načítám data...

Jaké auto pro dopravní policii?

V Autíčkáři pravidelně odpovídáme na zapeklité dotazy čtenářů okolo výběru auta. Dnes se však role obrátily a my si jdeme pro radu vám.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Dnes to nebude o dotazu, který přistál na náš redakční mail. Přesto tu máme dilema, které nás zaujalo. V databázi veřejných zakázek jej dle Aktuálně.cz objevil web Hlídačstátu.cz a týká se naší dopravní policie. Často slýchám nespokojené hlasy, které tvrdí (většinou méně vybranými slovy), že služební auta české policie jsou zbytečně drahá a že by strážcům zákona stačila nejlevnější Dacia. S tím nesouhlasím, práce u policie – myslím tu řadovou v ulicích a na silnicích – není žádný med a odpovídající služební auto je to nejmenší, co pro naše policisty můžeme udělat.

Foto: BMW

Jenže teď je tu problém, se kterým si nevíme rady. Moravskoslezský kraj vypsal výběrové řízení na nový služební vůz pro viditelný dohled (tedy klasické policejní auto s polepy) pro dopravní policii. Mělo by sloužit k pronásledování pirátů silnic a dálnic, kteří často zneužívají výkonu svých strojů a ujíždí zákonu na vlně točivého momentu a brapapa.

Foto: BMW

V loňském roce dostala pro tyto účely policie zapůjčené přímo od zastoupení mnichovské značky vozy BMW 745Le xDrive, tato auta ale nyní musí vrátit nehledě na to, že podmínkou roční zápůjčky byl i limit nájezdu, který nesměl překročit 25 000 kilometrů. Je to jistě škoda, tento 5260 mm dlouhý plug-in hybridní sedan o královském rozvoru 3210 mm musel být skvělé místo pro práci, nehledě na výkon 290 kW. BMW k tomu navíc nešetřilo u zapůjčených aut výbavou, takže je tu třeba panoramatická střecha nebo pěkná 20” kola. Takové auto by se mi asi vůbec nechtělo vracet. Jeden z těchto sedanů sloužil právě v Moravskoslezském kraji. Nyní je tedy na čase nahradit vzniklý výpadek vozem jiným. 

Foto: BMW

Kraj proto vypsal výběrové řízení, v jehož zadání definoval vůz, který by pro tyto úkoly potřeboval. Auto bude stíhat piráty a vrahy prakticky denně, nepřekvapí proto velice detailní popis toho, co policisté k daným úkolům budou potřebovat. Auto by mělo být maximálně 5350 mm dlouhé, rozvor ale musí být kvůli dobré stabilitě ve vysokých rychlostech minimálně 3210 mm, celkový výkon motorů by potom neměl být menší než 280 kW. 

Foto: BMW

Kraj také trvá na konkrétní výbavě nutné k řádnému výkonu práce dopravního policisty. Požadavky obsahují například 20” kola (pro lepší jízdní vlastnosti), sluneční clony na zadních oknech (aby v případě k výslechu převážených osob nedošlo k porušení GDPR) nebo třeba panoramatické střešní okno (protože dopravní policie má dohlížet i na leteckou dopravu? asi?). Samozřejmostí je potom policejní šedá metalíza a příslušné polepy.

Foto: BMW

Hledí se přitom i na ekonomiku provozu, vůz by měl být Plug-in hybrid a v rámci úspory už tak značně napjatého státního rozpočtu netrvá kraj ani na úplně nových strojích, přípustný je i roční vůz, stačí, když nájezd auta v době nákupu nepřesáhne 25 000 km. 

Foto: BMW

To je docela zajímavé a detailně zpracované zadání. Jenže ať hledáme, jak hledáme, nemůžeme přijít na to, jaké auto by takové podmínky splnilo. Hledali jsme v nabídce domácí automobilky, prostudovali web Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar i SsangYong – a nic. Vždycky je nějaký parametr mimo mantinely výběrového řízení. A tak se obracíme tentokrát my na vás.

Nenapadá vás auto, které by Moravskoslezský kraj mohl na základě tohoto zadání koupit?

P.S. Podobnost parametrů v zadání a technické specifikace zapůjčeného BMW je čistě náhodná. Asi. Určitě. Asi určitě.

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

sheogh
06. ledna 2021, 19:00
2

:-D :-D no hlavne nenapadne

A jeste jsem si u toho poprskal monitor :-D “... často zneužívají výkonu svých strojů a ujíždí zákonu na vlně točivého momentu a brapapa”
-
Komentář upraven 8. 1. 2021, 18:55:51

reagovat
Jenda_K
06. ledna 2021, 19:05
3

Když už nějaké výkonná vozidla tak to vidím na letku vrtulníků, ono honění si za hříšníkem v silném autě je velice nebezpečné. Dozor ze vzduchu je bezpečný a nenápadný, na zablokování hříšníka je potom nejmíň škoda té Dácie.

reagovat
Skipper
07. ledna 2021, 12:24
1

Problém je cena. Stanfardně provozovaný EC135 je prostě drahy. Jak na pořízeni, tak letová hodina.

Romus
06. ledna 2021, 19:08
3

A přesně proto mají nafasovat ty Dacie... Ne vážně, policejní ředitel superb, zbytek oktávky, dopravka RSky, nic víc nepotřebujou...

reagovat
beastar
06. ledna 2021, 19:19
2

Je to tak pri dnesnim vykonu a pohodli tech aut. Jako oktavie je super sluzebak i v privatnim sektoru.

Mimochodem maskovany staci superby jeste nedavno misty dvojky. A v barve musi byt sedmicky a 280kw:D Šašci.

Ať si polepí tu A8, co zbyla v HK po pol.prezidiu. Jinak Sup v benzinu v zakladu ciao.

riderhenry
06. ledna 2021, 19:58
0

Myslíš tu A8, co ji prodávali se sjetými pneumatikami na plátno? :D To auto vypadalo, jako by ho naposledy někdo myl ještě ve fabrice...

Csaba
06. ledna 2021, 19:53
8

Rozvor MINIMÁLNĚ 3210 mm?!? To je ještě větší vtip jako dětinsky nabubřelé požadavky toho šaška z dětské policie ve Žďáru nad Sázavou.

reagovat
Ju
Junior
06. ledna 2021, 19:54
2

Zloději, podvodníci a pleskalove.

reagovat
Ju
Junior
06. ledna 2021, 19:55
9

Absolutní arogance moci, v době kdy soukromnici rejou drzkou v zemi si státní sektor zvyšuje platy a vybírá naprosto opuletni auta. Flusu na vás.

reagovat
riderhenry
06. ledna 2021, 20:06
23

Ono je problém něco vymýšlet, když už nesouhlasím s tou základní premisou, že "ta práce není žádný med". Osobně mám trochu podezření, že ve státním sektoru moc nikdo neví, jak vypadá práce, která "není žádný med". Maximálně tak možná někteří státní zaměstnanci si z platu moc toho medu nepořídí, na druhou stranu kde vám dají půlroční homeoffice, aniž by jste byli schopni práci z domova vykonávat? :D

K tématu - nejrychlejším prostředkem policie je vysílačka. Tudíž nějaké supersporty určitě nepotřebují (nemluvě o tom, že je neumí adekvátně řídit, podobně jako průměrný hobby střelec umí lépe střílet, než průměrný řadový policista...). Za mě jednoznačně zásadní parametr cena. Výbavu definovat snad dnes ani netřeba (řekněme klimatizace, minimálně xenony, základní bezpečnostní prvky). Pro "dálniční" policii RS Octavie naprosto dostatečná. Cokoliv jiného je už jenom rozhazování... Jinak klidně základní verze Octavie. Vždyť tom jezdí snad 9/10 obchoďáků u nás a jejich pracovní náplň je v autě stejná - prostě řídí. Iluze, že opicajti honí 10 vrahů a pirátů denně, je hodně mimo. I když by si to možná přáli...

Co je téma samo o sobě je zhovadilost v podobě neoznačených aut, která popírá oficiální smysl měření rychlosti jako takový, kterým má být prevence přímo na silnici, nikoliv vybírání pokut. Ale to už je hodně ohrané téma a společnost to už asi definitivně akceptovala...

reagovat
Ju
Junior
06. ledna 2021, 20:18
0

Jo. Takovej dopravní inspektorát, to je dřina panečku.

sheogh
08. ledna 2021, 18:50
1

Riderhenry: amen. 100% pravda s tou vysilackou - jenze oni si chcou zahonit ze... :-D

Sa
Sato
06. ledna 2021, 21:11
1

To je cele len nejaky vtip, ze? Tie poziadavky, to ste si len vymysleli?

reagovat
Honza Hamster Křeček
06. ledna 2021, 22:13
5

Bylo by to hezké, ale ne - viz odkaz, je tam ke stažení i kompletní zadávací dokumentace.
Méně nenápadně už to opravdu udělat nešlo...

Sa
Sato
07. ledna 2021, 22:24
3

To uz je ako na Slovensku za Kalinaka. Pardon za moju nevsimavost, odkaz som prehliadol.
Trochu na odlacenie: Dost som dufal ze aj Continental Flying Spur by mohol vyhovovat, ale razvor je priliz maly, nepostacovala by im stabilita na dialnici. RR Ghost je ako na potvoru o 5 cm dlhsi, asi by sa neotocili chudaci v podzemnej garazi.

PeterLuk
06. ledna 2021, 21:16
1

Lol

reagovat
sp
spooon
06. ledna 2021, 22:31
1

to vás budou mít monocajti rádi :-D

reagovat
Adam Forman
07. ledna 2021, 06:25
3

Však my je taky milujem ;-)

Jimi
06. ledna 2021, 22:48
2

Viděl bych to tak na Lázně Bohdaneč :)

reagovat
Adam Forman
07. ledna 2021, 06:27
2

Hele pokud jde o prevenci na silnici tak jsou na tom v Bohdanči hoši dobře. Kde jinde se člověk bojí, že ho nějaký kikot napálí stotřicítkou z boku a pak ještě do něj vysype zásobník za 52 km/h? Oni byli jeden čas fakt jak mudžahedíni a tím že byli v klubu, tak si za spoustu zhovadilostí ani nešli sednout. namísto toho dělali 'civilního konzultanta'.

CZmisak
09. ledna 2021, 12:06
0

Ti největší tento pak nastoupili k MP někam do vedlejší vesnice, ni?

Fa
Fandatik
06. ledna 2021, 23:32
4

To je fakt banda šmejdů. Krom výše uvedeného mají v zadání minimálně:
8st automat
Kožené sedačky (možné i s alcantarou)
Všechny sedačky elektricky stravitelné, vyhřívané i odvětrávané.

A vzhledem k tomu, že mají v návrhu smlouvy
Článek II. bod 4 uvedeno nové nebo zánovní (maximálně rok od první registrace). Tak ani nemůžou koupit to stejné které měli doteď půjčené, jelikož ho převzali na konci října 2019, tím rok od registrace už nestihnou.

reagovat
Be
Beran
06. ledna 2021, 23:40
-1

MS kraj je specificky. Tam potrebuji vykon, protoze transportery na polskych znackach cisti levy pruh i od oktavek s firemnimi polepy :-)
Pokud to bude sluzebak za odmenu, je tu potencial na slusne zachazeni a z toho vyplyvajici nizke servisni naklady. To by v kombinaci se zustatkovou cenou mohlo dostat TCO nekam na uroven oktavek.
Docela by me zajimala porizovaci cena v porovnani s novyma scalama o kterych pise konkurence.
Ale objektivne to bude nejaka mala domu a melo by to nekoho stat zidli nebo aspon osobko..

reagovat
Fa
Fandatik
07. ledna 2021, 01:19
0

1.983.471,08 bez DPH (2,4mio s DPH).

lu
lumix
07. ledna 2021, 08:00
3

Bodejť by Poláci nejezdili jak hovada, když o policajta nezavadis a to nemluvě o tom ze radeji zkasnou Čecha a nad autem s polskou nebo rakouskou značkou mávnout rukou. Hovada.

PB
07. ledna 2021, 04:15
2

Jo cacky kluci ve zbrani, kteri pro samy spravedlivy kseftiky a huleni za benzinkou nemaj cas ohlizet se na paragrafy.

reagovat
Adam Forman
07. ledna 2021, 06:29
2

Tyjo, nevím jak u vás, ale tady na pardubicku chlupáči čas na hulení rozhodně nemaj. Musej kroužit kolem zbohatlickejch čtvrtí a firemních areálů, aby si zasloužili tantiémy...

Skipper
07. ledna 2021, 12:34
8

Nemíním zpochybňovat práci řadových zaměstnanců PČR. Přicházíme pracovně do styku poměrně často a rozhodně jim to nezábidím. Naposledy setkání s nejmenovanou hlídkou, byli resuscitovat s AED. Dvojková Octa po FL, polepy otrhané auto od pohledu unavené. Prý poslední funkční, které zrovna mají. Tak proč do prdele vedeni PČR kupuje tohle? Pro pár vyvolených? Tohleczavání korupcí na 100 honů.

reagovat
beastar
07. ledna 2021, 12:41
2

Ano presne. Vcera sem to studoval. A fakt je to skoro na udani a prezkum.
-
Komentář upraven 7. 1. 2021, 13:36:37

Ju
Junior
07. ledna 2021, 13:00
0

A nebyla by větší sranda je to prvně nechat koupit a nějakého zodpovědného úředníka pod to nechat podepsat? :-)

beastar
07. ledna 2021, 13:37
0

Byla ten pan sebevedomy Mgr. tam. Ja mel chut tam dnes volat a optat se na zakazku:D Potom me to preslo, ale prasarna je to hroziva.

Morec
07. ledna 2021, 13:41
6

Stav zadávacího postupu byl dnes v 9:00 změněn na "Zrušen" , takže už se kucí asi lekli či dostali přes prsty. Ale koule měly velký to zase jo.

reagovat
Fa
Fandatik
08. ledna 2021, 00:09
4

To spíš upraví pojem zánovní na 2roky od registrace, aby jim to vyšlo. Nějak nevěřím, že si z těch článků dělají vrásky.
Chčijou nám na hlavu a už se to ani nesnaží vydávat za déšť.

riderhenry
08. ledna 2021, 20:32
0

No spíš kolik takových věcí jim už v klidu projde, protože jsou méně vidět, nebo lépe připravené, víc odborné atd.

bitner
07. ledna 2021, 13:56
4

Kluci a to si vemte, ze tohle, i kdyz je to do oci bijici provokace, tak tohle je par drobnych.
Protoze my jsme ted ve valce a plati nouzovy stav a to je teprve Klondajk!

reagovat
beastar
07. ledna 2021, 14:00
0

To mas recht. To kdyz se u nas kluci napijou... Nee to litaji stovky milanu. Nejakej pokus koupit si bawo ze statniho:D To je nic. Nehlede na to ze ten stat ty penize nema a mit ani nebude. U Pcr dokonce i na dopravce se zacinaji blizit hubeny casy.

Kyjaq
07. ledna 2021, 15:21
2

Když si nějaký chudáci v Ově zvykli na služební báwo, tak se národ bouří. Zato ten pokrokovej tousťák nám poleze i ušima.

abc
07. ledna 2021, 21:31
-6

Mediální demonstrace policejní síly, nic jiného.

Dokud se o tom bude psát, budou to lidi sdílet a komentovat, tak to tak budou dělat. Ta čelní maska nové 7 si o to vyloženě říká, vypadá, jak kdyby to auto žralo malé děti.

Každý půlrok nové auto za 2,5 M, naprosto zbytečné a nevhodné, všichni to ví a stejně neexistuje obrana. Demokracie je pěkný bullshit. Doufám, že se dočkáme spravedlivějšího (a)politického systému.

reagovat
Ev
Evlo
08. ledna 2021, 14:04
0

Přemýšlím jestli nějaký náklaďák by na to nešlo napasovat.

reagovat
st
st. Padre
08. ledna 2021, 21:10
-4

Policie si chtěla koupit hlavně showcar - podobně jako je mají např. V Dubaji, nebo Itálii. Dělal to ale nějaký patlal co vypsal zadání má míru konkrétnímu dealerovi. Po kritice to stáhli.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových občas získá nějaké zajímavé auto (sporťák, extravagantní SUV, apod.). Policie jo tak může získat převodem gratis.

reagovat
Fa
Fandatik
08. ledna 2021, 23:16
0

Četli jsme stejný článek? Ten patlal vypsal výběrko na konkrétní auto. Budoucí odkup byl domluven, již před zápůjčkou v roce 2019.

st
st. Padre
09. ledna 2021, 10:51
-2

Ano, ale nabídka nebyla po kritice nakonec podána žádná, proto bylo výběrové řízení zrušeno.
Psal jsem, že to lze celé řešit mnohem chytřejší. Ale zase jsme u policie , kde o patlaly není nouze. Tak bych nečekal zázraky.

Jenik
08. května 2021, 12:16
0

Ano prosím. Alespoň 4. Tady ve Slezistánu to kluci chlupatý s auty uměj. Nedávno pospíchali zachránit vysypaný štěrk v Hradci a sestřelili u toho nebohou paní najíždivší na hlavní. Povedlo se jim to tak pěkně, že nebohá paní skončila otočená o cca 120 stupnů a 10 metrů od křižovatky. Zachránci makadamu polámaní v plotě naproti. Nehoukali, blikali a v provozu přes horizont!!! Přes 100kmh z oficiálně neoficiálních zdrojů, a hodně přes 100kmh dle očitých svědků. https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/patecni-tezka-nehoda-v-opave-na-hradecke-ulici-havarovala-policejni-octavie-2021.html
Prosím, více takového honění!

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Volvo S60 T6 AWD Summum 2011
Volvo S60 T6 AWD Summum

2011 rok výroby
304 koní výkon
2 953 ccm objem

Ford F150 RANGER 1980
Ford F150 RANGER

1980 rok výroby
180 koní výkon
5 800 ccm objem

Moskvič Ostatní Šlapací 1978
Moskvič Ostatní Šlapací

1978 rok výroby
1 koní výkon
0 ccm objem

Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat 2002
Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat

2002 rok výroby
107 koní výkon
1 600 ccm objem