načítám data...

Vy ještě nemáte dárek pod stromeček?

Samozřejmě, že myslím ten pro sebe. Nemáte? Tak to je čas vyrazit do vod české inzerce!

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Vánoce jsou tady. Křičí to na nás ze všech stran výlohy, reklamy v rádiu, reklamy na YouTube a samozřejmě také lahve s Coca Colou. Náměstí obskurnějších velikostí obsadily stánky s vánočními stromky a chybět nemohou také kádě s kapry. Naše skříně se plní dary pro naše bližní a v tom všem shonu málem zapomínáme na to nejdůležitější, tedy na sebe. Pokud vám po frenetických vánočních nákupech zbylo pár (nebo spíš více) korun nazbyt, pojďte se se mnou podívat do hlubin naší inzerce a třeba najdete něco, čím si udělat radost!

Nebudu vám lhát, dnešní výběr bude trochu podobný výběru aut, co bych snesl pod stromečkem. A několik málo z toho bude na téma “Čím bych nahradil MX-5, kdybych ji náhodou někomu prodal”. 

Pontiac Sunbird

Pontiac Sunbird, zdroj: autofrc.cz

Pokud máte rádi trochu obskurní Ameriky, ve kterých budete i přes jejich původ tak trochu neviditelní, pak je tu možnost koupit sobě tento jakostní Pontiac. Co si budem, je to něco jako byste si koupili Favorit, ale zajímavější a levnější. Platforma J-body, na které je Sunbird postaven, vznikla za účelem úspory peněz a jistého sjednocení. Postavily na ní své vozy téměř všechny značky z koncernu GM. Ve své době byla velice pokrokovou a určovala vývojový směr mid-size aut v Evropě. V devadesátých letech už ale mnoho nového přinést neuměla. Za to na ní stály relativně nenáročné vozy pro každého. 

Dává to smysl? Je jediný v ČR? Pochválí vám ho někdo na parkovišti? Odpověď zní ne ve všech případech (tedy, v tom posledním by se to mohlo stát, lidé jsou různí). Ale kvůli tomu si tohle auto určitě nekoupíte.

Chrysler Sebring Coupe

Chrysler Sebring, zdroj: autofrc.cz

Já vím, co si říkáte. Nejdřív Sunbird a teď tohle. Chrysler na platformě pocházející z Mitsubishi Galant s dvaapůllitrem Mitsubishi. Ale vážně jsem se ještě nezbláznil. Myslím. Obdobný stroj víceméně (spíše méně) úspěšně provozuje Adam, i když… Coupé ve skutečnosti sedí na jiné platformě, navíc jej vyráběli v továrnách Mitsubishi po boku Eagle Talon, Mitsubishi Eclipse a Dodge Avenger. Na svou dobu jde o docela zajímavou (a obskurní) věc. Dvojité lichoběžníky všude, proměnná účinnost posilovače řízení… Zní to, že na svou velikost by to mohlo jezdit docela zajímavě. A další jen tak nepotkáte, stejně jak u Sunbirdu…

Peugeot 206 RC 

Peugeot 206 RC, zdroj: autofrc.cz

Teď se ne chvíli přesuneme na náš kontinent a do míst, kde se hodí spíše menší a agilnější náčiní. 206 RC je ‘ostrou’ verzí, která oslavovala úspěchy dvěstěšestky v rally a snažila se navázat na úspěch 205 GTi. Což se tak úplně nepovedlo, že… Ale to nevadí. Máme tady dvoulitr, 130 kilowattů, zkrácenou jedničku a dvojku a k tomu ještě sportovní sedačky. Inzerovaný kousek k tomu přidává podvozek od KW. Jasně, trpí takovými nepodstatnými detaily jako jsou škrábance a nedokonalosti laku, ale jak by řekl David: “Na okruhy doprí.”

BMW 335i

BMW 335i E90, zdroj: bazos.cz

Když už jsme u toho, co všechno říká David, tak se musíme mrknout i na bavoráky. Poslední dobou se mě totiž snaží přesvědčit, že je to přesně to, co potřebuju. Mohla by to být E90? 335i z roku 2007 má pod kapotou řadový třílitr a dvě turba. A 300 koní. V kombinaci s manuální převodovkou to vypadá jako správný recept na radost. A nedostatek výbavy lze brát i pozitivně. Co tam není, to se nepokazí. Cena příznivá, méně než tisíc korun za koně. Ale… Víte, když se na to tak koukám, tak se se mnou nic neděje. Žádné brnění, motýlci v břiše… Možná kdyby to bylo bez střechy…?

BMW 335i E93, zdroj: bazos.cz

Ale zajisté, ozvalo se z messengeru a David mě obratem zásobuje dalším inzerátem. Další 335i, tentokrát se skládací střechou. Kolik toho udělá absence jedněch dveří, že? Pro někoho, kdo chce celoroční vozidlo ideální volba. Ale pro mě…? No nevím, myslím, že radost udělá někomu jinému.

BMW M3 E36

BMW M3 E36, zdroj: bazos.cz

David to ale nevzdává a posílá E36 M3  a rovnou přidává důvody, proč je to skvělý nápad. (je to laciný! – pozn. David) Zaprvé, nemá původní karoserii, tedy kdovíjak je to s tou původností. Takže to není škoda hovnit po okreskách. Zadruhé, není to americká verze, má to tedy větší výkon. A zatřetí, šlo by to odtunit a eventuálně zprofitovat? Oukej… Já asi nemám, co dodat. Ale… nechcete to někdo koupit místo mě?

Lincoln Mark VII LSC

Lincoln Mark VII LSC, zdroj: autofrc.cz

Pořád mě to přecejen táhne za vodu. Coupé od Lincolnu mi trochu připomíná staré časy a devadesátkový Continental, s tím rozdílem, že tady je pod kapotou pětilitrový osmiválec a poháněná náprava je ta správná. Jinak to vypadá podobně, po vzhledové stránce pelech, potřeboval by trochu péče a lásky.

Mark VII je vcelku zajímavou věcí i na poměry Lincolnů, respektive Continental Mark. Je prvním Lincolnem od roku 1939, který již nemá světla „Sealed beams“, ale na naše poměry klasickou konstrukci. LSC přišlo se čtyřkanálovým ABS (tedy s čidly pro každé kolo) na americkém trhu o pět měsíců dříve než Corvette. A také je od roku 1960 prvním Markem s nemrkacími světly. Podvozek je vzduchový, „adaptabilní“ a celé auto stojí na platformě Foxbody, která nejezdí zrovna úplně špatně. Ach… No, snad pod tím stromečkem.

Chevrolet Camaro 1988

Chevrolet Camaro, zdroj: autofrc.cz

No a kdyby to nevyšlo s Lincolnem, mohlo by s Camarem. Pro třetí generaci mám docela slabost. Navíc tady to vypadá docela správně. Pětilitrový osmiválec a konfigurace „dodělej si doma“, respektive dotuň si to jak potřebuješ. Vím úplně přesně, co bych udělal. Zhotrodil bych to tak, aby byl Jeník naštvaný, že to mám lepší než on. Což by v současný době bylo dost snadný. Stačilo by, aby to startovalo.

Chevrolet Camaro 1967

Ježišmarja, to bych si ho urval, zdroj: autofrc.cz

Milý Ježíšku, fakt jsem byl celý rok hodný. A konal samé dobro. A proto bych si zasloužil auto, po kterém mé srdce touží nejvíc. ‚Jedničkové‘ Camaro je věc, se kterou bych jezdil každý den, kdy by to šlo. Počkejte, vysvětlím. Zaprvé, pod kapotou tohoto zlatíčka je big block o objemu 427 kubických palců, respektive sedm litrů, z roku 1969. Tehdejší tabulkový výkon tohoto motoru je někde okolo 425 koní. No a to by mi asi dělalo velice dobře. Zadruhé, podívejte se na ten interiér. Není boží? Je. A zatřetí? Vám by se nelíbilo mít auto s „mrkačkama“, které by do světa místo toho, že je Chevrolet, hlásalo, že je SS, tedy supersportovní? (Neplést s tím druhým SS).

Teď mě mrzí, že moje banka mi předschválila úvěr jen na půl milionu… Tak asi nic…

Jaké auto byste si koupili pod stromeček vy? Diskuse je vaše!

 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Stanley
21. prosince 2021, 08:56
0

Potřebuju něco praktického, malého, úsporného, takže pod stromeček určitě Alfa Romeo 4c, nějaký krabí lotus nebo Alpine A110 atd. A nebo teda nějakou osmiválcovou ameriku no.

reagovat
beastar
21. prosince 2021, 11:07
0

Mě se líbí Camaro 67. A ta 206 ta by mě zabavila na dlouhé zimní večery na sněhu.

reagovat
8ball
22. prosince 2021, 14:01
-1

Myslim, že proti Méganu RS by ti přišlo, že 206ka nejede. Těch minus 300-350 kg nedožene o 100 hp míň. Ale klidně se stav a projedem se :)

beastar
22. prosince 2021, 14:58
0

To je konkrétně tvoje auto jo? Já ti nevím to moje RS už je trochu upravené a fakt to jede. Zas 350 kg je docela dost. A taky rozměry auta. Otázka jakou ta 206 má tuhost kastle. Hodně budou dělat gumy... Bude to dost podobný jako Ibiza Cupra ne?

8ball
22. prosince 2021, 15:55
0

Jj je moje. Jasně, velikostně to bude něco úplně jinýho. Jsou na tom P Zero Nero, takže to dělá docela dost podle mě. Kastle, no, je to 17 let starej francouz :D kdyby to s tim autem někdo myslel vážně, rám by pomoh. Ibizu Cupra jsem bohužel nikdy neřídil, tak nedokážu říct.

beastar
22. prosince 2021, 16:10
0

To je jasný ten rám. U těch starších aut.. Ona ani ta Ibiza není úplně super pevná. A ty z tím jezdíš někam na okruh, nebo blbnout? P Zero na takový auto udělá jak říkáš, dost. Docela zajímavý hlavně v poměru cena, výkon.

8ball
22. prosince 2021, 17:08
0

Jj, byl jsem s Autíčkářem v Mýtě, taky v Písku, sem tam nějaký okresky. Poměr cena, výkon, “neokoukanost” je skvělej. Ale chci to časem asi nahradit něčím civilnějším a novějším, aby se v tom daly přežít kdyžtak i nějaký delší cesty nebo výlety. Nebo naopak nějakou vyrámovanou šíleností :D

beastar
22. prosince 2021, 21:58
0

Neokoukanost to je úplně super na tom. Výkon taky dobrý když to člověk vidí dneska. Nebo udělat vyrámovanou šílenost z toho. Je fakt že ten rám a rozpěry a pár dalších drobností, vyházet plasty atd. Nakonec bylo i z Audi TT 1. slušný náčiní. Mimochodem výlety nejsou moc pohodlný ani v tom Meganu právě. Já bych tyhle auta moc vlastně ani na nějaký velký cestování už netahal. V tom Písku to auto musí být fakt dobrý. Zase na druhou stranu ono by se ctí mělo uhájit i velký okruh. Jinak jak často říkám ono závodní speciál jde udělat ze všeho. Otázka je jen rozpočet, chuť a nadšení. Viz. Teď ta Klymčivova stodváca která je spíš Hummer H1 skřížený s wrc:))

8ball
23. prosince 2021, 11:15
0

Jede to slušně i na dnešní poměry, ale před těma 17 lety to muselo být šílený. Je to pravda, když si s tim vyhraješ, můžeš fakt slušně závodit s čímkoliv (skoro :D). Viděl jsem videa, jak s RCčkem lidi jezdí na Nürburgring a vypadalo to celkem sériově. Takže i třeba Most by s tím určitě šel. Nicméně jak jsem psal, neni to žádná leštěnka, ale kdyby ses v tom ty nebo třeba někdo z redakce chtěl projet, klidně napište.

František Čáslavský
26. prosince 2021, 13:06
2

8ball: To by mě ale dost zajímalo. Napsal bych ti zprávu a mohli bychom spáchat minitestík? :)

beastar
26. prosince 2021, 16:34
0

To by bylo velmi fajn kdyby se to podařilo. Někde trochu prohnat. Na videa sem teď koukal a velmi slušný věci to dělalo. A evidentně furt dělá. Otázka je jaký je řízení a jak se to chová třeba na mokru a horší silnici. Kdyby s tím František jezdil, tak si myslím že na běžný povídání stačí hoďka a jeden ostřejší úsek.

8ball
27. prosince 2021, 10:43
0

To František: Jasně, určitě napiš :) ale je to na letňákách takže ideálně až se trochu oteplí

Skipper
21. prosince 2021, 11:17
0

Já už dárek pod stromeček dostal od místního kolegy. Je to poměrně šílenost i na mé poměry, ale do mého vozového parku tak nějak zapadá. Započaly opravy, jen teď musím najít někoho v okolí se zvedákem nad 2,5 tuny...

reagovat
Jakub Pospíšil
21. prosince 2021, 11:48
0

Napadá mě spousta bizarních možností. Všechny mě baví.

BigBen
21. prosince 2021, 11:48
0

A co to je? :-)

Skipper
21. prosince 2021, 12:01
0

Nooo, je to němec, ale k anglánům má svým způsobem blízko :D A opravdu je to asi ta nejbizarnější myslitelná možnost ;)

BigBen
21. prosince 2021, 12:11
0

Čekal jsem právě anglána, pro ty mám slabost :-)

Skipper
21. prosince 2021, 12:12
0

A má to w12 ;) Takové skorobentley od VW

Moses
21. prosince 2021, 13:12
0

Podla popisu tipujem Phaeton

Sa
Sato
21. prosince 2021, 13:38
2

Soused urcite pochovali, ze akeho pekneho pasata si kupil :)

Skipper
21. prosince 2021, 19:37
0

Tak tak Phaeton. Moc děkuji Sheoghovi za opravdu úžasný Vánoční dárek!
Do tohohle auta jsem se zamiloval. A je mi jasný, že to bude vztah plný problémů, ale na ty jsem zjevně odborník :D

beastar
21. prosince 2021, 19:41
0

A co má teda teď on?

liška
21. prosince 2021, 19:52
0

Covece fuhrerwagen mezi anglany? Neni to svatokradez? :)

Skipper
21. prosince 2021, 19:54
0

Je ve fázi vybírání. A ne, není to svatokrádež :D hezky zapadá.

beastar
22. prosince 2021, 06:46
0

Doufám že konečně pořídí S8, nebo RS6 :D

Initial C
21. prosince 2021, 12:06
0

Camaro i Sebring vypadaji skvele.

reagovat
Frankie
21. prosince 2021, 12:54
0

Už jsem to tu psal jinde. Hodně se mi teď honí hlavou Ford Focus ST, druhé generace, oranžový, tridverak. Ale to pod stromeček nestihnu.

reagovat
Rush
21. prosince 2021, 22:35
0

Mě by paradoxně udělalo největší radost pod stromečkem, kdyby někdo koupil mýho S-typa... Blbý je, že se to asi nestane, anžto jsem ho zatím nějak nestihl začít nabízet, už tři čtvrtě roku píšu inzerát... :-))

reagovat
liška
22. prosince 2021, 07:44
0

Za dvacku na zimu? :D Něco sháním :)

beastar
22. prosince 2021, 08:15
0

Tak S type je teď horký zboží. Jen včera sem potkal 3 kusy. Z toho dva skoro na jedné křižovatce. Jak ty ceny vyletěli, tak lidi začali jít i po něčem jiném. Než po Passatu a Mondeu:)) Nová doba. Za dvacku je to asi ale fakt málo. Těch 25 by asi šlo... :D

Rush
22. prosince 2021, 21:17
0

Za dvacku bych se na to vykašlal... :D Až se k tomu rozhoupu, vidím to tak na pade... A to mi nikdo nedá, tak to holt budu provozovat dál dokud ojnice blok nerozdělí.... ;)

beastar
22. prosince 2021, 21:53
0

To ti někdo dá. Doba je zlá... Tradiční věci nejsou tak dostupné. Necháš litr na prehlasku a bude veselice.

martin_100
21. prosince 2021, 23:32
0

Obě Camara bych bral. Modrý na daily hnědočervený na radost.

reagovat
kotzitzaq
24. prosince 2021, 12:21
0

Pánové, ať už si pod tím stromečkem přejete cokoliv normálního (malibu stacy roadster, řádně nazvedaný Prado se šnorchlem, či dvoutaktní Saab), nebo cokoliv obskurního (ovce RS v naftě, Pluriel se Sensodrivem), ať z toho máte radost. Tak šťastné a veselé!

reagovat
beastar
24. prosince 2021, 13:59
0

Tobě taky:) Přeji si druhý hothatch. A hlavně čas s tím občas jezdit.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem