načítám data...

Každodenní pokušení spořádaného autíčkáře

Jako autíčkáři musíme být mentálně velmi silní, abychom dokázali odolat pokušením, jež si na nás cesta připraví. Taky máte občas nutkání udělat některou z těchto veselých pitomostí?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Ne, teď nemám na mysli výhodné nabídky na bazoši ani vnadné stopařky. Taky proto, že ani jedno z toho jsem už delší dobu neviděl. Spíše drobnosti, které náhodně potkáváme, jež jsou oku běžného smrtelníka skryty. Jenže naše mysl, pokřivená nereálným vyobrazením z různých multimédií, je vnímá jinak.

První věc, o které si dnes povíme, budeme obecně nazývat "rampa". Taktéž možno spatřit ve formě odtahovky nebo auta na auta, jež zrovna vyložilo auta. Jestli nás zcela realistické vyobrazování této eskapády v televizi či počítačových hrách něčemu naučilo, tak rozhodně tomu že je to vždy zábava a skoro pokaždé to vyjde. Jen si vzpomeňte kdy a kde jste to viděli naposled. V Kobře 11 (asi tak tisíckrát), v Mistrech Hazzardu, v GTA? No a pak potkáte příhodně postavenou rampu a říkáte si, jak by to byl super pocit. Trochu se proletět. Vsak o nic nejde, i když ten dopad nebude nejměkčí, všichni víme, že za dalším střihem si pokojně pokračujete dál. Ať hodí kamenem, koho to nikdy nenapadlo! Nebo je to jenom můj problém? Možná to souvisí s tím, že jezdím okolo několika dealerství, kde se poměrně často vykládají auta z kamionů, které pouze stojí u cesty. To pak dáváte přednost provozu v protisměru, sedíte tam, svíráte volant, zíráte, máte trochu času na ponoření se do hloubi vaší mysli a na pár sekund nepochybujete o tom jak stupidní nápad to je. Jsem blázen? Ale tak, určitě nejsem sám, koho to napadlo, ne? 

www-dirtfish.imgix.net

Pár sekund na přemyšlení, to je vždycky ten okamžik, co mě vytrhne ze stoprocentního soustředění se na dění na cestě. Následující pokušení je pak aktuální spíš pro motorkáře. Scéna – dálnice, předjiždějící se kamiony, to asi taky všichni známe a už jsme se s tím setkali. Je to prostě fakt, kamiony potřebujeme k životu, ať se vám to líbí nebo ne. Aspoň dokud nebude možné veškeré zboží přepravit drony. Dnes nepřicházím s hejtem, naopak s řešením. Často, když při svižném a samozřejmě předpisovém cestování levým pruhem v jedné stopě narazím na dvojici kamionů vedle sebe, musím zpomalit a mám těch pár sekund na přemýšlení, než dokončí svůj manévr … Hele, já bych přísahal, že se mezi ně motorka vejde! Podpořím nějakou rychlou skutečnou matematikou, abych vytvořil dojem kvalitních podkladů a toho, že se vlastně jedná o dobrý nápad. Maximální délka soupravy v Evropě je necelých 19 metrů a víme že jedou maximálně 90, drobné zanedbáme. Při dvojnásobné rychlosti to znamená, že stačí “neudělat chybu” příštích pouhých 0,76 sekundy. Nit očkem jehly. Jak hladké a elegantní cestování by to pak bylo. Co by se mohlo pokazit, že? 

pixabay.com

I když tenhle pán (a zdaleka není sám) mi do toho trochu hází vidle, když se netrefí ani mezi  kamiony stojící. Možná že, kvalitně zaokrouhlené matematice navzdory, to není nejlepší nápad? Každopádně si ho schovávám pro případ, až budu dělat poradce k honičce v akčním filmu, třeba Rychle a Zběsile 23. A teď si představte, že jeden z těch kamionů je s rampou takže vlastně bude na výběr!

Dobrá, necháme moji přehnaně bujnou fantazii odpočívat a vrátíme se nohama na zem. Narozdíl od předchozích nesmyslů, mám i jedno docela nevinné pokušení, které si dopřát můžu. Kaluže vody. Již od doby, kdy mi maminka poprvé obula holínky a sdělila mi, že do nich voda nenateče. Následovala, pro mě, jedinná logická věc – skákání v kalužích! Dělali jste to také? Dělají to vaše děti? Mám ADHD?

Hodně vody uteklo. Nyní jsem již svéprávný jedinec s řidičským oprávněním, ale! Do auta neteče, teda nemělo by. Dobrá, do většiny aut neteče, většinou. Neznamená to, že je auto pouze takovou větší holinkou? K tomu se přidá fascinace rallye a málo co je víc kůl. Jasně, třetí pozorovatel vidí, že jsem si tak maximálně vypláchl podběh od nečistot, ale já … jsem ve Finsku a zrovna vyhrávám stage světové rallye! Tohle je podle mě super nevinná zábava. Jasně, je potřeba trochu dávat pozor. Na okolní provoz, nenahodit lidi, kteří o to nestojí. Taky vřele doporučuji zavřít okénka. Protože potom se do toho jednou pustíte v zatáčce a proud od vytočeného předního kola vám pošle kýbl vody rovnou do interiéru, sice taktně mimo spolujezdce, zato přímo na zadní sedačky. Chcete vědět, jak to vím? 

No a ke konci zimy, při výletu za posledním sněhem, se mi podařilo narazit na zajímavý úkaz. Sněhové jazyky. Velké sněhové jazyky. To se vlastně od kaluží moc neliší, tak jsem se to vydal prozkoumat a byla to super sranda, až dokud jsem se nerozhodl jet zkratkou a ukousnout si poněkud větší sousto. Na větší sousta taky pozor.

Poslední pokušení. To zní skoro až biblicky. Nic víc v tom ale nehledejte, mám na mysli prosté a jednoduché překročení maximální rychlosti. Pamětníci si jistě vzpomenou na film Tajný závod (Cannonball run), kde si holky z Lamborghini tu ceduli trochu upravily, aby jim cesta lépe odsýpala. Dlouhá prázdná silnice, rozhled na kilometry a nikde ani živáčka? Kdo to pozná nebo komu to ublíží, když se ta rychlost náhodou přehoupne třeba až na pětadevadesát? Už vás to někdy napadlo? Překračovat maximální povolenou rychlost je jako koukat na porno. To taky nikdo přeci nedělá.

Ztotožnujete se s některými popsanými nástrahami? Podělte se v komentářích o vaše vlastní originální.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

martin_100
30. dubna 2023, 21:49
2

Na motorce a vlastně když jsem jezdil trabantem mě několikrát napadlo hestli vy tuto šlo za jízdy podjet.

reagovat
riderhenry
30. dubna 2023, 22:08
1

Šlo, dokonce už jsem viděl video, kde to někdo udělal (na motorce). Ale teda jak už jsem určitě někdy mezi kamiony na motorce projel (taky docela demence, přiznávám), tak na tohle bych asi neměl.

Irwinek
30. dubna 2023, 22:28
1

Tak tohle ne, ale podjel jsem s autem pod kontejnerem zavěšenym v jedoucím přepravníku a nebylo mi zrovna dobře

kotzitzaq
01. května 2023, 23:09
1

Když byl člověk mladej a blbej….no prostě jak ten postřikovací pavouk, tak mezi kamiony na motorce lze, mám oboje ověřený.

bitner
30. dubna 2023, 22:37
1

Znám takový můstek, kde i s loganem můžete být airborn... Děti i žena to milujou (opravdu).

reagovat
Irwinek
01. května 2023, 07:57
0

Jako malého kluka mne děda vozil po " andělských schodech ". Asi 7 kopečků za sebou, kdy se stovka škodovka vždy na vrcholku lehce nadnesla a u žaludku byl chviličku ten lechtivý pocit beztíže. Vždycky jsem toužil svézt po nich něčím rychlejším, jestli by to auto alespoň chviličku letělo. Vyzkoušel jsem to v devadesátých s Peugeot 505 Gti asi ve 160. Už nevím, zda bylo celé auto ve vzduchu, ale vím, že zatáčku za posledním schodem jsem vzal jen díky tomu, že v protisměru nic nejelo.

reagovat
beastar
01. května 2023, 11:15
4

Tak to já sem si jako mladý divoký jinoch plný ideálů skočil. Bylo to v Praze na křižovatce Lidická a tuším že to je ještě Zborovská. Ovlivněn mocným výkonem Mazdy Xedos 6 v podnikatelské vínové metalíze. Jsem se jal podržet plyn u podlahy už od úřadu. Proletěl sem světla a najednou koukám že kola nejsou kde mají být. Auto sem zvládnul ale okolí muselo vidět že jako... Ten se trochu přecenil. Poslední číslo na tachometru bylo 160, co sem stihl vidět. Poté už sem to nikdy neopakoval. Protože je nadmíru nesmyslné takto jezdit městem. Děti doma to nezkoušejte veškeré triky předvedli jen zkušení profesionálové...

Wa
Wakantanka
01. května 2023, 15:38
0

Pche v Mazde to bolo samo :) kamoši mierne pod vplyvom takto skočili cez železničný prejazd s 1203 :) akurát sa im po tomto výkone potom pomiešali rýchlosti a skončili o pár sto metrov ďalej na kraji cesty :)

PepaSFI
01. května 2023, 18:34
1

takové hopíky máme tady nedaleko, na silnici do Třebíče, u rybníka před Trnavou. Dnes už nejsou tak výrazné jako kdysi a až dojde na dlouho odkládanou opravu děsně rozbité silnice, nejspíš zmizí úplně. Vždycky tam býval podřený asfalt od stojanů motocyklů jak to tam všichni zkoušeli. Jestli to někdo fakt zvedl netuším, ony ty motorky tenkrát zas tak moc prudký nebyly a dnes už to tolik nehoupe a taky povrch nestojí za nic.

Přejezd jsem si kdysi skočil se starou Pandou. Něco mi tam dělalo záhadný zvuk, něco někde škrtalo ale ne furt a nedařilo se mi to najít. Postupně jsem vysledoval že to je častější při určitém propružení, tak jsem si řek že s tím pořádně houpnu a uvidí se. Jestli to letělo nevím ale bylo to hrozný. Mikrofony od vysílaček se vztyčily na kabelech jak kobry, CD, to jsou takový lesklý kolečka na který se dřív dávala muzika, vyletěly všecky z přihrádky, v kufru se přeházelo všecko, rána jak sviň. A problém se našel, škrtaly vyvažovací závažíčka o spodní úchyt tlumičů na zadní nápravě. Jak to už mělo ty gumové vložky unavené, tak se tlumič při propružení pohnul a škrtlo to. Jenže tak málo že to nebylo vidět. A až jsem s tím praštil tak to udělalo pořádnou rýhu.

sheogh
01. května 2023, 19:32
0

Ja skocil 3x (vsechno dost davno). Jednou jako ridic schvalne, byla to zelena felda kombi 1.3 na takove vetsi vlne, co byvala na ceste z Mokre-horakova, slo to na dorazy, rana jak prase a dostal jsem zasah petkou s vodou. Strasne jsem se tomu pak rehtal.
Pak trochu nechtene s X-typem u Jedovnic, dve zatacky do esicka a uprostred nahrnuta vlna asfaltu a najednou jsem jel v protismeru. Nastesti nic nejelo, ale bylo to o trenky, vsude kolem samorejme stromy (ne, X-type opravdu neni rallye auto) :-)
A pak jako spolujezdec ve Fiatu Doblo s asi 30-40 krabicema vina. Ridil kamos a skocil pres prejezd, flasky vsude, zazrakem se zadna nerozbila (nechapu), ale skladali jsme asi pul hodiny podle papiru ty objednavky zpatky do krabic :-)))

martin_100
01. května 2023, 20:24
0

Já si takhle skočil s ciquecentem. Taky prdel. Když se to vzneslo takto byl kopanec jak od kobyly. A když to dopadlo tak k nohám spolujezdce přistala rezerva a mě za krkem lékárnička, lano a spousta drobnýho bordelu. Taky mě to skákání rychle přešlo.

Mechanik
02. května 2023, 08:06
0

Taky jsem si hópnul přes přejezd, auto šlo samozřejmě až na dorazy, rána jako prase, byl jsem ve vzduchu celkem dlouho. A já se praštil hlavou o strop a to jsem tam měl tak 10 cm místo, za normálních okolností. Kolenama jsem zapnul stěrače a blinkr v pravo. Ještě že se nic nestalo

Mechanik
02. května 2023, 08:18
1

No a takhle když to nevyšlo, taky přejezd, ale bylo trošku namrzlo no

Opelfahrt
02. května 2023, 08:27
0

To byla E30? A ty stíny jsou strážní andělé?

Mechanik
02. května 2023, 08:31
1

Seš dobrej, jo jo E30. Asi ano, byli jsme v tom tři, nepřipoutaní a přežili jsme všici.
Holt sviňa Baworák si na tom přejezdu hrábnul, asi v 6t. ot., no a už jsme se točili jak na kolotoči, no spíš centrifuga.

Wa
Wakantanka
02. května 2023, 15:29
0

Mne osobne sa ale podaril iný prúser...pred veľa rokmi cestou domov z dovolenky v BG v Rumunsku niekde medzi Constantou a Bukurešťou vo Felicii Combi 1,6. Proste po asi 50 km človek zistil že akosi nejde správne a načo sa vracať že? Tak sa v mape našla skratka späť na správnu cestu a mala celkom dobrý povrch, premávka žiadna tak som valil. A za jedným horizontom proste zrazu asfalt zmizol a mal som pocit že sa Felka vzniesla. Po dopade všelijaké myšlienky o rozbitom všeličom, ale po dôkladnej obhliadke nakoniec nič, žiadna prázdna guma, ani rozbitý elektrón, žiadna pružina ani nič z podvozku. Dokonca si neškrtla ani olejová vaňa. Proste šťastena stála pri mne. :)

ro
rock
01. května 2023, 11:42
1

Zkusil jsem louži z výše uvedeného (a určitě nejsem sám).
Ten pocit, kdy se z auta stal člun... jediné, co se dalo dělat bylo čekat, až auto dopluje na druhou stranu louže... doufat, že až se kola zase chytnou asfaltu, budou pokračovat původním směrem po silnici... čekat, doufat, ale nemoci to nikterak ovlivnit... fuj, byl jsem vyléčen.

reagovat
Ju
Junior
02. května 2023, 15:38
0

Na Vysočině populární historka o tom, jak místní taky podnikatel demonstroval brodící schopnosti svého Hummeru a CN ze servisu přesáhla zůstatkovou cenu vozu... :-)

Sa
Sato
01. května 2023, 20:29
0

K tomu poslenemu podstavcu, uz dlhsie mam v hlave canon ball run czechoslovakia edition, Aš - Vyšné Nemecké, nastastie nemam ziadne predpoklady nieco take zrealizovat

reagovat
Be
Bernard L.
02. května 2023, 13:40
1

Tak na motorce nejezdím, ale chybí mne tady další Guilty pleasure. Týká se tahání (a ne ledajaké). Ale rovnou tahání baterkáčů, které nejsou vyjeté úplně do zastavení (prostě po rozsvícení želvičky) se vezmou na tažnou tyč a zapřáhnout za nějaký "mocný diesel" a jede se. Souprava bude brzdit zásadně jen rekuperací. Jen se nemohu rozhodnout, zda bych chtěl bych v tažném či tahnutém vozidle.

Pak samozřejmě měření: Kolik km dobije na kolika kilometrech a kolik se k tomu spálilo nafty. Jsem moc velký magor?
Mělo by to jít, kolik baterkáčů by jinak stálo pod Großglocknerem ;-)

P. S.: Pokud to bude Autíčkář testovat, ozvěte se :-D

reagovat
Ju
Junior
02. května 2023, 15:35
0

"Taky vřele doporučuji zavřít okénka. Protože potom se do toho jednou pustíte v zatáčce a proud od vytočeného předního kola vám pošle kýbl vody rovnou do interiéru,"

To mi připomíná,jak jsem se hrabal od chaty na zabahněný a harvestorem rozmrdaný cestě, auto lehlo, nicméně hrabalo a jak jsem stáhl okno, abych se podíval, tak sem si krásně jebnul blato přímo na čelo :-)

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem