načítám data...

Rušit holky na startu F1? A nebylo by férovější prostě přidat kluky, ať se mají i ženy na co dívat?

01. února 2018, 07:22 52 komentářů Vojta Dobeš

Mít na startu spoře oděné dívky je prý sexistické a nemoderní. Dobrá. Ale je to opravdu důvod tuto tradici úplně zrušit? Musí být i jiná cesta...

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Světem motorsportu se včera rozlehla zpráva o tom, že ze závodů Formule 1 po desítkách let zmizí “grid girls”, tedy spoře oděné dívky, které se postávají kolem monopostů na startu, drží slunečníky a podobně. Prý je to sexistické, nemoderní a nepatří to do současné politicky korektní a genderově vyvážené doby. Ženy by prý neměly být stavěny do role pouhých “sexuálních objektů”. 

Jak na to reagují fanoušci je vcelku předvídatelné. Mluvíme tu o lidech, kteří pravidelně žehrají na to, že F1 už není tak syrová a nebezpečná jako dřív, že dnešní závodníci jsou příliš zženštilí, málo odvážní, motory moc tiché a auta moc stejná. Co si asi mohou myslet o tom, že jim byly v rámci politické korektnosti sebrány holky na startu? Nic hezkého.

Feministky a odborníci na gender vám na to nejspíše odpoví, že fanoušci F1 jsou zastaralí burani, které je nutno převychovat a naučit je, že na ženě nemají vnímat její vzhled, ale její charakter či inteligenci. Bohužel zatím nikdo z nich neprozradil, jak běžného muže přesvědčit, aby ho nezajímalo dívat se po ženských, a to ideálně bez nutnosti přeprogramovat DNA či provádět jiná drastická opatření.

Jaký efekt pak opatření jako zrušení “grid girls” může mít? Opravdu je možné udělat muže kultivovanějšími a vnímavějšími k ženám jako lidským bytostem tím, že jim přestanete ukazovat hezké holky? A nebo jen vyvoláte pocit, že feministky jsou šílené a celá politická korektnost zašla mnohem dále, než by měla? Já se obávám, že spíše to druhé.

Tak co ale s tím, aby se politická korektnost nažrala a grid girls zůstaly celé? Napadá mě jediné řešení. Zkrátka přidat “grid boys”. Ve formuli už se s tím před pár lety experimentovalo a ne všechny reakce byly pozitivní – ale to neznamená, že by to na podruhé nemohlo vyjít. Přeci jen, argument, že i ženy a gayové si zaslouží pohled na hezkého chlapa a je tedy fér je k pohledným ženám přidat, je o něco stravitelnější.

Samozřejmě i toto řešení přináší své problémy. Který jezdec dostane na startu holku a který zase chlapa? Nebo že by od každého jedno? V genderově vyváženém sportu by to bylo jednoduché a závodnice by dostaly grid boys, zatímco na závodníky by zbyly grid girls. Jenomže genderové kvóty na jezdce F1 zatím nikdo nezavedl a jak doufám, ani nikdy nezavede. Takže zbývá snad jen vyrovnaný poměr.

A co vy, milí čtenáři? Chtěli byste tradici grid girls zachovat, doplnit je o grid boys, nebo je zrušit úplně?  Dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Ha
Hanyz
01. února 2018, 07:42
0

Já si myslím, že už ten návrh na zrušení grid girls je ujetost. Přidáme grid boys? Ok, pak se ozvou co já vím lidé oboupohlavní, že chtějí také své grid něco, pak budou požadavky na vyváženost podle rasy, dále jak to tak v dnešním světě chodí budou chtít vyváženost podle vyznání apod. Ne, rušení grid girls je prostě celkově ptákovina. S nějakým ponižováním žen to nemá co do činění - na jednu stranu se zdejší feminy věnují takovýmhle nesmyslům, na druhou stranu jim pak nevadí bigamie a obecně nakládání se ženami u milionu německých "národních hostů" (a kdyby jen německých).

reagovat
Ha
Hanyz
01. února 2018, 07:49
2

Ještě doplním k tomu chování k ženám - to je určeno hlavně vzory, se kterými se dotyčný muž setkává, a to zejména v rodině, tzn. pokud vidí, že se k sobě rodiče chovají slušně, velmi pravděpodobně se bude slušně chovat i on k ženám v dospělosti. Z menší části je to ale i otázka chování žen, pokud se začnou chovat "nežensky", pak budou mít chlapi podvědomou tendenci brát je jako "mužské".

Inženýr
01. února 2018, 10:27
0

Přesně tak.

briza
01. února 2018, 12:07
4

Oboupohlavní by byli prostě "transgrid" :)

custom1
01. února 2018, 08:29
0

A co tam postavit transky? :D

reagovat
beastar
01. února 2018, 16:27
1

Tak věřim, že se najdou takový gurmáni který by byly rádi. Znáš to některá sorta za tím lítá přes půl světa do Thajlendu a podobně tak by je to třeba oslovilo. A LGBT komunita by to podle mě podpořila:)

sumy
01. února 2018, 16:47
2

Přesně, velká cena Thaiska bude OK

beastar
02. února 2018, 16:00
1

Na okruhu krále Papundklphonna Pindustaba XIV?

Fa
Fandatik
01. února 2018, 08:57
4

Tak jsem právě zamáčkl slzu. A vzpomněl na slova klasika: "svět se v kravskou prdel obrací", vždyť grid girls a hostesky na autosalonech dokázaly úplně změnit atmosféru prostředí a vypíchnout okamžik.
Nehledě na krásu rozmanitosti holek nejen k demografickému umístění akce, ale i automobilky.

Stejně jako se rád podívám na krásné auto a jeho křivky, tak to platí i o ženách. Je to sexistické, když chci auto vlastnit a holku sbalit? Tak prosím jednu přihlášku do klubu sexistických, homo/islamo/kdovícovšechnoFOBŮ.

Promotér je soukromá společnost, může si dělat co chce, ale měla by myslet na fanoušky F1 a své zisky a nezahazovat tradice. Co zakáží příště? Stříkání šampaňským, jelikož to uráží abstinenty?

P.S. Vážené feministky a nemakačenka z ladies gender studies neziskovek, rád bych vám připomněl jednu starou pravdu. Charakter ani inteligence se nešuká.

reagovat
ro
rock
01. února 2018, 10:20
0

Jsem abstinent a neuráží mne to :-)
Nicméně při GP Bahrajnu a Abu Dhabbi se stříká hopsinkovou šťávou místo šampusu, s tím nápadem jsi přišel pozdě.

beastar
01. února 2018, 14:29
0

Taky nepiju. Ale rychlý špunty bych jim přál:)) Stejně je pro ně toho drahého šáňa dneska už škoda.

peca
01. února 2018, 09:20
1

Na druhou stranu, jestli jsme dosli od prvniho obrazku k druhemu, je to jedine dobre :-D

reagovat
Inženýr
01. února 2018, 11:30
3

Ten horní obrázek je jeden z mála, který ukazuje že něco bylo předse jen horší za těch starých časů.

Bobry vidím rád jedině u vody a s klackem v tlamě. :)

briza
01. února 2018, 12:10
3

Kde je chlup, tam je chuť.

Inženýr
01. února 2018, 13:52
1

:D Jako jo, ale zas je rozdíl mezi decentně zastřiženým záhonkem (třeba se zajímavým vzorem jako šipka) a mezi "králem bobrů". Třeba té jinak docela hezké brunetě by se tam vešlo Citigo, a to pak nevím kdo kromě výrobců párátek tu přílišnou chuť ocení.

beastar
01. února 2018, 14:31
0

Doba a módní styl se mění. Stejně jako design garáže. V ty době kdy se udála ta první fotka by si to vůbec neřešil. Asi proto že ještě nebylo kouzlo jmenem Pornhub;)

ro
rock
01. února 2018, 15:02
5

"Bobry vidím rád jedině u vody a s klackem v tlamě. :)"

Teď si nejsem úplně jistej, jak byla tahle věta míněna :-)

Inženýr
01. února 2018, 15:21
0

Beastar, souhlasím, a taky na druhou stranu jsem si vzpomněl jak nenávidím ty dnešní polomaskulinní, potetované zrůdy s umělýma kozama a ksichty z botoxu. To je pak lepší být trubkařem Helmutem a smířit se s tím bobrem, než-li být jako nějaký Kundalíni za zenitem co furt lámanou ruštinou řve na ty přemotivované osmnáctky.

Rock, samozřejmě jsem tím myslel to, že bobry raději vidím jako přerostlé hlodavce stavějící přehradu, a né jako prales na ženském ohanbí. :)

Beny
01. února 2018, 09:31
0

A vůbec, já bych zavedl jak genderový tak rasový kvóty jak u závodníků tak u grid "girls". Takhle je to hrozně nekorektní a to je špatné, ááááno.

reagovat
briza
01. února 2018, 12:11
0

Otázka je, jestli to míchat a namáhat se nebo prostě jen vyhodit Lujího?

beastar
01. února 2018, 14:33
1

A ještě vždy na startu pěkně černá, žlutá, bílá, indián, mestek. 1, 2, 3 a tak dále pěkně podle rasy. Žádný kvalifikace. Takhle je to hrozně rasistický.

Snowman000
01. února 2018, 09:39
0

Idu do toho tie Grid Girls dobrovolne a bez natlaku? Vedia aka je napln prace?
Ak ano tak co potom do p*dele vsetkym na tom vadi?

A hlavne sa podla mna jedna o diskriminaciu tych samotnych Grid Girls zo strany vsetkych tych feministiek a organizacii ...nie kazda sa zena sa narodi so schopnostami robit jadrovu fyzicku a takto ju (trochu prezeniem) vyhanaju na pracak...

reagovat
Jan Machač
01. února 2018, 09:55
8

Kvóty! Jedině kvóty mohou tento sport zachránit.

hehe

Ale vážně: Nic nemůže tento sport zachránit...

reagovat
gramo
01. února 2018, 10:21
2

Pro mě za mě, ať si klidně zruší celou F1...

reagovat
GanGreen
01. února 2018, 10:34
2

Souhlas, je to fraska ktera uz mozna 10 let nestoji za podivani...

beastar
01. února 2018, 14:35
2

Kdyby jenom 10 let. Hlavně je to rasistická, nábožensky nevyvážená jakož i gendrově šovinistická fraška.

ro
rock
01. února 2018, 10:25
0

Moje ironické já přichází s nápadem, že by měli v rámci rovnoprávnosti pilotům přidělit gridgirls a pilotky by nafasovaly gridboys...
Moje realistické já souhlasí s výše naznačeným názorem, že svět se řítí do pekel na splašeném valachovi ("hřebci" napsat nemůžu, to by mohlo být shledáno nekorektním).

reagovat
Inženýr
01. února 2018, 10:45
2

Mně osobně přijdou ženské co se vystavují jako objekty poměrně asexuální. Na druhou stranu bych kecal kdybych řekl, že nemám radost se potkat a třeba prohodit pár slov s hezkou rajdou, ať má na sobě třeba mašli.

Ale zakazovat je kvůli tak debilnímu důvodu? No dobrá, ať třeba fandové F1 hlasují, a to pak uvidíme jestli to lidem vadí nebo nikoliv.

Aktivisté podobného zaměření, antinaturálové (můj výraz, kterým se odteď budete řídit, protože já jsem s tím v menšině a jinak byste mě urazili) a další zkurvopíčové ať třeba brečí, že nemají dvě díry do prdele jako ta transka nebo ta gumová "žena" z eBaye, ale kdo je bude poslouchat a obzvlášť se jejich kecy řídit je pro mně ještě větší odpad.

reagovat
beastar
01. února 2018, 16:11
0

Jo, jo máš naprostou pravdu. Taky jsem jí říkal slečno, že se nestydíte takhle se tady ukazovat. Tfuj, tfuj copak nevíte, že teď zrovna máte támhle na universitě vymýšlet jak vyvinout zázračné léky! Tak tyhle hodinky už si nikdy nekoupím podporují šovinistický pohled na svět!

Fa
Fandatik
01. února 2018, 16:22
0

Tak jsi ji měl ignorovat. Alespoň dvakrát. A pro jistotu ještě jednou ráno.

Inženýr
01. února 2018, 16:47
0

Beastar, ty mi tady posíláš fotku hezké, přirozeně vypadající holky, která je sexy a přitom vypadá decentně. Jo, tu bych pozval na čaj. :) Často však vídám arogantně se tvářící modelky, které vypadají podle poslední-debilní módy a vlastně na jedno kopyto, což je třeba v mých očích dělá nepřítažlivými. Nemluvím teď o F1, kam nechodím, ale rádoby modelek je požehnaně.

Ha
Hanyz
02. února 2018, 13:00
0

Ty kecko - tím myslím ten čaj ;-)))

beastar
02. února 2018, 15:59
0

Pravda. Čaj nepije. Kafe by bylo lepší.

Safa
01. února 2018, 11:34
2

Já bych těmhle sociálním inženýrům vkusu a morálky doporučil nedýchat. Alespoň den. Hodně věcí by se tím vyřešilo... :o)
A samozřejmě jsem i pro zákaz módních přehlídek (amorální vystavování těla), zákaz používání hostesek na politických mítincích či při propagaci zboží (totéž), a především bych zakázal Horsta Fuchse, protože to je vrchol vystavovací prostituce!

reagovat
briza
01. února 2018, 12:15
12

Vy si z toho děláte srandu, ale já bych vám někdy přál zažít jaký to je, když je člověk krásnej, nebál bych se říct až extrémně a má jít po ulici. Kolikrát si fakt připadám jak kus masa a bolí mě srdíčko z toho, jak se nikdo nezajímá o to, jakej jsem uvnitř...

reagovat
GanGreen
01. února 2018, 12:45
0

uvnitř? slizkej, jako každej :D

briza
01. února 2018, 13:04
0

Naopak, moje nitro vypadá jako v sněhurce od Dyznyho. Sluníčko, rozkvetlá louka, ptáci, motýli, laňky, zurčící potůček...navíc jsou tam snad je ti zku*vení trpaslíci.

Fa
Fandatik
01. února 2018, 13:14
0

Nevím co to je, ale postni sem kontakt na svého dealera. Musí to být super matro.
A a s tím vzhledem souhlas. Nás krásných je málo.

beastar
01. února 2018, 14:39
0

No a vsadim se že těch trpaslíků je 7 a bělochů jaktoze tam sakra neni aspoň latinoameričan Jesus? Navíc tam neni trpaslice. Fakt rasistické a nevyvážené nitro měli by ho zakázat.

Vikis
01. února 2018, 13:47
2

Tak si to shrňmě... Pirelli a jeho kalendář (gender, rasa a konec koziček a renaultíků), Playboy a jeho konec s nahotou (tam dostali po roce rozum a vrátili se k tomu co jim šlo nejlíp) no a teď F1 (odpadní roura motorsportu a sponzoringu). Co by pomohlo F1? Oprášit pravidla z 80-90 let a nechat všechny podepsat, že to dělaj dobrovolně a když se zabijou, tak jenom jejich neschopností :D

reagovat
Fa
Fandatik
01. února 2018, 14:52
0

Nedávno se mi kamarád chlubil, že do baru přijmul servírku s integrovaným platebním terminálem. Po dlouhé době jsem měl při placení útraty dobrou náladu.

Není to také ten sexismus a diskriminace?

reagovat
Ro
RosaV8
02. února 2018, 12:25
0

Je to dobře vymyšlené, jen ne úplně důsledně. Ony ty holky nebudou na závodech, ale určitě se budou vystavovat před chlípnými muži/ženami jinde! To bych jim hlavně zakázal. Kamkoliv jinam s nima, ale voblečený. Akorát nevim, jak se budou dělat reklamy na spodní prádlo...

reagovat
beastar
02. února 2018, 16:02
0

Jojo a ještě by si měli najít... Noo tu pořádnou práci že jo!

Ha
Hanyz
02. února 2018, 13:02
0

Pořád mi to přijde takové nevyvážené. Podle mne by se měla vytvořit i kvóta na piloty F1 s dostatečným procentuálním zastoupením menšin jako jsou třeba slepci, bezrucí a bezřidičáku.

reagovat
Ro
RosaV8
02. února 2018, 13:47
0

To by pořád bylo drahý. Musí se snižovat náklady, já bych týmům zakázal stálé jezdce. Na ježdění bych bral brigádníky...a jejich mámy by jim mohly u auta držet deštník. Tak a je to!

Nicméně trochu vážněji - to že si někdo dovolí kecat někomu jinýmu do toho, že se propaguje za pomoci méně oblečených holek už mi zavání omezováním svobody. Hezky to ve filmu Demolition man vystihli - budoucnost je asi fakt "stará panna, co posedává v béžovým pyžamu a pije koktejl z banana a brokolice."

beastar
02. února 2018, 15:58
1

Říká se tomu tlak veřejného mínění. Je to stejná hovadina jako vyškrtnout z kanadské hymny slovo synové. Páč feministky si stěžujou. A stane se tak. Každopádně je to hovadina.

Míň oblečená ženská s deštníkem ještě nikoho neurazila. A ty holky tam chodi že je za to dobrá škvára nemusej tahat. A ještě je šance nabalit samce s velkým.... Kontem!
Tak vo co komu de:)

Inženýr
02. února 2018, 18:58
0

Beastar, tlak veřejného mínění? Veřejnost, to je jako těch 0,00001% nějakých feministek apod.?

To nejhorší ze všeho je tyhle jedince poslouchat, poskytovat jim jakoukoliv publicitu a úplné tabu by mělo být jakkoliv se jim přizpůsobovat.

beastar
02. února 2018, 20:10
1

Jenže to tak není. A ty to musíš z GB dobře vědět,) Mimochodem možná to je ta tisícina jak píšeš jenže x procent populace jim naslouchá. Jak vidno. Takže o to je to horší. Já nepsal že s tím souhlasím jen to prostě tak je. Politicky korektní připosraná doba... ale bylo hůř ,)

Fa
Fandatik
02. února 2018, 22:58
0

Opravdu bylo hůř? Síla autocenzury je dnes na vrcholu.
Přesunout všechny tzv. nezávislé média na pornhub.com/nezavisla.media.

Inženýr
03. února 2018, 16:05
0

Beastar, jasně, já chápu cos chtěl říct. Prostě to, že někdo (a hlavně ti, kteří mají tu moc o něčem rozhodovat) jim naslouchaj, tak to je prostě výsměch všem normálním lidem.

beastar
03. února 2018, 18:04
1

Asi tak. A bohužel je to teď i v módě. Jinak nedělejte si iluze že bylo líp. Sssr a třeba Německo po válce taky rozhodně nebylo vzorem svobody.Dneska je problém, že mužem říct Trump je idiot. Ale neovlivníme takový banality jako grid girls. Otázkou je co je horší, lepší.

CerVus
06. února 2018, 15:44
0

Stejně ty holky nebyly v TV před zahájením závodu vidět, takže jejich absence mi nevadí. Navíc to, jak je na konci nahnaly všechny do uličky, kudy chodili jezdci k bedně mi přišlo hloupé pro všechny zúčastněné. Stály tam jak trubky v prázdné chodbě a čekaly až kolem nich projdou ti tři jezdci, které jejich přítomnost stejně nezajímala a hádám že spíše i otravovala.
Tenhle návrh už smysl dává. Jenže se to stejně zvrhne a budou to většinou místečka pro potomky papalášů.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem