načítám data...

Letmý pohled do Japonska

09. prosince 2018, 21:14 30 komentářů ratan groch

Par postrehu jak vypada Japonsko pro autickare z pohledu pesaka

zobrazit celou galeriiratan groch: Letmý pohled do Japonska

Toyota Century, V12, vrchol potravinoveho retazca. V Japonsku kazdy musi vediet, kam patri. Toto auto mozu mat len vyznamne osobnosti politickeho, financneho, obchodneho a spolocenskeho zivota. Toto auto sa kupit iba so starymi peniazmi. Ale po pravde, vo vnutri vzadu som cakal viac…

 

Věnováno našemu čtenáři VK. Čest jeho památce práci.

 

(text do cestiny prekladal Google Translate. Stiznosti na gramaticke chyby smerujte tam)

        Nemám rád listopad v Bratislavě. Nejen že je hnusně přechodové počasí, ale také uvědomuji, že takto to může být až do března. Sbalil jsem si harampádí a sedl na letadlo do Japonska na par týdnů.

        Mají to tam pěkně zorganizováno. Od dotyku letadla s ranway-ou trvalo 60 minut než jsem stihl vystoupit, projet do haly, vyzvednout si kufry, projít skenováním prstů a focením, pasovou kontrolou, celní kontrolou, přechodem na vlakovou stanici, přeměnou mého voucheru na 3 týdenní volný lístek na všechny vlaky v Japonsku, vyhledáním perónu a odjezdem vlaku do Tokia. V Indii nebo Jižní Africe bych sice už byl v hale, ale určíte ne za prvním kontrolním bodem.

 

        Když jsem vyšel z útrob železnic, tak jsem se musel přesunout k hotelu. První rozdíl, žádné auta neparkují vedle cestě. Nikdy a nikde. V Tokiu stojí parkovací místo řekněme 400 eur. Ve městech jsou hlavní tahy víceproudé a jednotlivé čtvrtě protkané úzkými jedno- dvouproudovými ulicemi. A bez adres. Tak nejak jsou označené jenom celé bloky ulic. Takt červené a zelené na křižovatkách je nepoměrně delší než jsme zvyklí. Čekat dvě minuty na přechodu je stále v normě, já byl na prášky. Alespoň na malých semaforech jsem se snažil učit Japonců chodit na červenou, ale ještě je čeká dlouhá cesta. Tedy viděl jsem projít pár krát chlapa v obleku mimo zelené, ale v očích měl pohled, že jakuza už rozhodla o jeho popravě a nyní se snaží urvat alespoň par hodin života.

 

amerika s volantom vlavo

Amerika s volantem vlevo. Jedina, kterou sem videl.

        V městech dominují key cars. 660 ccm, 63 koni, nižší daňová tarifa a hodně ošklivých kvádrů po cestách. Na druhé straně to vcelku stačí. Japonci kromě borců sumo jsou velmi skladní, rychlost ve městech omezená a japonská poslušnost jim nedovolí předpisy porušovat. Zároveň jezdí velmi opatrně. Necpou se dopředu. Nedělají myšička. Nikdy neohrozí chodce a na přechodu pro chodce se Vam dobře ze neukloní. Taky proto tam nejsou havárky. Ani si nevzpomínám, že bych viděl obúchané auto.

drave, ale odtial potial

Drave, hrave, ale vocad – pocad

gullwing zo 63 konmi

       Drsny gullwing so 63 konmi. Videl som ho iba v muzeu.

bratranek Multiply

        Bratránek Multiply na parkovisti. Zavora v razvoru padne, kdyz zaplatis.

         Samozřejmě dominují japonské značky. Škoda 0, Volkswagen 0, francouzské auta 0, Alfa Romeo 2, Maybach 1, Audi velmi výjimečné, BMW občas, z toho polovina M, Mercedes se dá vidět, rovněž Porsche. Co mají společné evropské auta v Japonsku je, že jsou skoro vždy v nejvyšších výbavách a a největšími benzínovými motory. Toyota a Lexus vidno nejčastěji, za nimi Mazda s Hondou a Nissanem, pak Mitsubishi, Subaru, Daihatsu a další. Avšak hlavně malé a nudné. O to více pak vyniknou právě nabušené a největší německé auta. Ubozí Japonci, musí si myslet, že pod 200 koní se u nás prodávají jen sekačky na trávu.

auto vedla hotela

Hned prvy vecer ma prekvapilo i8 v otvorenej garazi vedla hotela

        Na benzínce obsluhuje personál, žádná samoobsluha, palivové hadice visí ze stropu a během tankování čistí skla, kontrolují pneu nebo simulují nějakou činnost ve prospěch auta. Na velkých světelných tabulích je vidno pouze množství doplněného paliva. Ceny obvyklé nezveřejňují na poutačích, ale musí být k nahlédnutí před tankováním. Stoji tak nějak jako u nás. Cele to ale není žádná diskotéka. Je na nich sice pořádek a čistě, ale spíše zašlá sláva, žádnou opravdu novu pumpu jsem neviděl.

benzinka

Pumpa nejmenovane spolecnosti s hadicemi ze stropu

        Jako taxíky se používají velké ošklivé Toyoty se zpětnými zrcátky na předních blatnících. Řidič mě vždy bílé rukavice a kravatu a vypadá jako někdo, komu se dá věřit. Samozřejmě se mu nedá rozumět, protože mluví jen japonsky. Proto mají v pár městech taxíky s reklamou, že v jejich taxíku se domluvíte 10 jazyky. Samozřejmě tak, že řidič zavolá na centrálu a místní "Siri" s Vámi dohodne podrobnosti.

taxi s pravou gejsou

Taxi se skutecnou gejsi. neni je lehke shlednout. gejse, se rozumi.

        Tolik letmý pohled na japonské cesty z pohledu chodce. Dostal jsem se i do největšího japonského muzea aut a až k pásům do továren Mazdy v Hirošimě a Toyoty v Nagoji. Ale nevím, jestli to někoho zajímá, tak Vás raději nebudu zatěžovat. Vždyť kdyby něco, tak mi napište.

jedna selfies ku ktorej som nestihol dobehnut

Znak je vytvoren z malych Mazdiciek. Chtel jsem selfie, ale samospust cvakla rychleji

P.S.

Stále mě neopustila touha po Mercedes CL na golfovou sezónu. V Japonsku funguje obrovsky byznys s ojetými auty prostřednictvím agentů, protože se nedá na každotýdenní aukcích po celé zemi nakupovat přímo. Skontaktovat jsem se na pár z nich, aby mi objasnily situaci, proces a zasílali průběžně novou nabídku aut s řízením vlevo, které vyhovují mým požadavkům. Ty ceny jsou dramaticky nízké za stav a kilometry auta. Za velmi rozumnou cenu to naloží do kontejneru a přivezou do Brém nebo Hamburku. I s clem a DPH (pro ty, kteří ji rádi platí) se cena dostane pouze na úroveň najvyjezdenejších vrstevníků z mobile.de. Nemá z Vas někdo praktickou zkušenost s tímto mechanismem?

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

VK
VK
10. prosince 2018, 11:47
1

Překlady do češtiny ze slovenštiny nemám rád. Pokoj tvým rukám.

reagovat
ratan groch
10. prosince 2018, 11:56
0

A ty si myslis, ze som to urobil preto, lebo neviem co s nedelnym vecerom...
Ked som pisal mail z cesty do Ruska, tak mi v diskusiach vyplakavali tvoji rodaci, ze "oni neumej" a "at to pisu radej cesky, pak se to da i cist". Takze mi neostalo nic ine, nez to prehnat cez google translate alebo som si to mohol nechat v pocitaci u seba.
Preklad sa mi uz nechcelo velmi citat, ale priznam sa, ze som si lamal hlavu nad jednym prekladom do cestiny:
v slovencine CAKY PAKY som prelozil ako HARAMPÁDÍ a pritom to nie je presny preklad, len som nevedel najst lepsi. Az teraz som si uvedomil, ze spravne malo byt, PĚT ŠVESTEK.
Zbal si svoje caky-paky a zmizni mi z oci...

A dakujem, ze si prijal s humorom moje venovanie.

Je
Jendoslav
10. prosince 2018, 14:18
7

Vykašlat se na takové rodáky - slovenština je v pohodě, výsledek google translatoru ne. Obsahově každopádně hodně zajímavé.

ro
rock
10. prosince 2018, 15:02
3

Jenom na okraj: v čestině by sis klidně mohl sbalit svoje saky paky. Čeština a slovenčina jsou si navzájem srozumitelné naprosto dostatečně. Zvlášť u frází přejatých z němčiny snad ještě z Rakouska - Uherska (Sack und Pack) :-).

custom1
10. prosince 2018, 16:53
4

Přesně. Klidně piš slovensky.

Breakthru
10. prosince 2018, 19:26
3

pochopil bych překlad, kdyby si to psal polsky :D
akorát to kazí , nemám problém se sloventštinou a jestli někdo z Česka jo , tak to jen vypovídá o tom, že lidi jsou líní a blbnou...
jinak se to četlo pěkně.Udělej druhej díl, víc se rozepiš a nic nepřekládej....

ratan groch
10. prosince 2018, 21:12
5

Ad vsetci vyssie: V mene Matice Slovenskej Vam dakujem za podporu slovenciny a kedze Breakthru iste hovoril za Vas vsetkych, ked ma ziadal o druhy diel, tak v rozumnom case pridam text o Motorcar Museum of Japan, a tovarnach Mazda a Toyota.

Breakthru
10. prosince 2018, 21:23
1

To by od teba bolo naozaj pekné....aj tak vďaka

custom1
11. prosince 2018, 07:19
1

Když na mě někdo mluví slovensky, tak často z legrace říkám: "Do piači, čo to hovoríš, veď ti nerozumiem ani slovo!", ale ve skutečnosti slovenštině rozumím dobře... :)

Irwinek
11. prosince 2018, 08:42
2

S klasickou slovenštinou nemám problém, ale jak se začne někde objevovat výrazivo typu " děbňa " místo " bedňa ", tak mi to chvíli trvá :-D
Ovšem klasické věty " išel som na motore " a " niesom šlepý špišar ani šialený východňár " spolu s výrazy " drevokocůr a strešný zajac "do článků raději nevkládej :-D
a šoupni víc fotek :-D

ro
rock
10. prosince 2018, 15:07
2

Příjemnej článek. Máš cit pro exotické maličkosti ...

reagovat
ratan groch
10. prosince 2018, 21:06
4

Dakujem za saky paky.
Ak si videl Reservoir dogs, tak vies, ze dobru historku tvoria detaily. Svet sa zmensil a stal ovela dostupnejsi. Casy, ked ohurila koža zebry a sloni kel su prec.Takto povrchne uz davno vsetci pozname cely svet. A potom su tu detaily, drobnosti, ktore trvaju par sekund a cez ne mozes vidiet veci v uplne svetle.
V plnom rozhovore sme vosli s Japonkou do obchodu a prechadzame pomedzi regaly. V jednom momente sa zasekne v polke slova, prikryje si rukou usta, zhikne a urobi tri rychle kroky k chladiacemu boxu, aby zavrela otvorene dvere. Samozrejme to neboli jej potraviny a samozrejme sme ich nenechali otvorene my. "Niekto nechal otvoreny chladiaci box", vysvetluje mi svoje nahle konanie.
Ja som cely ten kratky cas stal, pozoroval pribeh a rozmyslal, kolko ludi u nas by sa takymto sposobom vyrutilo zachranovat zrejme len minutu dve sa roztapajuce potraviny a zastavit narast spotreby japonskeho energetickeho priemyslu.
Japonci su ini.

Breakthru
10. prosince 2018, 21:21
2

kdyby to někdo natočil a dal na net , tak by se to na jeden den stalo hitem jako spousta podobnejch videí.Lidi se nad tím podivují, ale jsou to věci, co by měli bejt samozřejmý....Japonci možná vyvolaj takovou tu svoji vnitřní mikrohysterii, ale normální člověk by to prostě zavřel a za sekundu by nad tím neuvažoval.Ovšem výsledek bude stejnej a zatímco jim to příjde v pořádku, tak tady se budou lidi podivovat nad tím, že se někdo "staral" o cizí věc....
Jiná kultura, no....Já si při čtení toho článku vzpomněl na Initial D , kde si kluci přivydělávali na benzinkách.Natankovat, umejt, zkontrolovat, uklonit se "Arigato!".....

HeavySmoker
10. prosince 2018, 16:10
1

Dobrý článok, ďakujem

reagovat
ToMyx
11. prosince 2018, 17:30
1

Pěkné čtení, těším se na druhý díl ve slovenčině ;-)

reagovat
Pe
Pepin
11. prosince 2018, 17:42
1

Dál jen dál. Zajímavé postřehy. Díky.

reagovat
Breakthru
11. prosince 2018, 23:15
2

Jen malej dotaz mimo auta, ale přímo na Japonsko
Co jídlo tam?Popravdě jsem ještě nic japonskýho nejedl , ale láká mě to vyzkoušet :)
Byť na to skoro všichni v mým okolí nadávaj, že jim to nechutnalo.Jenže těžko soudit, neznám nikoho kdo byl v Japonsku , takže se soudí jen podle restaurací z okolí...a těch je málo
A pokud jde o japonky, nevím jestli si na to měl čas, ale maj je vážně kostičkovaný ? :D

reagovat
ratan groch
12. prosince 2018, 17:35
0

Dnes som si kupil Jiffy 2000 a teraz sa z neho tesim, Ked skoncim, tak k tomu nieco napisem, lebo obe temy su velmi zaujimave. Hodim to potom k druhemu clanku s tym, ze je to len pre teba a aby ostatni necitali.

Breakthru
12. prosince 2018, 18:05
2

Samotný Japonsko je určitě zajmavý téma samo o sobě.Staletí izolovaná kultura....ještě nikdy jsem nic japonskýho nejedl, ale co tak čtu, tak rýže, řasy, syrový ryby, tofu a wasabi :D

Vo
Vorlosup
13. prosince 2018, 22:50
1

Japonsko je super, nějaký pátek jsem pro ně dělal a jejich firemní kultura je na hony vzdálená té německé (tu chybu vlízt k němci znovu neudělám). A jídlo ochutnej jakýkoliv, ono jap není jenom sushi (kvalita v ČR je děs a hrůza) a jedí toho opravdu hodně. Za mě doporučuji vyhnout se Mochi (je to asi stokrát hnusnější než "náš" sojový suk).

Breakthru
13. prosince 2018, 23:34
1

v čem se to liší?....co já vím, tak jsou to dříči.To by mi nevadilo jakožto workoholikovi :D

Vo
Vorlosup
14. prosince 2018, 17:23
2

Dříči... nooo relativně :D Tráví v práci dost času, ale je normální, že si během práce i hodinu prospí. Jinak spoustě lidí vadí jejich návyky, popotahují místo smrkání, srkají u jídla a šoupou nohama při chůzi a hlasitě telefonují s zvláštním zvukovým doprovodem (něco mezi toaletou a ložnicí). Jinak oproti němcům je tam mnohem více pokory, nepotká se člověk s něčím jako zastrašování, křik a tak podobně. Na druhou stranu to jsou takový vlezdoprdelky a věční poplácávači po ramenou...

Breakthru
14. prosince 2018, 18:52
1

každá mince má dvě strany....

M
12. prosince 2018, 02:14
2

Chjo... a maju tam Levorg STI a aj XTcka tam maju 206kW...

reagovat
ratan groch
13. prosince 2018, 12:23
1

M,
jasne, ze maju. Navyse ja som nesiel vobec po autickarskej komunite. Videl som jedno STi na Impreze, par Levorgov, ale s mensimi motormi. XTcko ani jedno.
Co som sa tym snazil povedat je, ze celkovy pohlad na autopark je nudnejsi ako v Europe, znaciek menej, vyssie zastupenie extra nudnych key cars. U nas pravidelne vidavas Octaviu RS, tam nevidavas pravidelne Levorg, Imprezu STi.
Ak uz si Japonec kupi europske auto, tak si nekupi Skodu Rapid 1 TSi, ale BMW M6. Preto si ostatni Japonci mozu mysliet z toho ake europske auta vidia, ze tu jazdime len na bombarderoch.
Japonci su navyse z nasho pohladu trochu poloblazni. Oni ked uz zacnu nieco robit, tak to potom tahaju do extremov. Su posadnuti dokonalostou aj ked v mnohych oblastiach tato nie je stanovena. Takze aj ked som nemal moznost sa ziadnej takej akcie zucastnit, tak ked raz zacnu tunovat a prerabat, tak je to za hranicou zdraveho rozumu.

custom1
13. prosince 2018, 12:50
3

Japonsko je hodně zajímavá země a u nás se o ní málo ví (oproti USA například), takže pokud máš nějaké poznatky, jak to tam funguje a jak se tam žije, a mohl by ses o ně podělit, bylo by to fajn. Klidně se rozepiš do samostatného blogu, určitě je toho dost a myslím, že nejen mě by to zajímalo. Autíčkář je živ nejen auty a cestopis po neznámé zemi by byl určitě zajímavý.

M
13. prosince 2018, 14:54
1

Tak hlavne maju kopec key cara. A Levorga STI som tam videl. XTcko si pravda nevybavujem

gramo
13. prosince 2018, 12:51
2

Pěkné čtení, něco o návštěvě Mazdy a Toyoty bych si určitě rád přečetl. A radši slovensky než translatoročesky. A pokud je někdo takový ignorant, že nepochopí slovenštinu, ať si to tím translatorem zmrší sám.

reagovat
STANLI
13. prosince 2018, 19:27
1

Souhlasím se všemi pozitivními komentáři :) Japonsko je velice zajímavá ????, nejen svým vozovým parkem, ale hlavně svou mentalitou. A piš klidně po vašem ;)

reagovat
STANLI
13. prosince 2018, 19:28
1

Edit: místo???? měla být země :D