načítám data...

Autíčkářův týden: Konec legendy, příchod malého ďábla z Japonska a šokující krok Stellantisu

Přehled toho, co se událo v posledních dnech a na co se můžeme těšit v těch příštích.

zobrazit celou galeriiFoto:   Daniel Borský

Konec spalovacích motorů v dodávkách

Skupina Stellantis se odhodlala k odvážnému, někdo by možná řekl až k pošetilému kroku. Jistě dobře víte, že aktuální verze osobních dodávek, ať už mluvíme o trojici Rifter/Berlingo/Combo Life, nebo o větších Traveller/SpaceTourer/Zafira Life, se nám opravdu zamlouvají a máme je docela v oblibě. Kombinují totiž skvělé užitné schopnosti, příjemné jízdní vlastnosti a rozumnou cenovou politiku. Až do dnešních dnů tak šlo především o to, vybrat si ideální velikost, kterou preferujete a správné logo na kapotě, jež je vám nejbližší. Bohužel se zdá, že tomu je konec. Jednotlivé automobilky koncernu Stellantis vydaly prohlášení, že hodlají ukončit dosavadní varianty těchto svých osobních dodávek se spalovacími motory a nahradit je čistými elektromobily. Spalovací motory by tak měly zůstat jen u ryze užitkových variant.

Foto: Daniel Borský | autickar.cz

Vzhledem k tomu, že jsem již měl tu možnost vyzkoušet si Citroen ë-SpaceTourer na vlastní kůži, trochu se tomuto kroku divím, protože si ani při nejlepší vůli nedokážu představit (a že mám hodně bujnou fantazii), že by tahle elektrifikovaná věc mohla nahradit klasickou dodávku se spalovacím motorem tak, jak ji dnes lidé využívají. Ale co, na mých řečech nesejde, třeba se opravdu najde někdo, komu to bude vyhovovat. Co nás tedy čeká? Standardem se pro všechny stane elektromotor o výkonu 100 kW (pouze ve sportovním režimu, normální má 80 kW a eco 60 kW). Menší vozy typu Berlingo budou ukrývat akumulátor o kapacitě 50 kWh, velké dodávky budou k dispozici také s 75 kWh baterií. Vrcholný dobíjecí výkon činí 100 kW. O něco komplikovanější bude dálniční cestování, neb omezovač rychlosti na 130 km/h se stane realitou. Inu, pokrok nezastavíme. Důležitá bude samozřejmě i cena, která je aktuálně zhruba dvojnásobná (Citroen Berlingo šel koupit se spalovacím motorem pod půl milionu, ë-Berlingo začíná za hranicí 900 tisíc). Kdy nás tahle výměna motorů čeká? Vzhledem k tomu, že Citroen, Peugeot i Opel už stáhli ceníky spalovacích variant z webu i z nabídky konfigurátorů, tak hádám, že to bude velmi brzy. Pokud tedy máte o tento typ vozidla zájem, doporučuji neváhat. Anebo si zajděte k Toyotě. Auta jsou stejná, a Japonci se prý zatím nechystají oblíbené motorizace rušit

Ostrá Toyota GRMN

Foto: Josef Vyškovský

K Toyotě se váže i další zpráva. Pamatujete na časy, kdy se o Toyotě mluvilo jako o nejnudnější značce na trhu? Její modely byly zábavné asi jako návod na kuchyňský mixér a adrenalin dokázal vyplavit leda účet za servis. Tohle období šedi, které se datovalo zhruba dvacet let zpátky, má Toyota už definitivně za sebou. Naopak, dnes to vypadá, že stala pomalou tou nejzábavnější a nejbláznivější značkou na trhu. Jen se přesvědčte sami. Fantastická Supra, zábavná GR86 nebo ztřeštěný Yaris, který sbírá chválu celého automobilového světa. Za dveřmi už netrpělivě přešlapuje též ostrá Corolla. A to nemluvím baja pick-upu Tacoma TRD Pro, který Japonci nabízejí za mořem, či o vozech Lexus. Toyota prostě jede na vlně a jen málokdo dnes nabízí pestřejší nabídku automobilové radosti. Aby toho nebylo málo, rozhodli se vymyslet ještě bláznivější specifikaci Yarisu (jakoby to bylo málo, co dnes umí Yaris GR), která dostane písmenka GRMN. Mělo by se jednat o lehčí, ostřejší auto s kratší převodovkou a několika dalšími dílčími změnami, které vůz posunou do ještě většího extrému. Měla by to být přísná limitová edice o 500 kusech. Cenu si netroufám odhadovat, ale to je vlastně úplně jedno. Beztak se po tom jen zapráší. Premiéra by měla proběhnout v Tokiu již za pár dní. Nemůžeme se dočkat.

Konec Passatu

Foto: Viola Procházková

Svět se neustále mění a ten automobilový nevyjímaje. Vypadá to, že se s námi loučí jedna ze stálic evropského automobilového trhu, která s námi byla téměř pět desítek let. Ano, jedná se dnes již o kultovní Volkswagen Passat ve verzi sedan. První dvě generace byly liftbacky (B2 se dělal též sedan, souběžně vedle liftbacku), karosářská verze sedan definitivně nahradila výchozí pětidvéř koncem 80 let s generací B3. Od té chvíle byla klasická tříprostorová verze nedílnou součástí nabídky tohoto evropského hegemona střední třídy. V posledních letech se však u Volkswagenu potýkají s poklesem zájmu a proto se rozhodlo, že sedan už nemá své místo na slunci. Dlouho se mluvilo též o tom, že by taky žádný Passat už nemusel spatřit světlo světa, nicméně to se podle posledních zpráv nestane. Generace B9 se již pomalu, ale jistě připravuje, a byť se bude jednat víceméně o převlečený Superb, jméno Passat ještě nezemře. Zatím. Jen už nečekejte sedan, nový Passat bude jen jako kombík. Pokud jste příznivci této konzervativnější varianty, máte poslední šanci vybrat si nějakou skladovku. Výroba sedanu byla totiž ukončena na přelomu roku.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Fr
Frodo
12. ledna 2022, 07:39
0

Napřed jsem si myslel že to je sranda, ale po shlédnutí ofiko stránek uvedených značek mi došlo, že to je pravda. Jsem zvědavý jaké názory se tu objeví, ale já to vnímám jako jedna z nejhorších zpráv pro rodiny letošního roku. RIP Berlingo.

reagovat
mariov8
12. ledna 2022, 09:45
6

To jsem nepochopil, Francouzi škrtli lidi mimo velká města ze seznamu zákazníků... Berlingo a Rifter i tady mimo Prahu a ostatní aglomerace slouží ve značných počtech. Pro rodinu na vesnici skvělá volba!

Fr
Frodo
12. ledna 2022, 10:14
2

No právě. V čem jiném mají aktivní rodiny s více dětmi jezdit? Před necelým rokem jsem to vyřešil právě novým Berlingem, které zůstalo vlastně jedinou volbou. Po elektrifikaci už není s cenou kolem 500tis. co koupit.. Ať mi nikdo neříká že to je pokrok.

HeavySmoker
12. ledna 2022, 10:41
-1

Predávať niečo s aerodynamikou stodoly čo nie je N1 alebo nestojí 2 milióny a zarobiť na tom nie je v dnešnej EÚ dosť dobre možné. Je jedno koľko sa toho predá, keď je na každom kuse strata. Ako jediná možnosť je verzia od Toyoty (ktorá má dobré priemerné emisie a tak si takto ľahkovážny krok môže dovoliť) alebo tá nová rodinná Dacia. Holt, debilné pravidlá dávajú debilné výsledky.

Franz Kafka
12. ledna 2022, 11:20
2

Skandál. Spíš mě zajímá kam půjde směřovat pokrok. Co je míň než elektrický pickup.

Opelfahrt
12. ledna 2022, 08:01
0

A ještě k tomu prý konec kombíků u Mercedesu, jak psali na autofóru.

reagovat
Avex
12. ledna 2022, 12:47
-4

Možná lehkej unpopular opinion, ale k Mercedesu se podle mě combi prostě nehodí. Když si představim Mercedes, tak si představuju nějakou limuzínu/majestátní SUVčko, ne rodinný auto. Jasně, AMGčka jsou praktický, rychlý a je super, že to všechno je v jednom balení, ale k charakteru značky mi to prostě nejde.

Ma
Max
13. ledna 2022, 21:03
0

Vyrábajú aj smetiarske autá a fekálwageny, toto je treťoradý problém.

Ju
Junior
19. ledna 2022, 20:46
0

Tak. Mercedes začíná Ečkem, kombi je zbytečně nedůstojná karoserie, naznačující, že majitel má potřebu řešit tak přízemní nesmysly, jako je praktičnost a SUVčka teda vezmem na milost, opět od GLE vejš a to jenom proto, že ctihodní pánové v letech se již občas přes svůj důstojný břich (a artrózu kolen) do sedanu prostě nenaskládaj.

Opelfahrt
19. ledna 2022, 21:16
4

Nezapomeňte, že v různých částech Německa se E-Klasse nebo 5er svého času kupovalo jako úplně normální auto. V čem měl jezdit bavorskej sedlák, když chtěl něco praktičtějšího? Byly sedany, kupé, dodávky no a pak kombíky.

Čili chápu, že se vám zdá MB nóbl a kombík obyčejnej, ale to je úhel pohledu z chudší země. Mně zas připadá, že u MB jsou nepatřičný takový ty hatchbacky A-Klasse a prťavý trendy sedany CLA zakroucený jak rohlík s motorem 1,33 litru

Ju
Junior
19. ledna 2022, 21:28
0

řešit, jakej mercedes si má koupit sedlák v původním slova smyslu, je asi jako řešit, jaký rolexy se hodí na práci ve výkopu

beastar
19. ledna 2022, 23:43
0

Myslím že pověra o sedlácích je tak 30 let překonána. To už roky opravdu neplatí a ani v Německu se to moc neříká. Jo určitě MB kupuje specifická klientela alespoň některé modely. To nejen v Německu že. A že by e klasse nebo 5er bylo úplně normální auto pro masy v Německu to rozhodně neplatí. Jo tu dvou, tříletou ojetinu si asi může koupit víc lidí. To nový auto asi taky. Jen daleko běžnější auto pro masy je VW, případně Opel, Asie atd...

Mercedes uvedl na trh, co nejvíce karoserii a modelů v rámci modernizace. Byla to strategie. Komplexní. Kde by v té době nedělat kombíky byla vážně hovadina. Jo a taky je Německo a Německo. Ono co si dovolí svářeč u Kolnu si dovolí v Jeně právník... Stačí se řídit chladnými čísly.

Mimochodem nejvíc Mercedesy jezdí v Albánii :D

Opelfahrt
19. ledna 2022, 23:54
1

Souhlasím, že je potřeba to vidět optikou doby. Před třiceti lety prostě ten majetnej sedlák šetřílek chtěl „nejlepší“ německou značku, tak koupil W124 200E, 230E klidně se švihadlama a kostkovanou látkou na sedadlech a veškerá výbava navíc byl možná šíbr na kličku. Nebo to samý v kombíku, protože liftbacky a SUV prémiový značky nedělaly. Pak se Německo sjednotilo a průměrně celkově zchudlo, zvýšil se podíl lidí, co nemají love, tak samozřejmě dneska už ten stereotyp neplatí, že Němec uznává jedině německý prémiový auta.
Teď Mercedes ustupuje od kombíku asi ne proto, že by to nebyla dost nóbl kastle, ale asi proto, že víc frčí SUV, crossovery, EV a tak.

beastar
20. ledna 2022, 08:16
0

Přesně tak. Tak to podle mě bylo. Dnes si klidně takový člověk koupí nějaký Hyundai Kona. Tak ono upřímně ta divrerzita je dnes větší.

krab
20. ledna 2022, 09:00
0

Mě teď někdo dokonce říkal, když byl v Německu (a podotýkám západním) kupovat ojetý auto a pak se bavil s bazármistrem a ten povídal, že nejlíp dneska prodává Dacie :) Že to otáčí nejrychleji

beastar
20. ledna 2022, 09:35
0

Jo je to tak určitě. Otázka je kolik se toho prodá vyloženě doma. Jezdí tam teď kupovat 70% Evropy. Vývoz přes 300 000 ojetin do NL. A podobně. Tím chci říct že to není úplně smerodatny k tomu co kupují Němci. Vzhledem k tomu že u nových aut první 4 místa stabilně v prodejích okupuje VW a pětka je Opel. Tak to mluví asi za vše. První je jmenovitě Golf. S náskokem před Tiguanem.

Sa
Sato
12. ledna 2022, 08:50
0

Mám objednaný Superb liftback, som zvedavý či ho reálne aj niekedy uvidím.

reagovat
HeavySmoker
12. ledna 2022, 09:42
8

V roku 2035 dostaneš list, že je im ľúto, ale výroba spaľovacích motor už nie je možná. Pribalia k tomu aj cenník Eniaqu a zľavový kupón na autošampóny.

Franz Kafka
12. ledna 2022, 11:18
1

Tak to máte pane Sato objednané své poslední auto se spalovacím motorem. Nové. Snad se škodovy závody vzpamatují z nedostatku čipů.

Sa
Sato
12. ledna 2022, 12:26
0

HeavySmoker: a prémiový zákazník dostane predplatné na zdielané elektrokolobežky :)
Ide o firmené auto cez operák, ale mal by som mať opciu na kúpu po 4 rokoch. Tá správa o passate ma ale dosť nahlodala či z toho fakt reálne niečo bude. Jasné kombi ostáva, ale čo spravia s tými objednávkami na sedany čo im tam ešte do konca roka určite chodili, dajú im zadarmo upgrade na kombík? A ked zrušia aj ten tak ID.4ku?

kotzitzaq
12. ledna 2022, 13:17
0

Já myslím, že Passat v sedanu už nešel objednat několik měsíců před koncem roku. Největší zábava je, že se VW o tomto rozhodnutí tak nějak zapomněl pobavit s dodavatelským řetězcem, takže třeba jich ještě pár smontují, aby nějak snížili zásoby dnes už jinak nepotřebných dílů.

Opelfahrt
12. ledna 2022, 20:22
0

Passat sedan má pro trhy mimo EU ještě do půlky roku 2022 zůstat, kombík do konce roku. Rusko a tak – tam jde asi EU verze, i když nevím s jakou emisní normou.

Frankie
12. ledna 2022, 13:11
0

Sedanem Passata bude ale pak dále Aerton, ne?

reagovat
HeavySmoker
12. ledna 2022, 13:21
0

Arteon bude bez nástupcu, keď zastará bude mu koniec.

Zajda
13. ledna 2022, 10:43
3

Aneb socialismus a jeho absurdní projevy.
Auto co vykazuje ve WLTP cyklu skoro 100 nadlimitních gramů CO2 z nichž každý je Nejvyšším Sovětem pokutován 95 EUR jednoduše není možné udržet v nabídce. No, možná by si zákazníci těch cca 200 tisíc navíc raději zaplatili. Toyota si nějak vykompenzuje limity hybridy a spol, trochu podraží a bude mít trh pro sebe. Stejně jako o 2 patra níž 7 místná Dacia Jogger za necelých 400 tisíc.

reagovat
Pe
Pech.
13. ledna 2022, 11:15
1

Je to debilinec....

Tak nejdřív to sejmulo MPVčka, tak se zájemci spokojili s osobními verzemi dodávek a nakonec nebudou ani ty....

Jogger zvítězí tím, že to bude díky tomu výpalnému a nízké základní ceně, která by bez výpalného byla pod 300kkč, nakonec poslední sedmisedačka, kterou jsou běžní lidi ochotni zaplatit.... Ti bohatší si ještě můžou koupit Toyotu. Ještě se dá asi sehnat výběhové Lodgy s 1,5TD za rozumné peníze... Milion za malou osobní dodávku je prostě overkill, protože jsme byli zvyklí na to, že auto za milion vypadá poněkud jinak, než prosklené Berlingo a to i přesto, že mám tyhle stroje, pro jejich nedostižnou praktičnost hodně rád...

MB
MBMB
13. ledna 2022, 12:01
-5

To je zajímavé, že to sejmulo MPV a osobní dodávky, ale SUV ne, když ani ty nejdou svou koncepcí spotřebě vůbec naproti. Jestli to nebude spíš něčím jiným...

Pe
Pech.
13. ledna 2022, 12:36
7

Ono jde o poměr váhy vůči emisím, takže lehčí, ale přesto užrané auto, protože má také něco uvézt, je znevýhodněno, vůči autu referenčnímu. Stejně dopadnou i auta nejmenší, kde koeficient emisí vůči referenčnímu vychází tak, že musí mít technologie jako ty velké a cenově je to srovná s bežnými malými auty, u kompaktů už je to menší vliv. Takže základní Aygo za cenu vybaveného Yarise se také blbě prodává.... Ještě nedávno šel koupit obyčejný kompakt pod čtyři kila... Dneska stojí i malá auta kolem 300 a ta nejmenší skoro stejně. Suv je právě pro svoji demenci a vyšší pohotovostní váhu zvýhodněno, protože těžší auto má povoleno víc smrdět. Prázdná dodvávka je poměrně lehká, ale nemá úplně slabý motor, protože její užitečná hmostnost se často blíží její pohotovostní, kdežto dvoutunové SUV může mít klidně užitečnou třeba 400kg

af
afro-r1
13. ledna 2022, 12:42
0

Na SUV zakaznik skousne priplatek a dodavky jsou jen derivaty plechovych krabic (tj. bez extra vyvoje)

Fr
Frodo
13. ledna 2022, 14:00
1

MBMB: máš pravdu, prodeje MPV a osobních dodávek sejmuli elektro SUV. Tím pádem po nenuceném přechodu Berlinga a spol. na elektro pohon čekám výrazné navýšení prodejů těchto modelů. Už se těším, jak naložím rodinku do auta s dojezdem 250 km a pojedeme zeleně do Finale s poznáváním krás míst, kde se tu a tam lehce pozdržíme.

MB
MBMB
13. ledna 2022, 15:56
-3

Lidi prostě v dnešní době chtějí SUV look a jsou ochotni za to dát více peněz, tak to automobilky dělají místo klasicky vypadajících MPV. To je celé.

Těžké se vyplatí dělat PHEVy či BEVy, protože zvyšují hmotnost flotily, ale násobí se nulovými emisemi CO2, a to v těchto letech ještě přes koeficient. U čistého spalováku si vyšší hmotností zároveň zvýším i tu spotřebu, takže to není úplně cesta. U spalováků je snaha hmotnost naopak snižovat, výsledkem čehož jsou například menší palivové nádrže, protože se uvažuje určitá normovaná hmotnost s procentuálním naplněním nádrže. Kdyby bylo výhodné hmotnost zvyšovat, tak výrobci jednoduše dávají do dodávek 100kg závaží do kufru a prodávají je dál. Fakt je ten, že lidi za ně prostě nejsou ochotni dát tolik, aby to bylo pro automobilku výdělečné, zatímco za jiné typy aut ano.

Zajda
13. ledna 2022, 16:03
1

https://www.youtube.com/watch?v=vYCt-hzQaI Podle elektromobilních věrozvěstů je krátký dojezd mýtus. A dlouhý dojezd je stejně zbytečný. Kulturní a zodpovědné je přece co 2 hodiny zastavovat. Baterii nenabíjíme do 100%, to je taky zbytečné stačí 80% (v překladu - posledních 20% trvá moc dlouho). A vůbec, jezdit mimo město je zbytečné.

Zajda
13. ledna 2022, 16:09
1

Ma
Max
13. ledna 2022, 21:31
3

Hlavne že EU rozhodlo, že elektromobily majú nulové emisie. Asi v Novákoch spaľujú bezemisné uhlie. Mohli s tým počkať, kým bude všetka elektrina z vody a slnka. Aká daň sa platí v letectve? Teraz 0, navrhujú 33 centov za liter.

af
afro-r1
14. ledna 2022, 14:31
2

O nabozenskych dogmatech se preci nediskutuje.
; o )

Frankie
19. ledna 2022, 19:40
0

Asi bych to nejvíce zahrnul zde. Bugatti Chiron, 417 km/h, Německa dálnice ráno, tři pruhy, za provozu, video na YouTube pan Passer. Zajímá mě co vy na to tady, autickari?
Za mě, to zrychlení je dech beroucí, a zážitek to teda může být. Ale zároveň si myslím, že toto už nepatří na silnici, která není v daný moment uzavřena. Velmi nebezpečné.

reagovat
Ju
Junior
19. ledna 2022, 20:41
0

Nejvíc mě na tom fascinovalo, že někdo jako pan Passer starší má potřebu se u toho natáčet a nahrávat to na youtube. Pochopil bych to u jeho syna, ne ovšem u šedesátiletýho chlapa, kterej si ty prachy navíc vydělal sám, takže jistě netrpí pocitem nějaký nedostatečnosti.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem

Ford F150 XLT Singlecab Longbed 1994
Ford F150 XLT Singlecab Longbed

1994 rok výroby
200 koní výkon
5 002 ccm objem

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem