načítám data...

Partisan One – šeredný, ale šikovný

11. října 2017, 11:52 7 komentářů Dominik Valášek Novinky

Zdá se, že to auto, které každý z nás maloval ve školce, nakonec skutečně existuje. Jmenuje se Partisan One a v ideálním případě bude sloužit americké armádě.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Ne snad, že by armáda Spojených států neměla dost vozidel už nyní, jenže všechna auta v aktuální výzbroji spojuje vysoká cena a náročnost na výrobu, která neumožňuje nasazení vysokého počtu aut za krátkou dobu. Přesně na tenhle problém se zaměřuje koncept Partisan One od konstruktéra Dr. Juriho E. Postnikova.

Design vozu je záměrně zjednodušen na kost a vypadá, jako by se na stole designéra válelo zrovna jen pravítko. Základem je rám z ocelových profilů, na který se navěší několik málo „panelů“ karoserie, nezávisle zavěšená kola a dovnitř se naloží několik sedadel. Bude-li potřeba pancéřování, osadí se do modulárních otvorů podél auta. Pro stejné účely je připraven i držák na kryt podvozku, chránící před výbušninami.

Délka základního modelu činí 4,4 metru, světlá výška dosahuje 360 mm a krátký rozvor zaručí, že se Partisan dostane všude. U koncepce „dvoukrabičkového“ SUV se ovšem nekončí. Výroba Partisanu počítá s minimálně dvěma různými rozvory, možností pick-upu, pětidveřového provedení, ale dokonce i šestikolky a osmikolky. Variabilita by měla dojít tak daleko, že se má Partisan dodávat v krabicích jako stavebnice několika vozidel, která si dají dohromady vojáci přímo v poli podle svých potřeb.

O pohonném ústrojí nebylo rozhodnuto, ale jen u jedné motorizace se s největší pravděpodobností nezůstane. Opět v rámci zjednodušování výroby, má být motorový prostor Partisanu schopný pojmou různé motory od různých výrobců, uložené buď podélně, nebo napříč.

Nejlepší na tom všem je ale předpokládaná životnost. Výrobce předpokládá, že by každý vůz měl armádě sloužit bez potřeby náhrady přibližně 50 let a záruka na díly přímo od Partisanu (tedy mimo motor a další součásti od dodavatelů) by mohla být rovnou 100 let.

Ruku na srdce, u US Army se koncepce primitivního vozidla s dveřmi drženými gumicukem asi neuchytí, ale některé jiné státy, jejichž armády zápolí s titěrným rozpočtem, by služeb Partisanu využít mohly. Potenciál by tu byl. 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Ta
Tarrantula
11. října 2017, 12:17
0

Zajimavy napad proc ne. Jen mi prijde ze na armadni offroad je to moc nizko nad zemi.

reagovat
sumy
11. října 2017, 14:11
0

36cm je dost, sakra dost. Stačí rozumně řešený excentry na ramenech a nechá se s tím hejbat nahoru dolu. Třeba 90%aut s tuhou nápravou se s výškou diferaku nedostane ani na 30cm, ani s většíma kolama.

Ta
Tarrantula
12. října 2017, 08:09
0

Tak jako jo 36cm neni malo ale kdyz se podivam na ty fotky tak mi to neprijde o moc vysi nez jakekoli dnesni radoby SUV. Ale ok beru muze to zkreslovat, muze to byt "prototyp" ktery neodpovida tomu jak bude vypadat finalni produkt atd. Jinak se mi hrozne libi ta myslenka ze si budou vozit casti auta v krabicich :D to vidim jako velkou vyhodu pro letecky transport. A docela rad bych videl nejake testy balisticke ochrany pac takhle to na me nebusobi vubec dojmem ze by to vydrzelo zasah z AK. Jinak tomu fandim, misto vymysleni ultra sofistikovanych konstrukci materialu atd. na to jdou z druhe strany a to se mi libi v jednoduchosti je krasa. Ze by takovy novodoby Willis? (Myslim ten jeep z 2.sv)

PepaSFI
11. října 2017, 15:11
0

jé auto z Merkura!

reagovat
beastar
11. října 2017, 16:52
0

Škoda že to nedostane zelenou pro civilní použití. Asi málo airbagů a nebude mít abs, ale byl by to v některých zemích bestseller.

reagovat
sumy
11. října 2017, 17:52
0

Ideální auto do města. To by pak ani nepotřebovali všechny ty parkovací autopiloty, ani kamery. To by si parkovací místo udělalo samo :-)

Adam
12. října 2017, 21:15
1

Myslim si, že zdejší nejmenovaný milovník Dacie by do ní klidně šel. A co teprv, kdyby bylo na operák.....



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem