načítám data...

Virtuální volant: Driver

Když se řekne pořádná hra s auty, většina z nás si vybaví simulátor. Já bych vám však rád ukázal jednu srdcovku svého dětství.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

V době, kdy můžu prosedět hodiny a hodiny u klenotů jako Assetto Corsa, vybaven Logitechem G25, by se dalo říci, že jsem dosáhl takřka vrcholu v oblasti simulace jízdy autem na počítači. Jasně, mohl bych mít osm monitorů, herní počítač za padesátník nebo víc, či snad dokonce sedačku na hydraulických chůdách, která mě při ráně o svodidla omlátí o zem. Jenže ruku na srdce, já bych se u ničeho z toho asi nebavil tolik, jako jsem se kdysi bavil u první hry ze série Driver.

Mnozí z vás nyní pravděpodobně ohrnou nos, ale faktem je, že Driver z roku 1999 není o závodění. První Driver je totiž pocta všem filmům s automobilovými honičkami let minulých. Je to esence původních Gone in 60 Seconds, Smokey and The Bandit, Bullita a dalších filmů, které se staly legendami.

Už jen příběh, pojatý podobně jako ve většině filmů toho typu a z té doby, je u Drivera zcela jednoduchý, leč dokonale plnící účel. Vaše jméno je Tanner, jste bývalý závodník a nejlepší řidič u policie, kterého si na speciální misi, kdy je potřeba jít ‚undercover‘, vyžádalo samo vedení. Pomocí svého řidičského umu se máte dostat na kobylku zločinnému podsvětí a dostat zloducha, operujícího pod přezdívkou Rufus. Jednoduché? Dokonale!

Už první úkol, a sice přesvědčit podsvětí o vašich řidičských kvalitách, může být pro neznalé hráče poměrně komplikovaný. V podzemním parkovišti totiž musíte předvést za šedesát vteřin sérii triků . Musíte se otočit přes ručku, prokličkovat mezi sloupy, zabrzdit z plné rychlosti těsně u zdi nebo udělat donut. Na donuty mimochodem slouží velmi speciální tlačítko Burnout. Normální přidání plynu znamená rozjezd, stisknutí tlačítka Burnout znamená rozjezd s hořícími gumami a vlající zádí.

Sotva předvedete mafiánům, že jste hoden jejich důvěry, ocitáte se v zaplivaném motelu, kam vám chodí vzkazy na záznamník. Z nich pak vybíráte mise. „Potřebujeme tě na jednu bankovní práci. Žádný drama, mělo by to proběhnout úplně hladce,“ ozve se z kazetového záznamníku a vy už sedíte v muscle caru na parkovišti motelu, se šipkou v mapě a ubíhajícím časem, za který musíte dojet do banky pro kumpány. A když zrovna neděláte komplice při nějaké vykrádačce, plníte všechny možné myslitelné úkoly. Někoho honíte, někomu ujíždíte, někoho převážíte, někoho musíte v autě vyděsit k smrti nebo někomu autem rozbíjíte zahrádku u restaurace. Stálými svědky vašeho nekalého činění jsou pochopitelně neodmyslitelní policisté, kteří se vás při prvním prohřešku (paradoxně se počítá i ruční brzda zatažená na místě) budou snažit dostihnout. A vězte, že se nezastaví ani před čelňákem v plné rychlosti. Až tak jsou ruce zákona v Miami, San Franciscu, Los Angeles a New Yorku oddány svému řemeslu.

Co ale dělá z prvního Drivera výjimečnou hru, je samotná hratelnost a jízdní model. Svou americkou károu, která sice nemá oficiální název, ale notně připomíná různé modely amerických značek šedesátých a sedmdesátých let, brázdíte ulice měst za plného provozu. Z velké části bokem, z velké části v nelegálních rychlostech a většinou s policií za zády. Ježdění je potom až obdivuhodně zábavné. Samozřejmě, že se fyzika nesnaží o věrné zprostředkování reálného zážitku, ale ukrotit houpavou americkou ocel není jen tak a prokličkovat skrz hustou dopravu natolik umně, aby vás nesestřelili policajti se sebevražednými tendencemi, to chce dávku cviku. Zcela bez vnějšího přičinění potom vznikají situace, které jako by přímo vypadly ze stříbrného plátna, kde auta létají vzduchem, a vy přeskakujete houkající majáky v křivolakých ulicích San Francisca. Prostě herní zážitek, který v roce 1999 dobyl svět.

Možná se teď ptáte, jestli Driver za 17 let vývoje počítačových her nezrezl a nezastaral. Do určité míry pochopitelně ano, ale pokud pominete z dnešního pohledu prehistorickou grafiku a budete se soustředit na hratelnost, jedná se i dneska o hru jako řemen. Některé prvky už samosebou působí poněkud srandovně, či snad nedotaženě, viz třeba zatáčky, které se ve hře nevyskytují jiné než pravoúhlé. Ale zase jsou tu odlétávající poklice z kol, které během smyků opouštějí svá stanoviště a dávají zážitku tu správnou šťávu.

Mladší generace možná nad stařičkým Driverem ohrne nos, ale pokud jste zasaženi herní scénou ze staré školy nebo jste snad přímo k Driverovi někdy v minulosti přičichli, budete naprosto nadšeni. Já jsem byl nadšen už tehdy, a když jsem Drivera po letech znovu spustil za účelem této recenze, málem jsem zamáčkl slzu v oku. Tohle je totiž patrně nejlepší hra s autovými honičkami, která kdy vznikla.

Vojtův pohled

Jen málo her ve mě zanechalo tak hlubokou stopu jako Driver a mám podezření, že právě hodiny strávené proháněním sedmdesátkových klasik bokem po virtuálních amerických velkoměstech mohly částečně přispět k tomu, že jsem později ruinoval svoje finance pořizováním jejich reálných ekvivalentů.

Protože už je to ale opravdu dlouho a ještě více proto, že jsem od té doby mnoho automobilových her nehrál, nemůžu tu nabídnout recenzi v úrovni, jakou výše prezentuje Dominik. Je tu ale jeden aspekt hry (vedle vpravdě geniálního fyzikálního modelu, který podporoval styl “furt bokem”), který podle mého názoru přispěl jejímu úspěchu a kouzlu nejvíce.

Ona to totiž není hra. Je to film.

Od úvodní sekvence s kradením Mustangu v garážích přes první misi, ve které hlavního hrdinu Tannera zkouší gangsteři z řidičského umění a které byla silně inspirována podobnou scénou z filmu Řidič (The Drivier) s Ryanem O’Nealem, ke skákání v ulicích San Francisca jako v Bullittovi nebo honičce za nadzemní dráhou, která jako by z oka vypadla legendární scéně ve Francouzské spojce, Driver je film. Film, ve které jste vy ten drsný, nemluvný chlápek, který řídí jako bůh. A tím byl tehdy Driver zkrátka jedinečný.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Ja
Jarda
24. května 2016, 07:38
1

Nejlepší automobilové honičky jsou dle mého názoru ve hře Mafia :)

reagovat
Xander_Cage
24. května 2016, 07:48
0

Driver jsem hrál, ale 2 první mise z filmu Francouzské spojky, pronásleduj nadzemní metro, taky sranda no hrát to s analogovou páčkou na ovladači PS One, jinak byla tam i Havana a tam byly staré Ameriky z 50 let.

reagovat
Woyta
24. května 2016, 08:37
0

Ani posledni dil nebyl tak uplne marnej.



reagovat
Viper
24. května 2016, 18:05
0

Neboj se nic, i na tenhle díl dojde :-) Recenze bude.

Trinom
24. května 2016, 18:35
0

Kéž by mi tahle hra fungovala :(
Nejde mi spustit ani na jednom PC, na který jsem to zkusil nainstalovat. A žádné šunky to nebyly.

M P
24. května 2016, 18:47
0

V Driver:SF je Fiat 500? Na tom posledním videu ze začátku je jedna:D to chci hrát

Woyta
24. května 2016, 19:53
0

sp
spooon
24. května 2016, 10:29
0

vybavily se mi vzpomínky na hodiny a hodiny zábavy před PS1 s ovladačem v ruce a Driverem na obrazovce, skvělá recenze!

reagovat
Bigg.I
24. května 2016, 11:02
0

Drivera jsem nikdy nehrál a to jsem mladší ročník (94). Začínal jsem na Need For Speed 5 Porsche, Colin McRae Rally 2. Přes arkády typu Flatout nebo Ford Racing jsem se jednoho dne dostal až k Richard Burns Rally, kde jsem závodil několik let online. Virtuálních kilometrů jsem jen v RBR najezdil přes 60 000 a stále to je víc než mám odježděno v realu.. Pak jsem se ještě dostal k GT Legends, které mi už tolik nešlo, jelikož jsem zvyklý na jízdu bokem po tolika letech rally.

K simulátorům a hrám nové generace ( Assetto Corsa, Project CARS, DIRT rally) jsem se nedostal, z nedostatku času a taky není HW, na kterém bych to rozjel, tak snad někdy.

reagovat
J.
J. C.
24. května 2016, 17:12
0

DiRT Rally mám každej večer po práci, aspoň pár online eventů, je to super. Steam mi ukazuje něco jako 220 hod. herního času a pořád je co vyhrávat, zlepšovat se, kupovat nový auta a trénovat různý tratě. Hlavně ten Pikes Peak ... 20 km bez navigátora je dobrej trénink paměti a koncentrace.

Bigg.I
24. května 2016, 17:47
0

Já bych si to chtěl aspoň vyzkoušet, než bych to koupil... Dle videí to není simulace jako RBR, co se týče fyziky, ale kvality Dirtu jsou zase jinde.
Grafika o několik dekád jinde, sympatický carlist, nové tratě, zvuky a fungující komunita. Hraješ na volantu? Zajímalo by mě jak to je s odezvou, prý ze začátku nebyla nic moc.

J.
J. C.
26. května 2016, 15:36
0

Dirt Rally simulátor není, ale ze všech předchozích Colinů a Dirtů má k tomu rozhodně nejblíž. U každýho auta je poznat rozdíl kde je motor a který kola hrabou, dokonce jsou tam asi 3 různý generace STi a každý se chová trochu jinak. Nebo u Audi Quattro je potřeba prvotní nedotáčivost na asfaltu přervat plynem, což znamená nechat to velký turbo pořádně fouknout do všech 5ti válců (-: a zvuk co se přitom valí z repráků je velice sympatickej. Řekl bych, že audio stránka je to nejpovedenější na celý hře.
Vůbec ty turbo lagy jsou super zábava - čím starší auto, tím větší uspokojení při krocení toho kopance a návalu krouťáku ... např. Renault 5 Turbo jakožto RWD mid-ship je na sněhu nebo za deště dobrej zabiják a ještě drsnější jsou strarý speciály Peugeot pro Pikes Peak.
Mám jenom gamepad (od X360) a stačí mi to. Stejně jsem na týdenních nebo denních online eventech v žebříčku pravidelně v první třetině, někdy i v první stovce (-:
Jo a je pravda, že ze začátku byly s feedbackem u některých volantů potíže, ale hra vyšla docela netypicky už jako Alpha verze, takže Codemasters postupně ladili a dodávali obsah. Teď už myslím stížnosti vymizeli a lidi paří.

bobo23
24. května 2016, 13:16
0

Dík za inspiraci. Už vím, jakou hru si po dlouhé době zahraju. :-)

reagovat
GanGreen
24. května 2016, 14:07
0

nějákej link na stažení? taky bych se rád vrátil do mladejch let :D

reagovat
Aleš
24. května 2016, 14:47
0

Díky za inspiraci co bych si mohl koupit po Forzách na Xbox 360. Škoda že na Xbox 360 je jenom Driver San Francisco. Doufám že i v San Franciscu jsou ty odkazy na autařské filmy. Na videa jak linkoval Vojta jsem koukal. Zajímá mě hlavně ta Francouzská spojka a původní Gone in 60 seconds,neví tady někdo?

reagovat
Xander_Cage
24. května 2016, 18:08
0

Ano jsou tam tyhle nepovinné mise přítomny, ale musíš je nejdříve odemknout sbíráním znaků na kterých je vyobrazena filmařská klapka, umístěných po celém městě. Jinak je tam toho více: Starsky and Hutch, The Italian Job (úvodní scénka s Miurou), Smokey and The Bandit, Vanishing Point, Blues Brothers, Cannonball Run a další, vždycky jenom jedna stěžejní scénka z daného filmu.

Aleš
24. května 2016, 18:15
0

Díky.

Ch
Chizzz
24. května 2016, 17:49
0

U Drivera jsem strávil hodiny. Snažil se přeskočit plot a dostat se na neomezenou mapu (třeba v San Franciscu je skrytý výjezd mimo standardní mapu nebo to je chyba) nebo srazit chodce. Mimochodem neví někdo, proč se po určité době ve volné jízdě objeví vpravo dole "out of time"? Už 17 let mi to je záhadou :-D

reagovat
Sasakr
24. května 2016, 22:41
0

Můj první Driver byl Parallel Lines (čtyřka) a musím říct, že mě to dostalo. Moc fajn příběh a hlavně úžasná atmosféra New Yorku roku 78. Hromada velkých kár a spousta supr muziky. Jen to samotný ježdění nebylo nic extra. V tom byla lepší trojka alias Driv3r. Ten mě zase dementní příběh, ale zatraceně zábavnej jízdní model a suprový honičky. Nu, zkoušel jsem i jedničku, ale přiznám se, že mě to prostě neoslovilo, a to se starými hrami nemívám problém (miluju třeba No one lives forever). Hlavně teda ty pravoúhlý zatáčky :-(
No a poslední Driver mile potěšil, ale stejně mi nejvíce k srdci přirostla čtyřka. A samozřejmě vždy hraju s volantem a kamerou umožňující mi co největší vtažení do děje :-)

reagovat
Chosé
25. května 2016, 12:23
0

Díky za inspiraci. Popravdě Drivera jsem hrál jen na PS1 možná PS2 a už tam se mi líbil. Něco jako GTA. Na tohoto Drivera taky mrknu, ale hlavně se podívám na Driver: SF, z videí zde to vypadá parádně.

Ačkoliv mě také baví spíše simulátor typu LFS s G25kou, ale na starou dobrou arkádovku na klávesnici NFSU2 nedám dopustit. :) Má to něco do sebe.

reagovat
Petroleaks
25. května 2016, 13:29
0

a co vravite na Test Drive Unlimited? stovky aut, motoriek a otvoreny svet :)

reagovat
J.
J. C.
26. května 2016, 15:44
0

TDU i druhej díl byly super, víc jsem smažil tu jedničku hned když to vyšlo (tehdy novej NB do školy no). Dodnes si pamatuju ten závod po obvodu celýho ostrova, jak jsem se ho snažil dát se žlutým Lambem, ideální rychlost byla 300 km/h :-D
No a nevím jestli byly v nějaké jiné závodní hře Touareg V10 TDI nebo Q7 V12 TDI, ty závody po countryside v dešti vážně měli něco do sebe.

Sasakr
27. května 2016, 21:34
0

Co to bylo za bestiální notebook, že utáhl TDU v době vydání? Já kupoval notebook v roce 2008 s Ati3650 a TDU jelo tak nějak na 28-35 FPS. Žádná sláva.

J.
J. C.
29. května 2016, 10:41
0

Byl to jeden z těch prvních 17" notebooků od MSI, stál přes 30k, karta tam byla něco jako GT8600. Neříkám, že tam TDU jelo na max. ale hrát se to dalo.

Bu
Buchtak
26. května 2016, 14:52
0

No jo, to byla pecka. A co teprve Driver 2 na Kube....se secretovym Minicooperem v garazich :D

reagovat
AL
ALen
28. května 2016, 08:15
0

Byl tam i Jaguár v bonus městě

reagovat
Buky
23. června 2016, 12:14
0

Jooo ,toho jsem se nahrál dosti , podobně jak Test Drive

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem