načítám data...

Autíčkář se ptá: Nejlepší jídlo za volant?

Máte hlad? To je snadné, najíte se. Ale co když dostanete hlad za volantem? Které jídlo je nejlepší?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Pomalu odcházející léto je zajisté nejlepším obdobím pro podnikání dalekých cest. Jakožto čtenáři motoristického webu je pravidelně absolvujete jak jinak, než automobilem. A na dlouhých cestách člověku vyhládne. Někdo namítne, že jíst se má o přestávkách, které zároveň slouží pro dotankování, naplnění základních hygienických potřeb a protažení údů zdřevěnělých hodinami nehybného sezení. Fyziologické pochody jsou však nezastavitelné, hladový řidič je nevrlý a tak nevyhnutelně nastane chvíle, kdy bude nutno stále hlučnější žaludek uklidnit dávkou některého z vašich oblíbených pokrmů. 

Ovšem nyní naráží pomyslná kosa na kámen. Takové jídlo musí splňovat přísné a často protichůdné požadavky na konzistenci, tvar, trvanlivost a v neposlední řadě možnost konzumace jednoruč. Odhlédněme pro tuto chvíli od argumentů dopravních expertů hlásajících smrtelnou nebezpečnost každého konání, které nutí řidiče pouštět jednou rukou volant, byť by to bylo jen na chvíli. S jistou dávkou selského rozumu a zdravé míry opatrnosti se dá za volantem hodovat, až se jednomu dělají boule za ušima, a to zejména za slabého provozu na dálnici.

S odstupem času vzpomínám na jednu dálniční jízdu, na niž jsem byl odhodlán se vybavit jídlem pokud možno dobře stravitelným a vydatným, neboť mě v cíli cesty čekala několik hodin trvající prohlídka leteckého muzea a večer návrat stejnou cestou zpět na místo výchozí. Nutno podotknout, že ona cesta se odehrála v zahraničí, konkrétně v pouštní krajině jihozápadu USA, a samotný pobyt v ní dokáže díky přítomnosti odolných pouštních bakterií připravit nepříjemné chvíle prosezené na toaletní míse i jedincům s velmi tolerantním zažívacím traktem. Nehodlal jsem přípravu podcenit a do zásoby nakoupil kromě galonového kanystru pomerančového džusu také…

….pět banánů.

Je úplně jedno, jak moc milujete banány, ale pokud vám můžu poradit, nikdy si je neberte za volant. A už vůbec ne v případě, nachází-li se ony sladké plody vonící tropickými dálkami v pokročilejším stavu zralosti. Co následovalo se totiž dá popsat jen jako živelná pohroma způsobená banánovým slizem. Jak přibývaly desítky minut a míle dokonale přímé dálnice, banány neprozíravě umístěné na rozpálené palubní desce se pomalu připravovaly na stupeň well done a jejich vůně postupně vyplňovala jinak dokonale vychlazený koženkový interiér Volkswagenu Jetta v majetku autopůjčovny.

Už první pokus o oloupání zahnutého plodu zbarvením notně připomínajícího žirafí krk dopadl špatně. Obě ruce zalepené, banánová dřeň v mžiku kontaminovala volant, tričko a bezpečnostní pás, zkrátka lahůdka nevídaná. V nastalém zmatku jsem již mírně vyveden z míry zabral o něco více, než by bylo zdrávo a po odloupnutí slupky téměr až na konec se měkkounký pahýlek banánové dřeně elegantně zlomil v půli a vrchní část zmizela se sotva postřehnutelným žuhnutím někde v oblasti mého rozkroku, přičemž opět potřísnila také volant. Na dokonalosti oné příhodě ubírá už jen skutečnost, že celý zoufalý pokus najíst se za volantem neskončil výletem mezi gigantické kaktusy, s bílým Volkswagenem na střeše, jehož celý interiér včetně mé zohavené mrtvoly by byl pokryt jemnou vrstvou banánové hmoty. 

Co jsem tedy udělal špatně? Do výběru vhodného pokrmu jsem nezahrnul kromě požadované chuti a stravitelnosti parametry další, které by zajistily pohodlnou a bezpečnou konzumaci, která by navíc nevedla k rozesrání jídla po celém autě.

Takže zadání je jasné, nyní je to na vás. Které jídlo se vám nejlépe osvědčilo jako svačina za volant? Připravujete si jej sami, nebo dáváte přednost nepřebernému množství hotových pokrmů dostupných na trhu s potravinami? A když jedete se spolujezdcem, třeba partnerkou, manželkou nebo maminkou, zvládáte se občerstvit sami nebo vyžadujete při krmení asistenci? A nebude nakonec vítězem oblíbený pokrm českých cestovatelů, neodmyslitelný řízek s chlebem?

Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Dobrou chuť, nejen na cestách!

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Ne
Nejsem Prezident
29. srpna 2016, 08:30
0

Při práci hodně jezdím a nechce se mi na jídlo zastavovat, takže za volantem jím minimálně 5x týdně.
Mezi nejvíc nebezpečný jídla musím zahrnout balení toustů z benzínky, který mě stálo důstojnost a málem i opravu auta, jelikož po úprku vaječný pomazánky vstříc společenským kalhotám jsem na dálnici dokázal 5x změnit jízdní pruh ve dvou vteřinách (což je s podvozkem naftový Fabie něco jako ruská ruleta). Od tý doby si tousty nedávám a radši si kupuju ergonomičtější bagety, zdraví přímo neohrožující, stály mě zatím jen potřísněný hadry a zažívací potíže.

reagovat
Radohanno
29. srpna 2016, 08:56
-1

Osobně jsem nikdy v autě nejedl a nikdy jíst nebudu...Je to nebezpečné pro ostatní kolem.. Pokud si řidič rozbije hubu s bagetou v hubě je to jeho problém.. Ovšem většinou veme sebou slušného nic netušícího řidiče...Stejné je to s pitím,kouřením,telefonováním,malováním,atd....Pokud jsem ve voze 100% se věnuju volantu a řízení.. Pokud potřebuju cokoli jiného. klidně zastavím abych nepřekážel a pořeším co je třeba..Naprosto bych pod trestem odnětí ŘP zakázal cokoli za volantem kromě řízení...Auta se dělají stále bezpečnější ..ovšem to nikdy nebude fungovat pokud do bezpečného vozu sedne nebezpečný idiot..A že jich je??

reagovat
sp
spooon
29. srpna 2016, 09:30
3

Takže mi chceš říct, že se celou dobu jízdy 100% věnuješ řízení? Nebavíš se se spolujezdcem, neposloucháš rádio, nenastavuješ si klimatizaci...

Redguy
29. srpna 2016, 10:18
1

Zuby si meje po každým jídle a převádí stařenky přes přechod.

Kr
Krocan
29. srpna 2016, 13:32
0

...nee, je to tak, že meje zuby stařenkám po přechodu...
Jelikož jezdím náklaďákem a lednici mám vedle sebe, tak si dopřávám i za jízdy. Lepší je tedy zastavit, ale když mě chytne mlsná, tak to nevydržím a něco si vezmu a začnu to dloubat studené. Na cesty si vozím jídlo od maminky (je mi 46 let a vážím 180 kilo :-)). Takže jím jen to nejlepší...svíčkovou, knedlo-vepřo-zelo, hovězí guláš, kačenu, segedín, cikánskou, roštěnou, čočku s uzeným a vejcem, koprovku, slivovičku, řízky na másle, krémové lečo, skopovou kejtu se špenátem, telecí pečínku a prostě všechno, na co si vzpomenu a zavolám domů, tak mám pak připravené doma v mrazáku. A v druhé lednici v autě mám věci, které se dávají do ledničky doma, takže salámy, sejry, jogurty, marmelády, máslo, paštiky, vejce, dochucovadla a to všechno nakupuju jen to nejlepší, tak kdo se má pak divit, že jsem jako koule, že jo?
No tak jste mě inspirovali a zrovna si vytáhnu rajskou a uvařím si sekané potrubí...
...

Woyta
29. srpna 2016, 13:43
0

Kdyz jsem jezdil do skoly autobusem tak jsem zazil ridice se starou karosou co jel na statovce 110kmh pricemz mel v jedne ruce chleba a v druhe lahev s pitim. K dokonalosti uz chybel jen telefon na rameni.

Kr
Krocan
29. srpna 2016, 14:57
0

No jo, když Ti v zatáčce uteče telefon na druhou stranu auta, nebo se Ti odkoulí po podlaze flaška s pitím anebo Ti při brždění slítnou mapy z poličky, tak nezbyde, než vstát od volantu a dojít si pro to :-D...a

Radohanno
29. srpna 2016, 23:13
0

Spoon..Prakticky je to tak...

Liqid
29. srpna 2016, 09:10
0

Nejlépe se mi osvědčily hranolky z McDrice. Pytlík s nima se dá nacpat do držáku na pití a pak se už jen uždibuje. K tomu samo musí být kafe, které v tom jejich dokonale zaizolovaném kelímku je vařící ještě půl hodiny po přípravě. Mimochodem, právě kelímek je na pití mnohem bezpečnější než klasická petka.

reagovat
M P
29. srpna 2016, 09:30
1

Nemůžu souhlasit!

Hranolky mají dva problémy - sůl a mastnota, a to všechno skončí na volantu. Ale jinak musím říct, že mám občerstvení v mekáči velice rád a vůbec se za to nestydím. Jsem fastfoodový člověk.

Napadá mě ale jeden jejich produkt, který je přímo dokonalý. Snídaňový toast.

piwel
29. srpna 2016, 10:28
1

jendou jsem ten jejich toast měl...nic horšího jsem tam v životě neměl ! nikdy víc ! a přitom to vypadá jako ideální snídaně, bulka, vajíčko, slanina...každopádně do auta to není moc ideál

M P
29. srpna 2016, 10:32
0

To, co popisuješ, je McMuffin, s vajíčkem. McToast je v podstatě hamburgerová houska otočená vnitřkem ven, slepená sýrem :D Vidíš a zrovna McMuffin naprosto miluju, ale v autě se nedá, to jedině ten toast.

piwel
29. srpna 2016, 10:36
0

tak to bych měl doplnit znalosti :) já když jsem u MC Donalda tak si dávám nějaký plnotučný burgr nebo obyčejný "číz", snídaňovku jsem si od dob McMuffinu neodvážil :D

Liqid
29. srpna 2016, 11:12
0

Na číze jsem úplně zapomněl, to se taky dá za volantem. Jen teda nedoporučuju si k tomu dát velkou kolu, to se pak zastavuje každou chvilku.

BobAsh
29. srpna 2016, 15:43
0

Nejlepší je McMuffin Fresh, jedna z mála věcí, kvůli kterejm mě mrzí, že v 10:30 obvykle ještě spím. Snídaně v kombinaci McMuffin Fresh + ta jejich bramborová placka + kafe + džus je ideální. Ale vyžaduje to auto se spoustou držáků na věci :)

M P
29. srpna 2016, 15:59
0

Fresh nemám rád, raději vepřový s vajíčkem, jenom lituju, že v něm chybí slanina:D Ale jinak jsem dnes snídal přesně to

sp
spooon
29. srpna 2016, 09:33
0

Já většinou jím když někde zastavím, a beru to zrovna jako odpočinek. Ale když už jím za volantem, tak většinou bagety, k dlabanci za volantem jak stvořený. A ještě bych rád podotkl, že k jídlu za volntem neodmyslitelně patří vlhčený ubrousky. Pak se ani nekoná zamaštěný volant a podobný nepříjemnosti.

reagovat
Woyta
29. srpna 2016, 13:39
1

Souhlas. Nejlepsi varianta. Nejradeji mam takzvane Japan bistro. Zastavim S13 na miste s peknym rozhledem, vytahnu jednorazovy grill udelam si jidlo a kridlo auta pouziju jako stolek.

Ja
Jadd
29. srpna 2016, 10:08
1

jezdil sem celkem dálky a jako nejlepší se mi osvečilo nakrajet si na takovy "party tyčinky" mrkev/okurku/papriku apod a mít to vedle na sedadle. za a) to nemastí, za b) po tom člověk není malatnej jak po mastnym jidle z MekyDee c) to chroupání zabraňuje usínání. Jedina nevyhoda je, že pak má člověk stejně chuť na ty prasárny a taky si je dá :)

reagovat
piwel
29. srpna 2016, 10:27
0

za volant jedině 7days pečivo. Není mastné, nic z toho nekape, jenom potom vysypete drobky. Na zahnání hladu to stačí a větší jídlo si dám vždycky v klidu, v sedě...

reagovat
ri
riprex
29. srpna 2016, 10:40
0

Za volantem jím nerad, radši si zastavím, protože kdo má pak ten bordel v autě uklízet... Nicméně když už k tomu dojde, osvědčily se klasické toasty se sýrem a šunkou. Každopádně sníst za jízdy se dá cokoliv, pokud má člověk ochotného spolujezdce a nechá se krmit :D Větší problém než jídlo mi dělá spíš pití, protože s 1.5 nebo 2L petkou se člověk na výšku nevleze do auta a loví pak zbytky kapaliny různou sestavou divných pohybů a kroucení...

reagovat
do
dom
29. srpna 2016, 11:15
0

Svého času jsem začínal s makovcem v ruce. Po té se dopracoval k tomu, že jsem si na sedadle spolujezdce (jezdil jsem sám) rozdělal piknik (salám, sýr, pečivo, zelenina, ...). Mekáč? to byla klasika.
Teď už jezdím s rodinou a tak je lepši zastavit

reagovat
JLK
29. srpna 2016, 11:30
1

Ja jsem na delsi jizdu kupoval kabanosy (ty dlouhe tenke klobasky). Ty nejsussi - nejsou moc tucne takze na cesty ok. Navic kdyz to date do huby jako cigarko tak se da pomalu ukusovat aniz by k tomu potrebovali ruce =D

reagovat
PepaSFI
29. srpna 2016, 19:16
2

V Třebíči je u silnice stánek s uzeninama a tam mají takové miniklobásky, suché tuhé žvejkací. Občas jsem si těch žvejkaček do auta koupil metr, pověsil to na zrcátko a dle potřeby ukusoval. Je to tam takové oblíbené svačící místo, hned vedle je benzinka a u silnice je místo na spoustu aut. Bez problémů tam zastaví i pár kamionů.

Irwinek
29. srpna 2016, 12:39
0

Stopnul jsem si ve Francii borce, kterej měl v levé ruce bagetu, na kolenou misku s polívkou a v pravé ruce lžíci - budete se divit, měl bílou košili a čisté kalhoty i když vystupoval - nechápu :-D jsem z těch, co se upatlaj i při vybalování žvýkačky :-D
při dlouhých jízdách mi manželka podává nakrájené jednohubky z čehokoli včetně ovoce a zeleniny. Když jsem sám, tak si zastavím, nebo max jabko

reagovat
De
Dekzn
29. srpna 2016, 12:41
0

Tento clanek mi pripomel me prvni jidlo za volantem. Mel jsem cerstvy ridicak a rozhodl jsem se zajet poprve jako ridic na vysneny mc drive. Zde jsem si dal big mac menu, ktere jsem se rozhodl konzumovat samozrejme za jizdy, navic po meste. No dopadlo to tak, ze vetsina znameho hambace byla vsude povolantu, radicce a packach. Od te doby jsem toho najezdil vcelku dost a v vysledku je vzdy lepsi si na chvilku zastavit, pokud clovek neji bonbony nebo tycinky ktere za jizdy nedelaji zadne problemy.

reagovat
spajda77
29. srpna 2016, 13:04
0

Letos jsem jel v rámci stáže několikrát štaci ČR-Dánsko s pauzama cca 12 hodin cesty a pomalu 1100km. V autě vždy sám. Na hlavní jídlo jsem vždycky zastavil, ale stejně na člověka občas nějakej ten menší hladík přišel. Osvědčili se mi tousty se salámem a sýrem (+kečup, hořčice, cibulka...) zapečené v toustovači a rozdělené na jednotlivé trojhránky. Mastné to bylo minimálně (hadřík to, ale jistil), z krabičky se to dalo vyndat poslepu, konzistence a chuť ideální. K pití za volantem jsem používal klasickou cyklo lahev. Zkrátka ideální způsob stravování za volantem s jednoruční obsluhou.

reagovat
st
stirling
29. srpna 2016, 13:07
0

Ja mam najradsej kavu v plechovke a manhattam sendvic na Shellke, priznavam ze ranajkujem v auta 2/3 do tyzdna a fakt je ze mi v aute chutia ranajky viac ako doma :)

reagovat
BigBang
29. srpna 2016, 13:24
0

Když to tak čtu, tak všichni toastují nebo „mekují“. Já si vždycky koupím párky a rohlíky a jsem spokojenej :D

reagovat
Woyta
29. srpna 2016, 13:44
0

Jsme cesi. Kde jsou dva platky chleba s rizkem uprostred?

reagovat
spajda77
29. srpna 2016, 15:28
0

Řízek je na cesty klasika, ale ten si dovolím jíst pouze, když auto stojí.

Sa
Safa
29. srpna 2016, 20:05
1

Za volantem nejím, protože jsem čuně. Většina pochutin v minulosti končila na oblečení, v klíně, případně na podlaze auta. Totéž platí o kouření, nemám rád popel v autě... :o)

reagovat
Souča
29. srpna 2016, 21:05
0

nejpraktičtější je ukusování nakrájený sladký zeleniny z krabičky - člověk po tom neusíná, neupatlá se a při nehodě se pak netrhaj orgány, když nejsou nacpaný z normálního jídla... ale při běžných neplánovaných tripech jedu energiťáky a tyčinky, prostě abych byl duševně co nejvíc v pohodě a mohl spokojeně řídit :)

reagovat
pa
paveld
29. srpna 2016, 22:25
0

Popravdě, pořád 100x lepší se v klidu najíst za volantem než si dávat obědovou pauzu na benzince a pak honem spěchat, protože nestíhám. Nemám problém mít v ruce bagetu nebo cheeseburger a plně se věnovat řízení... větší problém mi to dělá, když mám hlad.

reagovat
PepaSFI
30. srpna 2016, 14:56
0

no tak to je samozřejmě blbost, dlábit bagetu a přitom se plně věnovat řízení. Ještě jsem neviděl bagetu nebo burger aby to šlo jíst jednoručně a něco z toho nepadalo. Tím myslím věci co jsou trochu k jídlu, ne nějaký ubožáky vyschlý hubený kde do poslední chvíle člověk neví čím a jestli vůbec něčím je to naplněný. To bych já nejed vůbec. A vůbec, jídlo je komplexní věc, ne jen nacpat se nějakou hmotou a spěchat dál. To si radši tu pauzu naplánuju pořádně než dělat takový blbosti. Pokud nestíháš dát si pár minut pauzu na jídlo, pak nestíháš tak jako tak a když do toho spěchu ještě budeš žrát bagetu tak si zaprvý koleduješ o vředy v žaludku a zadruhý, dřív nebo později ti někde upadne od huby kus žvance a najednou ti bude chybět pár metrů brzdné dráhy.

JLK
02. září 2016, 12:15
0

Ja se burgrem zasvinim i kdyz sedim u stolu a mam na to obe ruce volne =D Neumim si predstavit jak nekdo dokaze a aute bastit burger jednoruc a jeste se venovat rizeni.

bobo23
29. srpna 2016, 23:12
0

Za volantem moc nejím. Když v už, tak si nachystám doma nějakou housku se salámem. Jinak, si většinou koupím nějaké sušenky, položím je na sedadlo spolujezdce a užďibuju. To mi stačí. Když už v jedu daleko, tak si většinou někde zastavím. :-)

reagovat
Pe
Peťas
30. srpna 2016, 22:06
0

Za volantem obvykle nejím. Ale když už na to někdy dojde tak nejlepší je číz od donalda. Je v papíru-člověk se neušpiní a případně se to dá odložit, nic se z toho nesype jako třeba z některých baget nebo toastů, nedrobí to jako sušenky a dá se to zhltnou na dvě až tři kousnutí takže se člověk moc dlouho nerozptyluje. Problém je, že jeden je tak na podráždění žaludku... :-)

reagovat
Přemda Honda
31. srpna 2016, 08:03
0

Jezdím do práce asi 5 km,takže většinou není nutno jíst v autě.A když jedu občas někam dál,tak nespěchám a rád si na jídlo,pití nebo cigáro někde zastavím a vychutnám si to v klidu a pohodě vedle své káry nebo motorky :-)
Jinak ve výjimečných případech za volantem nejradši jím balený croissant nebo anglický rohlík se slaninou a sýrem z nejmenovaného hypermarketu Albert..ale k tomu pro jistotu kapesník v pohotovosti..mastný volant nemá nikdo rád :-)

reagovat
sp
speleo
08. září 2016, 12:07
0

Umím si jízdu časově tak rozvrhnout, že vždy je čas někde zastavit a dát si něco pořádného mimo auto. Většinou lehčí jídla, aby člověk neměl tendence usínat za volantem. Navíc mám rád auto maximálně pod kontrolou a s bagetou si to neumím představit. Jedinou výjimku snad tvoří zmrzlina (nanuk), to si sem tam v autě dám. Piju normálně, do auta si kromě pití (nejradši mám 0,7l PETky, pěkně se mi vejdou do držáku) beru i energy drinky a sem tam kafe od benzínky.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem

Ford Mustang GT 2012
Ford Mustang GT

2012 rok výroby
417 koní výkon
5 000 ccm objem