načítám data...

Vedete si svou servisku? A jak?

Každý z nás, kdo si automobil servisuje sám, si nejspíš nějak servis provedený na autě poznamená. Jak to děláte vy?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Starat se a servisovat si svoje auto může být někdy pěkná otrava a to nejenom v tom smyslu, že je stále co dělat. Člověk ještě k tomu nesmí ztrácet pojem o tom, co a kdy se dělalo, aby nezapomněl na různé intervaly. A co teprve, když ho i zajímá, co to všechno stálo, aby při podzimních kontemplacích mohl porovnávat kolik drog a lehkých žen si za to mohl koupit.

No jo, ale jak to dělat co nejefektivněji? Je tu sposta možností, od papírového sešitu, přes všelijaké tabulky v počítači, až po různé aplikace, ať už mobilní či webové.

Já osobně si pro každé auto vedu relativně podrobnou servisní knížku v excelu, kde mám snad úplně všechno. List se spotřebou? Jistě. List se servisními úkony a opravami? Nemůže chybět. List s výpisem absolvovaných STK a platbami za pojištění? I to tady je. Nechybí ani souhrnný list, který mi sám dopočítavá kolik se s autem od koupě najelo, kolik kilometrů či času zbývá do různých servnisních intervalů, ne kterém mám vypsanou aktuální specifikaci auta, či drobný To do list. A protože rád trpím, tak nechybí ani tabulka, ve které mi excel vypočítává, kolik jsem utratil za benzín, servis, úpravy a pojištění s rozlišením jednotlivých roků. Čas od času se na tenhle souhrn podívám a podle situace je mi buď dobře, protože moje auto ještě nestálo tak strašně moc peněz, nebo jsem smutný, protože tolik peněz za benzín… Tak či tak jsem se svým excelem spokojený, i když je na něm stále co upravovat.

A co vy? Jakým způsobem si vedete svou servisní knížku? Vedete si ji vůbec? Diskuse je vaše.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

bkralik
19. listopadu 2019, 12:35
3

spritmonitor.de - Ideální na záznam jak tankování, tak servisních úkonů. Umí automaticky připomínat při kilometrovém i časovém průběhu. A má appku na telefon, takže při tankování člověk může rovnou zapsat číslo a neskladovat krabice účtenek všude.
Možnost porovnat svoji spotřebu s velkou komunitou je další bonus...

reagovat
Ju
Junior
19. listopadu 2019, 12:49
1

porovnávat spotřebu radši ne, bych byl ještě nervozní...

martinus
19. listopadu 2019, 12:54
0

Kde se prosím ve spritmonitoru nastavuje ta připomínka servisu?

martinus
19. listopadu 2019, 12:56
0

Aha, už jsem to našel, to není úplně hezky udělaná funkce...

wdave_t
19. listopadu 2019, 22:20
0

Používám taky. Hezký na tom je, že když jsem auto prodal, nebyl problém poprosit support aby ho přesunul pod účet nového majitele, který mohl rovnou navázat.

Ho
HonzaT
19. listopadu 2019, 12:40
0

Používám v mobilu aplikaci PHM & Náklady. Mám tam obě auta, u každého zadávám to, co autor článku - takže spotřebu, servisní úkoly, platby za kde co a apka mi sama všechno spočítá a ukáže grafy. Spotřebu, rozdělení nákladů, cenu za kilometr, nájezd... Navíc to mám vždycky u sebe a na pumpě je otázka minuty nacvakat tankování a dál na to nemusím myslet. Apka sama posílá automaticky zálohu na mail a není problém to exportovat případně do toho excelu.
A když si občas říkám, že už zase do toho auta cpu prachy za servis, tak se můžu podívat, že to tak hrozný není :)

reagovat
Trinom
19. listopadu 2019, 12:48
1

Vlastní servisky si vedu, ale jsou to opravdu jen servisky, tzn. náklady na údržbu a proběhlé opravy. Běžné provozní náklady (benzín, pojištění) moc nemá smysl vést.

reagovat
Ho
HonzaT
19. listopadu 2019, 13:24
0

Sledování tankování je taková zajímavost a občas pomůže upozornit na nějakou závadu, když se najednou zvedá spotřeba :)

Trinom
19. listopadu 2019, 13:33
0

Spotřebu samozřejmě sleduju, ale neeviduju.

Breakthru
19. listopadu 2019, 12:49
2

Ne, jednak moje auta fungujou v systému kovářova kobyla a za druhý si to pamatuju. Olej po 20 000km nebo rok....zbytek podle toho jak se namane. Když nejsu línej, tak vylepim štítek , ale to jsem ještě nestihl :)

reagovat
wdave_t
19. listopadu 2019, 22:24
0

Je zajímavý jak se u mechaniků různí názory na to jak často měnit olej. Třeba Car Wizard mění po 5 tisících mil, ale ty píšeš o 20 Mm. Je to tvoje obecný pravidlo nebo to je pro konkrétní auto? A důvod je zkušenost nebo předepsaný interval? Díky za info. (Osobně pro jistotu měním asi po 12 Mm.)

Breakthru
19. listopadu 2019, 22:53
2

Různí se pro to, že není u každýho auta danej. Některý auta máj interval 10000km a rok, jiny i 50000km a dva roky. U mejch Fordu je to interval předepsanej...u svyho mondea mám nájezd 50000km za rok tzn. dvakrát až třikrát za rok, Puma najede max 15000km za rok, tudíž je to jasný... oba na stejné olej...
někteří mechanici, ale předepisují 15000km na každý auto a stejně tak neřeší viskozitu a specifikaci oleje. Předpis výrobce je základ, ale zkrácení intervalu neškodí...

Tomigo
22. listopadu 2019, 17:07
0

Interval oleje si taky dost lidí určuje podle stylu jízdy, případně svojí opatrnosti.
Dost lidí, co má auto na blbnutí a dává mu za uši si nechává 10 000km jako interval pro výměnu.
Třeba já mám na autě předepsáno 20 000km nebo rok, ale měním po 15 000km pro lepší pocit. ;)

Breakthru
23. listopadu 2019, 00:28
0

Jak jsem psal. Základ je to, co určuje výrobce včetně množství, viskozity a specifikace. Jestli někdo nahrazuje 5W30 třeba 10W40 a mění v polovině intervalu už nikdo neovlivní....

Stanley
19. listopadu 2019, 13:04
0

Dřív jsem si vedl podrobnou tabulku všeho, ale zjistil jsem, že je to ohromně svazující, protože každý radostný automobilový krok byl následován povinností zápisu do tabulky. Aby měla kontinuitu a tím pádem smysl.
Takže teď si v OneNote vedu jen jednoduchou tabulku oprav s datumem a cenou, a jsem zase svobodný.

reagovat
Stanley
20. listopadu 2019, 06:17
1

Jo... a taky jezdím MG. Omlouvám se, pokud jsem svým konáním opět zaskočil nějakou hipsterskou dušičku...

JirkaŘ
19. listopadu 2019, 13:34
0

Mám dvě formy servisky, které si vedu. (Dobré pro přehled kolik mě auto celkově po letech stálo). Jedno z aut které v současnosti mám je Citroen C5 a protože ho máme deset let a taky celou dobu jsem členem příslušného klubu majitelů tohoto vozu, tak jsem si hned od začátku začal vše sepisovat. Mám tak dobrý přehled o tom, co vše se za těch 10 let udělalo a kolik to stálo. Čas od času mě mohli kontaktovat i jiný uživatel stejného vozu a zeptat se na podrobnosti opravy , údržby ceny a kódy objednaných náhradních dílů. Pokud by to někoho zajímalo, tak k tomuto konkrétnímu vozu mám vedenou údržbu a opravy zde: http://www.c5club.cz/page/kod-50/userid-1106263.html

reagovat
JirkaŘ
19. listopadu 2019, 13:37
0

Jo ještě ta druhá forma... na druhém voze (Jaguar X-Type) si vedu servisku tak, že vše, co se dělá přidávám taktéž na stránky klubu do příslušné servisky - často i s obrazovým postupem toho, co se dělalo. odkaz na servisku mám tady: https://cs.jaguar-club.net/vozidlo/jaguar-x-type-x400-1862/servisni-knizka

krab
19. listopadu 2019, 13:39
1

tak to si teda vůbec nevedu...
Ale u aut už bez záruky (což je u mě nejtypičtější) si do servisky normálně zapíšu kilometry a co jsem vyměnil a datum. Někdy vylepím štítek.

Spotřebu ale neeviduju, dotankuju, když se blíží prázdná nádrž. ani náklady nikde v excelu. To si snad udělám jen než nějaké auto koupím. Napíšu si co bych na vyhlédnutém exempláři v prvních několika měsících asi musel platit a sečtu si to. Abych se pak nedivil....

reagovat
krab
19. listopadu 2019, 13:41
0

Ale faktury si schovávám do složky k autu. To dělám ale hlavně abych to pak třeba před prodejem mohl vytáhnout a zájemce to viděl, sám to mám rád, když nějaký auto kupuju a je tam hezky vedená historie.

Ju
Junior
19. listopadu 2019, 15:04
2

neblbni krabe, to ti uplně zkurví nadšení pro věc :)
auta jsou jako jídlo/alkohol v dobrých restauracích. Na konci zavřu oči, přiložím kartu a jdu pryč. kdybych se měl dívat, co to stálo, tak by mi to ani nechutnalo.

krab
19. listopadu 2019, 15:12
0

:-D to je fakt... taky si to eviduju jen přibližně. Jinak bych zjistil, že provozovat některá má auta byl naprostej ekonomickej nesmysl...

Ju
Junior
19. listopadu 2019, 15:57
1

některá? :-D

ratan groch
20. listopadu 2019, 16:48
0

zaujimalo by ma, preco si ludia eviduju spotrebu. je to predsa fakt, ktory sa neda zmenit. mam prazdnu nadrz, natankujem. ak si to budem zapisovat, tak ju nebudem mat v buducnosti nizsiu.
Razim zasadu si nezapisovat vydavky k autam. Snazim sa, aby som mal dost penazi na to, aby som to mohol zaplatit. Uznavam, ze zapisovat si ukony a vymeny by som mal, ale kedze v sebe nemam uradnicku krv, tak aj to radsej nechavam na mojich servisakoch.
pre Krab: Co sa tyka toho, ze je obcas lepsie nevediet co stoja veci, tak som si pre japonske Porsche vsetky sumy, cla, poplatky, dopravu, preklady ani nezratal. Mal len tak nejak predstavu a namyslam si, ze som kupil dobre.

Arden
19. listopadu 2019, 14:19
0

Mám vytvořený google dokument, do kterého si zapisuju údržbu a opravy. Spotřebu hlídám pomocí aplikace mycars.
Dělám to z toho důvodu, že chci vědět, co mě auto za dobu vlastnictví (rok) stálo.

reagovat
PB
19. listopadu 2019, 15:13
0

vedu si servisku a spotrebu (tak nak nahrubo) v mobilu: appka AUTOsist.

reagovat
Kuře
19. listopadu 2019, 15:21
1

Jsem lajdák, nevedu si nic.
U Mondea mám klasickou a celkem slušně vedenou servisku, víc nic. U MG nemám ani tu. Za cca tři měsíce vlastnictví jsem ještě ani nezjistil, kolik to auto žere, nezajímá mě to.
Intervaly na olej apod. si pamatuju.

Jediný co jsem měl bylo u Focuse, toho už jsem koupil s naprosto neuvěřitelnou vedenou sevisní historií od uvedení do provozu, tak jsem se v tom snažil pokračovat. Ale na nějaké aplikace jsem moc velký lidoop...

reagovat
Zp
Zpjevy
19. listopadu 2019, 18:05
2

Aplikace Fuelio... zvládne všechno, automaticky se zálohuje, jak si na ní člověk trochu zvykne, tak je extrémně použitelná a hlavně vždycky po ruce.

reagovat
Nawi2203
25. listopadu 2019, 08:44
1

S aplikací Fuelio jsem taky naprosto spokojen. Například na grafu spotřeby jde zpětně dobře vidět kdy začali přidírat brzdy... :D

Liqid
19. listopadu 2019, 19:12
0

Mám složku na faktury ze servisu a lístky ze Shellky…. víc toho vlastně k autu ani nemám :D

reagovat
Bigg.I
19. listopadu 2019, 19:53
1

Pisu o tom blog na autickari :-D.
Jezdim tak malo, ze spotreba mi nic nerekne, kdyz jedu, tak si to uzivam naplno.

reagovat
Ronoath
19. listopadu 2019, 19:55
0

Má serviska vypadá tak, že jakoukoli fakturu od auta hodím do jedné složky. Benzín sleduji, jen když je třeba zhruba vědět, kolik jsem ujel kilometrů, jinak na spotřebu nekoukám

reagovat
Ev
Evlo
19. listopadu 2019, 20:22
-2

nebylo by tam co psat

reagovat
Bavoraczech
20. listopadu 2019, 07:01
0

Na Autoke(p)lly mám autíčka v garáži. Tam si hlídám intervaly oleje, STK atd. Jinak si schovávám faktury a servisní úkony mám v hlavě, protože se na většině z nich nějak podílím. Třeba když jsme s kámošem měnili ložisko zadního kola na Alfě... To byla sranda. Nadával do všech možných sprostých slov při tom sundavání, pak musel odjet a nechal mě v dílně samotnýho... Tak jsem tam to nový ložisko nasadil a jakou jsem měl radost. Za dva dny jsme si volali co a jak, tak říkám... ložisko dobrý. A on povídá "zlatá Alfa", teď dělam ložisko na xy a můžu se z toho pos.... ještě chvíli a m*dam na to :D

reagovat
ve
venca03
20. listopadu 2019, 10:33
0

Já používám na běžný věci jako olej, stk, benzín Fuelio, záloha na cloud, appka v mobilu, ale poslední dobou si pohrávám s nějakým templatem (třeba na google doc), kde bych si mohl psát věci které chci udělat, něco jako wish list auta, s tím že po zaškrtnutí věci z wish listu, by se automaticky přesunula do provedených servisů. Nějaký tip na cokoli, nejlépe na cloudu?

reagovat
Chosé
21. listopadu 2019, 20:01
0

Používám jak papír, tak digitální data. Pro základní údaje mám levnou, vcelku rozumně udělanou servisku z Auto Kelly. Nemá sice moc stránek, ale co už. Pro digitální verzi zase aplikaci Drivvo - spotřeba, výdajem servisy, upozornění. Všechno tam je a dokonce i pěkně přehledně ve Free verzi.

reagovat
Tomigo
22. listopadu 2019, 17:04
0

Vedu si v excelu tabulku, kde mám co se na autě přesně dělalo + výrobce dílu (Snad kdyby vydržel málo), cenu opravy/dílu - v kolika kilometrech s datumem.
Pak mám bokem ještě menší To Do list, co na autě musím nebo chci udělat.
Spotřebu si jednou za čas spočítám na Kč/km, to je pak nejjednodušší počítat kolik mě orientačně bude stát když někam pojedu apod. :)

reagovat
Ca
Camry8
25. listopadu 2019, 01:36
0

Používám originál servisky, a prohlídky v autorizácích. Spotřebu mám na počítači v autě a je to kolem 9L u obou aut. Olej po roce nebo 15000. Tankuji Shell a používám aditiva.

reagovat
Goldies
15. prosince 2019, 20:33
0

Servisku si vedu na Nissanklub.cz Sice to tam vede strašnej debil, ale ta serviska je super, eviduju si tam i spotřebu, takže při prodeji můžu všechno pěkně doložit :-)

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem