen tak, zadny duvod to nema. OK, beru Na vedomi, odted co koupim, take dam do servisu. Urcite tu bude nejaky clanek o servisech

beastar
21. listopadu 2016, 21:02
0

Nevím jak si to myslel ale drahá auta si kupují v Čechách často lidé ani ne tak kvůli autům ale kvůli jedné jediné věci a tou je nutnost pohrát si s "DPH" ( ono lepší auto než obdarovat Andejwehr ) pak je druhá sorta co neřeší jestli destičky stojí 350 ,- nebo 3,500,. a té je potom nějaká opravitelnost zcela ukradená protože je jim jedno jestli auto vezou do Německa nebo do vesnice vedle ( znám několik mých bývalých zákazníků co vozí věci jako A7 atp na autorizovaný servis do Německa ) Ale trvám na tom že běžný servis ti vesnický mechanik Pepek udělá na všem stejně a je jedno zda jde o Fiat Stilo nebo Škodu Octavia ( respektive na všem co zná z katalogu Kelly dílů ) Ale mě nevěř měl sem jenom kolem 30 aut doposud a denně s tím nesmyslem obchoduji :))

Ev
Evlo
21. listopadu 2016, 21:14
0

Myslel jsem to tak, ze oktavky jsou drahe oproti porovnatelnym autum jinych znacek.

Se
Sedrik
22. listopadu 2016, 07:30
0

Cenu oktávek drží nahoře právě lidi s názorem, jako máš ty :) Pokut si většina republiky myslí, že jediné uservisovatelné auto je ojetá oktávka, tak se to projeví na ceně ojetin - článek tady o tom už byl - přesně ten, pod kterým se bavíme.
Nabídka - poptávka.
A ne, lidi to (škodovku) nekupují proto, že by byla pravda, že je servis levnější. Kupují to proto, že jsou PŘESVĚDČENI, že je servis levnější, i když to pravda mnohdy není. Z mého okolí má jen jeden člověk ojetou škodovku (jinak Peugeot 407, Mazda 6, Opel Astra...) Žádné hororové příběhy o servisech jsem od nich neslyšel. Jsou to totiž pověry

Ev
Evlo
22. listopadu 2016, 09:51
0

A kdyz to teda vse tak znas, tak proc je nove tak popularni leasing.

Ha
Hajný
22. listopadu 2016, 11:25
0

Protože je to pro lidi pohodlné. Sice cenově dost nevýhodné, ale pohodlné. Člověk je líný tvor a je rád, když za něj řeší problémy někdo jiný. Proto je dnes OL tak populární

beastar
22. listopadu 2016, 13:24
0

Ještě bych dodal že leasing (klasický finanční) už zase tak moc populární není, fyzické osoby ale i menší firmy si berou zejména úvěry (na auto třeba od GE nebo Essoxu) a důvodem je to že vozidlo je ihned v jejich majetku a to znamená že odpočet DPH je okamžitý jako kdyby proběhla koupě cash u fyzických osob je hnacím motorem to že auto je jejich (ono to tak doslova není ale psychologický efekt dělá svoje) Velké firmy ( čím dál více i menší )mají všechno na operativní leasing který se dost liší od FLe. Oblíbenost finančních leasingu klesá rok od roku a to jak pro ojetá tak pro nová.

Ev
Evlo
22. listopadu 2016, 13:44
0

A klasicky financni leasing ma zustatkovou hodnotu vozidla, nebo co? Podle me je v cr ta terminologie dost perverzni, myslim si, ze schvalne v tom nekteri delaji bordel.

beastar
22. listopadu 2016, 19:57
0

Ano finanční leasing má zůstatkovou hodnotu vozu a po jejím zaplacení a doplacení všech splátek se stává nájemce majitelem věci (vozu) Operativní leasing se dá jednoduše nazvat jako pronájem vozu (půjčovna se službami) a potom tady máme úvěry (v tomto případě účelové kde je předmětem koupě vůz) jsou sice dražší o něco málo než finanční leasing ale vozidlo je hned v majetku kupujícího což se hodí jak firmám tak občanům i když už dávno neplatí že úvěr = auto je moje a můžu ho prodat tak se tomu pořád mezi lidmi daří. Klasický finanční leasing upadá zejména proto že se vždy daní jen splátka leasingu, auto nelze prodat a o mnoho hůře se z něj vyvazuje i v případě neplnění závazků a s vozem lze disponovat až v momentě ukončení smluv s poskytovatelem leasingu. Je to na dlouhé povídání ale třeba projekt Škoda Auto jménem Škoda bez starostí má docela úspěch i přestože nelze pořídit všechny výbavy a typy aut protože je to jednoduché levné a vlastně je to operák a lidi si dneska nechtějí dělat starosti s čísly tady to za ně Škodovka spočítala a nic moc se nekomplikuje ani během leasingu jak je nemám rád tak tohle vymysleli fakt pěkně.

sp
spooon
17. listopadu 2016, 11:55
0

autíčkářstvím lehce postiženej kamarád taky vybíral...Octu 4x4, VW Caddy, snad i nějakej Passat...až sem ho nakonec přesvědčil k Impreze WRX. No podle úsměvu vždy když ho vidím jet, je zřejmě spokojenej(zvláště teď na Ještědu na prvním sněhu :-D). Jen jeho rodina mě nemá ráda, ta prostě tu Chrochtávku ci Caddyho chtěla...

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
17. listopadu 2016, 12:19
3

Jo, tak presne tenhle problem uz nejakou dobu resim s jednim kamaradem, kterej shani jetyho Mustanga. Par aut si vyhlidnul a byl je zkouknout. Uz podle fotek totalni mrdky. Tak jsem mu nasel nejaky lepsi tipy ja. No jo, jenze ty auta jsou o polovinu drazsi. Proc asi, to uz neresi. Proste je to podle nej drahy, kdyz vidi, ze se daji stejny rocniky koupit za uplne jiny penize. A tak zvazuje, ze tu mrdku, ktera je nejen evidentne po bouracce a jeste nahovno opravena, s divnyma papirama a polovicni vybavou, proste koupi. Protoze je to levny. A kdyztak si ho casem "vymazli". Coz v realu bude znamenat, ze tenhle autama nepolibenej tvor tam zahuci jezdenim po servisech za daleko vic, nez kolik by dal za auto v dobrym stavu a pak bude jen premyslet, jak se toho rychle zbavit, dokud to je schopny pohybu.
Ale stejne mu to nevysvetlim a on si mele svou. Takze ho nechavam, at si natluce hubu sam. Je to nejlepsi, co muzu udelat sam pro sebe. Nema smysl radit nekomu, kdo tomu sice vubec nerozumi, ale ma vlastni rozum a na jiny rady neda.

reagovat
beastar
17. listopadu 2016, 12:22
0

Zní to až neuvěřitelně JENOM je to naprosto běžné a pravdivé. Jasně že ten dovozce na Evženovy udělal třeba třicítku a ani se moc nenadřel protože mu zrovna nějaký Ahmed v Dánsku nechal černou OCII v naftě která je ve Skandinávii obvzlášt bezcennou ojetinou prostě dokud budou Evženi budou i dovozci jako tady Karel. Lepší je neradit těmto případům kdy člověka postihne posedlost že musí mít to co mají "všichni".

reagovat
Přemda Honda
17. listopadu 2016, 13:59
0

To byl velice trefný článek,takový ze života :-D
Přesně tak to je.

reagovat
ri
richard krupa
17. listopadu 2016, 14:20
3

Pred dvoma rokmi som vyberal pre priatelku Mini. Dolezite parametre boli farba, nemat ziadne zavodne pruhy a zvysok si uz viete doplnit aj sami, nechce sa mi to pisat.
Jedna vec je radit kamaratom a jedna frajerke, ktora Vam robi veci, ktore sa neucia v kostole.
Ked mi odmietla 4. Mini, limitovanu ediciu v cokoladovej, benzinovy dvojliter s vyfukmi v strede tak som to vzdal.
Musel som na to ist od lesa. Auto musi byt krasne, nemusim sa bat ziadnych predsudkoch a zarucenych reci od krcmovych kamaratov a automechanikov.
Nasiel som jej kupe Alfa Romeo GT v najvyssej vybave s vela najazdenymi kilometrami za smiesne peniaze.
Dizajn rozhodol, kym sa dozvedela od ludi, ze si to nesmie kupovat, tak uz bolo doma.
Este aj po dvoch rokoch mi obcas z nicoho nic napise na whatsapp, ze ma strasne krasne auticko.
Samozrejme, dvakrat sa v noci z nicoho nic vybila baterka, ale aj Alfa Romeo je len clovek a ma svoje vrtochy.
Z frajerky sa stala Alfistka a po GT budeme kupovat Giuliu. Minule bola znechutena, ako v reportazi v Automagazine na Prime pourazal odbornik Pepa Giuliu. Ale uz si moze pindat kolko chce, rozhodnutie bolo urobene.

Jedine, co trochu sere mna je, ze na krizovatkach si ich vsetci chlapi obdivne obzeraju. Jednu aj druhu. A verim, ze sa v kostole nedozvedia co vsetko robime.

reagovat
Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 12:34
0

To se nedivím - když vidím hezkou holku za volantem něčeho srdcovýho (Alfa, Subaru, Miata... :)) tak taky koukám :)

Su
Sumy
17. listopadu 2016, 14:32
0

Po letech trapeni jsem si vymyslel moto, ktere kazdemu kdo me pozada o pomoc sdelim hned na zacatku:" Ja ti nereknu co koupit, ja ti reknu co nekoupit" Pak jsem z toho sam jelen a kdyz jsem kupoval naspupce spacewagona-dojel jsem ho do 0,5 mio km(original vyse zmineneho sapora) a hledal i u jinych znacek, tak jsem projel 17!!! ruznych MPV, abych nakonec koupil spacewagona v novejsi generaci s 4G64 v primym vstriku. A opet spokojen.
Nejhorsi na pomahani je ta hromada casu a jezdeni, bo 80% jetych aut na trhu neodpovida cena/stav a vetsinou to clovek zhisti az na miste :-/

reagovat
Xander_Cage
17. listopadu 2016, 14:40
0

S tím sem se setkal už mnohokrát, u mě je spíš výběr motoru, někdo kdo fakt bude jezdit max. do školy, do práce cca max. 15km tak mu rozmlouvám Diesel (nejsem proti dieselu, ale kdo najede tak 10.000km ročně a to ještě po městě tam fakt diesel nemá cenu, pokud by někdo každý týden jezdil Ostravu-Prahu tak klidně tam už se to vyplatí), navíc na mě většinou vyhrknou ceny, že na to mají max. 50.000Kč - to ale chápu, ne každý má peníze na rozdávání. Zkouším nalézt různé kusy většinou od soukromníka, prolézám internet, hned přeposílám nabídky, dávám různé rady atd. No nakonec to skončí tím, že jim kamarád nabídl nebo radil Octavii, Golfa 1.9TDI který jezdí super, žere to 4 litry a nikdy s tím nebyl problém, pak samozřejmě stav tacho - má to nalítano 180.000Km, a to si řeknu jo jasně 16 let staré auto v dieslu a má jenom 180.000km, jenom to má nový volant a novou řadící páku, popřípadě extrém, má to nějaký lehký tuning - minimálně jiná světla než tam mají být, ale komu není rady tomu není pomoci, už jsem taky rezignoval na radění s auty, protože já jsem sice Autičkář, Petrolhead, ale jiní kámoši co mají něco z koncertu v dieslu tomu rozumí nejvíc. Radím fakt jenom lidem kteří jsou taky z části petrolheadi, a dokážou si nějakou radu vzít k srdci.

reagovat
Xander_Cage
17. listopadu 2016, 14:45
0

Ještě bych doplnil, že za danou cenu (max. 50.000Kč) jsou někdy i požadavky co se týká výbavy zajímavé a nereálné - minimálně přední okna a zrcádka v elektrice, klimatizace, k tomu nějaké pěkné kola a lepší rádio než je dodávané automobilkou v základu. No pak hraje subjektivní názor na vzhled, Opel vypadá jako by se to výrabělo za minulého režimu, korejec to už vůbec, japonec to je staré nudné, BMW pokud to není 2 roky staré tak je to stará hnusná plečka a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

beastar
17. listopadu 2016, 14:53
0

To mám rád taky rozpočet do 50,000 ale musíme se do toho vejít čtyři a pes to až pojedeme do Chorvatska samozřejmě spotřeba tak do 5 litrů ale servis musí být levný a když jedu sám z práce tak bych se chtěl trochu svézt tak ať to táhne odspodu pořádně. Ať je tam taky kůže, automatická klima a elektrická okna abych nevypadal jako nějaká socka ( s prominutím jak chceš vypadat v autě za 50 000 jako Rotschield nebo Gates ) a samozřejmě jak to není na hlínách tak to mi ani neukazuj protože plechy to je něco co mají údajně jenom důchodci na autech že je to mnohdy třeba v zimě lepší a když si nekoupíš kryty za 100,- na pumpě tak to vypadá normálně nechtějí slyšet. Nakonec ti z toho vyjde za ty peníze vždycky Octavia nebo Golf v naftě protože na oko to asi většinu těch jejich požadavků plní:D

Xander_Cage
17. listopadu 2016, 15:00
0

Já třeba radím Fabii první generace 1.4MPI jednoduché, normální auto, které i po letech vypadá k světu, pro někoho kdo potřebuje se dostat z bodu A do bodu B a zpátky, jenomže něco najít v okruhu 40km, je složité, pak se najde nějaké dobře vypadající kus, ale buď je hned pryč než dotyčný, který dané auto chce, stihne zareagovat, nebo má právě chudší výbavu např. švihadla na všech oknech atd.

beastar
17. listopadu 2016, 16:02
0

Z bodu A do bodu B si myslím že Fabia I. dokáže plnit dokonale, jezdí to na dobu vzniku a určení opravdu hezky, měl sem tady jako firemní tu 16V verzi a to dokonce umělo jet i velice svižně (pokud člověk neřešil spotřebu) Je to dost nedoceněná ojetina když se podíváme na ceny právě protože je tam hodně kusů co nikdo nechce alá důvod co píšeš malá nebo mizivá výbava přitom při denním ježdění po městě do práce a občasném výletu vlastně nakonec člověk umí přežít i bez klima a elektrických oken. Navíc to auto je blbuvzdorně snadno a levně opravitelné... Zmínil si další věc lidé nejsou ochotní za dobrým autem jet..... přitom kolik projedeš když si jedeš pro auto třeba 300 km....

Xander_Cage
17. listopadu 2016, 16:11
0

No ježdění za těmi auty v ceně 50.000 Kč přes celou republiku se mi nezdá moc rentabilní, jo kdyby to bylo 100.000Kč a více dá se nad tím přemýšlet si zajet dál pro auto. Dalo by se z toho udělat třeba výlet a vybrat si 3-4 auta v okolí, ale musí se jet autem aby se to všechno stihlo což stojí peníze kor když člověk má na auto max. strop i servisem těch 50.000Kč, navíc časová náročnost lidí je dost neúprosná - většinou v práci, pak musí člověk počítat, že i prodávající není-li to auto v bazaru, taky nemusí mít čas a mnoho faktorů, proto se dívám při téhle ceně do těch cca 40km kdy se to dá za odpoledne po šichtě stihnout.

beastar
17. listopadu 2016, 16:29
0

To máš pravdu že je to náročné a dobře u 50 000 aute se vším se do toho vleze blbě tam je samozřejmě i 2000 za benzín/naftu hodně ale můžeš třeba řekněme udělat okruh Praha - něco - něco - Praha a kouknout po cestě na pár aut ale jasně má to svá úskalí musí to být v bazarech a musí mít všichni dost času ideálně celý den zase je větší šance že jedno z těch aut bude vypadat .

Inspiroval si mě k takovému testíku a ono ten rozpočet co se týká Fabie je z mého pohledu ještě docela dobrý asi by mi na to stačil jeden abych něco vymyslel.

Výsledek:
|Fabia 1.4 , 2000 avšak klimatizace, boardcomputer, elektrická okna, esp, elektrická zrcátka, natočeno 190 po 1 člověku bych si to uměl sehnat komplet se vším někde kolem 40 000 konkrétní auto nepostnu protože si nehodlám tady dělat reklamu negativní ani positivní a o tom tahle diskuze není:)

Xander_Cage
17. listopadu 2016, 16:38
0

Jasně beru, ale jak už sem psal najdeš jim ten kus třeba i v Praze, ale stejně pak za nima přijde "kámoš" s tím že Octavia 1.9TDI is the best a snažení je ta tam, takže já už neradím.

beastar
17. listopadu 2016, 16:42
0

To je ten příslovečný problém ne že by se nedala Octavie koupit dobře ale v téhle cenové relaci je to předem ztracená věc a vždycky koupí auto kde do toho bude potřeba něco nasponzorovat aby to fungovalo alespoň chvilku. Děláš dobře jakmile nejeví zájem tak nemá cenu se s nimi dál bavit.

Xander_Cage
17. listopadu 2016, 16:51
0

Aby to neznělo tak špatně proti Octavii nebo proti dieselu nic nemám, ale není to auto či motor pro každého, není to takový super univerzál jak se traduje, pro někoho kdo má pár korun v kapse, sotva zaschlou barvu na řidičáku, jezdí jenom po městě, tak nějaký koncernový univerzál z posvátným TDI to fakt není, ale když jim to řekne kámoš o kterém si můžete sami myslet co chcete, tak bohužel s tím nic nenaděláte.

Mi
Michal Lenc
17. listopadu 2016, 21:22
0

Hele kluci, jak vás tak poslouchám, tak aby si člověk mohl koupit auto, tak aby byl milionář. Podle mě to tak není. Já koupil před pěti lety, kombi, v fakt hezkým stavu (to jak vypadá teď je moje vina, holt první auto). Vůz byl starý jedenáct let, obligátní nafta, 81kw. Všechno v elektrice, elektricky nastavitelná sedačka řidiče (tzn. že to nebyl žádnej holobyt, výbavou někde) Dvě sady litých kol (originály se zimákama plus letní nízkoprofilový), zahrádka, nosiče na kola. Všehovšudy za 34kkč. K neznámému počtu kilometrů, jsem zatím přidal 85kkm. Za pět let tam padlo deset za rozvody, když fouklo těsnění pod hlavou a loni deset za brzdy (komplet + výměna některých brzdových trubiček). Plus samozřejmě různý drobnosti, kolem podvozku, tam to naskáče po stokorunách někam k pěti tis. Každopádně je to dailydriver, nějakou dobu jsem s tím i podnikal, půl roku sloužilo jako vůz k rozvozu autodílů. A nikdy jsem neřešil, že bych se s ním měl bát jet někam daleko, i když se podívalo jenom do Polska či Bratislavy. Věřím že vozům rozumíte, ale i tyhle starý vrány můžou nadělat spoustu parády. Ale po diskuzích a servisech se samozřejmě vyskytují spíš lidi, co maj něco rozbitýho, nebo naletěli na nějaký střep. Spokojení majitelé jako já se holt nikam nechlubí.

Btw, vůz je Fiat Marea 1.9 JTD HLX.



beastar
17. listopadu 2016, 21:59
0

Pozor to si alespoň mě špatně odhadl já netvrdím že třeba s rozpočtem do 50,000 nekoupíš použitelné a v rámci možností "kvalitní" auto ale musíš u toho přemýšlet podle toho co popisuješ si buď měl prostě kliku a nebo si přemýšlel a navíc si koupil auto co tady v ČR má nevalnou pověst tudíž ceny ojetin jsou nízko a ročník výroby relativně vysoko. Já mám tyhle Fiaty docela rád až na ty směšně tenké plechy v některých částech je to na denní ježdění pohoda a uservisovat to finančně může každý a nemusí být zrovna milionářem. Někde sem tady psal že moje ségra provozuje šťastně již 15 let od nového Mondeo MK II dnes auto v ceně basy piv a jedné slivovice má to 412 000 km a nikdy s tím neřešila nic neočekávaného a než by to prodala právě za basu raději udělala komplet nápravy a jezdí dál.

Problém je že lidi koupí kravinu i když jim několik lidí radí opak jen proto aby měly něco co má soused, kolega a neřeší skutečnou potřebu a své požadavky. Podle toho co si popsal to tvůj případ nebyl a tak si spokojen tak by to mělo být ať máš v kapse 10 000 korun nebo euro,)

Xander_Cage
17. listopadu 2016, 22:22
0

Taky netvrdím, že se do 50.000Kč nedá koupit slušné auto které bude dobře sloužit, ale lidem co radím by třeba Fiat nebrali, protože podle řečí se to rozpadne za rohem a v 80% případů řeknou že to není pěkné auto, a když se jedná o vzhled tak bohužel tam už argumentace, že je to dobré a spolehlivé auto nepomůže.

krab
18. listopadu 2016, 08:01
0

Pánové a dámy :) Do 50tisíc se dají koupit moc pěkná auta! Skoro by o tom mohl vzniknout i samostatný blog ....
Například před ca. 7 lety jsem "ulovil" od jednoho dealera Škodovky z bazaru krásně zachovalýho Saaba 900 2.5V6. Byl to protiúčet co nedokázal měsíce prodat. Nechal mi to za směšných 25k. Udělal jsem na tom celkovou zevrubnou údržbu, lak byl krásný, interiér taky. Rok mi říkal pane a jezdil jsem s ním jako daily, pak jsem ho prodal jednomu kolegovi z práce . A ten s ním jezdil snad 2 roky. Když s ním přijel domů na vánoce do Holandska tak mi pak psal jak se to auto líbilo tatíkovi a že žasnul jak levně takovýho Saaba pořídil.

Takže ještě jedna rada: Dá se koupit moc pěkná ojetina, když vybíráš přesně opak toho co Evžen, Pepa a Lojza chtějí!

martin_100
18. listopadu 2016, 12:21
0

Hezká debata. Já taky nerad radim... zaprvý si stejně většinou koupí nějakou kravinu. A zadruhý když daj na mojí radu a pak se na tom něco podělá můžu za to samozřejmě já protože to by se u vybraný kraviny nestalo.

Bavíte se tu o tom jak nemá smysl pro auto za 50 jezdit přes půl republiky.... Hmmm to bych neřek. Já po novym roce budu muset koupit novej povoz ale budu na to mít tak do 20 spíš tak 18. Co tak koukam po autech tak je mi jasný že bude muset stát max 10- 15 aby bylo na přihlášení případný eko a něco na cestu. Hmmmm jenže když tady ve vokolí budou za tu cenu ultramjrdky tak co... holt skočim do vlaku nebu busu a pojedu klidně do ostravy když tam bude něco se slušnou kastlí.
Jasný podle fotek houbelec poznam ale přecijen díra v prahu a chybějící zadní lemy sou většinou vidět dobře.
Takže je to celkem snadnej výběr i nákup. Prostě se vezme to co za danou cenu nebude děravý a bude to schopný pohybu. Zbytek se vyřeší časem. Přecijen levný malý auta sou vesměs i levný na opravy protože co tam neni to se nemůže podělat a to co tam je je tak jednoduchý že to nestojí majlant.
Mam v merku feliny, fiesty, clia čili levný masovky s dílama za suchý z nosu a nebo nějakou píčovinu co mě zaujme :-D

briza
18. listopadu 2016, 17:00
0

Myslím, že v každé cenové hranici se dá koupit slušně, jen prostě platí, že čím nižší je, tím víc to chce myslet a dělat větší kompromisy. Osobně už auta řeším jen minimálně, ale občas se to sejde. Jak lidí přemýšlí je krásně vidět na dvou případech, které mne nedávno potkaly. Konkrétně šlo o jednoho dlouhodobého kamaráda a jednoho známého, teď už asi bývalého. Oba sháněli něco podobného, ideálně MPV nebo něco prostornějšího. Kamarád měl rozpočet 100tis,, známý 150tis.
S kamarádem jsme nakonec došli k finální dvojici, která byla tvořena Rommsterem a Zafirou 2.generace, oboje benzín, konkrétně 1.6 a 1.8 s výhledem na LPG přestavbu. Ještě byla ve hře i Multipla 2 gen., s origo CNG zástavbou, ale na to zatím neměl dostatečně otevřenou mysl :)Nakonec to vyhrála Zafira, kterou jsme srazili na 90, díky pár zanedbatelným muškám a jelikož je tenhle kamarád společný pro mě i dalšího kamaráda, který mi servisuje auta, resp. mě nechává, abych se v tom u něj vrtal, vešli jsme se do limitu i s vychytáním mušek, protože práce se zaplatila pívem a grilem a díly se pořizovaly s takřka 60% slevou. Od té doby auto jezdí a panuje spokojenost.
U známého byl ten výběr podobný, jen u Zafiry byla ve hře i tovární CNG přestavba, plus S-Max, FR-V a Mazda 5. Shrnul jsem mu pro a proti, s čímž si vystačil s tím, že si to objede s vlastním mechanikem. Po měsíci se mi ozval s tím, že to "všechno byly mrdky vole, ale sehnali jsme libovku z Německa s kompletní historií", což je přesně věta, u níž měl polije horko. Výsledkem je pak Touran 2.0 TDI, FL, tuším rok 2007 (nevím která verze, nejsem Vaculík) s najetými 180tis. Dva dny poté jsem se s ním potkal, čekal na něj, až vyleze z krámu a jelikož byl na parkovišti jediný Touran, zatím jsem ho okukoval. Zvenku to nevypadalo zle, byť už teda byla skoro tma,ale lak jako nový, bez škrábanců, nedodrbaný kola, jen iteriér mi přišel už dost za zenitem. Sice vypucovaný, ale s takovým omšelým lookem. Která bije mi došlo přesně ve chvíli, kdy otevřel dveře a já zjistil, že lak není lak, ale fólie a karosérie se jinak pyšní luxusní barvou slonové kosti. Servisku už jsem ani nezkoumal, protože mi bylo jasné, že veškerý servis se prováděl u Ali Babaka. Jen jsem se ho zeptal, jestli si je vědomý toho, že jeho mechanik je vylízanej kokot, případně jestli mu to auto dohodil a je to prostě jen zmrd. Začal se rozčilovat, tak jsem mu jen doporučil, ať si zjistí, jestli to těch 180tis. najelo zatím jen 4x nebo 5x a víc a od té doby jsem ho neviděl. Díkybohu :)

briza
18. listopadu 2016, 17:01
0

Híml, měl bych to po sobě číst, samozřejmě Rommster = Roomster :)

abc
18. listopadu 2016, 17:56
0

Radši bych koupil Fabii SDI než 1.4 MPI. Je to rotačka (motor podobný TDI 66 kW) a s tím motorem nejsou skoro žádné problémy, zvládne obrovský nájezd, přičemž žere opravdu málo.

Focus mk1 1.6 je za ty prachy určitě rozumná ojetina, ale má tak odpornou palubní desku, že bych se v tom styděl někoho posadit (což je důvod, proč vybrat jiné auto).

martin_100
18. listopadu 2016, 21:17
0

Miro J. hele zase 1,4MPI je defakt felicie jen lepší a pokud se někdo přibližuje hlavně na krátký vzdálenosti tak bude ten naftalín akorát trpět studenýma startama ;-) Jinak oba motory sou velmi trvanlivý ... jde jen o to na co je kdo bude používat.

Xander_Cage
25. listopadu 2016, 09:27
0

Abych zpětně zareagoval a dokončil příběh, nakonec kámoška si vybrala fabku sice 1.2htp ale tak do města dobrý, ale já nebyl u koupě, ale byl s ní "mechanik" který prý opravuje auta, akorát si nevšiml, že spojka zabírá na milimetru čili je zralá na výměnu (podle něho dobrý) a ani se nepokusili smlouvat na ceně dali prodávajícímu tolik kolik chtěl. Čili radit můžete dobře, ale pak stejně to dopadne, že bez vás koupí podivnost - i když kromě té spojky je to v pohodě auto.

BobAsh
17. listopadu 2016, 16:03
0

Já asi musím mít nějaké zvláštní přesvědčovací schopnosti, protože se mě nejen celá řada lidí ptá na výběr vozu, ale dokonce mě mnoho z nich poslechne. Jsou samozřejmě výjimky, jako můj vlastní otec, který si koupil příšernost jménem Volvo V40, nebo můj dobrý kamarád, který si v doprovodu mechanika zakoupil naprosto odpornou a zrezlou Astru F (kterou nicméně jezdí již pět let, takže asi dobrý).

Nejkrásnější případ byla kamarádka, která potřebovala malé auto na dojíždění po městě. První auto v daném rozpočtu a kategorii, které mě v inzercích "praštilo do očí", byla modrá Fiesta čtvrté (ještě kulaté) generace. I objeli jsme řadu bazarů, prošli asi deset aut... načež jsme se vrátili zpátky k oné Fiestě. A je to už šest let, co jezdí věrně a spolehlivě :)

Takže happy endy můžou nastat!

reagovat
Chase
17. listopadu 2016, 16:47
0

No jo, holt ona V40 první generace popravdě nějak tak vlastně není Volvo a lidi si prostě nedají říct... :)

beastar
17. listopadu 2016, 17:04
0

Tak když se to kompletovalo v Holandsku je těžké mluvit o Volvu a teď nevím ale to je ta samá továrna co ji nechalo Mitsubishi těm Holandským autobusům DeGroepf nebo jak se to jmenuje. Já osobně Volva vůbec nechápu a az život sem jen v krátkosti řídil V40 s tím Japonským motorem GDI a auto mi nepřišlo úplně hrozné ba naopak za ty peníze mi to přišlo fajn ale říkám jel sem v tom 300 km zaparkoval a nashledanou.

Chase
17. listopadu 2016, 17:13
0

S/V40 první generace je vlastně technicky vlastně Mitsubishi Carisma (podvozek, motory a další technika). Ve finále jej vlastně ani nevyrábělo Volvo, ale automobilka NedCar, která S/V40 dělala na zakázku stejně jako právě Carismu a to na jedné lince. Motory GDI nejsou zrovna výhra a další převzaté od Renaultu jak by smet. Použitelná je tak akorát T4, která je prakticky jediným motorem od Volva v tomto modelu. Celkově je to asi jediné novodobé Volvo, které se vám dokáže kvůli korozi rozpadnout na prach.
Takže pro hodnocení kvality a značky Volvo jako celku je to hodně nevhodný vzorek :)

beastar
17. listopadu 2016, 17:39
0

Potkalo mě opravdu kde co od Roveru až po třeba Maserati nebo takovou exotiku jako je třeba Eagle ale těch aut od Volva bylo opravdu hodně málo. Krátkou zkušenost sem udělal ještě s V70 Crosscountry totiž sjel sem s ní z odtahovky a jako auto pěkné ,D Aha tak proto sem si říkal že to GDI (Mitsu..) mi do toho nějak neštymuje ještě to bylo tehdy myslím auto z Itálie takže koroze žádná ale stav D - i tak si to docela šinulo.Dnes je V40 asi mrtvá ojetina ale ta cena je už taková že bych si ji snad i koupil kdybych se hýbal někde u cenového dna.

Chase
17. listopadu 2016, 18:12
0

V40 je opravdu mrtvá, stav většina prodávaných kousků odpovídá jejich ceně a pokud jim ještě nestihly zmizet prahy, brzo je to čeká :) Realita je taková, že Volvo vždycky cílilo na trochu jinou cílovou klientelu, než například vozy německých značek. Ovšem z obecného názoru, že "Volvo = sice bezpečná, ale nudná krabice pro rodinu s dětmi" vystupuje mnoho modelů, které dokáží roztáhnout řidiči ústa do širokého úsměvu. Ať už teď myslím C70 T5 jako velmi solidní GT, tak například 850R/850T5-R, V70R, S60R nebo aktuálně stále prodávanou S60 Polestar, které svojí surovostí dokáží více než převapit. :)

beastar
17. listopadu 2016, 18:22
0

S60 se mě líbí co existuje a určitě to může být hezká varianta pro člověka co chce auto rozuměj kufr a takové ty běžné věci a chce se vozit ale ta cena je docela vysoká přece jen přes 1,2 a více za auto každý nedá naproti tomu C70 se mě osobně nikdy nelíbilo hlavně to první je takové jakoby nevěděli co z toho vyleze ale nepopírám že jízdně to těch pár lidí co to znají jenom chválí a nudné krabice to byly možná někdy v 80. letech ostatně jako hodně dalších aut třeba Audi.

Regular John
17. listopadu 2016, 16:16
0

Mechanik poradil, mechanik schválil, mechanik pochválil... Mechanici jsou taky kapitola sama pro sebe, většina z nich jsou úplní idioti, kteří všem radí kupovat koncerny jen protože jsou to jediné auta, které jsou zvyklí servisovat a nebudou se přece učit něco jiného, když je samotné to nebaví. Jakmile za nimi dojede někdo s Toyotou, Hondou nebo nedej bože Leuxem (jako já), tak se zákazník dočká akorát opovržení a dementních frází typu "A proč sis raději nekoupil Octávku?" nebo "Jo, tohle znám, to je něco jako BMW, ale lepší... Vrazíš do toho 200 tisíc a pak si koupíš Škodovku"... Úplně si dokážu představit, jak nějaký ten "kámoš mechanik" poradí jinému kamarádovi koupi šrotu s vidinou, že mu na tom pak bude makat a pěkně ho oškube... Přece nebudou někomu doporučovat něco, co funguje... Normálka

reagovat
Vavris Vavrisovic
17. listopadu 2016, 17:40
0

Úplná trefa. Proto jsem ho v článku taky dával do uvozovek.

GanGreen
17. listopadu 2016, 18:25
0

Jo tak to uplně vidim... strejc je automechanik s 30ti letou praxí, když sem chtěl at mi poradí co vybrat jako malý auto, řekne fabii, když mu řeknu že to nechci tak mi nemá co poradit... když sem přijel s corsou tak sem byl blázen proč sem si koupil sOpla... ale ve výsledku, sem si vyslechnul co měl na srdci a od tý doby klid, vzhledem k jeho zkušenostem už umí opravit "každou" značku... jen má prostě oblíbenej koncern, jako každej druhej ferda ve stodole, protože je jedno jestli leon golf nebo ochcáfka, všechno se to opravuje uplně stejně a nemusí se u toho moc přemýšlet...

martin_100
18. listopadu 2016, 12:31
0

Jojo mam kamaráda co dělá od školy v autorizáku škoda a doma jako melouchy dělá taky škodovky max koncern. Za ty leta co jsem zběhnul od škodovek sem vždycky slyšel to samý - cos to koupil to tě zežere/posereš se z oprav/kdy si koupíš pořádný auto. Co na tom že za tu doby to byly trabanti, fiat cinquecento, focus mkI, škoda 120, scorpio.... Prostě kdybych koupil fábii htp vždycky by to bylo správný rozhodnutí ale cokoli jinýho je prostě špatný ... co naplat ž
e mi všechny ty auta krom jednoho nepovedenýho trabanta sloužili na výbornou.

Irwinek
17. listopadu 2016, 17:13
0

a to mluvíš jen o autech, ale oni jsou Evženi všehoznalí a tak já na dotazi co si mají koupit za mobil odpovídám : vlez si do obchodu, kde je jich nejvíc a vem si ten, kterej Ti padne do oka a uvidíš na písmena. Stejně si koupí něco, na čem nepřečte číslo ani sms, ale bude to mít frrbrrkrk strčprts a já nevím co ještě. je jedno, že to nevyužije a neví k čemu to je, ale je to tam. takže radit někomu s koupí auta, to je lepší vlízt s ním do bazaru, najít tu největší mrchu co uvidíš a tvrdošijně tvrdit, že je to super. Sice si bude chvíli myslet, že jsi idiot, ale koupí si něco jiného na radu někoho jiného a Tobě dá pokoj :-D Nedávno jsem dokonce někomu doporučil, aby si sehnal Moskviče, protože vím, jak jezdí a on si koupil oktu a už ji rozflákal

reagovat
Irwinek
19. listopadu 2016, 20:08
0

Nějak jsem to nedokončil - rozbil tu oktu ne havárkou, ale svým spec. způsobem řešení jakéhokoli problému - kladivo, eventuelně ještě větší kladivo ( jedno, zda auto, televize, mobil, no snad ho ještě nevzal na manželku :-D )

JayK91
17. listopadu 2016, 17:37
0

Amen ... mám velmi pdobné zkušenosti :( :(

hlavně vubec nechápu proč to vždy musí být vochcáfka 2. gen ... Vlastně chápu - jiná auta nemají"tak vytříbený interiér", nebo fordem tam a zase zpátky - to už si radši nechají stávající auto, japonci jsou drazí na díly ... /co na tom že se téměř neserou/, atd atp) ... ach ... ... Soucítím s tebou Vavrisi :( :(

reagovat
PeterLuk
17. listopadu 2016, 19:10
0

Koľkokrát som to počul, koľkokrát som to už čítal :D Starý známy príbeh. V takýchto prípadoch podľa mňa nemá cenu riešiť konkrétne auto či verzie, max. prikývnuť a pozrieť sa na ponuku konkrétnych aut a ich stav. A aj to má zmysel len niekedy. :D

Každopádne je určite pravdepodobnejšie, že dnes spadnú do pasce kupci auta, ako mamut. Kto a čím by mu ju v tom permafroste vykopal??? :D

reagovat
Frenki190
17. listopadu 2016, 20:18
1

Já už mám na podobné otázky pouze 2 odpovědi:

1) pokud má někdo na ojetinu 150k - došetři 50k a máš novýho Logana
2) pokud má někdo na ojetinu 50k - kupu Focusa I, 1.6 benzín

tím jsem se vyčerpal...

reagovat
Ra
Rade520
17. listopadu 2016, 20:24
0

Supr článek,mám stejné zkušenosti.
Oktávka v naftě je stále český sen když už se někdo hodně odváže tak koupí leona,tourana nebo jiný koncern,všechny ostatní auta jsou nespolehlivé,mají drahé díly ....atd.
Ale jednou jsem přesvědčil kamaráda na Bmw 325 e46 místo jedničkové oktávky RS a dalšího na 330D.
Samozřejmě ostatní kamarádi plno keců proč jedem kupovat Bmw když to strašně žere,díly jsou drahé a v zimě se s tím nedá jezdit.....no prostě klasika, to co už se vypráví po hospodách 20let.

reagovat
Ko
Kokodák
17. listopadu 2016, 22:12
0

Tak přestože nesnáším jedničkové Octávky, tak kdybych se měl rozhodovat mezi E46 a Octou RS, tak bych teda raději šel spíš do toho RSka :-) E46 je geniální v tom, kolik věcí se tam dokáže vysrat... Samozřejmě, že dokud to vonělo novotou, tak to bývalo super auto, ale u ojetiny musí člověk fakt hodně pečlivě vybírat, protože jsou to auta, které kupují děcka, které neřeší údržbu ani servisy. A ty udržované kusy se shání blbě a často za nesmyslné ceny

beastar
17. listopadu 2016, 22:18
0

Srovnávat jízdně a provedením e46 s RS první generace dost dobře nejde e46 s trochu slušným R6 snad vyjma tramvajového dvoulitru vymaže tu Octavii od jízdního komfortu po ovladatelnost ve všem a koupit kvalitní kus tak to dnes platí úplně stejně u té Octavie když koupíš to RS v rozpadu tak to taky bude radost. Jinak měl sem 328 před FL a taky 323 obě e46 obě dostali strašně zabrat jezdil sem v té době o dost více než dnes a nikdy mě nepotkalo nic fatálního a kluky co je znám z BMW clubu taky ne naopak je to jeden z nejvíc chválených modelů. Jediné co je rozdíl že díly skutečně stojí na tu Octavii méně ale ne zase o tisíce (jak co) Vlastně sem ale rád že si to sem vcelku férově napsal protože si vlastně potvrdil to co tady já a několik dalších celou dobu tvrdíme a za to ti děkuji :)

ju
justdoit
18. listopadu 2016, 09:01
0

Prosím tě a jaky jsou ty věci co se můžou vysrat na e46 v R6 benzínu? Mám e39 530i a není s tím žádnej problém. Kámoš taky řeší jaký zábavnější auto cca do 130 i se servisem a zatím tu byli návrhy jako Golf, octavia RS (osobně si myslím že RS už bude úplně odhoněná protože pro klasickýho Frantu je to ultrasuperhyper sport) mini cooper S, pak nějaký další nástřely a E46. Já osobně jsem mu říkal E46 a nebo cokoliv jinýho než koncern. Teď uvažuje o naftovým Golfu...

Ra
Rade520
18. listopadu 2016, 09:01
0

No RS není špatné auto ale najít pěkný kus bez tuningu je stejně těžké jak pěknou e46.
Nevím jak je na tom se spolehlivostí 20ventil RS ale třeba motory M52 jsou snad nejspolehlivější motory co bmw dělalo,stačí jenom měnit olej a filtry, maximálně někdy odejde čidlo kliky(1500kč).
Krom mých kamarádu má e46 i táta a všechny mají najeto přes 250tis. a stále fungují bez problémů,to dřív umřou na korozi než že by se něco začalo kazit.
Komfort,jízdní vlastnosti ,výbavu asi nemá cenu porovnávat e46 vs RS tam je to jasné.

ju
justdoit
18. listopadu 2016, 10:12
0

Tak já neříkám že by to bylo nějak špatný auto ale 99% jich bude naprosto odjetejch nebo pořádně vytuněnejch :D a pro mě to auto není mě by štvalo že každej druhej Lojza vlastně jezdí v tom stejným :D a porovnávat se to vážně nedá.

Ko
Kokodák
18. listopadu 2016, 12:38
0

Asi jsem dost ovlivněný tím, že nemám žádný vztah ke značce BMW, přestože s těmi vozy jsem v kontaktu dnes a denně. Co se poruch týče, vůbec jsem neměl na mysli motor, ale spíš mraky "prkotin", které dokáží znepříjemňovat život. Já jsem zvyklý z Toyot a Lexusů, že i po 20 letech naprosto vše funguje tak jak má a nemusím nic řešit.
A věci, co mě vadí na E46? Brutální korozí počínaje (najít nehnijící nebo nepřestříkanou E46 do 150k je prakticky nemožné) a naprosto nesmyslnými problémy zapříčiněné tím, že se šetřilo na materiálu tam, kde nemá - ať už jde o problémové stahovačky nebo bezrámové okna u kupéčka, rozpadající se řadičky, které se ani nechtějí vracet na střed, rozpadající se vodní čerpadlo nebo třeba naprosto idiotsky vyřešená zadní náprava na kusech před rokem výroby 2000. To je ale jen zlomek věcí, které se mi teď vybavily. Nevýhoda je i to, že díky velké škále konfigurace interiéru se tu dnes válí spousta naprosto nevkusných a nesmyslných kombinací materiálů - co za blbce by mohlo chtít alcantaru na boční vedení sportovních sedaček?

A jak tu padlo, že chce někdo daily zábavku do 130 tisíc? Za mě buď Mini Cooper S s kompresorem, ale za ty prachy to nebude žádná leštěnka. Pokud zadokolku tak Lexus IS200 se samosvorem (který se v čr nedá sehnat). Velmi spolehlivé auto (E46 může tiše závidět), které miluje jízdu bokem, ale jeho akcelerace úsměv na tváři nevyčaruje.

beastar
18. listopadu 2016, 14:08
0

Dobře tak alespoň IS200 snese to srovnání lépe než Octavia a k tomu že na japoncich ti vše funguje po 20 letech bych řekl že je to tak akorát sehnat slušného lexuse znamená shánět v rámci Evropy kloudnou e46 při troše štěstí sezeneš vedle v Německu. To že se ti u starého auta rozpadne hlavice radičky nebo si koupíš auto v kombinaci červená kůže a modrá palubka v nějakém individualu je věc kterou neovlivní auto ale kupec:) Servisem je možná Bmw složitější a není nesmrtelné stejné jako u RS a k těm cenám ono když chceš top kus nemůžeš řešit že máš 130 nebo 150 to platí taky pro všechny auta. Jinak Mini Cooper S je super na blbnutí s tím souhlasím. K Bmw vztah nemám nijak famózní ale jsou to ve většině řešení lepší auta než VW a fakt nehodnotim to ze na Octavii udělám rozvody za 4 půl woe.... Asi nejsem ten průměrný vzorek Evžena z Polomy.

bobo23
17. listopadu 2016, 21:47
0

Trefně napsáno. Tohle zná asi každý, o kom se ví, že má rád auta. A nemusí to být žádný velký znalec, jako v mém případě.

reagovat
Wanix
18. listopadu 2016, 10:13
2

jo schválení od mechanika je fakt největší výsměch...člověka totiž velmi rychle přejdou naivní poetické představy o tom že mechanika jde dělat někdo kdo miluje auta a fakt ho to baví :D ani hovno, na učňák na mechanika jdou ty nejtupější idioti, které by nikde jinde nevzali, protože maj obvykle problém i s násobilkou, zajímaj je akorát prachy a to jakou couru v pátek večer přehnou v klubu. Učitelé a ředitelé v těchto "výběrovkách" to ví taky tak už se ani nesnaží vychovat něco jiného než ovečky-výměnáře koncernových dílů... Pokud někdo skutečně rozumí některému konkrétnímu motoru či vozu, je obvykle ze zcela jiného oboru a cestu pod kapotu si našel sám

reagovat
Ko
Kokodák
18. listopadu 2016, 12:50
0

Přesně tak, je to ten samý případ jako kuchaři. Pokud někdo má dobrého mechanika, tak ať se ho drží a nejezdí nikam jinam ať to stojí, co to stojí. Lepší je připlatit si někomu, komu věříš než ušetřit u nýmanda, který něco domrdá a to pak výjde sakra draho!

beastar
18. listopadu 2016, 17:35
1

Přesně fakt je ten že když se někdo specializuje na nějakou značku nebo model a opravdu to umí tak to dost často bývá všechno jen mechanik z učňáku. Jinak mám pocit že těch špatných servisů je hodně ale těch kterým se dá věřit alespoň ve městech rapidně přibývá a nemám problém s tím nechat docela slušně opravit i neobvyklá auta. Někde byl problém že šéf servisu je srdcař ale jak mu přibývali zakázky tak nabral další lidi a to už jsou zombíci co jenom mění a auta je spíš s#rou a kvalita je pryč od takovýho bych si nenechal doporučit kde dobře vaří natož auto...

Irwinek
19. listopadu 2016, 20:12
0

No tak tohle je bohužel množící se problém :-(

Se
Sedrik
21. listopadu 2016, 13:28
0

JJ, mě se taky diví, proč jezdím do servisu 44 km :) Prostě jsou to odborníci na značku, všichni známí si je chválí a já na ně nemůži říct jedinýho křivýho slova. Od nich bych si auto doporučit nechal (teda - BMW :))

Michal.913
18. listopadu 2016, 14:47
0

Už jen brát si auto z Dánska, nějakou chvíli jsem tam pobyl a reznou tam 5 let stará auta, podle toho to tam taky vypadá, pár let stará auta se odkládají ´´za rohy´´ - to je pokoukáničko :D

reagovat
dom
18. listopadu 2016, 19:05
1

Kurna chlapy, budme radi, ze je to tak jednoduche. Proste jim vsichni ty vwgroupy odkyvejme a vesele se smejme tomu, jak diky jejich tak vysoke poptavce padaji ceny tech nasich oblibenych aut!

reagovat
Mt
Mtz
18. listopadu 2016, 22:22
0

Tohle stejný ve všech oborech :-D Já zas dělám v IT a když se lidi ptají jakou konfiguraci pc nebo mobil pořídit, poradit si nikdy nenechají, jen pořád tlačí svůj názor a chtějí to jen odkývat. A může mít člověk argumentů kolik chce. A proto už taky neradím, přesně jak říkáte, pak když se něco vysere, jsem za to odpovědnej já a musím nejlíp zadarmo radit co s tím.

reagovat
Tutman
19. listopadu 2016, 23:03
0

Když tchán chtěl obměnit vozový park tak jsem ho radši usměrnil a vybral jsem mu vybral český sen O1 1,9 66 kw, jelikož mu předtím neměl kdo ,,poradit" tak si přitáhl audi 200 2,3 T 169 kw která je pro obyčejného důchodce neuservisovatelná ( i když tchán na ni pořád vzpomíná jako na nejlepší auto co měl )
A známá potřebovala něco na dojíždění do práce tak zase vyhrála kupodivu :) O1 2,0 85kw LPG, oba jsou spokojeni a já taky a votom to je.

reagovat
beastar
19. listopadu 2016, 23:47
0

Dobře jak píšeš když je spokojenost není co řešit teď napíšu čistě můj názor a nechci to rozebírat nějak detailně ale ať se bavíme o Octavii nebo o čemkoliv jiném tak pro důchodce (předpokládám že jestli najede 10,000 ročně je to strop pokud není vyjímka) je O1 v naftě naprosto k ničemu a u tak starého naftového auta nikdy nevíš samozřejmě je to jednoduchý levný motor a díly jsou levné až na turbo to se vyplatí sehnat jiný motor je tady zase opět možná desítka vhodnějších aut ale jasně nebyla by to snová Octavia etalon krásy a spolehlivosti. Na dojíždění do práce ok beru pokud jezdí denně 100 km a ne 3km do fabriky a zpět tak se může LPG vyplatit jinak to zase zvyšuje riziko poruchy na autě a nemusí to být nutně nezbytné jako to obvykle bývá u 5.7 HEMI. Od nás nikdo neodjel v Octavii už přes půl roku poslední prodané auto Polo 06 benzín před tím BMW 520 06 a týden před ním Audi TT 08 ale hlavně že jsou spokojený to je neměnný fakt :)

Ny
Nyte
29. listopadu 2016, 16:32
0

O1 je spolehlivé a odolné auto, které se dá opravit za pakatel, o tom žádná. Jako nadšený řidič bych si ji asi nepořídil, ale pro obyčejné neřidiče a huntovače aut dobré.

MG
MGRR
20. listopadu 2016, 09:39
0

V Nemecku rikame: kdo kupuje skoda, v hlave mu to spravne netika.

Sam jsem tedy po roce 2000 koupil 3x novou Laurin Octavii 1,9 81kw... ty xenony svitili hezky. Tehdy jako pracovni mezek na nocni zavazeni pobocek Praha-Brno a zpet byla dobra, navic nebyli radary, Passaty a ja s tim TDi na prazdne dalnici jezdil kolem 8-10L. Jako privatni auta jsem zkusl 605, nejak jsem prisel i k podivnemu XM 3.0 s volantem co se sam tocil, vystridal jsem nekolik A8, Phaeton, RR, LC100. Budete se mi smat, ale nejlepe se mi jezdilo v Priusech (mel jsem jich ve firme deset najednou). Proc ten hnusny, opovrhovany, neautomobilovy povoz? Uz mne ty elektronikou napechovana auta zacali proste srat, vysavat, zestarnul jsem pri kazde zavade typu vadna lambda, motor musi ven (Phaeton), vadne neco kolem turba, turbo aby slo demontovat, musi se karoserie zvednout od nosneho ramu, na kterem zustane motor (RR sport)... Prius tam denne stal, Webasto topilo, u benzinky 4-5,5L, prosedel jsem ve trech 500.000km a zavady byla 3x zarovka H4 :) Bavilo mne to ticho, kdyz z dloouheho kopce dojizdite k semaforu, zastavite a slysite jak spici deti v zadu spokojene dychaji (motor je vypnuty, vidite jak pribyva stava diky rekuperaci do baterie na displeji a mate radost, kdyz se dobije plna zelena baterie). Z krizovatky odjizdite na elektromotor, ale nekdy jen tak z legrace, dupnete na plyn a s tim blbym hybridem vsem zmizite, umi se dobre rozjizdet. Na denni jezdeni po nasich silnicich, kde se neda poradne rozjet, nebo kolem Prahy, kde rano zmacknete tlacitko start, nebo otocite klickem, po 100m se zaradite do kolony a setrvavate v ni klidne hodinu, nez ujedete 20km... v tom mi Priusy vyhovovali, vlastne i na cesty 3x tydne Praha/Chemnitz a zpet, kdy z Hory sv. Sebestiana vujizdite jen na elektrinu, pridate plyn, pripoji se na 3km motor a z toho dlouheho padaku/kopce jede auto 140km/h, motor je vypnuty, baterie se dobiji, pritom bezi klima.

Ano, dostal mne priblbly Prius :) i jako cloveka co vystridal mnohe desitky lepsich aut (stabilne mam doma 5 plne pripravenych aut na cesty po EU, ktera pri 70-100.000km/rok ruzne po 1-5letech protacim). Ma totiz vyhodu: nic nestoji, nic nechce, bezmezne slouzi... a ano, neni hezky. To mi ale nebrani mit v garazi 997 :)

Vcera jsem ztravil 1/2 dne zkoumanim C6 (protoze se mi ten technicky unikat libi) GS300 (protoze spolehlivost, bohuzel tezka zadokolka bez emoci) a LS460/600 protoze se mi to auto jako krava se ctyrkolkou libi a taky mne bavi ten klid na dalnici s vekym motorem, uzasnou ssvetelnou technologii pro jizdu v noci a balzam Mark Levinson :) Kdyz zapojim rozum a pragmatizmus, vyhraje to dokonaly spotrebic Prius se solarni strechou a Webastem (klima diky solarni strese bezi i kdyz jste mimo auto) a xenony. Priznavam, ze chudinka C6 je proste jen tak... spis pro starost.

Asi si koupim skodofku na hlinach :)

reagovat
MadMattCZ
20. listopadu 2016, 18:58
0

Ja si to vysvetluji takto. Clovek, ktery se zajima o auta maximalne v sobotu rano u autosalonu se snazi co nejmene riskovat. Okoli ve valne vetsine radi vsadit prave na koncernovej diesel. Evzen se tedy zepta mechanika a znameho ktery je nadsenec do aut. Od mechanika samozrejme dostane pozehnani a nadsenec mu poradi uplny opak - osvedceny benzin o ktery neni tak velky zajem. V tu chvili pred Evzenem stoji otazka co se stane kdyz narazi na spatny kus. Bud da na mechanika a pred okolim se ospravedlni vetou "doporucil mi to kazdy a vybiral jsem s mechanikem, vic uz jsem udelat nemohl" nebo se mu rozsype auto doporucene nadsencem a okoli ho sezere zaziva vetami typu "patri ti to, kazdej preci vi ze 1.9tdi je best a mel jsi dat na radu profika a ne nejakyho fandy". V tu chvili je rozhodnuto, protoze nejdulezitejsi je vypadat dobre.

reagovat
MadMattCZ
20. listopadu 2016, 19:02
0

Tim chci rict ze mam pro nektery Evzeny pochopeni.

MG
MGRR
20. listopadu 2016, 19:41
0

Problem rady mechaniku je, ze to jsou casto Evzenove na druhou a radi zjistne to co maji ve Starline a pod. Predce mu neporadi Subaru, Lexus, Toyotu, Mazdu... kdyz tam dily na to nemaji. Takze hobbymechanik co rozumi fsemu skoda vw co je na kazdem rohu a informace sbira od podobne ladenych mechaniku, poradi logicky pouze to co umi opravit/ SPRASIT :/ je mu jedno co to ma najeto a ze servis skoda superb/octavia a pod. muze byt a casto je drazsi nez servis Toyoty, starsich Subaru, Hondy Acvord, ci Lexus IS250. To je mu ale jedno, protoze Starline, Polsko, China.

Mechanik ktery vi, pouze nevymenuje, ale ladi auto k obrazu svemu, doporuci klidne to, co sam nedela. Pokud to neni spickovy specialista nejake konkretni znacky.

Kazdy umi neco a vadi mi mechanici co " umim vsechno" prijde mi to jako pred deseti lety, kdyz sem hodne jezdili z Ukrajiny... co umis? Vsechno.

Ovsem casto to bylo u tech ukrajinskych "delniku" az trapne, kdyz mi kopali zaklady univerzitni profesori, nebo lide co studovali univerzitu a pro penize museli odejit.

reagovat
sheogh
21. listopadu 2016, 14:43
0

Ja se priznam, ze obecne nerad lidem radim za co maji utratit svoje penize, zvlast v pripade pouzitych veci bez zaruky. Pak mater urcitou spoluucast na jeho "nestesti".
Parkrat jsem o radu pozadan byl, a resil jsem to "diplomaticky": Vyber byl na dotycnym, a ja se jen chodil divat jako druhej par oci, aby mel lepsi pocit, ze neco neprehlidl.
Doporucit nekomu ale konkretni kus je risk. Rozumnej clovek na vas pak pripadny selhani svadet nebude, ale znate to...

Myslim, ze ta povest TDIcka vznikla v dobach 1.9TDI 88kw, ktery co jsem si vsiml celkem vydrzely. Pamatuju co jsem se bavil v brne s taxikarem, co mel na O1 natoceno skoro 600k, a rikal, ze je sam prekvapenej, ze to jeste jezdi. Zbytek auta odpovidal kilometrum :-)

Ja myslim, ze si staci uvedomit hlavni motivaci vyrobce pri navrhu vyrobku - polozka "maximalni spolehlivost" na prvnich prickach nebude.

Ji
JirkaVVW
21. listopadu 2016, 18:04
0

Mně jsi Vavrisi poradil dobře a jsem za to rád :)

Před nějakou dobou jsem psal do redakce o výběru auta.. měl jsem zálusk na jednoho Rovera (majitel je/byl i zde) a na nějaká další auta..
Nakonec jsem skončil s Opelem Corsa. Jezdí za pár kaček, malý obsah tak trochu kompenzuje že jsem mladý a nemám moc bonusů..

Jinak nás stála 15.. Je to ono mýtické auto po důchodcích. EKO bylo zaplaceno, je garážovaná a v super stavu. Rovnou jsme od prodeje za 4 tisíce dokoupili hliníková kola s letním pneu a hotovo. Vešel jsem se do rozpočtu a mám auto v dobrým stavu...

Takže díky za radu a měj se dobře :)

reagovat
beastar
21. listopadu 2016, 18:16
0

A tak to má být bohužel je to výjimka jako obecně si takhle lidi právě poradit nenechají. Prvni Corsa je optikou doby pěkná a docela živá tak proč ne. U klubu s tím sice parádu člověk nenadělá jinak ale fajn tak ať slouží:)

Ro
Roman
23. listopadu 2016, 11:06
0

Je to tak. Mechanik mu těžko doporučí to co neumí opravovat a v čem se nevyzná. Mechanik radí především to, co mu zajistí a ulehčí práci... Je to zaujaté a smysluplné podobně jako se ptát řezníka na otázku zda si má koupit vepřové nebo ovoce... :-)

reagovat
Mi
MiJo
23. listopadu 2016, 13:54
0

Volby byla jasna 4,3l V8 a mejste me za blazna :D

reagovat
beastar
23. listopadu 2016, 15:10
0

Já ti fandím ,) čtyřválec patří do Škodovek.

wa
warhy
23. listopadu 2016, 18:22
-2

No já myslím, že tady pan Autíčkář se snaží ze sebe udělat maxiznalce a super rádce a z koupi jedné octavie II. totální trgédii, protože někdo nedal na jeho rady. Pane autíčkář, koupě dieselového auta není omezená počtem najetých kilometrů ročně, ale chováním se k dieselovému motoru. klidně bych diesel doporučil člověku, který najede třeba i jen 5000 km ročně, pokud bude vědět, jak se k autu chovat a bude ho správně jezdit. Bohužel ač možná škodovky nemáte rád, tak v testech spolehlivosti a to si můžete kdekoliv ověřit se umiťují na nejvyšších místech žebříčků, daleko před fordy a opely. Co se týká ND, tak i s těmi jsou na nižší ceně než fordy a opely, ale ne díky origo prodejcům, ale bohužel díky tomu, že 10. takových aut seženete na každém vrakovišti, kde díly koupíte za 1/3 ceny, pokud autům alespoň trochu rozumíte. Co se týká origo servisů, tak je bohužel prtavda, že s kvalito šli poslední dobou hodně dolu a snaží se zákazníka spíše oškubat, kdežto garážníkovi na spokojeném zákazníkovi záleží, protože se k němu vrátí zase zpět. Moc rád bych viděl octavii o které píšete, protože značně zkorodovaných prahů a zkřiveného B- sloupku si opravu všimne i slepec, to že do auta zatéká nemusí být vůbec nutně způsobeno nárazem, dle Vašeho všeználkovského úsudku, ale docela banálním poničením těsnění ve dveřích, které vzniká například při používání neoriginálních střešních nosičů.Navíc auto s prohlým B-sloupkem by jen stěží mělo instalované skla. A soudit ujeté kilometry podle opotřebení volantu může už opravdu jen id..t a ne člověk co má lidem radit s koupí auta. Na vlastní oči jsem viděl naprosto sešlý volant na 1 rok starém Hyundai I30, podle kterého byste musel autu tipovat tak 750 tkm, záleží, jak se člověk k autu chová, jestli má agresivní pot na rukách, jestli auto stojí denně na sluníčku, jestli na mytí volantu používá chemické přípravky, či si jen po práci nemyje ruce nebo je auto služební atd. Z vámi jmenovaných aut přímo jedno vlastním, ale přesto bych se octavii II. nebál doporučit rodině a to ani při nájezdu 15 tkm ročně.

reagovat
beastar
23. listopadu 2016, 18:41
0

Nechci to nijak komentovat jen asi že tady autor článku nemyslel jen ten jeden nákup té konkrétní Octavie.Doporučit diesel v čemkoliv (nejen v Octavii II nebo klidně III či jiném autě) komukoliv kdo najede 5.000 km ročně je naprostá hloupost to rozhodně není o tom jestli se bude dobře chovat k motoru ( nevím co tím je myšleno dobře chovat je široký pojem ) O tom že se to nemůže vyplatit a zejména potom na ojetém autě jste jistě také něco zaslechl. Cena dílu na vrakovišti je sice možná lepší než u Fordu nebo Opelu ( nevím proč zrovna srovnání s těmito značkami ale budiž ) ale cena dílů "aftermarket" nebo originál už opravdu rozdílná není a když tak v řádech stokorun a nezapomínejte na to že spoustu dílů asi z vrakoviště kupovat nebudete že například brzdové destičky, kotouče, turbo, alternátor, váhu vzduchu, kompresor klimatizace, stahovačku, motorek stěračů mimochodem všechno věci které na O II celkem běžně odcházejí a nebo je jako na každém autě třeba je měnit kvůli opotřebení. S opotřebením volantu a pedálů je to pravda ale hlavně je to v tom že volant u Octavie za jiný vymění každý za pár korun za hezčí to samé hlavice ř.p. Volant v Hyundai i30 ten troj ramenný je z nekvalitního málo odolné měkčí slitiny plastů něco jako bylo například o Citroenu Xsara a tak i po 70,000 vypadá hrozně ale taky se podívejte na ceny ojetých i30 a ojeté Octavie to je nebe a dudy a tento "výkyv" způsobují lidé kteří věří tomuhle vašemu názoru. Doporučuji zkusit mít i jiná auta než jenom Octavii potom to srovnání půjde snáze měl sem Superba i OC I. Tour vždy jako druhé nebo třetí auto a ani jedno nevynikalo ničím nad ostatní auto kterými sem jezdil a ano na 1.9 TDI 81 kw bylo fajn že přítelkyně s tím dokázala jezdit za 3.6 litru což určitě s jakýmkoliv TDCi nepůjde ba ani s Ecotecem ale o tom to není spotřeba se řeší zejména na fórech spjatých s TDi a Škodovkou mi ostatní co nechceme za autem černý oblak kouře při přidání plynu a máme rádi zvuky auta a ne Zetoru vždycky raději skočíme po nějakém BMW nebo Mercedesu kde i po 20 letech je vše jak má být a díly z Polska nebo Německa stojí to samé co Starline na Octavii. Jinak je II. celkem ošklivá před FL. a rodinám doporučuji opravdu jiná auta než typický Pražský taxík a vozidlo obchodního zástupce a ta hrozná představa oni to kupují. P.S.: Myslím že Autíčkář vám asi neodpoví protože ono vlastně není co s vámi nelze diskutovat protože vás zřejmě OC II dostala a považujete ji za nejlepší auto na světě tak potom si to užívejte ale nepište bludy ještě navíc na serveru kde je pro většinu lidí ideální auto úplně něco jiného než bezpohlavní kombajn s líným oturbeným motorem pod kapotou.

wa
warhy
23. listopadu 2016, 19:30
0

To se mílíte, já anio o ničem diskutovat nechci, sám škodovku nemám a nikde jsem jí ani neměl, ale tvrdím, že dieselová octvie II. může být i dobrou volbou pro člověka který najde jen 15000 km ročně. Rozdíl v ekonomickém provozou auta lépe pochopíte až si budete leštit vaší 20 let starou 2,0i E36 se spotřebou 15l po městě a ročním nájezdem 5000km a budete my vykládat, že je to daleko ekonomičtější než jezdit OC II. 1,9 tdi, to opravdu při stejném nájezdu, já vám to neberu, zřejmě jste nedostudoval zš, takže si spotřebu neumíte lépe spočítat nebo vám možná v autě chybí pal pc, s tím vám opravdu nepomohu. Octavii II. nepovažuji za nejlepší auto na světě, ale pro rodinu je více než ideální. Co se týká seznamu poruchových dílů, tak o fordech a vašech BMW a mercedesech vám je nebudu raději ani vypisovat, protože by možná nestačil ani prostor tohoto příspěvku a to vím bohužekl z vlastní zkušenosti, protože jsem už s pár auty jezdil. Co se týká výkyvu ceny Hyundai a škoda, tak je to bohužel dáno rozdílem kvalit korea vs. Německo. Když vezmete v potaz cenu např. VW vs Škoda nebo BMW vs Škoda nebo MB vs. Škoda, tak je škoda logicky vždy levnější a to vám snad nemusím vysvětlovat proč.

beastar
23. listopadu 2016, 20:49
1

Tak předně evidentně diskutujete takže zájem tak nějaký bude. Samozřejmě nemůžete tady soudit ale já rozhodně nejsem člověk co leští e36 v benzínu to mě docela pobavilo mimochodem e36 sem měl někdy v roce 2000 kdy to auto bylo jako ročník 97 ještě celkem zánovní. 15,000 km ročně je pořád málo na to trápit se z údržbou něčeho v na naftě natož pak Octavie. Teď si zavěštím z koule já podle vašich názorů jste neseděl nikdy v ničem lepším než dělá Škoda Auto a tak jak vidno máte poměrně malý rozhled o tom že BMW 3 (proti O II asi nebude inteligentní znalec stavět e36 ale spíše e90 že ale chápu že to je mimo vaše vidění i finančníí možnosti) nabídne ve všech ohledech kvalitnější svezení a navíc alespoň nějakou image značky asi nemá cenu diskutovat a jak sem psal ne všichni vidí svět přes spotřebu jako kdejaký bambula co se o auta nezajímá a nerozumí jim jak vidno článek vás velmi rozčílil protože pojednává zejména o lidech jako jste vy a vám podobní. O mém vzdělání a ZŠ si běžte diskutovat třeba na škoda-club tam si takhle možná dokazujete kdo je větší borec když už máte všichni stejně nudné, ošklivé auto co jezdí do 5 litrů na 100. Inu abych odpověděl ve všech autech počítač mám o tedy vlastně ne Porsche 944 ročník 1991 ho bohužel nemá ale tak v roce 91 to nebyl standart ostatní auta ho mají a spotřebu neřeším MB ML jezdí za 13.3 ale od toho ho nemám, Nissan Murano žere 12 (vím takové auto ani neznáte) Nissan Pathfinder jezdí v naftě kolem 11 a potom mám 2x starší A4 obě umí v benzínu kolem 7 litrů když vezmu cenu jen nových aut tak kolik sem asi mohl Octavií 2 v naftě že jaká škoda . Na firmě mám Hyundai i30 a to je katastrofa pravda ale je to právě náhrada za Octavii abych nepodporoval "zlo" a teorii nesmyslnosti. Vidím to tak že sem napsal něco o sobě aby jste pochopil že nejsem nějaký klouček co má auto za 15,000 korun a myslí si že všechno zná. Vás vidím tak kolem 50 let od mlada jenom Škodovky později VW koncern dnes možná ne Octavie ale Toledo, Leon nebo nedej bože Passat B6 samozřejmě v naftě přesvědčený o tom že nějaká BMW nebo Mercedes jsou jenom auto pro pozéry co tomu nerozumí alespoň tak "krásně" působíte těším se až si ke mě přijdete koupit Octavii... oh já vlastně tyhle auta už roky neprodávám právě proto že takové zákazníky nemůžu vystát. Děkuji za diskuzi jdu zvracet.

Ro
Rowan
24. listopadu 2016, 08:31
0

Řekl bych, že podle užití slova "mílíte" je celkem jasně poznat, kdo tady nevyhodil ani základní školu. A ne Octavia vážně není auto, které by bylo radno doporučovat. Tím spíš mezi ojetinami. Jsou tu lepší a levnější alternativy.

HerrHobler
24. listopadu 2016, 09:19
0

K obsahu se vyjadřovat nebudu, protože jsem přesně ten kluk, co vlastně ani nemá to auto za 15K.
Jenom bych chtěl poděkovat uživateli beastar, za vynikající reakce a i přes nulovou znalost tématu jsem trochu pochopil, kde je problém.
PS. Doufám, že už vám je lépe od žaludku ;-)

Ji
JirkaF
23. listopadu 2016, 23:33
0

No já nevím s tou zmínkou o garážníkovi a autorizáku. Člověk garážníkovi řekne třiapůl véšest a už vás žene jako prašivýho...

reagovat
ko
komin
23. listopadu 2016, 23:42
0

Tak logicky jedu ke garaznikovi, ktery ma s danou znackou zkusenost a ne k nejakemu lojzovi co nevidel auto ani z ponorky.

Ji
JirkaF
25. listopadu 2016, 09:50
0

Jasně, ale nefunguje to tak vždycky. Prej specialisti na rendly, zkušenosti, praxe... A pak na to čuměj jako husa do láhve. Chtěl jsem tím prvním komentářem říct, že stačí trochu exotičtější motorizace a lecjaký byť šikovný garážník si na tom vyláme zuby, kdežo oktu II spraví skoro každý.

ru
rumcajs
24. listopadu 2016, 20:17
0

Pánové poraďte. Zvažuju koupi většího vozu. Už jsem došel k nějakém výsledku, ale třeba mě překvapíte něčím co mě nenapadlo. Jsem otevřený všemu za těchto podmínek:

- kombi aby tam pohodlně vešel kočárek i zavazadla
- benzín (jen N95) - najedeme do 15tis. km ročně
- manuál
- silný motor - rád řídím a chci i trochu zábavy (čím silnější za ty peníze tím líp :-)
- do 300 000 Kč
- opravy budou takže něco s rozumnými náklady na náhradní díly (jsem zvyklí platit za VW Golf V)

reagovat
krab
25. listopadu 2016, 09:58
0

sice je článek je o tom jak už člověka nebaví radit, ale možná to mají někteří podobně, radit nás ve skutečnosti baví :)
Ale ne Evženům :)

Tvoje specifickace se mi líbí. Myslím že sis vybral že půjdeš do E90 330i, případně si našel I 335i Touring , nějaký rok 06-07

Já ti poradím líp.... Odpověď na tvoji specifikaci je Alpina B3 S Touring (E46) Není lehký nějakou najít, tahle se mi líbí ovšem : http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=233272384&isSearchRequest=true&scopeId=C&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&makeModelVariant1.makeId=1100&pageNumber=3

Jedině bych se víc povyptal na to proč měnil relativně nedávno těsnění pod hlavou. Problém všech motorů řady M52/M54 s kterých tyto Alpinky vycházejí je ten, že se hlinikový blok a hlava nesmí přehřát, nesmí se to uvařit. Na to jsou ty motory náchylný. Ale jinak narozdíl od motorů řady N ( v E90, E60 atd..) jsou nesmrtelný a bezproblémový.

No, otázka je zkrátka sám sebe přesvědčit jestli chci raritní malosériový automobil, kterým Alpina bezesporu je, mám rozumný prostředky na to mu dát správnou údržbu a nevadí mi že jde o starší auto v porovnání co jinýho můžu za ty peníze koupit. Vyváží to ovšem to, že máš velmi exkluzivní auto, který mimochodem ani nebude nijak zásadně ztrácet na hodnotě.

Mercedesy AMG mají automat, Audi S4 či RS4 jsou drahé a intuitivně velmi drahé na provoz a žádný japonský nebo dokonce americký auto nebo italský auto mě nenapadá. A kupovat Alfu 159 3.2 QV to bych já osobně nekoupil z x důvodů, ale je teda moc hezká :) .. tam je problém ten motor 3.2 co už není Busso a je to údajně nějaký upravený GM Holden z Austrálie. Ale teď možná nějaký Alfista bude oponovat že je to blbost a předsudek, že naopak 159 3.2 je vynikající nápad ....

ru
rumcajs
25. listopadu 2016, 10:14
0

Díky za tip. Objevil jsem zdejší fórum a tam už se diskuze celkem rozjela. Už jsem tam psal že pro BMW bych manželku nenadchnul, nelíbí se jí agresivní design (několikrát potvrzeno nenápadným sondováním). To co jsi poslal je navíc o 120tis. přes rozpočet :-) Na Fóru jsme se shodli na ALFA ROMEO 159 SW 1.8BTi nebo Mazda 6 2.5i nebo Honda Accord. Nejprve jsem uvažoval o OIIRS po FL, ale cena oproti třeba oproti Alfě je cca 100kkč vyšší v podobném ročníku a nájezdu. Samozřejmě OII je prostornější a má větší kufr, takže ve finále asi přesto bude.

link na forum: https://www.autickar.cz/forum/tema/quot-sportovni-quot-rodinne-kombi---benzin-manual-do-300-tis/434/&page=1

beastar
29. listopadu 2016, 17:06
0

Audi S4 nebo RS4 je skvělý nápad jako bývalý majitel 2.7 bi-turbo kdy sem nechával dělat obě turba až někde v nějaké díře v USA protože to postupně bylo potřeba jedno á 50,000 plus doprava a tak dále je to skvělá cesta jak udělat s miliardáře, milionáře a dobrá investice asi jako aerolinky. AMG bude taky sranda už obyčejné MB nejsou zrovna lidumilná auta mám spotřebu 14 a sem rád u celkem middle size motoru a co díl to perla cenově od Škodovek asi 1000 světelných let. Ta Alfa z toho co tady diskutujete vychází ještě z Holdenem pod kapotou zdaleka jako nejlepší varianta potom vypadá jako reálná myšlenka Mazda 6 to je auto které nabídne ve všem trochu a nikde neurazí, názor na Accord si nechám raději pro sebe:)

Hlavně je potřeba si s Mankou určit priority jestli je hlavní velký objem zavazadelníku nebo výkon motoru a jestli ev skutečnosti tentokrát není odpověď obligum Octavia protože trh ví proč je tam rozdíl 100k v porovnání AR vs OC servisně to totiž v tomto případě bude hrát pro Okynu skoro ve všem srdcem vždycky vyhraje Italský zázrak.

ro
roman
25. listopadu 2016, 14:55
0

To máte podobné, jako právníci. Právníka se typicky všichni z okolí ptají na radu. Když se jim rozhodne v dobré víře fundovaně poradit a podívá se na konkrétní případ, podívá se do zákonů a po nějaké hodince a víc práce dá radu, tak známý pokývá hlavou a raději ještě zajde nachytřen k "doopravdickému" právníkovi, který jim řekne to samé, ale tomu zaplatí. Existuje jedna cesta, byť může kamarády šokovat. Nechat si za radu zaplatit. Třeba ne klasickou sazbu, ale něco. Tisícovku, dvě. Protože pokud rada není zadarmo, tak jí mají tendenci lidé více věřit...
U auta to bude o to složitější, že auto není jen nějaký předmět, ale pro většinu lidí nějaká citovka. Ví že moje vysněné auto není ekonomicky logická volba, ale já ho chci. Pak je pro mě ale cenná rada, když ten kdo mi radí akceptuje mou volbu (černá octávka, starší bmw v třílitru apod.), ale řekne mi, co se může stát a v jakých částkách se pohybuji :)

reagovat
Ta
TakUrcite
28. listopadu 2016, 11:57
0

Spis mate hloupe kamarady, prijde mi, ze pokud opravdu ti lidi vedi, ze vite, tak si poradit nechaji. O to vic me udivuje obsah clanku (pokud jenom nevyplnujete okurkovou sezonu nejakym fabulem, ale docela vam to i verim).

reagovat

29. listopadu 2016, 03:24
0

Perfektní článek. mám to uplně stejně. :D

reagovat
Ma
Martin Hofman
29. listopadu 2016, 22:01
0

Tak II Oktu bych si nikdy nekoupil, jako služebák asi dobrý... Koupil jsem si Italského Multijeta 16V, rv. 2007 se slušným nájezdem a v parádním stavu, šlape jak hodinky. Přesně jak Vavris řekl, chce to nekoukat jen na značku, ale na konkrétní sérii, rv., místo výroby, výkon a tak. Je zvláštní, že mi mechanici koncernová auta moc nedoporučovali a když už, tak ty slabší kubatury a výkony.

reagovat
Je
Jenik
05. ledna 2017, 10:58
0

Zdarec, neda mi to a pokusim se taky o nejaky komentar. Pred pul rokem jsem shanel auto - pozadavek bylo kombi ( vozim veci okolo baraku a zahrady ), nafta (cca 30-35k km/rok), spolehlivost a aby me to coby napul studenta nesezralo :P Prosel jsem nekolik aut, od Astry pres Prassata po Mazdu 6 a budto jsem se vevnitř necítil dobre, tachometr ukazoval udaj kterému by věřil malokdo, nebo prahy vypadaly presne jako v clanku popisovana Octa z Holandska. Cca mesic jsem objížděl všechny mozne lidi v okoli, az jsem jednou potkal onu obligatni cernou Octavii 2... Vypadala na prvni pohled velice dobre, 2008, 1.9TDI-PD, nejakych 280 najeto. Vedom si toho ze toto auto je opravdu past vedle pasti jsem asi hodinu chodil okolo, koukal a stoural se všude, vylozene jsem hledal aegument proc ji nevzit... Na zvedaku jsem zjistil jediny nedostatek - desky na dojeti. Motor nepochcany, zvuk jako nove PD. Pri projizdce auto jelo krasne, nneposkrabany lak, interier jako nový... Od zari ji mam doma, zatim 10k km, co jsem menil tak regulátor tlaku EGR (praskla membrana), olej a filtry. Jezdím do 6l a celkove jsem spokojeny.
Ano, jsem si vedom ze to auto je smrtelny hrich proti autickarstvi, a chci ho casem odcinit nejakou víkendovkou. Ale v soucasne dobe, kdy potrebuju auto denne, by mi nejakeho pěkného kousku bylo lito, tahat ho po zasolenych, napodzim zabahnenych cestach, a to ani nemluvím o polnackach, ktere pravidelne vyuzivam... HOWGH

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem