načítám data...

Mini s britskou vlajkou ve světlech: Je to už moc? | Autíčkář se ptá

11. ledna 2018, 20:56 38 komentářů Vojta Dobeš

Nové Mini je zase o něco britštější. Ale jsou britské vlajky, kam se podíváte, opravdu britské, nebo je to spíše německá představa britskosti?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Když se řekne Británie, většina lidí si představí některý z mnoha stereotypů, kterou máme s ostrovním královstvím spojené. Červené telefonní budky, suchý humor, toporní lidé pijící čaj o páté, odporná kuchyně, gentlemani a lordi, pikniky. A čím dále od Británie žijete – ať už vzdáleností nebo kulurně – tím jsou tyto stereotypy silnější. A týká se to samozřejmě i aut. V očích mnoha kontinentálních či amerických motoristů je Británie země plná důstojných pánů v Jaguarech barvy British Racing Green, černých taxíků, důstojných vozů Range Rover nebo Rolls-Royce, a samozřejmě Mini, proplétajících se uzoučkými uličkami.

Jenomže většina těchto aut už dnes není tak docela britských. Asi nejblíže tomu jsou produkty koncernu JLR, který nyní vlastní “divoši z kolonií”. Společnost Tata Motors však údajně nijak zásadně nezasahuje do toho, co Jaguar Land Rover vyrábí a celý vývoj je tak stále čistě britský. O něco jiné to už je s dalšími britskými klenoty, jako je Bentley, Rolls-Royce nebo právě Mini. Bentley je součástí koncernu Volkswagen, další dvě značky patří taktéž německému BMW.

To má samozřejmě své výhody. V první řadě to, že nová Mini i Rollsy jsou vážně skvěle navržená a vyrobená auta, která mohou těžit z technologií a zkušeností BMW. Ale občas je na nich trochu vidět, že to nejsou ani tak britská auta, jako spíše německá představa o tom, jak má britské auto vypadat.

Asi poprvé jsem si toho všimnul kdysi dávno, v začátcích mé novinářské a překladatelské kariéry – překládal jsem tehdy článek o jakémsi konceptu Mini (šlo tuším o Traveller, ze kterého se vyvinul první Clubman), jehož britský autor žehral nad vestavěným piknikovým stolem a čajovým setem. Prý to vypadá, jako když Němec navrhuje auto tak, aby vypadalo britsky.

Potom jsem si na to dlouho nevzpomněl, až do chvíle, kdy jsem uviděl první fotky faceliftovaného aktuálního Mini. Moje oči totiž okamžitě padly na zadní LED světlomety s ornamentem ve tvaru britské vlajky alias Union Jacka. A následoval pohled na palubku (Union Jack), střechu (na přání také můžete mít Union Jack). Dál už jsem se raději nedíval. Začal jsem totiž přemýšlet nad tím, jestli je auto poseté britskými vlajkami opravdu tak moc britské – a nebo jestli je to spíš právě ona německá (či americká – za oceánem jsou prý tyto doplňky neobyčejně populární) představa britskosti.

Opravdu by Britové, typičtí svojí uměřeností a citem pro nenápadnou eleganci, udělali ze své vlajky ozdobu zadních světel? Nebo je to naopak typický nápad někoho, kdo britského ducha nechápe a snaží se co nejvíce “působit britsky”? V redakci jsme o tom svedli drobnou hádku a velká část mých kolegů byla “vlajkovými světly” nadšena. Já bych dal přednost světlům, která by více odkazovala na jednoduchou eleganci původního Mini.

A jak to máte vy? Podělte se o svůj názor v komentářích…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Breakthru
11. ledna 2018, 21:15
9

Hmm, tak to není můj šálek o páté.Ale bylo by zajímavý, kdyby tahle v budoucnu cool nacionální parádička byla i na ostatních autech.Srp a kladivo na Ladě, Hákenkrojc na Merglovi a pulitr na škodovce, ikdyž teď před prezidentskejma volbama by škodárně spíš slušel pořádnej kokot.

reagovat
Beny
11. ledna 2018, 21:23
0

" ikdyž teď před prezidentskejma volbama by škodárně spíš slušel pořádnej kokot."
- A je dokonce jedno jak to dopadne.

A Mini? Mini je jen jedno, zbytek ehm, no...

GanGreen
11. ledna 2018, 22:41
2

A je supr ze takovy kretensky tema jako prezidentsky volby dokazete zatahnout i na web o autech... Mozna se chytte za rypak a vyserte se na to ne?

beastar
12. ledna 2018, 03:42
3

Koho volíš? Losnu nebo Mažňáka!? Mě je to jedno třeba bahňáka.... Néé cype z velkejch vontů si prdel nedělej.

Breakthru
12. ledna 2018, 19:05
0

občas neuškodí smysl pro humor a trošku nadhled:D....mě jsou ti šašci fuk

Inženýr
11. ledna 2018, 22:01
2

Já v Británii žiju a mohu říci, že žádnou posedlost Union Jackem tady nevidím. Přikláním se spíše k možnosti "britského auta po německy". Nicméně, ty světla se mi líbí už z toho důvodu, že je to něco netradičního a fakticky to nevypadá špatně. Na druhé straně je to trochu kýčovité, mám z toho smíšené pocity a naprosto chápu tu redakční rozpolcenost. Union Jack na palubovce mi ovšem přijde přes čáru a jako něco navíc, co si mohli odpustit.

reagovat
beastar
12. ledna 2018, 16:09
0

Nezavidim auto v rhd jsou pěkně hnusný. A mít pakistánský sousedy taky nic moc;)

Ča
Ča Snač Aj
12. ledna 2018, 20:47
0

to Beastar Ty jsi proti Anglánům dost vysazenej že, co ti udělali? :D Jinak posedlosti UK vlajkou jsem si v UK taky nevšiml to spíš je vidět vlajku anglickou, skotskou atd. podle toho kde zrovna člověk je. Co se týče tohohle aut, mě už to přijde moc. Kýč.

beastar
12. ledna 2018, 21:02
0

Mě nic. Mě spíš vaděj ty kecy kolem některých aut z ostrovů. Jinak vy víte jaký jsou když tam pobýváte nejlíp:) A lid obecný raději nebudu komentovat tady na to nejsme zařízený:D

Ča
Ča Snač Aj
13. ledna 2018, 19:11
0

No lid obecný je no.. lid obecný :D ale jak se pohybuješ mezi vzdělanější části populace, situace se obrací.

beastar
13. ledna 2018, 21:05
0

U těch vzdělanejch mě zase vadí ten přízvuk a jak tu jejich hatlamatilku prožívají. Kolonialisti jak vyšitý. Oni a španělský vrabci to vlastně vynalezli. Okupaci a drancování a dodnes se to některým v těch jejich hlavinách motá jen zapomněli že běh světa tak nějak už neurčují. Navíc mi vadí jejich hůmor, pivo a upjatost,)

JayK91
11. ledna 2018, 22:04
1

Možná se na to Vojto díváš ze špatného úhlu... Možná to není o tom jak to vnímají samotní britove ale jak to vnímají tzv britofilove a zejmena pak britofilky - znam plno divek ktere maji pokojicek vyplněn různými britskými atributy od vlajky, přes červené a modré budky až po beatles na prechodě. A nejlepe na každé stěně něco a nejlépe i stůl doplněný a o tématické stojánky na cokoliv...

A právě pro tyto lidi je Mini jako dělané a když má navic vlajky krom střechy i ve světlech... tak to neodolají už ani ti nejváhavější britofilove a britofilky! A vo vo vo votom to je... :-)
-
Komentář upraven 11. 1. 2018, 22:36:25

reagovat
Martin61
11. ledna 2018, 22:07
0

Ty zadní světla nevypadají zle. Daleko horší mi přijde to X u šíleně obézních světel Jeepu. Interiér je ale kapitola sama pro sebe. Ty samolepky jsou příšerný...

reagovat
Autíčkový Jelen
11. ledna 2018, 22:32
0

Světla samotný mi přijdou vcelku pohledný a styl Union Jack je pěknej detail. Ale všude jinde na tom autě už mi to přijde jako kýč....Ikdyž při vzpomínce na tohle se mi ten Union Jack pěkně líbí :-D

reagovat
GanGreen
11. ledna 2018, 22:36
0

Je to kýč, nic vic nic miň...

reagovat
Skipper
11. ledna 2018, 23:38
1

Za mně jsou světla super.

reagovat
PachezZ
12. ledna 2018, 01:00
1

Za mne světla taky super, ovšem to na palubce je strašný...

krab
11. ledna 2018, 23:52
1

Mě se to líbí ta vlajka - i když Vojta to dobře popsal - "Německá představa anglického auta". Na palubce bych Union Jack nechtěl, ale ta světla jsou cool si myslím.

Mě trápí u Mini něco jiného - 3 válce. Ať je to funkční jak chce, tak 3-válec nabídne vždycky po nastartování pocit naštvání, že na mě výrobce toho automobilu ušetřil. Potíž u Mini je, že to není levné auto a že abych se 3-válce zbavil bude mě stát minimálně 700 tisíc za Cooper S ( + minimum doplňků) Vlastně Cooper S může snadno stát klidně skoro až 900 tisíc, což už je tak trochu absurdní samo o sobě...

PS: mě se fakt konfigurací a barvou líbil ten šedý Cooper S ( R56) s černou střechou a sedačky Recaro, co jsem si půjčil na jaře.
Škoda toho THP - notoricky nespolehlivého motoru, jinak generace R56 by pro mě byla volbou ideálního Miníka.

reagovat
Woyta
12. ledna 2018, 00:37
0

Nemci 3 valec neumi. Japonske me tolik nevadi.

M P
12. ledna 2018, 08:22
2

Prakticky jediná věc, co mi na tříválci opravdu vadí, jsou ty naprosto neutlumitelné vibrace. Jasně, japka tříválce umí, ale proč musí litrový yaris na semaforech vibrovat jak tatramatka, to prostě nepochopím. Zvukový projev je docela zajímavý naopak.

A krabe sorry, nejlepší eSko je R53 :)

Woyta
12. ledna 2018, 08:53
0

Protoze nikdo nevyrabi kliku, ktera by mela ojnice po 120st. Takze je trival ponekud nevyvazen. Coz nemci zkousi neuspesne resit vyvazovaci hrideli.

krab
12. ledna 2018, 09:04
2

Přitom stačí přidat aspoň ten jeden válec :-D
Můj vztah s tříválci ( pokud to není motorka) je takový, že je dokážu tolerovat, chápu ten pokus ušetřit. Dokonce se to ve vyšších otáčkách někdy dobře poslouchá a efektivně funguje ( viz test Hyundai Kona). Ale z principu bych auto s tímto motorem nekoupil. A štve mě, že se už tak moc rozšířil.

R53 Sko je asi lepší , je trochu lehčí, kvílí tam kompresor, asi jo Matěji :) Ale R56 Sko se mi líbí, že je zas o pořádný kus líp zpracované, má ten legrační obrovský budík na středu přístrojovky a to THP (když pomineme tristní spolehlivost) jede fakt pěkně.
Furt vzpomínám na tenhle :) ...

Trinom
12. ledna 2018, 22:29
0

Vojtíšku, až zas budeš tvrdit, že nikdo nevyrábí kliku do tříválce s rozložením po 120°, tak si vzpomeň na modrýho drobečka. Ten ji má.
http://www.athousakis.gr/wp-content/uploads/crankshaft-daihatsu-8700.jpg

Woyta
12. ledna 2018, 22:44
0

Njn. clovek je zvyklej mit v ruce jen placate po 180.

beastar
12. ledna 2018, 03:41
1

Myslim že by britové měli okamžitě vystoupit z eu(okamžitě ne jenom jako) znarodnit Mini a vyhlásit Německu válku. Je to zrudnost a ten introš mi připomněl diskotéku Bílý kámen.

reagovat
Jimi
12. ledna 2018, 06:52
0

...s tou válkou- to by se nejprve musela královská rodina vzdát svého německého původu. :o)

ro
rock
12. ledna 2018, 08:07
5

Ani ne. Válčit proti více či méně vzdáleným příbuzným není v evropské historii nikterak ojedinělý jev.

ro
rock
12. ledna 2018, 08:08
0

...a mimo to v Německu už jejich příbuzní nevládnou.

beastar
12. ledna 2018, 16:12
0

Přesné. Takže teď snad už jen zvolat. Na Berlín! Jo a Britové zase budou dělat kvalitní auta jako dřív! Než jim to ty zlý skopčáci celý zmrvili.

ro
rock
12. ledna 2018, 06:04
0

Ta světla jsou docela hezký, není to špatnej nápad. Ale k otázce v nadpisu:
Pokud je nutné na "britskost" něčeho upozorňovat více či méně okatým Union Jackem, tak to samo o sobě britské evidentně není (a vlajka na tom nic nezmění).

reagovat
ro
rock
12. ledna 2018, 06:06
0

btw
Ta fotka do rozsvíceného interiéru vypadá jak pohled do pouťové maringotky. Ku zblití.

reagovat
C70C
12. ledna 2018, 07:30
1

Světla jako takové jsou pěkný detail, i v noci jasně rozpoznatelné..v podstatě definuje design auta. Zbytek, a tím myslím celou současnou generaci Mini, která vypadá jak svůj vlastní vyžraný bratranec radši nekomentovat. Ale to světlo bych si i na poličku dal..

reagovat
PeterLuk
13. ledna 2018, 13:49
0

Toto mi príde už ako tie masky chladiča a džípy na každom skle, v každej priehradke, vo svetlách a všade kam sa dajú skryť v nových Jeepoch. Keď je to decentne na jednom mieste, môže to vyzerať zaujímavo, štýlovo alebo vtipne. Keď je to na každom rohu, je z toho lacný gýč.

reagovat
M P
13. ledna 2018, 14:10
1

Hranice kýče jsou dost ošemetné, a těžko definovatelné. Jsou pak situace, kdy se samotný kýč může klidně stát uměním:)
Jinak teda detaily v Jeepu se mi dost líbí, a vlastně i tohle mini se zadními světly mi přijde moc fajn. Jen dekor na palubce se mi nelíbí, snad kdyby byl v méně kontrastní barvě.

PeterLuk
13. ledna 2018, 14:15
0

To je samozrejme pravda, takto to vidím ja. Ináč tie zadné svetlá nie sú zlý nápad. Ale mne to príde trochuz otrepané, všade pchať Union Jack. Aj keď vlajka je to "dokonalá".

M P
13. ledna 2018, 14:41
0

Zajímavý detail z Range Roverů: perforovaná kůže na sedačkách má to děrování ve vzoru připomínajícím právě Union Jack. Nevím zda to je záměr nebo ne ale přijde mi to cool.

Franz Kafka
13. ledna 2018, 17:12
0

Je to úlet. Na tenhle typ auta to ale skvěle jde ta světla. Interiér tam trochu přestřelili. Vypadá to odporně jako tuningové samolepky. Jinak ono vůbec tohle obtloustlé Mini už není stejně to pravé Mini je to už jen značka stejně jako například BMW. Jinak prapor je to možná krásný, ale nemuselo by to být všude. Překvapivě taky Angličany a jejich pohled na svět moc rád nemám. Auta co dělají mi nijak nevadí, ale doma bych to taky úplně nepotřeboval.

reagovat
Vencos
13. ledna 2018, 17:50
0

Vsak americani si to koupi... Schvalne jdu jajit nejakej us clanek...

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem

Ford Mustang GT 2012
Ford Mustang GT

2012 rok výroby
417 koní výkon
5 000 ccm objem