načítám data...

Škoda Kodiaq RS: Senzační senzace na Nürburgringu

14. června 2018, 13:34 51 komentářů Honza Hamster Křeček

Škoda představila sportovní provedení modelu Kodiaq a to ve velkém stylu - rekordním časem na Nürburgringu!

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

SUV jsou v kurzu a tak není divu, že nabídka modelů a jejich verzí se rychle rozrůstá. A tak se zdálo nevyhnutelné i to, co se v těchto dnech stalo realitou – Škoda Kodiaq dostala svou verzi RS. Nechci se teď zabývat myšlenkou, proč škodovka chystá verze aut jako Kodiaq RS či plánovaný Superb RS, zatímco potenciálně schopný hothatch Fabia RS v plánu není. Nechci ani podrobně rozebírat, proč je ona slavná RS verze poháněna motorem, který si můžete už dávno objednat i do úplně obyčejného Tiguanu. To vše teď nechme stranou. Dnes budeme řádit v Zeleném pekle!

Nürburgring je magické místo. Je to okruh tak rozlehlý a špatně postavený, že nemá v motorsportu žádné praktické využití. Přesto se právě sem sjíždí statisíce motoristických nadšenců, aby si zde ověřili své pilotní dovednosti. A potom je tu ona posvátná aura kolem časů dosažených na tomto okruhu. Všechna sportovní auta musí mít čas z Nürburgringu. Je to stejně důležitá hodnota jako v případě maximální rychlosti nebo zrychlení z 0 na 100.

No a vy už asi chápete, kam to celé směřuje. Ano, je to tak, Škoda Kodiaq RS se představila na Nürburgringu a to hned rekordním časem. Tedy ne úplně rekordním, už tu párkrát jela i o něco málo rychlejší auta, ale rekord padl v rámci kategorie. Vlastně nepadl, protože dosud žádný nebyl, kategorie ‘sedmimístné SUV’ byla pro Kodiaq speciálně založena a Kodiaq tak nemohl prohrát, ani kdybych ho do cíle měl tlačit já sám. Ale je pravdou, že škodovka nevzala věc na lehkou váhu a na místo řidiče instalovala řidičku nejpovolanější, královnu Severní smyčky, Sabine Schmitz.

Jak to celé dopadlo? Kodiaq je s časem 9:29:84 nejrychlejším sedmimístným SUV na Ringu! Hurá! A koho naše domácí vlajková loď porazila? Jak už jsem zmínil, kategorie ‘sedmimístné SUV’ má zatím na Nürburgringu jediného zástupce takže se budeme muset po soupeřích poohlédnout jinde. Mezi běžnými SUV raději hledat nebudeme, řidič Alfy Romeo Stelvio QV by s časem 7:51:7 patrně vyhrál, i kdyby se cestou stavil na oběd, u rodinných aut, kde rekord drží kombi Mercedes E63 AMG, je situace ještě horší. Nejrychlejší sedmimístné auto na Ringu? Opelu Zafira OPC stačilo jen 8:54.38. Nejrychlejší Škoda? I s Rapidem 1.2 TSI zvládl jeden náš český kolega Severní smyčku za 9:17…

Přiznám se, že hledat časy přes devět minut není úplně snadné, většina přehledů se zabývá časy řekněme poněkud lepšími. A tak se asi spokojme s tím, co se mi dohledat podařilo – Škoda Kodiaq RS s časem 9:29:84 porazila Volksvagen Transporter T5 (9:57:03) a Citroën AX diesel (9:55 a něco). Gratulujeme.

 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

David Marek
14. června 2018, 13:53
4

tohle mě pobavilo velmi :D

reagovat
Jakub Pospíšil
14. června 2018, 13:54
0

Výborně. Hned jsem na naší automobilku hrdý. Zvláště si povšimněte, jak dotahuje Stelvio, pouhé dvě minuty rozdílu.

reagovat
Jakub Pospíšil
14. června 2018, 13:55
5

Hm, tak gify v diskuzi pod článkem evidentně nebudou dobrý nápad...

Beny
14. června 2018, 13:58
1

Zajímalo by mě hlavně proč... Ale závěr článku pobavil. Co to mělo vůbec za motor, nějak se o koncer nezajímám... Bylo to aspoň f dechtu?

reagovat
Honza Hamster Křeček
14. června 2018, 14:01
0

jj, Kodiaq RS pohání motor 2.0 TDI (176kW)..

Inženýr
14. června 2018, 14:07
1

Beny: Samozřejmě, že to byl diesel. Kdo by si taky kupoval něco, co žere víc, nemá krouťák a ani turbodíru jak Koleos ve přední masce.. To dá rozum. :)

Inženýr
14. června 2018, 14:11
0

Podle mně se jedná o chytrý marketingový tah Škody. Je nejlepší ve své kategorii? Je. Simply Clever dostává nový rozměr.

Jinak ten Suberb, a hlavně Kodiaq RS, přičemž ta Fábie RS jaksi není, tak tomu já taky nechápu. Holt kluci z oddělení Škody to vymysleli takto, a oni to předse vědí nejlíp. ;)

reagovat
beastar
14. června 2018, 14:28
7

Tak oni jsou přece tam ta hlava pane wachmajstr. Páč typickej zákazník Škody je fajné chalan né chce pořádný, velký auto aby mohl vozit ty obrovský nákupy z Tesco a do Chorvatska hodně toho pifka. Zase ale už nechce bejt jakože ten usedlej kántry vídlák, ale pořádnej kůl RS sportovec. No a takovej sakriš nepůjde pro malou nákupní taše jako je fabiatic. Takovej kamaráde ten si půjde pro SUPA na HLÍNÁCH v naftě. A kdyby náhodou měl víc dětí, nebo potřebu koupit si nejhnusnější auto své kategorie na trhu za nesmyslnou cenu ještě s rekordem v kategorii pro dodávky a autobusy a znáčkem RS může koupit Kodijáka.

Inženýr
14. června 2018, 16:15
2

Beastar: Nějak tak no. Na druhou stranu, každý národ by měl mít svůj Range Rover, ne? Japonci mají svůj Land Cruiser, Němci svůj Touareg, Američané Escalade, takže my taky potřebujeme mít svoje plnotučné (v rámci možností) SUV. A Kodiaq není jen tak ledajaké SUV, ale teď už český Range Rover Sport.

Díky technice VW je to kvalitní pýs of inženýring a na rozdíl od zemských Roverů má taky předpoklady dojet z bodu B zpět do bodu A bez okázalostí typu odtahové služby. Navíc - je levnější. Proč taky platit navíc. Za stejné prachy si taky můžeš koupit garsonku v centru Prahy, a nebo vesnici třeba v Chomutovském okresu. Holt je to otázka priorit.

Bavoraczech
15. června 2018, 12:02
0

Ona je otázka, jak moc jim do toho kecají páni z Reichu. Jestliže maji Polo GTI a Ibizu Cupru, tak nemůžou potřebovat něco jako Fabii RS... Ona by třeba v poslední generaci mohla být stejně dobrá jako to GTI za nižší cenu a to nemůže koncern potřebovat. Jakého má koncern přímého konkurenta Škodiaku? Touareg je jiná liga...

Ju
Junior
15. června 2018, 13:02
0

Tiguan a Ateca?

Inženýr
15. června 2018, 13:06
0

Junior: Ve třídě možná ano, ale mám zato že Kodiaq je prostě větší.

beastar
15. června 2018, 13:21
1

Kodijak je poráží prostorem, až 7 seslemi a rekordem na ringu ve vlastní třídě. Jinak také neotřelím velice specifickým designem inspirovaným městskými autobusy (moderními!) konsorcia Irisbus. Vyniká také prvotřídní použitou koncernovou technikou (což Ateca je spíš Karoq) za příznivější cenu než li Tychuán (fplný víc auta za +- sejm prajs)

No a to je asi všechno. Samozřejmě že Oberkommando West jim do toho kecá. Takhle to ale funguje dneska ve všech automobilkách (fšecko skoro konzern že) a nikdo to nevidí nějak šedivě. Pravdou je že hodně škodovek mohlo být lepší ale nebylo právě kvůli skutečnosti vnitřní vlastní konkurence.... Takovej je moderní buzynes.

ra
ravac
14. června 2018, 14:11
2

Pěkně napsané.Člověk by opravdu dle nadpisu čekal výsledek...Ale ne po "česku“ my si založíme vlastní kategorii jednookých generálů :-)) Další by mohla být : nejrychlejší liftback s 610l kufrem...Achjo.Snad se toho nikdo nechytne stejně podle a nebude tam posílat x6 s šesti rybářskýma židličkama v kufru.A na konec mám mlhavý dojem,že časem je ten kardiak blíže sériovému tranzitu (co tam onehdá jel v topgearu),než té alfě.Ale mohu se mýlit a googlit nechci :-))

reagovat
David Střítežský
14. června 2018, 14:17
2

Dost odfláklej konec článku ... působí to pak trochu jako kdyby to nemělo žádnou váhu !
tak doplním, že je to taky rychlejší než Ford Transtit se Sabčou za volantem (10:08) , Jag dýzl s Jeremym za volantem (9:59) nebo Mini Cooper S jedouci po dvou kolech (45min a ňáky drobný)
Teď bude teprvá soused z Nošovic závidět ! Špatná reklama neexistuje !

reagovat
beastar
14. června 2018, 14:22
10

Nejvíc vtipná zpráva. Porazit i T5 to už chce hódně moc toho gripu a zkušeností :D Tak teď už jenom počkáme jaký časy udělá novej Transit. A dát dvoulitrovou naftu do něčeho co vypadá jak kříženec Karosy a gazíku a označit to RS to už se vážně asi v tý Boleslavy někdo parádně sjel vymyslel to na kurva dobrým šmakézním tripu. Ostatně barvy a označení vozu ve smyslu Škoda Record dej tvl Sabine ty si skončila....

A to Stelvio je fakt na dosah (skoro) jak píše Kubajz... Ten kdo si tohle auto koupí je/bude ta největší upatlaná, tupá, naivní guma v automobilovým světě a bude se za to smažit v pekle ve stejným hrnci s těma dementama co dávaj na fábie zlatý dvacítky a nálepky "dont tač máj kchár".

reagovat
ra
ravac
14. června 2018, 14:34
0

Přesně o to mi šlo.Starej 70kw tranzit (měl tuším zalepené spáry) to dal 10:08:49. Takže to snad neshazuju,pokud napíšu - dvě minuty za alfou(jak tu už zaznělo), ale 30 vteřin před tranzitem,co mi vozí domů balíky :-)))) To by byla bomba "na konec" i v topgearu.

GanGreen
14. června 2018, 18:59
0

Já bych ještě pochopil Sportline, ale proč proboha RS? Jak říkáš, někdo byl moc sjetej...

Bavoraczech
15. června 2018, 12:09
1

Auto pro pozéry, kterým nejde řízení, ale o imidž. Aby to před sousedkou nebo před klukama z hospody hustě vypadalo, že mam toho sportovního kardiaka :D

je
jerry
16. června 2018, 08:08
0

Sabine si možná myslela, že je to další díl Verstehen Sie Spass. Za pěkný peníz bych to taky překousl a vlezl na pár kol do té hrůzy:-)

da
daef
14. června 2018, 14:33
0

ALE!
Já síce souhlasím se všem v článku, je to samozřejmě kravina nějakým způsobem sportovně komparovat dieselové SUV s relativně malým výkonem.
Osobně si myslím, že to auto bude strašný hit. Pokud si představím, že jsem průměrný městký hejl, co vydělává trohu víc, o autech vím kulový, krom poznatků co mám z TV Prima a experta Pepy, tak mi to auto dává obrovský smysl. Bude praktické, bude mít pěknou výbavu, potáhne to vodcpoda, bude vypadat sportovněji, než sousedovic Sportage a nebude stát 2-4míče jako SUV od Porsche na které nemám. Za mě si myslím, že se s nimi budeme na silnici setkávat velmi často. Stejně tak jako v budoucnu s Cuprou Ateca (což je to samé v bledě modrém, akorát z výfuku to bude smrdět lépe).

reagovat
Ju
Junior
15. června 2018, 00:32
-1

až tý Atece 3x šlápneš na krk, nezbyde ti na leasing, u pumpy se posereš :D

GanGreen
15. června 2018, 05:31
0

A proto je tu kokodák v nafticce abys mohl jezdit za 6 na světelnej rok...

Bavoraczech
18. června 2018, 07:44
0

Jo, to jsem psal o fous výš. Auto pro pozéry. O autech nic nevim, prachy na to mam a vypadá to "hustě". Auto pro lidi, které nezajímají auta a chtějí vypadat zajímavě.

krab
14. června 2018, 14:35
1

Že bych tam vzal tu naši mahagonovou X5 4.4i z roku 2000? Máme nové pneumatiky a myslím, že osmiválec by Kokodáku furt ukázal, že je to jen vypelichaná slepice :-D
Ale musel bych si půjčit Sabine ...

reagovat
Beny
14. června 2018, 14:48
7

"Ale musel bych si půjčit Sabine ..."

Ale tak proč ne, pořád není k zahození... :-) A k nějakýmu tomu odlehčení by taky došlo.

beastar
14. června 2018, 15:11
0

A jak se na to náročný "pilotování" holka pěkně vyfešákovala. I na umělý řasy zašla.... myslim, že udělá rekord i s tim supem RS. Akorát teda nevim jakou vymyslej kategorii. A ta X5 by v kategorii osmiválcová SUV od BMW ve fol ausštatungu v odstínech hnědé taky kralovala.

Inženýr
14. června 2018, 16:26
0

Beny: V takovém případě Sabine podlě mně rychlejší nebude - spíš naopak. Teda, pokud jsem to s tím odlehčením pochopil správně.

Beastar: Na ten Suberb se třeba já osobně těším. To bude opravdové Paserati.

speedfred
14. června 2018, 21:42
1

....že Pasereti - hotovo šiel som k zemi. :-))))))

Ju
Junior
15. června 2018, 00:33
0

každy dobri chlopak z polske wsi, vozi sa v passate TDI
piš passerati do youtube a užívej

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
14. června 2018, 14:38
7

Ono je někdy lepší nedělat nic, než za každou cenu něco a takhle kravina je toho zářným příkladem.

reagovat
ra
ravac
14. června 2018, 14:50
0

Přesně tak. Dnes je to TOP okruhovka,zítra to vezme do ruky Pepa z Primy,dojebe to na tankodromu,řekne : Dobrý. To je nářadí!! A zákazník má hned jasno.Univerzální sedmimístná ofroad formule za přijatelný peníz....Nestačilo by jen říct:"RS paket za 70tis.příplatku"

beastar
14. června 2018, 15:15
0

Pepa je dobrej pro toho je nářadí úplně všechno. Jenom čekám až veme na tankodrom taky toho novýho Supa RS aby bylo jasný, že celá modelová paleta je univerzální a za přijatelnej peníz. Ještě by i do toho kombíka mohli možná narvat 7 sicen ty dvě sedadla do kufru kde sedíš v předklonu jak na hajzlu v předklonu s nohama v lavoru. Něco jako mělo éčko.

Ha
Habakukk
15. června 2018, 06:57
0

Nelpeší Pepův zářez bylo když testoval Seat Leon alltrack a řekl, že je v terénu lepší než Defender prostě je to vodborník. Kdo platí ten vyhrává.

Breakthru
15. června 2018, 19:34
0

Expert Pepa je kretén, jeho znalost o autech skončila dostudovanou autoškolou...A ikdyž mluví česky, tak mu stejně nerozumím...

GanGreen
14. června 2018, 16:03
0

Božínku to je skvělá zpráva, mam z toho uplně vlhký trenky.. FAKT!

reagovat
PeterLuk
14. června 2018, 18:01
0

LOL

reagovat
BigBen
14. června 2018, 18:19
3

Málem jsem jim na ten marketingovej tah s nejrychlejším SUV skočil. Díky za osvětlení situace, tak jsem se aspoň pobavil :-)

reagovat
Candy
14. června 2018, 18:37
0

My se touhle zprávou sice bavíme, ale pro Škodu je to vlastně pragmatickej krok, protože Nürburgring táhne. Až bude pro zákazníky zajímavý, aby auto řídil růžovej slon a jel po dvou kolech, tak automobilky začnou shánět růžový slony a učit je jezdit po dvou kolech. A tím, že se každá zprávička z Ringu rozmazává jak nutela po rohliku, tak se hlavy pomazané v automobilkách jen utvrzují v tom, jak dobrý nápad to vlastně byl.

reagovat
Cu
Curdin
14. června 2018, 18:38
0

Ne ze bych ho nejak obhajoval ale neni na rozdil od ostatnich uvadenych casu ten cas kodaka na kompletni kolo?

reagovat
Breakthru
14. června 2018, 22:18
9

Nový vítr z Boleslavy

Pro letošní rok si naši inženýři z AZNP připravili nový model úspěšné řady Škody 789 lidově nazývanou Kodiaq, což je medvětovitá šelma žijící v tundře Sovětského svazu.Konstruktéři vzali v úvahu také všechny bezpečnostní předpisy platné v letech 2017-2020 v tuzemsku i v zahraničí.Díky ocelové samonosné karoserii s použitím nejnovějších technologií a moderní koncepce motoru vpředu napříč jistě uspokojí i ty nejnáročnější světové motoristy.Nejspíše proto se představil nečekaně na okruhu Nürburgringu v NSR, kde vyhrál svoji kubaturu a zcela porazil soupeře i přes to, že se závodu účastnil jako jediný.
Po tomto jasném vítězství a ukázky kvalitní práce našeho pracujícího lidu se již ozvalo spousta kladných ohlasů i ze zahraničí.Západní tisk nešetří chválou a srovnává Kodiaq se západními automobily jako je Alfa Romeo, která na stejném okruhu zajela závod jen nepatrně rychleji.Ovšem Alfa Romeo byla řízena profesionální posádkou závodníku v čele s Niki Laudem a Mariem Andrettim.Náš Kodiaq byl řízen závodní nástěnkářkou a závodním topičem.
Již brzy se nový Kodiaq RS dostane i na náš trh.Podle slov předsedy tiskového odboru mladobolesvské automobilky se naši motoristé mohou na vůz těšit již na sklonku roku 2020 nejpozději na jaře 2021.
My vám již brzy přineseme další články zaměřené na tuto horkou novinku spolu s rady řidičům, jak o vůz pečovat.Před začátkem prázdnin to budou rady pro cestu do Jugoslavie a na podzim náš oblíbený seriál jak si svépomocí přezout Kodiaq před zimou, zda-li jsou lepší universální nebo zimní pneumatiky, seřízení vůlí, předstihu a výměna oleje na zimní období a jako poslední pro vás připravujeme článek na téma jak si svépomocí ochránit dutiny a podvozek vašeho Kodiaqu.
Vůz přesvědčil při tomto dramatickém závodu o svých kvalitách, kterým dozajista vděčí úspěchům vozů Škoda na zahraničních trzích.Při enormním zatížení podalo svědectví o své spolehlivosti.

SM 2018

reagovat
ma
martinw
15. června 2018, 09:36
0

Mě pořád přijde vtipnější Čtvrtníček se škodou Henlein :)

ToMyx
15. června 2018, 09:54
0

Dobře Breakthru! :-)

Breakthru
15. června 2018, 19:32
1

Čtvrtníček to dělá za prachy, já z přesvědčení:D

ro
rock
15. června 2018, 08:26
1

Mám za to, že ten VW Transporter (nebo dál v diskuzi zmiňovaný Transit) zajeli svůj čas na kratší verzi okruhu.

Což ovšem nic nemění na tom, že obdivuji Sabine - za to, že se jí povedlo na rovince neusnout nudou. Fakt ji za ten zážitek lituju.

reagovat
MZ
16. června 2018, 17:02
0

Rock: přesně tak, všichni srovnávají, ale s časy BTG, což je cca 30s rozdíl.

Anorex
15. června 2018, 08:31
3

Takovýho hejtu takhle při odpoledni, že to máte zapotřebí. Hledáte v tom zbytečně velkou vědu. Takhle zkrátka vypadá marketing for dummies a v tom je obecně koncern, konkrétně Škoda velmi silná a úspěšná. Jejich reklamy (v rámci jednotlivých vývozních oblastí) jsou často docela vtipné, trefné, jednoduché a hlavně nekonfliktní. Zkrátka tuhle stránku mají celkem silně zvládnutou a tohle je jen dalším ideálním příkladem. Na všech známějších motoristických stránkách, minimálně těch evropských, tahle zpráva proběhla. Ostatně redakce autíčkáře udělala to samé, sic v podobě rádoby hejtu, ale do toho rybníka PR přispěla také. Což je PR jako kráva a téměř zadarmo. Stačí mít jen tu základní myšlenku, sebe víc přiblblou a umět to prodat.

Smysl vozu jako je Kodiaq RS mi také uniká, ale nejsem cílovka této kategorie vozů. Nicméně spousta zákazníků je a na spoustu z nich tohle prostě funguje. A koneckonců proč ne, ať si každý koupí co uzná za vhodné. Nikdo vás v tom jezdit nenutí a smát se někomu, že si něco takového koupí, je trochu zvláštní zábava na webu, kde se lidé velmi rádi tváří, jako že jsou nad věcí a maj v p*či... ;-)

reagovat
Stanley
15. června 2018, 12:12
7

Kdyby v tom všem nikdo nehledal tu velkou vědu, tak by se rovnou mohly zrušit komentáře a posléze celý web. Protože každá aktivně provozovaná záliba je jen zbytečně velká věda. Navíc ten, kdo komentuje, tak už z podstaty není nad věcí a nemá v p*či. Jestli náhodou tvůj koment není přesně to, co se sám snaží kritizovat :-)

Tady je autíčkářský web se silným zastoupením těch, co mají rádi sportovní jízdu. A co se asi stane, když jim předložíš Kodijak RS? Nejspíš to samé, jako když si labužník ve svém oblíbeném gastročasopise přečte o vytříbených rybích prstech...

Pokud budu chtít ocenit marketingový dopad této škodovácké akce, půjdu na ekonomický web, ale tady se s naprosto čistým svědomím budu vysmívat Kodijaku RS :-)

beastar
16. června 2018, 12:48
0

Já tady hlavně nevidím nikde hejt:) Jenom smutné konstatování, trapnosti a kýče v dnešním marketingu kolem aut obecně. A přesně jak Anorexi píšeš tohle má škodovka dobře zmáknuté. To je hrozně fajn, ale to neznamená že jako normální jedinec s vlastním brejnem v palici a jako fanoušek něčeho ouplně jinýho se nemůžeš pozastavit a pousmát nad takovou volovinou jako je SUV "RS" od škodárny na ringu. Úplně stejně by mě fascinoval třeba Kadjar, nebo jak se ta krabička jmenuje.

A že se o tom píše? Hm to se dneska píše i o tom jak kdejaká pipina vystavila svoje ultra silikony a jak ten a ten kkt navštívil kde, co. V diskuzích na to potom lidi maji různej názor. Což je taky píár zadarmo páč si o tom mezi sebou řikaj,,, četl si to atd. To je svět co ,))

C70C
15. června 2018, 09:33
1

Škodiaqa jsem si nějaq nevšiml, ale zato Sabine má hodinqy B.R.M. a ty potřebuju. Jen kdyby měla ještě jedny na druhé ruce, taq je rázem dražší než reqordní škodiaq. Simply Never

reagovat
tomyks
18. června 2018, 13:02
2

Nemůžu se dočkat, jak této komedie využije soused z Nošovic :D

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem