načítám data...

Rouška v autě: nutnost, nebo nesmysl?

28. března 2020, 22:25 41 komentářů Jakub Pospíšil Novinky

Ven už bez roušky vychází málokdo. Jak je to ale s ústenkou při jízdě v autě? A co v kabrioletu?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Pokud jste poslední měsíc nestrávili v jeskyni, asi si už pomalu zvykáte na povinné nošení roušek na veřejných prostranstvích, v obchodech a v městské hromadné dopravě. V poslední době si ale čím dál častěji všímám, že jsou “zarouškovaní” i řidiči, kteří jedou sami v osobním autě? Je tenhle postup logický, nebo bychom měli za volantem mít raději “volný” obličej?

Jak asi tušíte, odpověď není úplně jednoznačná. Jsou situace, kdy ochrana horních cest dýchacích dává v autě smysl. Logicky v případě, kdy nejedete v autě sami, případně s osobou, s níž trávíte čas v domácnosti. Jakmile máte “na palubě” někoho, s kým se nestýkáte každý den, je samozřejmě rouška na místě a žádoucí. Smysl dává i v případě, že řídíte vůz, který bezprostředně před vámi používal někdo jiný, nebo ho někdo cizí naopak používat bude. Ještě větší přínos v oblasti prevence nákazy přinese v tomto případě ale dukladné větrání interiéru. A to tak, aby se v krátkém čase vyměnil co největší objem vzduchu – čili otevřením všech okének, případně (pokud je vůz zaparkovaný) dveří. Nesmíme zapomenout ani na dezinfekci ploch, na které se často sahá.

Pokud ale jedete ve voze sami, případně s rodinným příslušníkem, se kterým sdílíte domácnost, je rouška za volantem spíše na škodu. Samostatnou kapitolou jsou řidiči s brýlemi – ti jistě znají peripetie s tím, jak vzduch nasměrovaný rouškou kolem nosu vytrvale mlží skla a znepříjemňuje výhled. To je za volantem rozhodně nebezpečné. I bez brýlí se ale mohou objevit další nepříjemnosti.

Je prokázáno, že dlouhodobé nošení roušky z robustní bavlny může způsobit lehkou formu hypoxie (nedostatek kyslíku v organismu). Je to dáno tím, že je v roušce hromadí vydýchaný vzduch, který si s každým nádechem nabíráme zpět do plic, dle některých studií je to až celých 30% objemu dechu. Není to ani v nejmenším tak znatelné, jako v případě, že byste měli na hlavě igelitový sáček, za rouškou vám rozhodně nehrozí udušení, není třeba se bát. Stačí to ale na lehkou hypoxii srovnatelnou s pocitem, který zažíváme ve výdýchané místnosti, kde je hodně lidí. V tomto stavu má pak člověk zpomalené reakce, cítí se unavený a letargický – možná si to pamatujete ze školy a nevětraných tříd. Za volantem to není nic, co by přispívalo k bezpečné jízdě.

Ještě se sluší zdůraznit, že problém s hypoxií se týká opravdu jen doma šitých plátěných roušek. Speciální ochranné prostředky, které používají například zdravotníci, mají tento problém samozřejmě vyřešený a tak se není třeba obávat, že by snad hypoxii zažíval například chirurg na operačním sále. To jen tak na okraj.

A jak je to s tím kabrioletem? Vzhledem k tomu, že virům opravdu nesvědčí prostředí, ve kterém je průvan, dá se s trochou nadsázky říci, že v těchto těžkých dobách je právě otevřený vůz tou nejhygieničtější formou dopravy. A nemusíte se bát – i když si za jízdy trochu zakašlete, šance, že se vaše průvanem unášené kapénky dostanou k nějakému kolemjdoucímu na několik metrů vzdáleném chodníku je opravdu mizivá. Snad jen v nějaké zácpě v centru města, nebo při pomalém posunu na parkovišti u obchodního domu si raději ústa a nos zakrývejte.

Takže abychom si to shrnuli – pokud jste v autě s někým “cizím”, nechte si roušku nasazenou. Přidejte ale i dostatečné větrání interiéru a dezinfekci exponovaných a ochmatávaných částí interiéru (kliky, volant, řadící páka…), jinak vám moc platná nebude. Pokud ale jedete sami, nebo se “spolubydlícím”, raději roušku odložte. A to i v případě, že váš automobil nemá střechu. Cesta bude bezpečnější a v neposlední řadě i příjemnější.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

martin_100
28. března 2020, 23:18
3

Hele nemam brejle ale zjišťuju že jak mi jde vydechovanej vzduch kolem nosu nahoru do očí tam mi oči dost vysychaj. Když si k tomu přidam topení v autě kde cirkuluje ohřátej zvrdcuh tak to bych si musel co čtvrt hodiny kapat do očí kapky kdybych měl jezdit s rouškou na hubě.

reagovat
Jakub Pospíšil
28. března 2020, 23:21
3

Vidíš, zrovna předevčírem mě večer tak nějak pálily oči a říkal jsem si, čím to je, a on to dost možná bude tenhle důvod. Měl jsem roušku prakticky celé odpoledne.
Nic naplat, příjemné to není. Už aby to bylo za námi.

Fa
Fandatik
29. března 2020, 03:38
2

Krom výše zmíněného, stojí za připomenutí, že ústenka má svoji ochranou funkci pouze po omezený čas. A je na zvážení, jestli ho promrhat samotný v autě nebo využít v kontaktu s cizími (mimo společnou domácnost) lidmi.
Za další vozidlo není veřejný prostor a lze na něj uplatňovat podobná právní ustanovení jako na vlastní domácnost/bydlení, kde ústenky povinné nejsou. A opravdu nerozhoduje zda tím vozidlem je Miata nebo GLS.

Osobně jsem k těmto všem opatřením skeptický a dal bych i v ČR přednost švédskému modelu. A v rámci politické hyperkorektnosti přestaneme říkat aktuální situaci "pandemie koronaviru" a nazveme to "důchodovou reformou".

reagovat
CZmisak
30. března 2020, 08:02
1

Jojo, to Britové taky říkali...

PepaSFI
29. března 2020, 08:35
4

k tomu dýchání v náhubku, lakýrníci a brusiči to znají, je potřeba se to naučit, dýchat pomalu a zhluboka, aby se vzduch co nejvíc vyměňoval, aby se nedýchal pořád jen ten malý objem zevnitř. Zvláštní je že když jsem náhubek používal v práci, sice to příjemné nebylo ale moc to nevadilo. Asi si to hlava nějak přebere. Ale když s tím musím na nákup, tak mě to vehementně nasírá.
A jestli to použít v autě? Jak bylo napsáno, většinou je to zbytečné, jen když povezu cizího člověka nebo auto přechází na jiného uživatele, pak samozřejmě ano. Asi bych si vzal náhubek i v kabrioletu, minimálně při pojíždění po městě. Ne že bych si dělal iluze že to kdovíjak pomůže ale abych zbytečně nedráždil. Lidi jsou vynervovaní už tak dost a do toho machr v drahým autě (který sice bylo asi levnější než většina těch fabií a Dacií kolem) a eště provokuje bez roušky! Nerváci v dopravě, to fakt není dobře.

reagovat
Irwinek
29. března 2020, 09:28
9

Zrovna včera mi syna zastavila hlídka, protože jel bez roušky. Zastavil, nasadil si roušku a stáhl okénko a dostal, sice slušně, ale přeci " vynadáno ", že tu roušku neměl. Syn má brýle, v autě puštěná klimatizace a byl sám.
To mi přijde jako dost přehnané.

reagovat
CZmisak
30. března 2020, 08:03
0

Jak už napsal kolega výše, neměli na to nárok.

Irwinek
30. března 2020, 12:49
0

Jasně, já nebo Ty se s nima můžeme dohadovat, kluka zastavili policajti poprvé, řidičák má chvíli , vyjukanej až na střechu. A koronapičus mu fakt nepřidá :-D

krab
29. března 2020, 10:23
-1

Covid už i tady? No bůh s námi a zlé pryč :)
Člověk to vidí skoro všude a tady bych takový téma fakt nečekal

reagovat
sp
spooon
29. března 2020, 12:12
0

A tak jako škodlifka to lidi přitáhne :-D

Jakub Pospíšil
29. března 2020, 12:46
0

Krabe, já jsem si říkal, že to nebude třeba, ale včera jsem potkal tolik lidí, co se v autech pro jistotu zabalili tak, že jim nebyly vidět skoro ani oči a v tomto poloslepem stavu se snažili přepravovat, že jsem si tento slint neodpustil.

krab
29. března 2020, 13:07
-1

Ale vylepšil sis to hezkym článkem o C70 :)
O prd jde, já jen, že otevřu teď kdekoli cokoli na netu a tam roušky a covid...

Osobně v autě jedu sice v takovým lyžařským nákrčníku a ten si nasadim přes celou hubu i nos, jen v kabriu, ono je stejně docela zima, tak se to i hodí...

Fa
Fandatik
29. března 2020, 16:34
2

A už jsi zkusil otevřít konzervu?

Jinak já vítám všechny pokusy otevřít lidem oči před absolutní nepřipraveností naší politické reprezentace. Zejména pak upozorňování na zjevné a úmyslně lživé vyjadřování.

Lepší než článek o Dachau nebo nějakém shitcrossoveru.

sp
spooon
29. března 2020, 22:30
0

A to já bych si raději přečetl o skvělé Dácii!

Stanley
30. března 2020, 09:07
0

Mám už takový rituál, že každé ráno zapnu RSS čtečku, nejdřív vyfiltruju a vymažu vše s "corona", "korona" a "covid" v textu a pak teprve jdu číst zbytek. No a toto je tím pádem po několika týdnech první článek o viru, co jsem přečetl - hned je ten svět pozitivnější :-)

Pajinex
29. března 2020, 12:18
1

Včera mě na cyklo tripu po Kokořínsku zaujalo, že v cca pěti míjených Volvech ji měl fára vždy. Že by posedlost bezpečností, která se odráží i ve výběru vozu?

reagovat
ransom
29. března 2020, 13:09
2

Jak to je s náhubkem, to tedy nevím... Ale brácha nosí v autě alobalovou čepici.

reagovat
Skipper
29. března 2020, 14:11
4

Hm, věnujte se raději článkům o autech. Nejjednodušší způsob infekce v dnešní době je nakazit se patláním rukama po obličeji. Tedy i opakovaným sundáváním a nandáváním různých pomůcek. I pro nás zdravotníky je to extra problematické a snažíme se kontrolovat jeden druhého. Tedy pokud jedete 100 km (co by z principu karantény neměl už dělat téměř nikdo), tak roušku samosebou sundat. Pokud ale jedete na par nákupů, za rodinou atd, z auta 5x vystozpíte a nadtoupíte, tak na obličej patlat co nejméně. A když už, tak umytýma, ideálně vydezinfikovanýma rukama.
Co se týče hypoxie, látkové roušky jsem na sálech zažil ještě před pár lety a překvapivě jsme se celý den nedusili ... O hypoxii bych se bavil asi jen pokud by někdo ušil roušku z 5t a vície vrstev bavlny. Účelem roušky není zabránit průniku vzduchu, ale kapének. Rozhodně se v doma ušité ústence neudusíte s sni se nezhorší Vaše řidičské schopnosti.
Za mně v dnešní době mýt a dezinfikovat ruce. Na obličej šahat až čistýma rukama.

reagovat
PepaSFI
29. března 2020, 15:59
0

já se snažím na věci dívat prakticky. Ono to není o tom že by se člověk nějak přidusil, spíš je to nepříjemné a nezvyklé. Vadí to, je v tom teplo na obličej, vlhko, buď to padá nebo to leze přes oči, dyť i ten Prymula co by v tom měl být profesionál, si ten náhubek furt rovná a popotahuje. Já to měl včera na nákupu asi dvě hodiny na ksichtu a byl jsem z toho zmuchlanej, fakt bez přehánění divný pocit v obličeji a ztuhlý krk od toho jak člověk používá jiné svaly, jinak pohybuje hlavou, jinak mluví. Rozhodně bych to nepodceňoval, je to velice otravná a znervozňující věc a to je při řízení vždycky problém. Pokud má někdo pocit že mu to při řízení vadí, sundal bych to, bude to tak lepší. Mýt ruce v autě není čím ale desinfekce na ruce rozhodně neuškodí. Je to citlivý na alkohol, nouzově by šla určitě použít třeba Francovka Alpa. V práci jen tak pro svůj pocit páky u strojů si otírám denaturákem.

Fa
Fandatik
29. března 2020, 16:55
1

No sídlo firmy mám v Praze, bydliště HK. To je těch 100km a určitě nejsem jediný, kterému zavřeli možnosti ubytování v místě výkonu práce.

Jinak dle WHO jsou doručení stále stejný. Distance 1 metr, zakrývání úst při kašlání nebo kýchání loktem, mytí rukou, nedotýkání se oči, atd.

O ústenkách, zavírání hranic a dalších nebylo žádné doporučení od WHO vydáno. Tak komu v této situaci máme věřit? STBákoj a jeho nohsledům nebo hlavní autoritě ve zdravotnictví?

Skipper
29. března 2020, 18:12
3

K WHO - zjevně situaci zvládli (ironie). Kapénkovy přenos je jistý a potvrzený - ústenky pak plynou z logiky věci - jak jinak chceš zpomalit kapénkovou infekci? Respiratory tam, kde vzniká aerosol (resuscitace, intubace atd). A jasný, na 100 km sedět v autě s hadrem na puse je blbost. Jak to píšu. Ale sundavat si ústenku a nasazovat jí při cestě z nákupu (většina lidí) je nesmysl.
O STBákovi si myslím svoje. Nicméně z pohledu zdravotníka mají zavedená opatření smysl. Cílem je nezahltit nemocnice.
Zvyknout si na nošení není tak těžké, důležité je důkladně uvázat utáhnout, aby jste si nemuseli opakovaně měnit polohu padající ústenky. Docela dobrá varianta jsou gumičky kolem uší.

PepaSFI
29. března 2020, 18:36
0

a co myslíš že by se stalo kdyby WHO vydalo ráznější pokyny? Každý pisálek, každý politik by pokládal za povinnost se do nich pustit pod záminkou naprosto čehokoliv. Tak prostě doporučí to nejpřijatelnější, s tím že nemůžou bránit místním úřadům použít i důkladnější postupy. Masové použití roušek nedoporučili kvůli možnému nedostatku a nárůstu ceny s dopadem na profesionální zdravotníky, k čemuž taky došlo a kvůli problematické efektivitě při amatérském použití. By mě zajímalo, co by ti dva tlamouni nařídili kdyby si lidi nezačali ty roušky dělat svépomocí pro svý dobro. Tipuju že by to nařídili stejně, nebo možná trošku jinak ale s tím že prostě nemáš-zaplatíš. Mimochodem, furt na mě odevšad vyskakujou reklamy kde jednorázovky co před měsícem stály 1.50 za kus, se nestydí nabízet za bezmála 60 kč. To by se snad mělo fyzicky trestat.

Skipper
29. března 2020, 18:40
2

Papa - pod to se klidně podepíšu. Moje reakce byla na Fandatika. Hezky jsi mu vysvětlil, proč je doporučení jaké je.

Fa
Fandatik
29. března 2020, 19:19
-1

Opravdový Vám dvěma věřím, že tyto věci berete vážně a myslíte lidsky a morálně.
Ale většina kroků představitelů státu (všech, nejen v ČR) mě utvrzuje v názoru, že tuto pandemii již berou jako formu důchodové reformy.

Fa
Fandatik
31. března 2020, 10:26
0

Když už jsme tu debatu začali, jak se odborně díváte na nové nedoporučení WHO (Michaela Ryana) nosit neustále roušky? Což už výrazný rozdíl oproti pouhému nevydání doporučení je nosit.
V Rakousku se aktuálně zvažuje varianta jednorázové roušky (zdarma) před vstupem do obchodu spolu s dezinfekcí rukou.

Woyta
29. března 2020, 14:49
2

No ono je těžké něco doporučit, když o tom málem zmetkovi vlastně skoro nic nevíme. Pár dní nazpět jsem potkal článek, že na malé prachové částici dokáže uletět až 3km.

reagovat
Safa
29. března 2020, 19:42
0

Prča je, že jsme to pár hodin předtím, než napsal Kubajz článek, řešili na miatím fóru. :o)

reagovat
Jakub Pospíšil
29. března 2020, 20:16
0

Vlastně takovou poslední kapkou pro napsání byl příspěvek Michala Hronka z miatího klubu na Facebooku, kde se zmínil, že se jel projet s rouškou v miatě a přes zamlžené brýle neviděl na cestu.
-
Komentář upraven 29. 3. 2020, 20:25:23

BigBang
29. března 2020, 20:45
0

No jo, motáme se v kruzích :D

Blix
29. března 2020, 22:12
2

V miatě přes den jezdím v roušce abych předešel debatu s PČR na téma rouška a kabriolet. Ve Volvu bez, všechen vzduch je přefiltrovaný přes uhlíkový antibakteriální filtr z kterých kdekdo šíje roušky tak o co jde.

