načítám data...

Obrazem: Volvo EX90 poprvé naživo, i když zatím jen staticky

Přímo v Göteborgu jsme dostali další ochutnávku nové EX90. Mrkačky jsou ještě víc cool, než se zdálo!

zobrazit celou galeriiFoto: Petra Doležalová

Úplně nový model, a to ten největší, nejlepší a samozřejmě nejkontroverznější. Takovou věc automobilka neuvádí každý den. A i když první auta vyjedou na silnice teprve začátkem příštího roku, už teď jsme dostali možnost porovnat naleštěné promofotky s realitou a sáhnout si na skutečnou EX90, vystavenou ve švédském Göteborgu. 

Malé představení nové vlajkové lodi Volva jsme vám nabídli už na podzim, dnes tedy půjde jen o pár dojmů a hlavně reálné obrázky. 

EX90 je plná protikladů. Pod kopulí prestižního multifunkčního prostoru Volvohallen hned vedle hlavního sídla společnosti nepůsobí nijak monumentálně, zkrátka větší SUV. Až když vedle něj na fotkách vidím svou nicotnou postavičku, dochází mi, že je fakt ohromné. Pak se usadím za volant, a jsem zpátky v běžném autě. Mám kolem sebe vzdušnou, ale útulnou kabinu, žádnou stodolu, která začíná a končí někde daleko z dohledu. 

Ztělesněný protiklad je i vnější design. Na první pohled jednoduchá obří škatule, skoro pravoúhlá, jako za starých časů. Na pohled druhý promyšlené linie, uhlazené v zájmu aerodynamily a narušené snad jen ‚kapličkou‘ lidaru nad předním sklem. Naznačený návrat ke kořenům, avšak v dokonale moderním a nadčasovém pojetí. Krytá příď bez ‚grilu‘, která na některých elektromobilech působí jako pěst na oko, zde přirozeně navazuje na kapotu a přenechává zaslouženou pozornost novodobým mrkačkám. 

Foto: Petra Doležalová

Interiéru vládne prostor, prvotřídní materiály a skandinávská strohost. Prosím nezaměňovat se sterilitou, tohle je prostředí, které konejší smysly, uhlazuje pocuchané nervy a dýchá téměř domáckou atmosférou. V tomhle salonku bude i lelkování u nabíječky povznášející aktivita. Jen milovníci tlačítek zapláčí, zbyl zde přesně jeden fyzický ovladač, pokud tedy nepočítám páčky pod volantem. 

Ale dost řečí, nechme mluvit fotky. Prohlédnout si je můžete v galerii. 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

ro
rock
10. května 2023, 15:12
5

Tak jestliže jsem tady minulý týden coby poslední Mohykán obhajoval Volvo, že se mi jako -z čistě estetické stránky- líbí, tak se zdá, že odteďka nemám důvod provokovat. Tohle je neobhajitelný :-/

reagovat
Initial C
11. května 2023, 22:07
0

Souhlas, s vyjimkou volantu, ktery snad najde cestu i do jinych modelu.

HeavySmoker
10. května 2023, 15:48
6

Designér: Ako veľmi sterilné má to auto byť?
Vedenie: Áno.

Dobré ako kulisa do filmu ako Equilibrium alebo ako služobné vozidlo pre obchodných zástupcov výrobcu dentálnej techniky. Tie vybrania na kamery, to je krásny detail pripomínajúci totalitný režim v krajine pôvodu. A to som im ešte pred 3 rokmi vliezol do showroomu so zámerom kupovať tam auto. Neviem kto je cieľová skupina ale viem že sa v nej nenachádzam.

reagovat
beastar
10. května 2023, 16:19
1

Ano. A já co mi to připomíná recepci mojí zubní kliniky:))

beastar
10. května 2023, 16:18
5

A to je ze dřeva? :D Jako to je opravdu tak ošklivý že i ta Škodovka z reklamy upečená jako dort vypadala líp. Jestli si někdo vyloženě dělá prdel... Tak je to Volvo... Kupující sem tam potkám a jsou většinou stejně sterilní jako tyhle krabice. A velmi často dle stylu jízdy neumí řídit. Takže se těší na to až to bude řídit samo.

reagovat
Fr
Frodo
11. května 2023, 06:46
1

Taky si toho poslední dobou všímám, Nové Volvo a v něm člověk se strašným jízdním stylem. Jezdí od čáry k čáře, nevyzpytatelně zrychluje/ zpomaluje...ještě že takových soudružských aut moc nejezdí.

A poučení od autorky je fajn. Ještě že teď vím, že takhle nevypadá sterilita. A že lelkování u nabíječky může být povznášející.... Jestli tomu fakt věří člověk prezentující se jako Autíčkář (člověk, co má rád auta), tak je něco opravdu špatně.

riderhenry
10. května 2023, 18:10
0

Vůbec bych nečekal, že se mi na tomhle autě bude něco líbit, a ono jo - ta látka na sedačkách se mi zdá fakt fajn, k Volvu se to hodí. Jinak bych skoro až Volvu přál, aby se to moc dobře neprodávalo, protože tohle není směr, kterým bych se chtěl vydávat (stejně jako i pár majitelů současných XC90, jejichž reakce jsem slyšel).

reagovat
beastar
11. května 2023, 09:41
-3

Poslední dobou mám z tebe divný pocit. Že tomu Volvu tak držíš palce, že fakt i kdyby znovu navrhli kočár s elektromotorem v ekokůži a barvě khaki. Tak stejně napíšeš no ty ornamenty na dveřích vykládané zlatem nejsou kýč docela se mi to i líbí. Jo a nejspíš to bude i bezpečný když to má jen devět kW a výztuhy v nárazníku.

riderhenry
11. května 2023, 20:57
-1

Nějak ti přestává jít chápat (můj) psaný text. Já Volvo neobhajuji v žádné recenzi tady ani jinde, naopak. Znovu a znovu říkám, že ta auta jsou brutálně přeceňovaná. Teda kromě té bezpečnosti, ale do tohodle flamu už znovu nejdu, sorry...

beastar
12. května 2023, 15:26
-1

Jo no jo. Ty si ten s tou bezpečnostní. Tak to sem úplně zapomněl:) To tedy myslíme skoro to samé. Já myslím že Volvo je u mě morálně na úrovni Geely technicky tak maximálně někde v průměru.

Be
Beran
13. května 2023, 19:54
0

Fakt si nedame nejaky flame, treba ze Volvo s bezpecnosti tezi z historie stejne jako VW s kvalitou? :-D

Skipper
10. května 2023, 20:03
0

Fuj, to je hnus. Ještě že jsem neplánoval žádné nové Volvo koupit!

reagovat
Skipper
10. května 2023, 20:04
3

A teda ta reklama co 2 obrázky mému vztahu k tomuhle výtvoru taky moc nepřidává.

jiris
11. května 2023, 09:56
3

Na článku se mi nejvíce líbí tričko autorky a ostrost fotek. A chápu že tu krabici budou lidi kupovat. Ideální mamacar.

reagovat
Irwinek
11. května 2023, 10:05
2

Jo, autorka Viola dobrý, ale jinak mne to stále více utvrzuje v tom, že jsem dobře udělal, že sypu peníze do staré 960 - tky a od nových Volv se odvracím.

Jakub Pospíšil
11. května 2023, 11:18
0

Tu 960 ti závidím rok od roku víc. Je fakt jednoduše a účelně elegantní a zestárla velice dobře.

Irwinek
11. května 2023, 12:24
0

Tak si pospěš, ještě se dají koupit ve slušném stavu za relativně slušný peníz. Ale nepočítej s tím, že seženeš specifické díly - multilink II a spol. Žlutej majitel nařídil rozprodat/zlikvidovat veškeré zásoby ND na starší auta, takže z fabriky už chodí pouze zamítavé zprávy, eventuelně náhrady neodpovídající VIN - v mém případě vstřiky, díly výše jmenované zadní nápravy ,... :-( a jsem na tom o to hůř, že mám sedan v manuálu , těch bylo poskrovnu.

Jakub Pospíšil
11. května 2023, 12:37
0

Tak Volvo na veškeré "heritage" od prodeje do číny z vysoka prdí, to je bohužel manažersky rozhodnuté a neuděláš nic. Už i na jedničkovou sedmdesátku spousta věcí v originálu prostě není...

Irwinek
12. května 2023, 07:46
0

Já vím, můj mechanik jí má v sedanu a je z toho nešťastnej. Jenže na to alespoň s něčím existuje druhovýroba. Na 960 964 žádná druhovýroba není :-(

Sa
Sato
12. května 2023, 13:29
4

Chcel by som sa pochváliť. Pred pár týždňami som len tak náhodou na detskom ihrisku v konverzácii poznamenal, že volvo je čínske. A včera som daného námeho znova stretol a povedal mi, že ho práve z toho dovodu volvo teda definitívne škrtol z výberu. Ludia s peniazmi a morálnymi hodnotami ešte nevymreli. :)

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem