načítám data...

Za návrat barev

29. dubna 2018, 20:14 28 komentářů StepanB

Stříbrná, modrostříbrná. šedostříbrná, hnědostříbrná, zelenostříbrná, ha, pozor, změna, žádná metalíza, ale šedá jak z vojenského vozidla. Dál tu máme trochu jinak stříbrnou, modrošedou, zlatostříbrnou a možná ještě nějaké další. To nejsou postapokaliptické barvy duhy, ale procházka podél výrobní linky Škody Superb.

zobrazit celou galeriiŠtěpán Bruner: Za návrat barev

Když jsem byl malý, byla půlka aut v ulici červená, a tu druhou tvořila pestrá směs sahající od všech možných odstínů zelené, přes modrou až po žlutou. Ano, i na pražském sídlišti někdo v polovině 90. let pocítil neodbytnou touhu pořídit si Felicii Fun. Stříbrná bývala v podstatě volbou excentriků. Mezi barvami dokázala vyniknout.

To se ale mělo změnit. Někdy v té době přijel táta domů novým služebním autem. Stříbrným. A já se ptal, proč to auto nemá nějakou barvu. Že prý se jednou lépe prodá, protože stříbrnou na autě snese každý.

Podobně zřejmě začalo uvažovat mnohem víc lidí. Stříbrná a její všemožné odstíny se začaly množit. To je nesmysl, říkáte si možná. Dovolím si malou odbočku. Existuje taková pověra, že my muži rozlišujeme jen 16 barev. Něco na tom asi bude, protože stříbrná je v mých očích taková blyštivější šedá. Šedá vzniká smícháním bílé a černé. Bílá a černá nejsou barvy. Alespoň ne tak nějak plnohodnotně. Už si rozumíme?

Zpět k tomu množení – dneska aby barevné auto na ulici pohledal. Prostě nejsou. Všichni sedíme v šedivých plechovkách. „Šedivý“, odpoví za pár let moje dcera ve školce na otázku „jaký máte auto“. A ta odpověď bude mít pro toho nebožáka, který za ní bude pálit, ještě menší hodnotu, než měla kdysi pro nás. Protože my jsme se alespoň něco dozvěděli.

Kdo s tím začal? Byla dřív slepice, nebo vejce. Začali lidi kupovat šedivá auta, protože se přece snadno prodají, a automobilky za pár let už neměly důvod nabízet barvy, protože je nikdo nekupoval? Nebo stál na počátku vší té hrůzy nějaký automobilový Karl Lagerfeld, který rozhodl, že stříbrná je dobrá, a ostatní ho jen tupě následují? To je vlastně jedno.

Ale co my, kteří máme rádi barvy? Co má dělat můj prastrýc, který už dvacet let jezdí auty oděnými v námořnické modři? A co tatík? Od té doby, co si o barvě auta rozhoduje sám, jsou jeho volby mnohem zajímavější. Až půjde příští rok vyměnit tyrkysové berlingo za něco nového, dost možná bude mít s barvami utrum. Že mu každá druhá automobilka nabídne individuální laky? Ale no tak, platit desítky tisíc za něco tak samozřejmého, jako možnost vybrat si nějakou docela obyčejnou barvu, tomu se nedá říkat řešení.

Dnešní auta se svými komplikovanými tvary přitom normální barvy prostě potřebují. Nové Volvo XC90 je ve všech směrech tak trochu příliš. Nedávno jsem ho potkal v prachobyčejné tmavě modré, žádné šedomodré, a najednou to bylo skutečně krásné auto. Peugeot 5008 je podivný vřed. To jsem si myslel, dokud jsem ho neviděl opět, tentokrát tmavě modrý a v základní výbavě, díky které přišel o polovinu chromových lišt. S tím už by se dalo žít. A Jaguar F-Pace v British Racing Green je prostě úplně v pořádku. Sem tam se takové vlaštovky objevují a je to podobné zjevení, jako stříbrné auto předtím, než přišla Škoda Favorit Silver Line.

Naděje, že obyčejné barvy ještě nevymřely, mi svitla i na konci mé procházky šedivou pustinou v Kvasinách. Na svůj první start tam čekal další superb. V provedení Laurin & Klement nesl tu nejběžnější červenou, kterou si dovedete představit. Skutečně krásný paradox.

 

P. S.: Ptáte se, čím jezdím? Čekáte Volkswagen Golf Harlequin? Ne, i když bych ho jenom pro ty barvy (vlastně právě jenom pro ně) chtěl. Zatím jsem měl čtyři auta. Všechna stříbrná. Krutý život lovce v bazarových vodách…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Jimi
29. dubna 2018, 21:03
0

Lehká pomoc, fólie... Ale bez fólie čím starší auto, tak raději tmavší odstín. Lehce se to opravuje a není vidět tak rozdíl. Samozřejmě záleží na kategorii auta...

reagovat
Fi
Fisa
29. dubna 2018, 21:26
0

Kdyz se clovek podiva po bazaru vypadaji vsechny auta stejne. Jezdim kolem jednoho bazaru kde jeden cas stala kanarkove zluta rx8. To auto zarilo na pul kilomeru.Mimochodem jezdim v tmave sedym focusu

reagovat
Vo
Vorlosup
29. dubna 2018, 22:47
0

Prosím o barevná auta! Miluji současný Suzuki Ignis, který je často v zajímavé barvě. Sám jsem alfista (to jsou ty auto plné emocí), ale Alfa se snad dělá jenom ve 3 barvách... Černá, červená a stříbrná (šedá)...

reagovat
Ronoath
30. dubna 2018, 08:20
0

Moc pěkně sepsáno! Mi třeba chybí decentní odstíny normálních barev. Za tmavě zelenou felicií jsem se jako kluk otočil, ta barva se mi líbí dodnes, prakticky na jakémkoli autě. A co vínová? Jeden čas ji bylo více, dnes opět v odstínech není. A přitom taková S60 první generace v téhle barvě byla moc pěkná... a tak by se dalo pokračovat.

reagovat
Wa
Wassa
30. dubna 2018, 10:08
2

Tohle je důvod, proč mi již několik neznámých lidí pochválilo barvu. Lidi, kupujte si barevná auta!

reagovat
Stanley
30. dubna 2018, 10:31
2

Všechny moje auta byly buď stříbrné, nebo černé. Že bych byl takový nuzák? Ne, ale v danou chvíli prostě nebylo co jiného koupit, pokud bych nemusel ubrat na stavu, výbavě nebo hodně přidat na ceně. Tak jsem se ohnul. A jako vždycky doufám, že další auto už bude mít konečně barvu.

reagovat
BigBen
30. dubna 2018, 10:47
0

Naprostý souhlas. A nejhorší ze všech barev je styl novodurová trubka na Octavii RS. To bych si nevzal ani zadarmo s celým autem. Auta jsem měl bílý, tmavě modrý, pak bohužel stříbrný, protože nebylo na výběr. Poslední dvě auta jsem koupil přesně tak jak se říká, že se to nemá. Podle barvy. Obě červená a kamkoliv přijedu tak svítím. Na parkovišti ho pak snadno najdu.

reagovat
St
StepanB
02. května 2018, 23:01
0

Zrovna tahle novodurová mě jako asi jediná šedá bere. Je to taková upřímná barva, prostě šedivá, žádná faleš.

Nimrod
30. dubna 2018, 10:51
0

přijde pán s kamarádem do obchodu s barvami:
"dobrý den, máte prosím vás černou a bílou barvu?"
"ano, máme"
pán se otočí na kamaráda se slovy: "tak vidíš, že mám tu televizi barevnou!"

reagovat
St
StepanB
01. května 2018, 00:51
0

Tak nějak. Ale zrovna tvoje auto je příklad krásné barvy. Na krásném autě.

Nimrod
01. května 2018, 08:40
0

odkud víš, co mám za auto a v jaké barvě? volvoklub? :-) jinak děkuju

St
StepanB
01. května 2018, 11:15
0

Tušíš správně, odkud vítr vane.

beastar
30. dubna 2018, 10:54
0

Já sem právě vyměnil oranžový auto za bílý a další bílý nedávno prodal. Nikdy sem neměl žlutou ani červenou. Je fakt že některý dnešní barvy jsou humus. Šedivý oktávie a Hyundaie to nechápu proč to ty lidi berou. Je to jak sluzebak wehrmachtu potom.

reagovat
Ni
Ninjaherb
30. dubna 2018, 11:33
0

Hele, pokud mám na výběr mezi základní bílou bez příplatku a nebo nějakou metlou za 25 tis.+, tak prostě vítězí bílá. Ta bude navíc snadná na opravu a v létě je to ideál. Navíc s LED světlama bude vypadat vždycky slušně. Pro mě osobně má jiná barva hodnotu tak 5 tis., 10 když by byla fakt úžasná. Jenže takhle levný to u velkých aut nebývá.

reagovat
sumy
30. dubna 2018, 11:40
1

To je těžký. Pro mne byly jen dvě barvy naprosto nepřípustné-žlutá a červená, pro manželku je naopak nepřijatelná stříbrná. A jak že náš vozový park vypadá? Já mám vanilkově žluté s bílou střechou (nevyšel odstín na folii) a červené (stav auta mě přesvědčil že barvu nebudu řešit), manželka zas červené a stříbrné s hromadou chromu (u tak raritního auta se barva neřeší) :-D Já si zvyknul a jsem spokojen. Manželka se stříbrnou měsíc bojovala, než uznala, že stříbrná je jediná barva, ve které vyniknou tvary krátkýho boulatýho pajera. V jakýkoli jiný barvě to auto vypadá blbě, těžký a beztvarý...
Modní vlna všech těch divnostříbrných a šedých je pro mne naprosto nepochopitelná, ale nechává mě chladným... stejně se stříbrná stále přetahuje s bílou. A zcela upřímně, mám pocit, že většině současné automobilové produkce by ke kráse nepomohla ani barva trusu bájného jednorožce. Čest vyjímká, jako je třeba mazda a její 3 a 6 v červené.

reagovat
jendaaa
30. dubna 2018, 16:32
0

Jojo, bohužel, při koupi ojetin si člověk barvu moc nevybere.. taky mám šedou metlu. Přitom ta světle modrá metalíza Mazdě 3 BL tak sluší...

reagovat
PepaSFI
30. dubna 2018, 20:16
0

já nikdy na barvu moc nehleděl, ojetiny jsem bral prostě jaký se naskytly. Měl jsem modré, žluté, červené, teď mám černé. Šedé bych asi fakt nechtěl, argument s mytím neberu. Černé je sice hezké chvilku po umytí ale šedé můžeš pucovat jak chceš, furt bude jen šedé. A vyloženě se mi nelíbí tmavě modrá. Když jsme u té modré, to co teď používá Škoda se mi naopak líbí.
Je pravda že když se rozhlídnu kolem po parkovištích, barevné je snad každé dvacáté auto. Hodně lidí jezdí služebákem takže bílá a jinak vybírají konzervativně, aby se to pak dobře prodalo, ojetou extravaganci by nikdo nkoupil. Pamatuju to ze začátků Favorita. Byl k mání asi ve čtyřech nebo pěti barvách, lopuchová zelená, blátovitá hnědá, ušmudlaná bílé, béžová umělá noha a žlutá. Každý říkal jak se mu žlutá líbí. Nekoupil ji nikdo.

reagovat
Irwinek
30. dubna 2018, 20:32
0

Zastávám názor, že každému autu sluší jiná barva :-D
míval jsem po dědovi stovku, v papírech bylo napsáno, že barva : béžová , když jsem to někomu řekl, nikdy to auto na parkovišti nenašel - bylo šedé :-(
teď mám šedou metalízu - jenže já to auto strašně chtěl . teď koketuju s bílou foliíí, ale asi se mi bude tlouci s černým interiérem.
jinak jsem měl bílou, zelenou, hnědou, několikrát červenou a modrou a jednu nádhernou oranžovou :-D

reagovat
St
StepanB
01. května 2018, 00:49
0

Nebude. Černý interiér se k bílé 960 hodí.

Nimrod
01. května 2018, 08:42
0

upřímě řečeno nesnáším bílý auto a do toho byť jen špetku chromu. na to jsem hodně alergickej, podle mě se to neuvěřitelně mlátí. ale já teda celkově tu bílou nemám rád a na vlastním autě bych ji nezvládl

Irwinek
01. května 2018, 09:58
0

No, já zrovna bílou taky moc nemusím, ale zrovna tady nevypadá špatně :-D
předposlední obrázek je stávající barva

Skipper
30. dubna 2018, 20:39
0

Když jse nad tím zamyslím, tak jsem stříbrné nikdy neměl. Po pořadí - zelené, zlaté, modré, černé, hnédé, zelené, červené s bílou střechou, zelené s šedou střechou,, zelené, vínové, světle modré.

reagovat
GanGreen
01. května 2018, 03:25
0

S tím červeným supem jsi mě potěšil, já ho totiž nedávno taky potkal a to auto vypadalo tak nějak mnohem líp než ve všech těch rádoby luxusních odstínech... Článek mi mluví z duše, ikdyz já mám hovno co zvejkat když jezdím taky stříbrným... :(

reagovat
Kubanuss
02. května 2018, 01:22
0

Aspoň z té šedi vystoupí ty méně obvyklé barvy, třeba mého mondea by si nikdo nevšiml, kdyby bylo šedé, ale za touto barvou se otočí úplně všichni :D

reagovat
ToMyx
02. května 2018, 22:49
0

Parádní mondiééééé :-)

Sh
Shock
02. května 2018, 08:18
0

Taky marně hledám barvy. Chcete barvy? Tak si přece musíte koupit různý limitovaný edice. Zaplatíte za to ranec ale máte jinou barvu a o pár kW navíc :) Takhle mi přijde, že to funguje.

reagovat
Anorex
02. května 2018, 09:43
0

Souhlasím na 100%. Proto jsem si sám na nové, vesměs silně obyčejné daily auto (Škoda Yeti poFL), vybral v té době "nejdivočejší" barevnou kombinaci, která se dala v tu chvíli z nabídky vybrat (oranžová Terracotta + černá střecha, tzv. dvojbarevný design jejich slovy). Dodací dobu mi to prodloužilo už z tak šílených pěti měsíců na měsíců sedm, ale rád jsem si počkal. Načež o dva měsíce později i tahle barva z nabídky zmizela a do konce životního cyklu už to bylo jen padesát odstínů šedi, bílé a zelené. Původně jsem si chtěl kupovat Octavii III RS, kvůli financím to nakonec nevyšlo, ale jediná pro mě ideální kombinace byla žlutá. Která opět zmizla z nabídky s faceliftem. Teď už to zachraňuje jen červená.

A takhle je to u všeho. Prostě zřejmě většina kupců nechce barevné auto, nechce trochu vykukovat z řady, protože co kdyby asi soused záviděl, že si někdo koupil nové auto. To se týká soukromých aut, pokud se bavíme o firemních, tam je to většinou striktně dané, že nesmí být barva výrazná. A vzhledem k množství firemních vozidel to pak na silnicích vypadá tak, jako to vypadá. Což je smutné. Existuje spousta tak krásných barev... :-(

reagovat
Arutoro .357
02. května 2018, 18:17
0

Mé první auto byla Alfa 156 Rosso Red. U Xsary bych řekl, že byla British racing green, ale to by mě frankofilové asi sežrali. Civic tmavě modrý, pracovní oktávka "chrochta" byla hnědá. Saxo bylo rudé. Saabinka je černá. Jediné, co bylo stříbrné, tak můj nebožka Pan Příšerka - Ducati Monster S2RK, stříbrno-černý :-)

reagovat