načítám data...

Konec jedné legendy

Jsou věci které neovlivníte...

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Jsou věci které neovlivníte. Sedím v práci na poradě. Volá žena. Pak znova a ještě jednou. Omlouvám se a zvedám telefon.
“Nějaký blázen nám naboural Volvo a další auta na parkovišti.” 
”Volejte policii, jsem na cestě.”
Cesta domů trvá asi 40 minut, ale ještě nikdy se tak netáhla. Už z dálky vidím, jak nám na parkovišti kus od domu blikají dvě policejní auta. Volvo, které jsem předtím zaparkoval příčně na konec řady aut teď stojí o dobrých šest, sedm metrů dál, než kde jsem ho nechal. A v jeho boku je zapíchnutý už na první pohled úplně vybydlený Peugeot 307. “Doufám, že je pojištěný” bleskne mi jen hlavou. Naštěstí byl.

Odhadem prý tak osmdesátkou v obci, přes chodník, remízek, kde těsně minul strom přímo do Volva. Tvrdí, že potřeboval na záchod a že za nic nemůže. Arogance rumunského dělníka, který svou potřebu závodit v dešti na osm let starých sjetých zimákách ukojil zabořením se do boku mého auta mě neskutečně vytáčí. Pár slov od plic proběhlo. Nejsem prý první, majitelé dvou fábií, z nichž minimálně jedna je také “na totálku” už se také vyjádřili. 

Je mi to jasné na první pohled. “Strýc”, jak Volvu v redakci říkáme, už nepojede. Přední náprava off, pomačkané všechny plechy, ale hlavně provalený práh a sloupek jsou jasná jízdenka na vrakoviště. Nic nezáleží na tom, že byl jinak v super stavu. Korozi neznal, obě nápravy byly po čerstvé repasi, silentbloky motoru také nové. Řídilo se to jak pětiletá ojetina, ne čtvrt století staré auto. Dostal nedávno i nové brzdy. Motor měl tlaky jak za mlada, nové topení, klima, nebo silentbloky pod motorem  Snad jen drobné šrámy na plastových náraznících prozrazovaly léta na silnici. Teď nedávno jsem znovu po roce vytepoval sedačky, natřel celý podvozek tlumexem a vydrhnul Arvou motor. Ne že by to snad teď něčemu pomohlo. 

Naposledy jsem odpojil baterku. Zítra přijede likvidátor z pojišťovny a začne, snad doufám co nejméně složité dokazování toho, že tohle není vrak se zůstatkovou hodnotou patnáct tisíc. Je mi to líto. To auto jsem měl moc rád. Zvykli jsme si na sebe. Další V70 pořizovat nebudu, obecně vzato je to dneska už zastaralé auto co je občas už potíž servisovat a navíc jsem s ním skoro nejezdil. Jenže zrovna tahle V70 byla prostě moje. Zažili jsme toho spolu už spoustu. Příjemně se kolébala po silnicích a bylo mi v ní hezky. 

A to je zatím vše. Viník dostal pokutu, body, Peugeota nechal odtáhnout rovnou do šrotu a nám se sousedy tu zbyly tři jinak vcelku opečovávaná auta zralá když ne na odpis, tak aspoň generálku. Tak nám držte palce u ohodnocení od pojišťovny.

Jo a ještě jedna věc – takhle vypadají dveře devadesátkového Volva co dostaly přímý zásah v osmdesáti…

A takhle vypadá sedačka řidiče. Jako jo, levá ruka a levá noha by to asi bez škrábnutí nezvládly, ale jinak mi to přijde jako dost slušný výkon na “starou plečku”. Kdyby navíc auto registrovalo pasažéra, spustila by se nafukovací záclonka proti střepům. Systém SIPS (side impact protection system) funguje i ve své první generaci dost slušně. 

Nakonec jen obligátní – ještě že všichni přežili v relativním zdraví. 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

to
tomaass2
28. srpna 2023, 21:16
3

Tyjo, škoda ho a hodně štěstí s pojišťovnou … kamarádovi oddělal opečovávanou 328 E36 stařík v Dacii Sandero, co si asi popletl pedály a ohnul mu to jak banán a vzal ještě několik aut s sebou než skončil na střeše. Pojišťovna řekla, že hodnota auta je 35 :D

reagovat
BigBen
28. srpna 2023, 21:36
3

Shit! Takového osudu se přesně bojím. Pojišťovny mají na všechno tabulky a naše udržované "yountimery" pro ně nemají žádnou cenu :-(
Držím palce při jednání.

reagovat
beastar
28. srpna 2023, 21:40
7

Idiot. Nejnebezpečnější bývají tahle individua v totálně vybydlených mrdkách. Na značce nezáleží. Bohužel myslím že pojišťovna dá prostě pade a bude po jednání... Kdyby to šlo paradoxně z havárky bylo by to o něčem jiném.

reagovat
krab
28. srpna 2023, 21:43
2

To je pech! Mrzí mě to , tohle Volvo bylo fakt pěkný a hodně jsme si tu o něm i početli ... shodou náhod se stalo něco podobnýho kamarádovi, ale s Alfou Romeo GT. V ulici, kde parkuje a bydlí mu do auta najel karavan co se majiteli nějak záhadně odpojil z voje. Ale Alfa nedopadla zdaleka tak zle. V tom Volvu bych sedět nechtěl.

S pojišťovnou přeju taky dobré pořízení, ale věřím, že už dneska musí být to plnění fakt na úrovni, aby fakt reálně odpovídalo škodě. Ale chápu ten strach, protože tyhle Volva se často prodají za málo a tento kus byl daleko lepší. Ale zohlednit to musí ...

reagovat
beastar
28. srpna 2023, 23:55
5

Vždycky hodně záleží kdo ti přijede. Nebo kdo to prostě likviduje. Někdo tě schválně dusí a má z toho prdel. Někdo jede striktní tabulky. A někdo je úplně v pohodě rovnou řekne jo ok vidím tady máte... Ty řekneš jen oookkey. Protože to je dost. Takhle mi kdysi na BMW maník asi v nějakým high phase tripu odklepl 60 000 za prasklou mřížku chladiče a promáčknutí kapoty. Nemusím psát že oprava byla asi za 7 autíčko jako nový. Samozřejmě mu přeju ať dostane maximum. Jen jako ta naděje dnes je malá. Ještě záleží co měl ten prvok v 307 za pojistku a pojišťovnu.

Bigg.I
29. srpna 2023, 15:08
3

Je to škoda, když dobrý auto předčasně skončí takto...Snad za něj bude co nejvíc.

reagovat
martin_100
29. srpna 2023, 16:53
0

Toje problém když fízlové přijedou na místo dřív než majitel. Takhle rumun neměl předpokládam ani monokl od arbagu ani zlámaný ruce o volant.....

reagovat
S.
S.h.I.t.
30. srpna 2023, 10:24
6

Jojo, neni nad to nechat si naparit napadeni a ublizeni na zdravi kvuli plechum. Trochu IQ tykve,

martin_100
01. září 2023, 16:25
0

Kvůli plechum ne ale ta arogance by zasloužila odměnit

to
tomaass2
01. září 2023, 17:35
0

Arogance by si zasloužila odměňovat všude, ale nesmí se to :)

Platím za asi dvojku garážové stání, abych neměl auto ojebaný z modrý zóny, kam se to každej nějak snaží narvat. Vedle mne parkuje E53 AMG kupé a všechno v poho. Na druhé straně asi 65-létá pinda s Aurisem… mám už 8 poměrně hlubokých záseků a pár malých na tom boku. Když jsem ji na to upozorňoval, tak mi vysvětlila, že ta to může to, že parkovací místo je úzký a že bez kamery neprokážu, že je to od ní, a tak to pokračuje dál.

Taky bych jí to nejradši vysvětlil jinak, třeba jako někdo jednomu starýmu GL, co tady v ulici parkuje furt na dementa a najednou mu ušly gumy … nebo když se takhle na Žižkově prasecky parkujícím vozům natíraly kliky psímy hovny… :D

martin_100
01. září 2023, 23:12
0

To je věcí co se nesmí......

CZmisak
07. září 2023, 17:01
2

Autokamera namířená bokem a velká powerbanka, to není neřešitelný :-)

Irwinek
29. srpna 2023, 20:47
3

Tak z tohohle mám hrůzu. Mazlík je v pořádku, ale kastle je olysalá a víc už likvidátora zajímat nebude :-(
Dej vědět, jak jsi dopadl.

reagovat
Jakub Pospíšil
11. září 2023, 18:40
2

...tak šťastnou poslední cestu. Motor, interiér a pár dalších kousků rozhýbe nějaké další Volvo.

reagovat
Pe
Peťas
13. září 2023, 02:35
0

Tak jak? Byl to pro pojistovnu vrak s hodnotou 15 000Kc?

BigBen
12. března 2024, 22:17
0

To mě taky zajímá, jak tenhle příběh skončil. Vzala pojišťovna v úvahu reálný stav a hodnotu vozu nebo vzali tabulkovou cenu podle stáří a "...buďte rád pane, že Vám vůbec něco dáme...?"



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Moskvič Ostatní Šlapací 1978
Moskvič Ostatní Šlapací

1978 rok výroby
1 koní výkon
0 ccm objem

Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat 2002
Peugeot 307 JEN 60 000 NAJETO ,automat

2002 rok výroby
107 koní výkon
1 600 ccm objem

Lincoln Town Car 4.6 V8 Signature 2003
Lincoln Town Car 4.6 V8 Signature

2003 rok výroby
239 koní výkon
4 601 ccm objem

Ford LTD Coupe 1971
Ford LTD Coupe

1971 rok výroby
260 koní výkon
6 590 ccm objem