načítám data...

Bez jakého nářadí se v garáži neobejdete?

Nároky na nářadí máme každý jiný. Někdo potřebuje plně vybavený autoservis, jiný si vystačí s gola sadou a heverem z jistého německého řetězce. A co vy?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

V posledních týdnech máme všichni mnohem více času pracovat na svých autech a vrhat se do věcí, na které bychom dříve nejspíš neměli tak docela čas. Takže se neshlukujeme na benzínkách, ale míříme raději do garáží (či parkovacích domů) a začínají se dít věci. Od výměn provozních kapalin, přes drobný servis či větší opravy, až po výměny karoserií. Jenže nic z toho se neobejde bez nějakého toho nářadí.

S ním ale občas bývá problém. A to nemyslím zrovna to, že hledáte 10 milimetrový ořech a ten pravděpodobně právě vysublimoval. Čas od času potřebujete nějaké klíče, které zrovna nemáte, nebo je vaše gola sada až příliš malá. A tím se dostáváme k naší otázce. Bez jakého nářadí se neobjedete? Popřípadě, jaké byste chtěli mít?

Já sám jsem snad vybaven docela průměrně, ačkoli v minulosti bylo lépe. Ze dvou plně vybavených Gola sad mi zbyla jedna nekompletní, jako připomínka toho, že nářadí není radno půjčovat na delší dobu z ruky, k tomu jsem přikoupil jednu malou. A k tomu nízko profilový hydraulický hever, sadu stojen a nějaké ty další náhodné kusy nářadí. Na to „moje servisování“ je to nezbytné minimum a když se náhodou děje nějaká větší akce, je poblíž někdo, kdo ono lepší nářadí má.

Je ale pravda, že čas od času se zaseknu nad hledáním všemožného nářadí a vymýšlím, proč jej zrovna potřebuju a kam to všechno dám. A to pak jede. Pojízdná skříňka plná klíčů, ráčen a podobných věcí. Aku šroubovák, aku vrtačka, aku rázový utahovák, svítilna, vysavač. Kompresor a všemožné pistole. Dvousloupový zvedák. Hydraulický lis. Ohýbačka na plech. Svářečka. A takhle bych mohl pokračovat až donekonečna, přičemž kapacitu úložných prostorů bytu a garáže jsem už dávno překročil.

Takže zpět na zem. Možná, bude-li správná konstelace hvězd, pořídím si nějaké to aku-nářadí, vybrané už ho mám. A nejspíš trochu lepší hever a novou gola sadu. To mi ale bude ještě na nějakou dobu muset stačit.

A co vy? Bez jakého nářadí se neobejdete a jaké chcete? Diskuse je vaše!

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Perníček
13. dubna 2020, 15:05
0

Jelikož otec má vlastní autodílnu (díky koroně jsem tam teď skoro pořád) tak to mám v tomhle směru pro moje plechové miláčky dobrý. Člověk se pak s podivem kolikrát rozhlíží po té dílně a když si to sečte, kolik už se narvalo peněz do nářadí... Kolikrát se koupily přípravky, které se použili jenom jednou a od té doby ležej, ale bez nich by to nešlo - viz. aretace rozvodů (shodná s Opelem) na moji 9-3 kvůli vodní pumpě nebo obdobný přípravek na druhou 9-3 v naftě (1.9 JTD od Fiatu). A pak člověkstejně přijde do obchodu, jako je Mojedílna a zjistí, kolik věcí, co by se mu hodili, nemá. :D Čili čím víc nářadí tím prostě líp a člověk pak nemusí improvizovat s nejistým výsledkem. Kdo to asi nezná? "Jdu udělat pár drobností na autě, za 3 hodiny jsem z garáže zpět!" Je neděle 11 večer, auto znepojizdněný a přemýšlíte, že sebevražda je taky řešení...

reagovat
zi
zitnyp
13. dubna 2020, 15:06
0

Aku razak od Makity bylo jedno z tech lepsich veci do dilny :-) Mozna kdybych mel vybrat to "nejlepsi", tak asi ukazu sem. Jedna z hodne dobrych gola sad je 108 dilna sada od Proteco, ktera kupodivu drzi naprumerne dobre, na to, ze v ni je prakticky vse co clovek potrebuje. V realu znam tak 4lidi co ji maji uz taky, protoze proste fakt funguje. Jinak dobry koleckovy hever, idealnle hlinikovy, dvoupistovy s rychlym zdvihem se neda s tim malym obyc srovnavat. Dvousloupak to sice nenahradi, ale lepsi nez nic.

reagovat
Beny
13. dubna 2020, 15:08
4

Docela by se hodila zdviž...

reagovat
Breakthru
13. dubna 2020, 22:32
1

To bylo keců. A pak, že to nejde :)
Tohle si člověk řekne v ten moment, kdy to vyndá

Za
Zazaa
14. dubna 2020, 17:30
0

hele Kolin ...ten motor co si vyvrhnul asi potrebuju :) nebo aspon par dilu z nej

Breakthru
14. dubna 2020, 17:47
0

2.3 V6....nevrakuju to auto naštěstí. Jinak motor šlape jak hodinky :)

Csaba
13. dubna 2020, 15:26
11

Flaška dobrého pití
Popelník
Mobil s předvolbou na "dvorního mechanika"
Život je krátkej...
:-)

reagovat
briza
13. dubna 2020, 15:31
16

Jsem prostý muž...

reagovat
Pochtli
13. dubna 2020, 22:34
0

V Rusku je třeba všechno větší..

Breakthru
13. dubna 2020, 23:48
1

Holky v Améru máj větší kalibr

sheogh
13. dubna 2020, 16:36
0

Urcite momentak, ten aku sroubovak je taky genialni a potom samozrejme k danymu autu diag a servisni manual (nejlip celej IS pro servisy :-) )

reagovat
Safa
13. dubna 2020, 16:49
0

Teleskopická tyčku s magnetem - jsem totiž mistr světa v nechtěném pouštění šroubků a matic do útrob motorového prostoru i jinam.

reagovat
martin_100
13. dubna 2020, 16:53
0

Rychlovarka a židle je základ. Bez kafe nejsou zázraky a pij kafe vestoje :-)
U Tchána je to jiná balada... tam je k židli stůl, ke stolu pípa.... to se pak maká.

Doma mam takovej ten základ, hevery, klíny špalky, golu kleště klíče, pajcr kladiva, flexa vrtačka,elektrodová svářečka, kompresor...
Ale u tchánojc jsou dvě dílny jedna na dvě auta druhá ma 3 traktory, tesařskou/truhlářskou dílnu, několik aut, zdviž a místo na větší rodinný trachtace (50 lidí bez problémů) pípa a to vše naráz pod jednou střechou. Tam se dělá dobře, soustruh, svářečky, brusky, vrtačky, zdivž, u stropu kočka na pár tun, vercajku kvanta, ohejbačka.......

reagovat
PepaSFI
13. dubna 2020, 17:04
0

kromě těch běžných věcí, sady klíčů, goly, šroubováků a dalších drobností je určitě potřeba nějaký "trhák" tedy prodloužená ráčna nebo pevná páka na gola ořechy. Momenťák se taky hodí. Ke kolečkovému zvedáku se mi osvědčily "koleje", z pár kousků L profilu svařený rámeček po kterém může hever jezdit na špatném povrchu. Taky se hodí "diagnostika" OBD krabička, sice to není zázrak jak si leckdo myslí a servisáci předvádějí ale aspoň rámcově to může pomoct. Spoustu věcí jsem si vyrobil nebo zimprovizoval. Klíč na olejový filtr z kousku šestihranu a pásky na vázání palet. Ruční "šroubovač" na šrouby kol utopené v disku. Improvizovaný momenťák. Stahovák pružin. Různé pomůcky na vytláčení a lisování. Lis mi ještě chybí, co nešlo improvizovat, to jsem si odnesl do práce kde lis je. Ale v plánu je udělat z pár kousků železa rámeček na hever, na takové to domácí tlačení.

reagovat
Breakthru
13. dubna 2020, 17:23
1

Bez ruk a bez hlavy....

reagovat
Breakthru
13. dubna 2020, 17:25
0

Večerní výměna čerpadla

beastar
13. dubna 2020, 18:40
1

Pěkný Escort co v tom leží vepředu za "motor"?

Breakthru
13. dubna 2020, 21:14
2

Je to XR3i...1.8 16V 96kw....neahnilej a s plnou výbavou včetně vyhřívanýho čelního skla. Sportovní podvozek, dlouhý stefty a podložky. Po třech letech vrčí...Němec zapojoval rádio a vyhořela elektrika, tak se to rozhodl opravit a tím to domrdal úplně. Naučilo mě to opravovat elektriku, ale dost mi pomohl kámoš z Plzně....
Těsně před uzavřením hranic jsem si dovezl kapotu a masku z RS2000 že Štýrska

Breakthru
13. dubna 2020, 21:16
0

Tady ještě neúplně spasovana , ale už tam není ta z MKVI...a díky za pochvalu

Tomigo
13. dubna 2020, 17:50
0

Za mě určitě nizkoprofilový hever, kozy, Gola sada, sikovky a momenťák. Jo a pájka na tuningy a opravy zlámanejch drátů. Jinak pak jsou takový věci jako je třeba stahovák pružin, kterej jsem koupil a použil jednou a od tý doby se furt valí ve skříni nebo si ho někdo půjčuje... Ale na běžnou údržbu a různý výmysly mi stačí vše výše zmíněné. :)

reagovat
Trinom
13. dubna 2020, 18:03
0

Jako úplný základ beru velkou gola sadu a velkou sadu očkoplochých klíčů, random hydraulický zvedák (klidně ten z Lidlu) a kozičky. Další věci jsou pak fajn bonus - rázový utahovák, trháky, momenťák, různé přípravky a udělátka a samozřejmě nějaké to elektrické a ruční nářadí, které se hodí na cokoliv, ne jen na auto.
Pokud se posunem dál a nebudem kutit jen někde na parkále, tak se začnou hodit větší věci, jako svářečka, zvedák, kompresor,... a skončíme u průměrně vybavené autodílny :-D

Samozřejmě nesmí chybět aspoň základní měřicí přípravky typu metr, šuplera, mikrometr, dutinoměr, atd.

Pokud člověk řeší kromě mechaniky i elektriku, tak se tam přidá pájka, různé krimpovací kleště na konektory, měřák, pípák, žárovková zkoušečka a další srandy.

reagovat
sp
spooon
13. dubna 2020, 18:22
3

Razovka! Mám Aku od ryobi, naprosto parádní věc. K tomu Aku vrtačka a Aku flexa. Pryč jsou dny zamotaných kabelů!

reagovat
PepaSFI
13. dubna 2020, 19:11
0

ale ještě větší pakárna než zamotaný kabely je, když sáhneš po aku a ono to udělá bzzzmrmrmr...mr. neboli, akunářadí se vyznačuje tím, že když to potřebuješ, je to vybitý. Což je při domácím použití bohužel realita, protože jak se to nepoužívá furt, nikdy se to nedá včas nabít.

sp
spooon
13. dubna 2020, 20:52
0

Tak já to teď používám furt, protože rekonstrukce domu. Ale chápu, jak to myslíš. Taky je základem mít víc baterek a většinou pak nejsou mrtvý všechny. A než umře ta jedna co je trochu nabitá, tak se druhá nabije.

beastar
13. dubna 2020, 18:56
7

Chlap si poradí s málem! Takže hlavní je mít nabíječku...

reagovat
Oh!Gust
13. dubna 2020, 19:05
0

Oh!Gust
13. dubna 2020, 19:08
0

tu mal byť Láďa-mekánik a polyglot, ale internet je proti mne.

beastar
14. dubna 2020, 15:29
0

To neva protože Láďa má velkou hlavu jak pytel vod bánanu... Takže všechno ví a má uplne vsechno naradi sveta. Vi ze nejlepsi kup je skodovka a umi nakoupit v Kelly se slevou. Takze fajne decka.

wdave_t
13. dubna 2020, 19:07
3

Jednou jsem opravil MX-5 NB šroubovákem, ale kromě toho zvládnu leda tak vyměnit kolo :( Rád bych to uměl, ale mám úplně olšový ruce (který musím opatrovat, aby mohly na klávesnici bouchat příkazy do konzole), tak radši zaplatím schopnějším.

Baví mě koukat na youtube kanály Car Wizard a LegitStreetCars, když to dělaj ostatní :D

reagovat
beastar
13. dubna 2020, 19:44
4

Manuální práce mě baví. Vydržím na ní koukat celé hodiny. Fakt je ten že posledně sem dohlížel na rozvody u Audi aby to prostě (kurva) do rána bylo. Páč se to dělalo přes noc, protože klienti jsou strašný (skvělý lidi co utrácí prachy) a vydržel sem! Celou noc! Dokonce i čaj sem udělal. Takovej sem lidumil.

eLzyx
13. dubna 2020, 20:47
0

wdave_t - to jsou jen výmluvy. Jsem taky IT, živí mě hlava a taky bych si měl dávat pozor na prsty. Ale doma ty elektronický (s)hračky zahazuju a jdu brousit do garáže. Případně ladit motor atp.

eLzyx
13. dubna 2020, 20:45
0

vzhledem k tomu, že se bavím renovací veteránů, tak garáž mám vybavenou vším. To máte, šroubováky ploché, šroubováky křížové, imbusy, torxy, klíče očkoploché, klíče ráčnové, gola čtvrtinková, gola půlpalcová, gola tříčtvrtinková, kladiva malá, kladiva velká, gumové palice, kladiva klempířská, babky, kovadlina malá, kovadlina velká, nůžky na plech ruční, nůžky na plech pákové, závitníky, závitová očka, vrtáky, pilníky ploché, půlkulaté, čtyřhranné, bruska stolní dvoukotoučová, bruska přímá, bruska úhlová, vrtačka stolní, vrtačka ruční ... no a teď hodlám vysypat prasátko a pořídit si lepší svářečku v ceně kolem 50t Kč. Nejspíše TIG, abych mohl dělat eňoňuno sváry.

reagovat
PachezZ
13. dubna 2020, 21:32
0

Jedna z věcí co sem si zamiloval jsou nýtovací matice a kleště na ně... to člověku mnohdy ušetří tolik práce...
A pak tohle na případný elektro spojování, wago spojky na něco co není finál atd...
Ale mnohdy hlavně mobilní data a funkční youtube :D

reagovat
krab
13. dubna 2020, 21:42
0

No, tenhle článek mě snad donutí si jít pořádně uklidit dílnu, srovnat klíče, abych nenadával a nehledal, ale šáhnul a táhnul...
Jako, postupně už mám prakticky ledados, co nemám, má většinou táta a když jsem v koncích, tak si zajdu půjčit nářadí od našeho místního automechanika. V zásadě co fakt chybí je klasickej dílenskej zvedák, ale současně i garáž, kam by se vešlo 5 aut a dostatek místa vedle s profi zvedákem, kde by se dalo pracovat na tom zrovna rozebraným. Plus by to chtělo nějakýho Wizzarda ( pro toho kdo sledujete Hoovies garage)

reagovat
RBMK
13. dubna 2020, 22:24
0

Gola s velkou a malou ráčnou, ale jsem pitomec a měl jsem vzít tu s klíčema. Musim doplnit očkový a normální klíče. Pak mám kufr, kde je hromada šroubováků, sikovky (dvoje), rukavice, multimetr, WDčko, rychlý start, letlampa, různé univerzální kraviny a další věci. Někde mám zahrabanou páječku na 12V. A doma mám obrovskou hromadu nářadí, co jsem za dlouhé roky nakoupil na smetištích, burzách a výprodejích. Pokud koupíte golu, rovnou kupte krátkej prodlužovák na velkou ráčnu, protože kardan je na hovno, a taky redukci z velkého čtyřhranu na malý. a v lidlu maj za dva litránky naprosto žasnou sadu pneumatického nářadí, kde je rázový utahovák, bruska, sekac kladivo a nejužitečnější nástroj do malých míst, pneumatická ráčna. Ta točí pomalu, ale vejde se na neuvěřitelný místa a má sílu. Pokud vám to nejede, máte malej průřez hadic, moc dluhý nebo šuntovej kompresor. Taky nesmí chybět svářečka a flexa, s tím se dá vykouzlit prakticky cokoliv. Pokud teda máte hromádku železného materiálu různých tvarů. Řetězová kočka se taky hodí, ale tu jsem ještě nepoužil.

reagovat
Woyta
14. dubna 2020, 13:58
0

No ja už několik let vybyvuju dílnu vším možným. Základem je několik druhů flexa brusek. :D Ale mám i dalši typy brusek, Dremel, pásová, oscilační, stolní,... Svářečku mám na MIG, MAG i TIG. Kompresor dvoupíst se 10l nádrží. Stříkací pistole samozřejmostí. I pískovačka se najde. Aku vrtačku a auku utahovačku už považuju za nutnost. Nářadí mám velký dílenský vozík + několik dalších speciálnich sad. Třeba pertlovačka na brzdy, sada na spojku, klempířská kladívka, něco na odvzdušňování brzd. Na zvedání auta mám několik heverů. Případně elektrický jeřáb u stropu se kterým swapujeme motory. Nedávno přibyl i hydraulický lis a plazma na řezání nepotřebných zbytků. Po čem ale momentálně toužím, je nějaký pořádný zvedák. Sloup garáží mi je na nic. Mám nízký strop a navíc by se blbě parkovalo. Takže koukám po něčem mobilnějším. Momentálně vítězí toto: https://allegro.pl/oferta/podnosnik-jednokolumnowy-blacharsko-lakierniczy-9084031481

reagovat
Holofaust
14. dubna 2020, 15:30
0

Já budu vybavovat klasickou garáž s nízkým stropem a zatím to vidím spíš na něco takového https://www.golemtech.cz/nuzkove-zvedaky-hydraulicke/17-nizkozdvizny-zvedak-2700-kg.html
Ale nemobilní verzi, na zapuštění do podlahy.

Woyta
15. dubna 2020, 14:11
0

Mě se u tamtoho líbí mobilnost a univerzálnost. Takže budu moci třeba na dvoře opisovat spodek auta.

Za
Zazaa
14. dubna 2020, 17:36
0

ja aktualne nepreziju bez palcovyho naradi a merek na zavity bo anglicky konstrukteri se sa tim nes*ali a dali co jim padlo pod ruku ... :))

reagovat
sumy
15. dubna 2020, 13:44
0

Nářadí vselijakyho mraky. Hromada jednorázových přípravků. Ale co je nejvíc... ruce. A že teď zažívám, co to znamená když člověku nefunguje pravacka a zvednout 35kg vážící pneu je nemyslitelne :-/ Vlastně i ta vzduchova bouchacka je těžká a neudrzim ji.
Ale jinak je pro mě už nepostradatelný laser, ohraňovak a další drobnosti, co mám k dispozici v práci:-P
Zrovna mám v plánu stavět střešní stan, který bude integrovanou části střechy. Vlastně druhá upravená střecha na nuzkovem mechanismu. No, jsem na sebe zvědav:-)

reagovat
Stanley
16. dubna 2020, 13:53
0

Já si nářadí vyrábím, například to na obrázku. Je to speciální přípravek na zvednutí auta pro výměnu kol, ánžto můj vůz má podpírací body tak poddimenzovány, že bez něj by se ohly a odlomily, jak už se spoustě nešťastníkům přede mnou stalo.

reagovat
PepaSFI
16. dubna 2020, 14:36
0

jo to je typický třeba u starších Octavií, skoro všecky mají pomačkaný prahy od servisních zvedáků protože pod prahy se může dávat jen hever z výbavy, se žlábkem. Opěrný body pro servisní zvedák jsou úplně jinde.

Stanley
17. dubna 2020, 08:01
0

Tady u pežotu je sranda, že prahy často zničil i zvedák přímo z výbavy. Oktávka má aspoň tu slušnost, že svůj vlastní zvedák akceptuje.

Michal88
20. dubna 2020, 15:02
0

Jelikož jsem teď trochu garáž free, tak si všechny cajky vozím v autě. Klíče, Gola sadu, kleště a šroubováky, nějaký zdrc pásky, montpáku atd. Co mám dílnu 120 km od baráku u našich, tak tam se neobejdu bez ohýbačky na plech, svářejdy, kompresoru, lakovací pistole a všeho, co je třeba pro amatérskou klempířinu a lakýrničinu. Nedělám to na kšeft (melouchům se vyhýbáme ač se mě lidi ptají, jestli bych jim to neudělal), ale rád si věci dělám sám, učím se a kupuju nářadí... Asi by mě vyšlo levněji si to nechat někde udělat, ale to by nebyla ta správná sranda... V bytě si holt musím vystačit zas s počítačem a 3D tiskárnou, to si zas kreslím a tisknu ptákoviny do auta (klíčenky, stojánky na pití, krytky na koule a podobný krávoviny). Což teď si hraju s dalším modelem 1/8... :)

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem