načítám data...

Intermezzo

16. června 2018, 19:16 18 komentářů ratan groch

Krátky príbeh o Ratanovi, ktorý sa cítil horšie, keď vyriešil problém,

ratan groch: Intermezzo

Predslov: Všetky údaje v tomto článku sú vymyslené, okrem údajov, ktoré sa Vám páčia a s ktorými súhlasíte. Tie sú naopak absolútne pravdivé. V tomto článku nebude urazená žiadna menšina, väčšina a ani priemer okrem mňa a ja si to zaslúžim.

Intermezzo

        Včera poobede sme sa vrátili z cesty a už dopoludnia mi volal kamarát, že ideme poobede hrať. Navrhol som, že pôjdeme iba jedným autom a to mojou Hondou. Súhlasil a preto som šiel do garáže, že si prenesiem palice z BMW do Hondy. Ako prichádzam k autu, tak som sa rozhodol, že sa odveziem k Honde. Dal som ruku na kľučku, auto sa rozsvietilo a otvoril som dvere. Nič som mu nevysvetľoval, kde som bol 3 týždne, prečo tu muselo iba tak stáť a už vôbec nie, že som bol 4000 km s iným autom. Aj auto je len človek a žiarlivosť je pekne odporná vlastnosť. Tak som len šlapol na brzdu a stlačil štart. Auto nenaštartovalo. Stlačil som ho ešte raz a všetko sa vyplo. Celý proces som zopakoval, tentokrát už s kľúčom v palubnej doske, všetko vyzeralo ok, ale z motora ani takt. Šiel som teda pozerať poludňajší futbal s tým, že to vyriešim neskôr.

       Cez prestávku ale volám Jarovi, či mi nevie poradiť cez telefón. Jediné čo mu napadlo, či je v kľúči šťava a možno ho treba najprv dobiť.

       Po zápase som teda šiel znovu k autu, že teda ešte niečo vyskúšam. Auto som otvoril diaľkovým a všetko vyzerá ok. Stlačil som brzdu a tlačidlo štart. Ani ťuk. Chvíľu sedím s rukami na volante a rozmýšľam. Podvedomo sa pozriem na nohy a pedále. Boli tam tri.

        Po troch týždňoch s automatom som nevedel naštartovať svoje vlastné auto s manuálnou prevodovkou. Stlačil som teda ľavou nohou spojku a štart. Auto naštartovalo na prvý krát.

        Ak sa bude niekomu niekedy zdať, že príliš mudrujem o autách pripomeňte mi, prosím, túto historku a budem vedieť, kde je moje miesto.

 

 

Preklad do češtiny pre Klona, ktorý sa sťažoval, že píšem po slovensky

https://www.autickar.cz/blog/clanek/muzeum-automobilov-v-rige/554/#newKomentar

 

Intermezzo

Včera odpoledne jsme se vrátili z cesty a už dopoledne mi volal kamarád, že jdeme odpoledne hrát. Navrhl jsem, že pojedeme pouze jedním autem a to mou Hondou. Souhlasil a proto jsem šel do garáže, že si přenesu hole z BMW do Hondy. Jak přicházím k autu, tak jsem se rozhodl, že se převezmou k Hondě. Dal jsem ruku na kliku, auto se rozsvítilo a otevřel jsem dveře. Nic jsem mu nevysvětloval, kde jsem byl 3 týdny, proč zde muselo jen tak stát a už vůbec ne, že jsem byl 4000 km s jiným autem. I auto je jen člověk a žárlivost je pěkně odporná vlastnost. Tak jsem jen slap na brzdu a stiskl start. Auto nenastartovaly. Stiskl jsem ho ještě jednou a vše se vypnulo. Celý proces jsem zopakoval, tentokrát již s klíčem v palubní desce, vše vypadalo ok, ale z motoru ani takt. Šel jsem tedy dívat polední fotbal s tím, že to vyřeším později.
Přes přestávku ale volám Jarovi, zda mi neumí poradit přes telefon. Jediné co mu napadlo, zda je v klíči šťáva a lze ho třeba nejprve dobít.

Po zápase jsem tedy šel znovu k autu, že tedy ještě něco vyzkouším. Auto jsem otevřel dálkovým a všechno vypadá ok. Stiskl jsem brzdu a tlačítko start. Ani ťuk. Chvíli sedím s rukama na volantu a přemýšlím. Podvědomě se podívám na nohy a pedály. Byly tam tři.
Po třech týdnech s automatem jsem nevěděl nastartovat své vlastní auto s manuální převodovkou. Stiskl jsem tedy levou nohou spojku a start. Auto nastartovalo napoprvé.

Pokud se bude někomu někdy zdát, že příliš moudré o autech připomeňte mi prosím tuto historku a budu vědět, kde je moje místo.

Ak Vás však zaujíma aj cesta, tak možete ďalej čítať tu:

https://www.autickar.cz/blog/clanek/ako-sme-prisli-k-autu-1/539/

https://www.autickar.cz/blog/clanek/dnes-o-priprave-na-cestu-2/545/

https://www.autickar.cz/blog/clanek/na-varsavu-3/548/

https://www.autickar.cz/blog/clanek/z-polska-do-lotysska-4/551/

https://www.autickar.cz/blog/clanek/muzeum-automobilov-v-rige/554/

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

dom
18. června 2018, 06:51
1

pěkná story, jen dej tu češtinu na začátek ;-)

reagovat
ratan groch
18. června 2018, 08:54
0

A teraz vazne. Naozaj je slovencina na tomto webe nezrozumitelny jazyk?
Na citanie a pocuvanie som takmer 100 percentne bilingualny a hodinu po prijati informacie si nespomeniem, ci som ju prijal v cestine alebo slovencine.
Ale na tejto stranke mi uz prilis casto pripominate, ze slovencina je pre Vas realna jazykova bariera.
Nie som schopny pisat v cestine, ale zaroven je toto jedina stranka na internete, kde prispievam do diskusie a dokonca aj prvy krat pisem blog.
To s tym prelozenim textu cez google.translate som vnimal ako vtip.
Budem zrejme musiet hladat riesenie situacie.
Zatial neviem, ako to budem riesit...

BigBen
18. června 2018, 09:42
1

Asi to bude generační problém :-) Mě slovenčina nevadí, zažil jsem ji v televizi už od dětství takže žádný problém. Dnešní mladá generace to ovšem vidí jinak, pro ně je to cizí jazyk. Sám jsem vypozoroval u svých dětí, že nerozlišují ruštinu, slovenčinu nebo balkánské jazyky. Pro ně je to stejné. Až když jsem jim řekl, že to co slyší je slovensky a je to hodně podobné češtině a když se zaposlouchají tak zjistí, že tomu skoro budou rozumnět. Pak uznali, že v zásadě chápou o čem se mluví, ale museli se na to soustředit. My, pamatující Československo s tím probléme nemáme. Ratane, vidím to stejně jako ty, slovenčina je srozumitelný jazyk. Překládat netřeba. Mládež se musí trénovat. Mimochodem v českých firmách je hodně slováků, takže se jim to později v práci bude hodit.

Kuře
18. června 2018, 09:55
1

Já upřímně taky čtu radši v češtině, ale že by mi to ve slovenštině nějak jo hodně vadilo, nebo bych tomu snad dokonce nerozuměl, to doopravdy ne.

Furt je to čitelnější, než když beastar píše česky anglicky:)

ratan groch
18. června 2018, 10:42
1

Chodis po tenkom lade, Kure. Za kritiku riaditela diskusie by ta v KLDR poslali do vychovneho tabora a v mainstreamovom webe by ta Slnieckari udali tretosektorovej autorite, ktora by ta demokraticky vymazala z diskusie. Neverim, ze to Beastar prehliadne a pri troche stastia pouraza iba Ford. Ale vzhladom na jeho doslednost vyradi na mesiac z jedalnicka Chicken Burger a na Zonde urobi z najblizsieho kurata na ceste 2D verziu.

sumy
18. června 2018, 11:44
2

A já až podle diskuze zaregistrolval, že je to tam ještě jednou v čestině. Původně jsem se domníval, že autor byl natolik frustrován svou neschopností nastartovat auto, až celý text do jednoho člávku vložil dvakrát :-D

ratan groch
18. června 2018, 12:01
0

Prisaham, ze ta historka sa stala tak ako som to napisal. Este aj dnes rano som na BMW zase vyslapol brzdu namiesto spojky. Navyse pri tomto automate pri startovani netreba ani len tu brzdu stlacit, ale staci iba otocit klucom s pakou v polohe P. Ale nejak som si na to proste zvykol. Poobede nahodim dalsi clanok a znovu ho prezeniem cez google translator. Ale zase bude az na druhom mieste po slovencine, lebo by mi inak odobrali preukaz v Matici Slovenskej (dogoogli si co to je).

Ronoath
18. června 2018, 10:14
1

Já to taky pochopil jako vtip, onen český překlad.

Střelenost tohoto blogu se mi začíná zamlouvat, jen piš dál, jak ti prsty narostly...

reagovat
ratan groch
18. června 2018, 10:32
0

Toto som potreboval citat. Dnes sa hra futbal az o 1400, tak idem editovat cast do Petrohradu a zavesim to.

je
jenda200
18. června 2018, 16:53
1

Za mě palec nahoru za multi....jazykovou mutaci ( takový to ošklivý anglický slovo ) :-) :-) Pokračuj v klidu dál.PS : konec vysílání v českém jazyce...

reagovat
ratan groch
18. června 2018, 17:28
0

ach vy... tu mas pokracovanie a dole aj v cestine https://www.autickar.cz/blog/clanek/z-rigy-do-petrohradu-5/562/
ale bez obrazkov :)

PepaSFI
18. června 2018, 19:37
2

klidně piš slovensky, já jsem taky pamětník. Exotické výrazy jako třeba huncút nebo chumaj sprostý si rádi necháme vysvětlit :-)

reagovat
Ju
Junior
18. června 2018, 19:52
2

narodil jsem se už v ČR a obávám se, že neschopnost rozumět slovenštině není daná až tak historii, respektive jejím nezažitím, spíše omezenou mozkovou kapacitou...

reagovat
ratan groch
18. června 2018, 22:24
0

Junior, uverim ti kde co, ale ze mas obmedzenu mozgovu kapacitu si odloz na nejaku detsku oslavu.

Ju
Junior
24. června 2018, 12:09
1

já to myslel naopak, že i přes nezažití slovenštiny nemám problém rozumět. Jediný rozdíl mám v tom, že když koukám na nějaký rozhovor se slovákem, tak si ho zrychlím na 1,5x, ale s čechem to dám na 2x. Ani na jedno z toho se nemusím soustředit.

Přitom slováci se v mém okolí nikdy nevyskytovali, začal jsem je potkávat až na VŠ. Takže z mýho pohledu, když někdo tvrdí, že slovenštinu nedává a vymlouvá se na různý chujoviny, je z mýho pohledu omezenej (mo)mentálně.

Nebo jsi mě možná pochopil a děláš si ze mě prdel, z psanýho textu to nepoznám :D

ratan groch
24. června 2018, 16:50
1

Junior, nerobim si z teba srandu, lebo citam tvoje prispevky dlhsie. Mozno si niekedy cestny pirat, mozno si nenechas vzdy poradit skusenejsimi, ale sprosty nie si.
A prdel si z teba mozno niekedy robit budem, ale iba ako situacny humor, nie aby som ta urazil osobne. To sa snazim nerobit nikdy.

gramo
20. června 2018, 17:57
1

Tak ještě štěstí, že už máš tak chytré BMW. Taky jsi mohl na startér poskočit do zdi nebo auta před tebou :)

reagovat
ratan groch
20. června 2018, 21:47
0

To je pravda. Smutne je, ze som si mohol chytrost auta kupit. Moju vlastnu bohuzial nie...