načítám data...

Jak pojmenovat auto

20. února 2018, 19:33 38 komentářů Perníček

Myslím, že v každé rodině se najde někdo kdo dokáže vymyslet přezdívku autu v domácnosti, ať už je to třeba 5-ti letý synek nebo 65-ti letá babička.

zobrazit celou galeriiTomáš Strach: Jak pojmenovat auto

Přezdívka auta

Myslím, že v každé rodině se najde někdo kdo dokáže vymyslet přezdívku autu v domácnosti, ať už je to 5-ti letý klučina nebo 65-ti letá babička.

Popravdě řečeno, já dokážu vymýšlet přezdívky kde komu, dokonce jsou nejspíš i dost trefné, páč se na toho dotyčného začnou záhy aplikovat. Každopádně mám problém vymyslet přezdívku autu. Teď vynechám oslovení vozů typu: "stará francouzská ehm", "po… ehm skopčácký koncern", apod. a budu jenom brát v úvahu náš rodinný vozový park.

Za ty léta se u nás vystřídalo poměrně velké množství aut a za celou dobu jsem vymyslel přezdívku jenom dvěma autům, což je na mě mega “kreativce” málo. První je stařičký Hyundai Lantra, kterého jsem pokřtil jménem Bezzubka. Když popustím trošičku uzdu fantazii, tak v tom vidím toho draka z filmu – zakulacené tvary, lehce protáhle přední světlomety jako oči a pod spztkou se zubí bezzubá maska. Druhým vozem je Volvo S40 mé drahé maminky, která zhruba před půl rokem se lekla brouka na palubovce, trhla volantem a autu udělala přes pravý bok rýhu o svodidla. Jelikož jsem podlý a zákeřný, tak jsem autu dal přezdívku Škrabka. Bohužel, tato přezdívka se nechytla stejně dobře jako Bezzubka a pokaždé, když se takhle o tom autu zmíním, tak mě matka probodne tím nejvíc destruktivním pohledem, případně, když jsem blíž, tak se mi snaží i jednu flaknout.

Každopádně tímto moje sypání přezdívek autům končí a jaksi mě na další vozy nic nenapadá. Dávat plechovému miláčkovi přezdívku typu "rudý blesk" mi přijde dětinské a druhý způsob, kdy se zkomoluje označení vozu mi přijde takové neosobní a neoriginální, páč Pašík, Supík, Sobík, je snad každý druhý.

Kdo je v naší rodině "expert" na dávání přezdívek, je právě moje drahá matka a já z toho často jdu do vrtule. Své Volvo S40 zkomolila na Česťu, C70-tku na Célii/ Cecilku, V40 na Vendy, prvního Saaba na S(a)abinku, atd.. Zatím její poslední počin je dvoutýdenní nováček 9-3 Aero, alias Speedy Gonzales (to ještě nevím, jestli dokážu zkousnout). Jediný, co se mi doposud líbilo a byl jsem schopný to akceptovat, tak byl Skořičák/ Skořinka, nebo-li jedničkový Focus, jehož předchozí majitel otevřel v autě na plno krabičku s vůni skořice (i po dvou letech, co se v tom autě vystřídala spousta vůni, ta skořice je tam doposud cítit), jinak prostě jakmile řekne "Dej to do Vendy", tak okamžitě z mých úpst jde oprava "Do V40-tky).

Docela rád bych dal nějakou pěknou a trefnou přezdívku mému Nissanu Almera, který u nás parkuje už víc jak 10 let a doteď se mu/jí říká prostě Almera, bohužel stále nic nepřislo. Každopádně bych rád věděl, jak jste tady na tom Vy, Autičkáři, s přezdívkami vozů a podle čeho je určujete, nebo to máte úplně na háku?

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Breakthru
20. února 2018, 19:55
2

Tenhle fetiš jsem nikdy nepochopil a autům ze zásady jméno nedávám....
Ale co trošku i chápu, že majitelé Velorexů dávaj jméno resp. křtí svý hadráky podle křestního jména prvního majitele....

reagovat
sumy
21. února 2018, 10:44
1

Tak u nás je to nutnost... Když řeknu dětem "Jděte do hondy" tak můžu upřesnovat sebevíc, že do civica a červenýho a stejně na mě budou koukat jak husa do flašky. Holt dva červený civici :-) Tedy manželky je standardně "UFO" a mojí pokřtil prcek ve svém pirátském období na "záchraný člun", tedy říkáme "jděte do člunu", nebo "frčíme ufem". No a teď jsem v pr... i s pajerama. Dlouhýho synátor ve stejném období, pokřtil na koráb/loď. Ale kraťas je doma tak krátce(vlastně v něm ještě děti ani neseděly), že teprve uvidíme. Ale asi to skončí Dlouhán a Kraťas. Vtipně už děti cca 13 let zpáky pojmenovali mou fiestu. Říkaly jí "Bombón". Už ani nevím proč, ale nějak to k ní i sedělo.
Co je ale dúležitý, ještě nikdy jsem neměl nutkání žádné ze svých aut pojmenovat nikterak hanlivě, jako třeba Pekáč, Škopek, atd.. To akorát zapůjčený land rover získal spoustu "hezkých" jmen už druhý den cesty :-D Já mu nejčastěji říkal "Prťavej sr..č" popřípadě "Posr... Ovál"

beastar
20. února 2018, 20:00
1

Je to tak jak píšeš. Sup, pašík, fábka, okyna to je takový spíš pohrdavý tady do debat pod článkem o Škodě Octavia:) Já si nějak u sebe nevzpomenu, že bych nějaký auto vyloženě nějak smysluplně pojmenoval. A teď po praze potkávám Teslu S a na ni je spz teslicka. To mi připomene že je lepší se těhle hrátek neúčastnit. Takže si jedu normálně prostě to rozlišujem podle výrobce. Vem si Infinity tní ale hrozně debilně a přezdívku by si to zasloužilo :))

reagovat
GanGreen
20. února 2018, 22:00
0

já bych tomu infinity řikal asi "Finta" :D

Safa
20. února 2018, 22:05
2

No, "infinite" je anglicky "nekonečný". Takže ve žluté barvě by to byl zcela jasně Dan... :o)))

PachezZ
22. února 2018, 13:24
0

Mátino FX35 byla prostě Fifina...
Teď má 300C a je to Mamut...

Safa
20. února 2018, 20:18
0

Milé téma. Za mě: když si někdo auto pojmenovat chce, ať si ho pojmenuje. Táta dal sto pětce jméno Barča. Vydrželo ji 26 let. Služebnímu Citigu jsem říkal Minimrdka. Měl jsem ho docela rád. Švagrovu Hjondé i30 říkám podle barvy Hnědka, dost nelibě to nese. A moje současná MX-5 je Nella. Proč? Je v barvě Galaxy Grey Mica, já už jsem také poměrně prošedivělý pán a svého času hrál za italský fotbalový nároďák Fabrizio Ravanelli, který už v mladém věku dostal podle předčasných šedin přezdívku "šedý vlk". RaveNELLI = NELLA. Jo, a ségřinu Pežotku z Kolína říkám familiárně Hrkátko... :o)

reagovat
beastar
20. února 2018, 20:27
2

No už jenom to že pamatuješ Ravanelliho mluví za všechno :)

Safa
20. února 2018, 21:41
0

Teď nevím, jestli na to mám být pyšný, nebo se radši vrátit do hrobu... :o)

ro
rock
26. prosince 2019, 09:00
0

To bylo až neslušný :-). Dyť Ravanelli hrál ještě nedávno. Za repre asi tak - 20 let :-), to je jak včera...

Jakub Pospíšil
20. února 2018, 21:25
0

Když nad tím tak přemýšlím, tak jsem nikdy na tohle moc nebyl. Používám většinou názvy výrobců, případně jejich zkráceniny. Takže Fiesta byla Fiesta, Trabant byl Trabant...Když nebylo jméno modelu dostatečně libozvučné (Renault 25, Citroen XM, Volvo V70), došlo na pojmenování podle značky (Renault, Citroen, Volvo). Lancii jsem taky říkal Lancia, protože prostě ta značka má zvučné jméno (protože Stratos a Delta Integrale).
Přeci jen jsem ale dvě přezdívky nakonec vzal na milost. Swift byl Svišť (jak originální) a Berlingo bylo Velryba. Mělo podobnou agilitu jako kytovec a trochu i tvar.
Jen pokud teď koupím tu C70, tak asi budu muset jedno z aut nějak pojmenovat, anžto Volvo 1 a Volvo 2 zní ošklivě.

reagovat
Perníček
20. února 2018, 21:44
0

Já své C70 krátce po pořízení chvíli říkal Černá Perla, jakožto velký koráb (a vlastně i defacto vlajková loď Volva), ale od toho jsem pak hnedka upustil, hlavně proto, že to bylo moc dlouhý. :)

Safa
20. února 2018, 21:50
0

Ty jo, být tebou, tak říkám Almeře "Perníček"... :o)

Jakub Pospíšil
20. února 2018, 21:52
1

Almera je často Almara. Není to nikterak originální, ale nabízí se to.

Safa
20. února 2018, 21:56
0

Hele Kubajs, koukej, beastar ti ukrad autíčko... :o)

Jakub Pospíšil
20. února 2018, 22:02
0

Jako to mi ani nepřipomínej. Reklamy jsou jedna věc, ale to, že si nemůžu editovat komentáře mě fakt sejří. Snad se to brzy vyřeší :D

Le
Leo
20. února 2018, 23:06
0

Stará xc90 je u nás prostě Tlusťoch. Takovej pomalejší kamarád, kterej úplně nevyniká bystrostí, ale je vždycky připravenej pomoct. A za to ví, že už si ho necháme napořád, i když je kolem spousta asi mnohem lepších aut.
No a služební oktávky, a že jich Tlusťoch už pár přežil, jsou odjakživa embéčka.

reagovat
tomyks
21. února 2018, 06:45
0

Většinou jsem nechápal, že si někdo dá práci s pojmenováním auta. Ale nakonec mi to přišlo i celkem roztomilé. V naší rodině se chytlo za těch X let jediné jméno. Mému Cliu II jsme začali řítak Bobík. Nevím jak to vzniklo, možná k tomu tenkrát přispěla populární tv reklama, možná s tím přišla moja. Každopádně Clio má docela roztomilý kukuč, tak nějak mi to k němu i sedí a zvykla si na něj rychle celá rodina. Navíc pro mně to bylo opravdu první auto s duší, ačkoliv jsem si ho dlouho neužil. Putovalo na krátkou dobu do rukou otce a jméno mu zůstalo. Ano, i můj tata, haviř z kraje razoviteho Bobika oslovoval pěkně jménem.
Další auta už se mi nepodařilo pojmenovat, nebo jsem se o to vlastně nesnažil. Mému současnému Civicu ED6 říláme plechovka. Taky s tím přišla moja. Spíše ten titul ale používám z nutnosti, abych pro posluchače jasně odlišil, o které své Hondě zrovna básním.

reagovat
Beny
21. února 2018, 06:59
2

Clio je vzhledem ke znaku automobilky (diamant, jasně že jo) jasný Clito.

Irwinek
21. února 2018, 09:39
0

Hmm, stará š 1202 STW - barča, š 110 L - křapinka, peugeot 505 - drobek, volvo 960 - mazlík, služební modrá fábie - merlin, šedivá fábie - šedivák, roomster 1 - rachotil, roomster 2 - frostík, moskvič 412 - jadwiga,.....
snad každé auto okolo mne má přezdívku, a většinou se chytla. Někdy přijde jméno od vlastností - rachotil, speedy, někdy prostě jen tak - jadwiga, někdy barva - karkule,.....

reagovat
GanGreen
21. února 2018, 11:26
0

tak auta který se protočili u mě měli vetšinou přezdívku odvozenou od názvu:
Swift - svišť (nečekaně)
Fiesta - fileta, fiesta, sporák (z důvodu jízdy na plyn)
Carina - toyota
Citroen C5 - citron (jak originální že?), cépětka
Corsa - sOpl, nebo prostě corsa
156ka - je prostě Alfa
Seat - je prostě Leon, nikdo mu nidky neřek jinak...

-
Komentář upraven 22. 2. 2018, 13:45:04

reagovat
VK
VK
21. února 2018, 21:39
0

C5 je Beruška, V60 zase Zlaťoušek. Obojí podle barvy. Stará S80 byla Krtek, to podle nálepky. Eskáda fixní jméno prozatím nedostala, nelíbí se. Prý snad Meďourek pod bližším určením Baribal. Švagrová má z jedničkové Fabie Osla, podle pohádky Kocour v botách.

reagovat
Goldies
21. února 2018, 22:48
0

U mě jasný :-)

Nissan Pathfinder - Pajda (on má chudák jen 3 nožičky a né a né se vyléčit)
Toyota MR2 - MRška (MRdka, MRcha - podle toho jak zlobí)
Honda Civic - Hondička (manželčin miláček)
Auti TT - ty jo tam pořád nic :-(

reagovat
Po
Pospis
21. února 2018, 23:41
0

Škoda 125 na plyn - byla Karel(říkal jí tak předešlý majitel...
Polo 6N - byl Filip take jméno po předešlé majitelce
A4 B5 - byl Bejček podle nalepky REDBULL na kapotě
Integra - byla PEKÁČ
a Golf v kombiku je Rakev do pekla tedy RAKEV (je stříbrnej)

reagovat
František Čáslavský
22. února 2018, 01:15
0

Hmm, původně jsem žádné ambice pojmenovávat auta neměl. Lincoln byl prostě Lineckej nebo Kontyš (Protože Lineckej Kontyš = Lincoln Continental, neasi). U Miaty to bylo složitější. Furt se tomu běžně říká Miata nebo Pyjata, popřípadě zasraná mrdka, ale už to má jméno. Po nějakejch peripetiích je to prostě Potvora. Furt mě nějak nenechá v klidu a furt mám pocit, že je třeba s ní něco řešit sic už to přešlo do režimu, kdy řeším zvuk, co slyším jen já a nikdo jinej... Ale stejně, je to spíš jméno na internety... Běžně o tom autě tak nemluvím.

reagovat
Irwinek
22. února 2018, 08:00
0

Zapomněl jsem, RC model se jmenuje bestie :-D při první jízdě jsem proletěl dětské pískoviště a jeden tatínek řekl :" šmarjá, to je ale bestie " a už jí to zůstalo :-D

reagovat
PachezZ
22. února 2018, 13:23
0

První probe bylo Boban - to se na něm totiž jednoho dne objevilo obří hovno a bylo to jasný :D
Další byly Borůvka a Pistácie, podle barvy, už sem je s tím jménem koupil no...
"Poslední" byla prostě čtyřka...
A brouk je Bonbon...

reagovat
jendaaa
22. února 2018, 13:41
0

U nás se na to moc nehraje, jde spíš o zkomoleniny původních názvů.. ale moje Felda combi v barvě kontejneru na sklo byla popelnice ☺️ což sedělo i vzhledem k tomu jaký to byl krám...
Jinak VW polo je polo-auto, tomu svému ještě říkám das Autíčko ☺️
Peugeot je Pažout, Berlingo bernardýn, Focus je fočus nebo jak říká bratr FoFo no a například Laguna je langusta.
Ještě se mi vybavuje šéfa nový, krásné žlutý Yaris, který je buď bonbón nebo bumblebee

reagovat
Ronoath
22. února 2018, 18:19
0

Domácí kousky: Škoda 105 byla Šipina (tmavě červená), a tam přezdívky začaly i skončily (předchůdci - dva trabanty - přezdívky neměly a nástupce Felicia taky ne)

Můj první vůz Lada 2105 byla Vladěna a její nástupce Favorit byl Fazol (to auto jsem neměl v lásce) Berlingo byla Berla - podle starého překladu žalmů "Berla moci tvojí". Nynější Tipo přezdívku nemá.

reagovat
BubaaCZek
24. února 2018, 10:58
0

Jmena to my radi:
BMW E90 330d jsem rikal Brumík.
Ford s-max je proste Ford (deti se uci poznavat auta a Ford se naucili jako jedno z prvnich).
Calibre rikam Cali, ale decka to zkomolila na Kablika (to uz ji asi zustane :) )
Tata ma starsi ML270 s velkou nalepkou medveda a je to Méďa.
Zafira je Žirafa.
Fiat je polepeny motylkama a rika se mu Motýlek.
Spousta zvirat :)

reagovat
PlusOne
06. března 2018, 14:49
0

Aktuálně máme v rodině:
Palečka (Renault Clio II) - přezdívku vymyslely děti
Otesánka (Galaxy 2.3) - dostal ji po prvním tankování a výpočtu spotřeby z ujetých km :-)
Rebeku ( Bora fplynu) - předchozí majitel měl jméno židovského původu, takže proto

Měli jsme Golfa, kupodivu se mu říkalo Golf, měli jsme Passata, to byl familierně "pašík" (jako každej druhej), ostatní auta, která jsem vlastnil, jsem nepojmenovával. Bývalá kolegyně se v den koupě podívala do kalendáře, a podle toho autům říkala, takže ona jezdila Květuškou (starej orezlej Favorit) a její tehdejší přítel měl Blahoše (Touareg V10)

reagovat
Michal88
12. března 2018, 13:06
0

Tak, mám to podobně... Xantia bylo prostě Xanta... U prvního XM to už byl ale Silver Shadow (stříbrné auto, trochu jsem tím narážel na RR Silver Shadow II, který měl hydropneumatiku od Citroënu). XM V6 je Deep Blue (taky strašná strojovna, jako počítač, co porazil Gasparova v Šachu a modré je taky). Jinak u nástupce Silvera (mimochodem taky modré) si nejsem jist, asi to bude Modrovous. Ale taky vymýšlím spíš pro okolí... Ségry zlatá c4 je zlatonka, tátův transporter je Bělouš a Multivan Shrek (zas odkaz na barvu...

reagovat
Michal88
12. března 2018, 16:50
0

Ona přezdívka na klubech má občas i dobrý účel... Nikdo neznal mě, ale jak viděli auto nebo jsem řekl svou přezdívku, hromada lidí rovnou věděla... Silver Shadow. :)

Bohužel, Modrovous už tohohle věhlasu asi nedosáhne, není žádná barva, která by k tmavěmodré metalíze padla tak dobře jako ke stříbrné černé doplňky, které Silvera odlišily od jiných XMek... A už ani Modrovous není tak zvučný...

Navíc, dneska už doba Facebooku tomuhle taky nepřeje, v době PHPbb fór bylo tohle jednodušší...

je
jeff
12. března 2018, 17:42
0

tak já to mám jednoduché, podle toho jaké jméno je v kalendáři v den pořízení. Takže jeden Láďa, dál Boris a Renda tedy René.

reagovat
Mi
Mirka
29. května 2018, 10:41
0

Opravdu milé téma :) Za 14 dní si jdu pro novou Suzuki Swift a právě přemýšlím o přezdívce. Nějaké nápady prosím?

reagovat
Ra
RamonDM
17. dubna 2019, 07:44
0

Táta měl Formana, tak se jmenoval Miloš. Jedničková Fabie byla Myšice (podle tvaru). Teď má jedničkovou Octavii RS a to je Stará Dáma (Přejmenováno z Cirkusu Rossini - měla fakt hodně polepů). Ve firmě pak máme Fisavač (dvojková Fabie HTP - přezdívka podle zvuku), Kozí dech (to samé, přezdívka podle výkonu) a Traktůrek (jedničková Octavie v naftě - opět přezdívka podle zvuku)...

reagovat
custom1
17. dubna 2019, 08:25
0

Ne, že bych přezdívky nějak vymýšlel, ale občas jsem nevědomky některé ze svých aut nějak familiérně označil (nebo někdo jiný) a to mu už zůstalo...

Škoda 120L - "Můj největší omyl"
Austin Maestro - "Gina" (koupil jsem ho, když měla svátek Regina, ale moc jsem to nepoužíval, víc jsem používal prosté "Maestro")
Chrysler ES Turbo - "Tryskomyš" (obě éESa byly Tryskomyši)
Chevrolet Lumina - "Miluna" (vymyslela matka) nebo "Lulina" (vymyslel kámoš)
Dodge Grand Caravan - "Pohřebák" (skutečně to bylo pohřební auto) nebo "Meloun" (byl velký, kulatý, zelený)
Chevrolet Malibu - "Malý Bú" nebo taky "Milblu" (vymyslel kolega z práce podle značky mléka)
Nissan Sunny Traveller - "Lednička" (hranatý bílý kombík) nebo taky "Tramvaj"

reagovat
Ne
NegusTheGreat
24. ledna 2024, 15:40
0

Nikdy jsem neměl moc potřebu autům dávat přezdívky, buď jsem používal název modelu (Focus, Superb, Scala, Austral), nebo, jako v situaci když jsem asi měsíc měl u sebe 2 Superby, začátek RZ (5AX, 8AE). Expert na tohle téma je ale má drahá žena, která dává přezdívky všem svým autům - když jsme se poznali, měla červenou Fiestu - to byl zásadně "RedFord", kterého nahradil Hyundai i30 - "Mazlík", později doplněný o služební Peugeot 3008 - "Benefit".
Abych byl upřímný, v případě posledních dvou potřebu přezdívky chápu - [ítřicítka], případně [třitisíceosmička] opravdu přes pusu nejde...

reagovat