reagovat
beastar
30. března 2020, 00:17
5

Já jenom koukám kolik svobod si lidé nechají vzít doslova pod "rouškou" příslibů a slibů, že se minimalizují ztráty a nebudou mrtvý. Kteří stejně logicky jsou a ještě budou. Zase tady budu za cynickýho kapitalistu jako Singer a další bankéři a někteří ekonomové. Jenže lidi umírají a ne po desítkách, ale po tisících po celém světě a denně. Kdyby ne tak nastane teprve kolaps. Už tak trochu chápu jak se cítila šlechta za revoluce Bolševika v Rusku a následně potom po roce 1918 u nás. Tak se přesně zachází s podnikateli a živnostníky ... jako s nechtěnou zátěží skvělého "daňového" ráje jménem Česká Republika. Z televize poslouchám pitomce (ano odborník, lékař to mu neberu a neupírám) jako nějaký Prymula který hřmí jak soudruzi v padesátkách něco o zavřených hranicích další dva roky. Nouzový stav země se prodlužuje za chvíly snad až do Prosince. Restaurace a obecně služby v prdeli už teď zavřené na neurčito. Lidé držení ve strachu. Straší nás ekonomikou, zhroucením zdravotnictví a mrtvolou na každý den. Přitom každý normální člověk v tomto státě (rozuměj nevolič ANO, KSČM a různých mini straniček) si umí spočítat že víc otestovaných = víc nakažených = rychlejší nárust. Zplošťování křivky pana Prymuli ze začátku minulého týdne se tudíž nekoná. Logicky.

Nevím jaká je situace v nemocnicích nejsem lékař. Nicméně počty skutečně hospitalizovaných mi nijak hrozivé nepřijdou. A počty mrtvých zrovna tak. Tomu že na tom má zásluhu primárně přísná karanténa, zničená ekonomika donedávna prosperující země (i pod vedením totálních diletantů tak jako posledních 20 let) a nošení roušek... TOMU KURVA NEVĚŘÍM ANI OMYLEM. Je to nebezpečná nemoc? Zcela určitě, tak jako další desítky nemocí. Každopádně abych jen nekritizoval roušky ve veřejném prostoru považuju za přínos a velmi malé omezení občanstva. Nosím ji a nevadí mi. V autě jim na to jebu. To je můj soukromý prostor. Budiž pro klid duší výjimkou kabriolet při jízdě v obci. Omezení přicestovat ze zemí jako Itálie, Španělsko vítám. Zákaz vycestovat pro ČECHY ...nestoudnost, prasárna. Kór takto dlouhou dobu. A další desítky nezvládnutých drobností nekompetentních kašpárků jako je pan ministr zdravotnictví a zejména pan premiér. Kterého i přes jeho jasnou neschopnost a nekompetentnost a prospěchářství mnozí vzívají jako borce. Tak jsem si to napsal jak mě serou. A hurá zpět k autům.
----

reagovat
Zajda
30. března 2020, 13:27
0

Skipper: Roušku snad máme používat pro ochranu ostatníc. Co jsem pochopil, měl bych si ji měnit snad co 20 minut aby k tomu účelu trochu fungovala. Vzhledem k faktické nemožnosti toto provádět mi její nošení přijde spíše jako placebo.
Raději si ji aspoň nasadím těsně než jdu mezi lidi, nebudu do ní funět zavřený v autě.
Za mě opravdu nikomu nic není do toho jestli ji mám nasazenou při řízení auta kde se střídám jen já nebo někdo ze společné domácnosti. Nemám zkušenosti s těma zdravotnickýma na jedno použití, ale v jakékoliv látkové se mě špatně dýchá a mlží se mi brýle, prostě při řízení ani za prase.

Sedrik
30. března 2020, 12:06
1

Až bude po všem, tak tady je návod, jak pořádně vyčistit auto:

reagovat
Ruprecht
30. března 2020, 13:47
0

"Je to dáno tím, že je v roušce hromadí vydýchaný vzduch, který si s každým nádechem nabíráme zpět do plic, dle některých studií je to až celých 30% objemu dechu". Mohu poprosit o odkaz na tu studii? Že žádný není? Ono to totiž vychází z jednoho blábolu na aeronetu, žádná studie uvádějící zmíněných 30 % neexistuje...hlavně že už se to hromadně sdílí na FB a jinde.

reagovat
Jakub Pospíšil
30. března 2020, 14:26
0

Nevím, Aeronet nečtu. Vycházím z dob dávno před koronavirem. Plátěná třívrstvá rouška se používá běžně při tréninku pro pohyb ve vyšších nadmořských výškách, kdy se dýcháním přes vícevrstvý textil simuluje prostředí s řídkým vzduchem. Stačí si vyhledat něco jako "face mask altitude training" a když se člověk prokliká skrz různé komerční články nabízející speciální masky, dá se dohledat i tipy na to, jak si "altitude training mask" vyrobit doma. A světe div se, je to vlastně jen několikavrstvá rouška.

PepaSFI
31. března 2020, 14:43
3

tak stanovisko papalášstva ze včerejška je, že roušku nemusí mít řidič pokud je ve vozidle sám. Což bych chápal kvůli cizím lidem které třeba vezu. Ale když je se mnou v autě někdo s kým jsem ve společné domácnosti, tak je to samozřejmě vehementní nesmysl.
Když tak ty vejlupky pozoruju, začínám mít neodbytný pocit že si to užívají. Kdyby nějak z ničeho nic slunce vyšlo, mraky přešly a ten virus okamžitě chcípl, nejspíš by si museli vymyslet nějakou jinou epidemii aby nedostali absťák z nedostatku rázných a nekompromisních řešení.

reagovat
beastar
31. března 2020, 16:29
0

Pepo nechci dělat chytrého, ale tenhle pocit už mám téměř od začátku. Prostě se už vymýšlejí totální píčoviny aby to vypadalo jakože se něco děje a Babiš válčí s virem! Jenom se modlím aby aspoň opozice měla rozum a toho 11.4 jim ty jejich opatření vypla ( jako úplně si nedovolí ) ale aby bylo v tom parlamentu živo a diskuse. Celý je to už absurdní, ekonomika v hajzlu totálně, lidi v hajzlu, denně se rozdávají peníze z eráru který tam "fyzicky" ani nejsou. Přibývá nakažených (logicky) a mrtvých (logicky když přibude nakažených a na 100 nakažených připadá průměrem asi 0,3 mrtvého) Navíc co koukám po Praze tak lidi už to nebaví, chodí ven, chodí kamkoliv jen aby prostě nemuseli smrdět doma.

Neříkám zrušit roušky. Ale stačilo by to pomalu jako doporučení ( kdy by si teď dovolil si ji nevzít) Každý obchod, benzínka má na to cedulku vezmi si ochranu huby. A mám pocit že věci jako autobazary, masáže, solárka, kosmetika, železářství a tak dále by fakt mohli být otevřený když je otevřený obrovský Tesco v Letňanech, kde na té ploše je stovka lidí naráz u samoobslužných pokladen je to hlava na hlavě... 2 metry nedodržuje nikdo protože to nejde. Ono prostě debilové od stolu rozhodují... Kde je cíl? Co má být to znamení, že jsou opatření úspěšná? No není, že jo Prymula a jeho křivky. Ten se raději nechal vystřídat Hamim ve svetru. To už jsou jenom přípravy na to, co bude po takzvané virové "krizi" v politice za změny. Babiš si jede svých 33% ale Háčko a jeho partaj potřebujou body 7,5% nic moc. Takže na desítku na úkor bolševika to jako šéf krizáku dotáhne. Prostě je to celý trapný průhledný a typická past na českého průměrného voliče. Nova, Novinky, lahváč, fabrika, Chorvatsko...

Nekompromisní řešení by uměl vymyslet i Husák. No a na závěr jako nahoře ať jenom nenadávám. Chvalim Prymulu, že šel dělat co má. To znamená věnuje se projektu inteligentní karantény. Chválím opozici za to že toho dementa pologramotnýho kritizuje... A i média že dokážou konečně říkat i co se udělalo špatně. Jo a naše zdravotnictví opět dokazuje jen to, že na to jak je podfinancovaný a léta prolezlý korupcí a špatně řízený lidma jako je "panák" dneska. Patří pořád ke špičče nejen v Evropě. Klobouk dolu před všema sestrama.. před všem co slouží ty nesmyslný směny a jsou vystavený skutečnýmu RIZIKU DENNĚ. Díky.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem