načítám data...

Brzy ohrožené druhy?

04. února 2018, 15:08 43 komentářů whitenight

Mezinárodní svaz ochrany přírody stanovuje stupeň ohrožení biologických druhů dle toho, jak moc jim hrozí vyhynutí. Neměli bychom něco podobného náhodou rozpoznávat i u aut?

zobrazit celou galeriiŠtěpán   : Brzy ohrožené druhy?

Tento článek začínám omluvou, neboť jsem už na podzim slíbil povídání o vývoji motorismu a auto-průmyslu v Německu, ukázalo se ale, že bych na tak rozsáhlé téma neměl čas a prvoplánově nekvalitně nic tvořit nehodlám. Navíc jsem už měl poměrně dost šulinů gentlemanů, co si snad pokaždý našli čas na totálně zbytečnou kritiku, která nevadí u nic moc článku (jako tuten), ale u povídání, co trvá napsat snad měsíc, to fakt zabolí. Plus jsem línej jak veš.

Na druhou stranu jsem ale dostal nápad na takový oddechový článek, který zvládnu za odpoledne napsat, tak pojďme na to.

Mezinárodní svaz ochrany přírody stanovuje stupeň ohrožení biologických druhů dle toho, jak moc jim hrozí vyhynutí. Neměli bychom něco podobného náhodou rozpoznávat i u aut? Kdy jste naposledy viděli nevytuněný Civic čtvrté generace? Každý rok se totiž výborná auta dostávají do cenových hladin, kde si je může dovolit (skoro) každý. Bohužel jsou tato místa temná a pro bývalé hrdiny z plakátů (nemyslím Samanthu Fox) nebezpečná.

BMW 6 E63/4

Šestka dost připomíná žraloka bílého (pomiňte autorovu barvoslepost)Toto auto vzniklo v éře Chrise Bangla z tehdejší pětkové řady E60. V roce 2004 nabídlo vychytávky jako hliníkové dveře, adaptivní světlomety či iDrive. Přestože nebyly Banglovské tvary v už tehdejší době přijímány jen s nadšením, dnes vypadá šestka stále dobře. Navíc nabízí až desetiválce ve verzi M6 . Recenze ho chválí jako úžasné GT se zásobou výkonu podobnou stíhačce F-15 (to jsem si vymyslel, ale chápete).

Pro ty z vás, kteří na něj mají, bohudík, ale globálně bohužel, z E63 je staré auto, což znamená, že jeho cena klesla k dvěma stům tisícikorun za horší kousky. Pokud nechcete dopustit, aby vyhynulo jako mamuti nebo voliči pravice, jděte a kupte ho. Získáte dálniční křížník, ze kterého bude jednou klasika a který stále nabídne důstojné svezení. Navíc se spotřeba běžně pohybuje jen někde okolo 12 litrů u osmiválce. Koupit auto za desetinu jeho počáteční ceny je dobrej dýl, ne? 

Pozor na veškerou elektroniku, která má tendenci se srát pokakat jak Ind na ulici.

 

Audi TT MK1

Vyhněte se stříbrné. Víte, kdy přišla první generace Škoda Fabia? Až rok po Audi TT, které navíc vychází z Golfu IV. generace představeného v roce 97. Dnes se prodává za část okolo jedné kilokoruny. I když by mužný muž řekl, že tétéčko je auto pro letušky a kadeřníky, není tomu tak. Primárně proto, že  tito ho už prodali. Mimochodem víte, že rozeznáváme tři úrovně kadeřníků podle auta? Amatéři mají brouka, ti lepší tétéčko a borci mají Porsche Boxster.

Já si na něm cením designové jednoduchosti, ti, kteří s ním jeli, zase propracovaného interiéru a zátahu motoru. V Audi TT nezískáte fun car, spíš prostředek na denní dojíždění, na který se dobře kouká a který bude mít jednou hodnotu. Jeho design navíc snad nestárne. 

Mimochodem jeho historie není tak žůžovoučká, jak by se mohlo zdát, protože kvůli konstrukci zadní nápravy a tvaru zádi se nadlehčovalo a zabíjelo majitele, což bylo vyřešeno přidáním spoileru.

Jděte po silnější verzi motoru 1.8T, netrpí tolik na poruchy (jako šestiválec) a má 6 stupňovou převodovku.

 

Renault Twingo MK1

Optimistický kukuč.Jste hipster? Potřebujete auto? Zreznul vám favorit po dědovi? Twingo je to, co hledáte. 800 kilo francouzské oceli vyvinuté v devadesátých letech jako náhrada za modely 4 (ten z Jugošky) a 5 (ten z rallye). Zavazadelník o objemu okolo 200 litrů uveze Macbook i nové šle. Po sklopení sedaček je v autě navíc dost místa i na kamarádovu skládačku Eska a váš cylindr (pokud si ho sundáte). Navíc si do toho všeho můžete pouštět africkou kamínkovou hudbu z kazet.

Ale teď zcela vážně, Twingo klame tělem a jeho design působí o 5-10 let mladší, než je, má navíc úžasně variabilní interiér a je jednoduché. Vyrobilo se jich hodně, a proto budou levné díly. A bonus? Klidně ho vytuňte, protože v tomhle případě mu to přijde jen k duhu. A abyste neochudili genofond, kupte si další a udržte ho v originálním stavu, vždyť se dají koupit i pod 5000. To je levnější než leckterá whisky.

Hledejte novejší motory ve spojení s manuálem.

 

Tímto omezeným výběrem si nechávám prostor pro další podobný článek. Doufám, že jsem vás úplně neunudil. I na proklamovanou historii der deutschen Autos by mohlo (jednou) dojít, ale čeká mě rušný rok. Takže pokud máte nápad na článek, který by nezabral sto let výzkumu, ale šel by vymyslet za víkend, písněte ho do diskuse.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

PeterLuk
04. února 2018, 16:05
1

A ja som myslel, že borci medzi kaderníkmi majú Miatu... :D

Dobrý a netradičný výber a veľmi dobre sa to čítalo.

reagovat
whitenight
04. února 2018, 17:00
0

Když Miata by úplně narušila tu koncernovou jednolitost :D
Díky za chválu

M P
04. února 2018, 17:15
1

Miatu neeeeeee!!!
Super článek. Twingo, koukám po něm poslední dobou a asi mě docela láká :D

whitenight
04. února 2018, 18:37
0

Díky :D
Je to sympatický autíčko, ale je škoda, že nedělali nějakou výkonnější verzi (okolo sta koní), protože si nemyslim, že těch 75 zas tak pojede. Na druhou stranu je ukrutně levný a jde fakt vyšperkovat (což boří smysl tohohle článku, ale pšš).

Zajda
08. února 2018, 18:22
0

Mě pobavilo na tom odkazovaném Twingu na Sauto že někdo přestříkával rez pravého zadního blatníku tak profesionálně, že si zabarvil i pneumatiku. Pár dní po focení určitě zas vylezla :D

Jo
John Galt
04. února 2018, 18:09
0

Elektronika srovnávaná s Indem na ulici mě dostala.

reagovat
whitenight
04. února 2018, 18:39
0

No čet jsem na autu.cz o osmiválcovym kusu a majiteli málem zapálil anus, protože tam nějak praskla mřížka vyhřejvání sedaček a chytlo to.

krab
04. února 2018, 19:29
2

No jo, whitenight - náš objev roku :-D
Pobavilo mě to jako obvykle výborně. Elektrika a Ind , jako fakt dobrý. Taky jsem si to poctivě všechno proklikal - krásná prokrastinační záležitost na pondělní dopoledne, bohužel zejtra budu muset vážně asi i pracovat, tak jsem to četl už teď večer :)

reagovat
beastar
04. února 2018, 19:38
2

Jo, jo Keke Krab awards 2017 winner. Mě překvapilo to Twingo. Jenže pak sem dostal chuť si jedno koupit(wtf) Začínám tady kvůli vám měknout včera mini Kia dneska Twingo. Co přijde zejtra růžovej neu bítl?

whitenight
04. února 2018, 19:41
1

Děkuju za ocenění, ti musim napsat adresu, protože já beru každej hrníček. Se mi bude hodit do mojí autíčkářský svatyně na stole :D
Jenom bych si dovolil trochu odběhnout mimo svět aut k letadlům, protože jsem někde čet, že F-15 (zmíněná v článku) vystoupá do 15 kilometrů rychlejc než raketa Saturn V, co letěla k Měsíci, ale neověřoval jsem to.
To jen taková zajímavost na zakončení týdne :)

beastar
04. února 2018, 19:44
1

Ja bych na začátek týdne trochu poprudil. Kde jsou ty naše slibovaný víájpička;)) Mě vem čert ale tady mladý kolega by si ho snad zasloužil...

whitenight
04. února 2018, 19:45
1

No já to víajpíčko snad radši ani nechci, člověk si hrozně rychle navykne na lepší a kdo to má pak platit, vždyť to měsíčně stojí skoro jak velkej kebab :D

krab
04. února 2018, 19:48
3

Beastar - on vám to David nepustil? Tak to přijměte hlubokou omluvu a my toto nedopatření, které se stává jednou, maximálně dvakrát za deset let napravíme.

Rovněž přiznávám zcela na férovku, že jsem ještě nedistrubuoval hrníčky, jelikož si je budu muset nejprve vyzvednout v našem centrálním skladu našeho velkého e-shopu :-D Zkrátka ceny dostanete , zařídim. Koukám už máme únor, tak musím hejbnout kostrou ať to máte ještě tenhle měsíc...

beastar
04. února 2018, 19:56
4

:D Nechtěl sem otevřít tak palčivé téma, ale já a Janek Kroupa jsme k tomu zrozeni. Pobavilo mě to musím hejbnout ať to mame tenhle měsíc. Kdyby si sháněl někdy práci, nebo rozjížděl projekt myslim že si budeme rozumět;) Chápu centrální sklad na pobočce v San Francisku to pak není tak ízy.

Jinak white máš pravdu je to dilema kebab nebo rudou hvězdu u nicku..

Safa
04. února 2018, 20:03
1

To je zase debata... :o)))

whitenight
04. února 2018, 20:04
3

Kebaby, stíhačky a Twingo? Na autíčkáři je prostě všechno :D

Safa
04. února 2018, 20:10
2

Mně se to líbí, taky v komentech občas ujíždím úplně jinam... ;o)
Btw. já tu vlastně nejsem. Nebo jsem, ale jinde. Píšu nový blog a furt to nemám hotové. Takže si jdu radši po svém... :o)))

krab
04. února 2018, 20:28
1

jj, upřímně řečeno, co je lepší hodnota za prachy než dobrý Kebap :-D
No, Beastar to odhalil. Potřeboval bych redakční sektretářku, jelikož se mi nedaří zvládat veškeré administrativy, jako např. rozeslat ty ceny. Jinak myslím, že jestli bys rád pracoval na ministerstvu Prokrastinace, tak to bychom nějaký business dohromady dát mohli :)

Šáfo - na blog už se moc těším. Dej to tam klidně až zítra, poslední dobou snad píšete víc než my, redakce... Já tedy víc než jeden, občas dva články týdně nedávám.

Každopádně blogy se od nového roku fakt rozjely, všechny jsou zajímavý a často vtipný, prostě Autíčkář, no :-D

beastar
04. února 2018, 20:28
0

Nevhodný místo pro takovou debatu, ale dopadlo to na úrodnou půdu.

beastar
04. února 2018, 20:30
2

ministerstvu Prokrastinace- tam bych chtěl bejt ministrem, nebo nejhůř náměstkem. A budeme tam taky mít kafe za korunu a single malt whisky za 6,-? Jo a služební škodovku s řidičem a sekretářku. To je taková ta jak ti dá zdarma a neni to tvoje manželka že jo?

Safa
04. února 2018, 20:49
1

Krab: To jsem rád, zase jsem s ním zabil celý víkend. :o) Ale myslím, že by se to mohlo líbit. Pustím ho zítra ráno, přesně jak píšeš. A bude to zase takové ohlédnutí do minulosti...
beastar: Na prokrasitnaci nemám čas. Život je krátký... :o)
whiteknight: Ti to tu pěkně zasíráme, co? Na druhou stranu, diskuze pěkně odsejpá a bobtná... :o)))

Safa
04. února 2018, 20:53
0

Krab: Když tak nad tím přemýšlím, tak ono je to vlastně i takové ohlédnutí do budoucnosti. Ha ha ha, teď jsem tě zmátl, co? :o)))

whitenight
04. února 2018, 20:53
3

Jen houšť :D lidi uviděj 20 komentářů, rozhodnou se nakouknout, o čem že se to tu tak vášnivě diskutuje, kliknou na článek a hned mám o přečtení navíc (a moje ego roste).
To, že většina z toho je něco o kebabu v hrnku, už je jiná věc :D

Safa
04. února 2018, 20:55
2

A proto: #atzijekebab :o)))))

krab
04. února 2018, 21:02
0

normálně jsem na něj dostal chuť :-D ... na ten Kebap
A na Šáfův blog se teda těším. No jestli se umí ohlédnout do budoucnosti, bude to o DeLoreanu určitě :)

peca
05. února 2018, 08:58
1

Ono F-15 je tuze zajimavy stroj. Nic jineho taky zatim nesestrelilo satelit :-) https://www.livescience.com/4832-satellite-22-years.html

Sklenk@
04. února 2018, 21:18
1

Přítelkyně má Twingo a je to jako sedět na židli a plachtit provozem jak včela ... Starší e36 se pomalu ale jistě blíží spojení všechno jede ale nic ostatní nejde a já chci motorku... Nemám se za ten Kei car stydět? :D

reagovat
Safa
04. února 2018, 21:32
1

Ne, namístě je naopak pýcha a hrdost... ;o)

M P
04. února 2018, 21:42
5

V nějakém testu snad Fiatu 500 (nebo Pandy) psal kdysi Tom Ford něco v tom smyslu, že pakliže při vystoupení z velkého SUV si ženy ihned pomyslí něco o miniaturní velikosti vašeho přirození, když vystoupíte z 500/Pandy, okamžitě bude všem dámám jasné, proč belháte...

Adam Forman
05. února 2018, 06:40
6

Abys vůbec dosáhl chodidly na zem, když si po Fiatu 500 a Yarisu pořídíš Twingo...

ro
rock
05. února 2018, 09:27
0

Twingo jednou bude legenda (pokud jí není už teď, Audi TT mi nějakým zvráceným způsobem evokuje Bugatti 32. Jenom ta bavorácká šestka mi fakt chybět nebude, až se z druhů ohrožených přesune mezi druhy vyhynulé.

reagovat
sumy
05. února 2018, 11:21
0

Krom tuzingu a špatné údržby je třeba ještě myslet na kovomorku. Ta klátí snad vše ze země vycházejího slunce a rýže se sirovou rybou. 2 roky jsem koukal a sháněl hezký krátký pajero. A buď to byly off tuzingem doprasený mrtvoly, nebo to bylo schnilý na tašku... Jak jsem potom zajásal na kusem, který se pouze čelně čmuchnul s oktávkou, že jí odvezly rovnou na vrak. S údržbou jak nějaká nebohá toyota v subsaharský africe (možná naštěstí-kdo nic nedělá, nic nepokur...). Ale bez snítky koroze!
Mimochodem, neporadíte někdo, jak se zbavit pachu koňského hnoje? Sedačky i dveře se budou čalounit novou látkou, ale tady je načichlej snad i plech...

reagovat
beastar
05. února 2018, 12:33
0

Je taky třeba myslet na špatné majitele. Hodně aut na to dojelo, že majitelé neresili doporučenou údržbu až to kleklo ve většině kusů.

sumy
05. února 2018, 13:35
0

No tak o detailech jako prázdná expanzka, nenamazaný křížky, klouby, čepy. Nefunkční otáčkoměr, i když oprava je práce na 15minut s nulovými náklady. Vystřelený pytle přivrucený vrutama, i když komplet pytle + řídící jednotka výjdou na 2000,-Kč...
Uvnitř naprostý hnoják. Stejně jsem ale štastnej, že jsem to sehnal. Vždyť tahle konkrétní verze je skoro příslovečný "jednorožec"
Ještě že tento typ vozu je navržen pro postapokaliptický provoz s nulovou údržbou i při provozování UBU(uplně blbý uživatel)
Je pravda, že díky naprostému ignorantsví majitele to bylo tak za 1/2 skutečné ceny a o 80tKč lacinější, než kdyby do toho vrazil 20tKč a vyvoněl to.

ToMyx
06. února 2018, 13:30
0

UBU, to si budu pamatovat :-)

Bl
Blaazen
06. února 2018, 12:24
0

Co se kazí na těch 3,2l TT ? Máme jedno v rodině už 12 let a funguje pořád skvěle.

reagovat
beastar
06. února 2018, 13:03
2

Tak jestli s tim jezdíte o nedělích do kostela, tak tomu rozumím. Já to měl 2 roky a nijak mě to nenadchlo. Na nájezdu cca 35 000 se s tim moc dobře nedejchalo. Jízdní vlastnosti auta s tim nebyli košer. Tak když narveš obří motor do Golfa 4 že. Křehký ventily, napínák, dělat na tom rozvody je skvělý. Dneska je na tom dobrý jediné to, že je jich málo těch šestek.

Bl
Blaazen
12. února 2018, 11:02
0

Má nejeto lehce přes 100t km. Okruhy s tím nejezdíme, takže jízní vlastnosti na naše využítí více než dobré. Takže připravit peněženku na rozvody, ty už asi budou potřeba. Díky.

beastar
12. února 2018, 13:49
0

Tak to potom jo. S nízkým nájezdem jako stylová věc je to dobrý. A dneska už to je i raritní auto s tím motorem. Jako daily to prostě moc dobrý nebylo. Respektive 1.8 by stačila a náklady včetně té práce by byli jinde.