načítám data...

Kdo je slušný Čech a proč ho nemám rád

30. prosince 2016, 07:22 40 komentářů Honza Hamster Křeček

Stárnu. Mám za sebou už pěknou řádku kilometrů a nějaký ten pátek už se po evropských silnicích pohybuji. Dokonce se občas přistihnu, jak říkám něco ve smyslu „za mých mladých let…”. A co bych to byl za veterána, kdybych nešířil svá moudra a zkušenosti?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Začínal jsem řídit v dobách divokých a nezřízených, dálnic bylo málo, jezdilo se rychle a řidiči se vzájemně upozorňovali na policejní radary. Prostě pravěk. Potom však přilšla revoluce, zavedl se bodový systém, likvidační pokuty a rozjela se velmi silná kampaň proti silničním pirátům. Nejprve jsem to považoval za pozitivní trend, co by také mohlo být špatného na tom, že se řidiči na silnicích začnou chovat podle pravidel? Úsměv na tváři mi ale dlouho nevydržel. Kampaň za slušného řidiče se totiž začala vymykat kontrole ve stylu pohádky Hrnečku vař a přeměnila se v čirý hon na čarodejnice. A výsledek brzy vykrystalizoval do jasné podoby – vznikl ‚slušný Čech‘.

Slušný Čech je nenápadný, nevyčnívá, ale o to více je zákeřný. Sleduje své okolí a má jasný názor (byť to není názor jeho vlastní, zato je to ten jediný správný všeobecný). Vozí v autě rodinu a různými samolepkami na víku kufru to dává všem v okolí najevo. To je rozumné, vždy když mám chuť do někoho nabourat, vybírám si oběť bez takové samolepky. Chytrý nápad. Dalším z nezbytných prvků výbavy slušného Čecha na cestách je kamera za čelním sklem, aby si mohl piráty natočit a na internetech na ně potom nadávat. Rozhodující je však především odhodlání činit dobro a ukáznit ostatní do úplné bezpečnosti – a to i za cenu hromadné havárie plné ohně a krve. Když se kácí les, létají třísky. A on má přeci v autě děti!

Jen za dnešní cestu domů z východních Čech jsem takových ochránců a zachránců silnic potkal hned několik. První dobrák se snažil zastavit ty nebohé, silničním zákonem nepolíbené bytosti v nelegálním předjíždění. Pravda, ony situace nepůsobily až do jeho zásahu příliš nebezpečně, silnice E35 je slavná tím, že úseky vhodné k bezproblémovému a bezpečnému předjíždění jsou označeny plnou čarou, nicméně toto se náš lidový bojovník rozhodl změnit a přivést tak zbloudilé duše zpět na cestu zákona. Nebo spíše na cestu do márnice, když jim zcela záměrně bránil v předjíždění zcela nesmyslným a nečekaným zrychlováním svého rodinného vozu (Vašík v autě). No snad se piráti poučili.
Na dalšího slušného Čecha jsem narazil vzápětí, tento ochránce všeobecného blaha se pro změnu zaměřil na dodržování povolené rychlosti. Velmi úzkostlivě dbal na to, aby okolo cedule neprojel ani o maličko vyšší rychlostí, než je povoleno. A to i za cenu ostrého brzdění na hranici zásahu ABS. Že se pohybuje v provozu a měl by dbát jeho plynulosti? Ale kdeže, pro ostatní ty limity přeci platí taky, tak čemu se diví?

Překročení povolené rychlosti je obecně považováno slušnými Čechy za smrtelný hřích číslo jedna, proto není divu, že poslední rytíř pravdy a práva toho dne se zaměřil také na tento nešvar. Jeho úkol byl však vpravdě nesnadný, neboť na něj vyšel poslední tj. dálniční úsek. Zhostil se ho však s naléhavostí pravého hrdiny, když zatarasil svým MPV (Kačenka a Karlík v autě) levý pruh a odmítal jej vydat komukoli – protože kdo by ho mohl předjíždět, když jede přesně 130km/h? Srdnatě se pouštěl i do soubojů o pravý pruh, to když se ho některá zbloudilá ovečka pokusila – jaká hrůza – podjet. Odhodlání mu vydrželo až do Prahy.


Domů jsem přijel plný dojmů. Ale seznávám, že jsem se přes neskonalou snahu zmíněných pánů nenapravil. Jsem pirát a pirátem zůstanu. A dá-li osud a slušný Čech, zůstanu pirátem nejen nepoučitelným, ale snad i živým.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

krab
30. prosince 2016, 08:36
4

Já k tomu dodám : Může to být ještě daleko horší! ( S tím vychovaným slušným řidičem jsem si asicioval totiž Švýcarsko)

Nadruhou stranu, dokážu vyjmenovat hned několik zemí, kde se mi řídilo líp než doma.
Mimochodem, za co jste kdy dostali pokutu? Já naposled asi před 2.5 lety od "měšťáků" v obci Otvovice , litr rovnej to byl. Za hříšný přestupek naměřené 52km/h na 40tce, kterou měřili pár m před koncem zóny, navíc I v místě kde zrovna ani nejsou žádné domy, škola, školka atd.. A to nejlegračnější bylo, že na fotce co mi strážníci pořídili jsem byl já zvěčněn s Focusem ST v závěsu za mnou vykukující jiné auto, zjevně chystající se toho ploužila předjet. Ovšem podle pana strážníka (milý postarší pán, výborně se hodící do role SNBáka z Pelíšků "rozkaz zněl jasně") má na fotce SPZ moji, takže platit bude kdo? No přeci já! A šéfův rozkaz zněl jasně ! Vybrat dneska nějaký prachy.... V klidu a přátelsky jsme si popovídali, dostal jsem ticket a bylo...
Od té doby ale nic. Naštěstí. A to nejezdím asi ani jako pyrát a ani jako slušný Čech. Rychlosti dodržuju přiměřeně a předjíždím jen kam vidim, úměrně tomu jak rychle se ten manévr dá s výkonem auta (nebo motorky) v kterým právě jedu udělat.
Ale chápu vase rozhorčení, ty příklady uvedené nahoře taky vidívám a tyhle "nepustiče" a mravokárce formou zrychlování jsa předjížděn bych doopravdy pokutoval extra tvrdě. Za ohrožení dalšího účastníka provozu.... ( protože to se v praxi občas fakt stává)

No, třeba to bude lepší. Jak jsem psal po úsměvném incidentu v krásné obci Otvovice, zatím nic, jezdím si zdánlivě svobodně, neperzekuován a zcela v pohodičce :)

reagovat
sk
skodafil
30. prosince 2016, 10:36
-2

Pratelsky...zaplatil...ach Boze do ceho jsi dusi dal.

K autorovi clanku: zklidni hormon. Krome prdelakovu se u nas jezdi velmi dobre. Neoprasis ty, neoprasi te jiny. A predjizdeni vpravo uz beru jako bezny manevr.

Michal88
30. prosince 2016, 11:39
3

Po pravdě, já bych byl spíš pro uvolnění zákonů, než extra tvrdé trestání a to z jednoho prostého důvodu. Když policie dostane novou pravomoc nebo dostane za úkol se něčemu věnovat intenzivněji, zneužije toho díky čárkovému systému v rámci ulehčení si práce.

Lidi by třeba pak začali používat mozek. Jde o to, že člověk je vždy tvor omylný a málokdo se chce fakt zrakvit. Ovšem čím jsou tvrdší zákony a tresty, tím se stav nenarovná. Lidé akorát budou víc vystresovaní, aby na ně ruka zákona nemohla a je větší prostor pro chybu. Do toho takoví strážci tradičních hodnot a je na problém zaděláno. Dobře to bylo vidět po zavedení bodového systému se prudce zvedla nehodovost a trvalo několik málo let, než se vrátil stav do mezí před bodovým systémem a kdy ponalu klesal...

krab
30. prosince 2016, 11:52
1

Michal 88: naprostej souhlas s tím co píšeš. Já tam napsal "trestal extra tvrdě", protože prostě mě děsně tyhle lidi štvou, jsou nebezpeční a hlavně si myslí, že nedělají nic špatně, právě naopak! Ale tím jako nemyslím, že bych chtěl pověřit tím PČR. Spíš bych jim pak nejradši až zaparkujou někde v nákupáku vypustil ventilky :) .. daleko účinnější než nějaký podělaný body.

I ideálním stavu, bych vůbec cajty na silnicích vidět nechtěl. A ono by to fungovalo. Jenže to je o nějakým postupným vývoji chování se lidí mezi sebou, ještě pořád tomu jaksi dost chybí. A represe tomu nepomáhají, nejen v dopravě. Vlastně v tomhle směru sdílím názor jak si psal v blogu.
Já si osobně radši tyhle "politizující a teoretizující" témata do blogů nevybírám, zdá se mi že toho je napsanýho už dost, takže u mě se radši dočtete spíš o tom jak jsem někam jel nějakým starým vehiklem a jak mě to bavilo nebo tak něco....

Michal88
30. prosince 2016, 11:58
0

Ono ani to vypuštění ventilků nepomůže. Ti lidé si to stejně k srdci nevezmou, pouze dál budou volat po větší represi. "Podjetím" jim taky nedojde, že něco dělají blbě, nejen, že dělají prasárny popsané v článku, ale ještě blikají jak prdlí. Tohle je běh na dlouhou trať a začíná to výchovou dětí. Za naší doby už se těžko něco změní. Zvlášť, když vidím "bezstresovou výchovu" a jiné tendence společnosti a zvlášť, když k tomu vyzývají i "oficiální" autority.

M P
30. prosince 2016, 15:59
1

Pánové vypouštění ventilků je pasivní agrese srovnatelná s různým vychovávaním na cestě, o kterém píše Hamster. Já do těch soubojů nechodím, nechávám si odstup, jen někdy někoho prostě nepustím, ovšem nikdy to nestojí za to, aby člověk nedojel do cíle. Prostě někdy je lepší se na to vysrat, za volantem si popíčovat a pokračovat dál. A jinak teda radši než spousty politicky dopravně bezpečnostních blogů o těch veteránech.

Michal88
30. prosince 2016, 16:25
0

V tom máš samozřejmě pravdu, k tomu to právě ani k "výchově" nevede.

sheogh
30. prosince 2016, 16:45
0

Krab: Jo, tady vi, jak spravne delat represi, radar na kazdym rohu, a presne na 56km/h fotecka. Ale zase me tu nezastavujou 1x tydne jak v brne.

Musim ale konstatovat, ze je tady na silnicich vyrazne min agresivnivch blbecku oproti CR, a celkove se lidi na silnici vic respektujou. Napr. i bezne pousti z vedlejsi na hlavni, abyste tam nemuseli stat jak vocas apod. :-)

Co je uplne perfektni - ve svycarsku me nepribyvaji odreniny na naraznicich a promackliny v SPZ od tech debilu co maji tazny a mizernej odhad. V brne to bylo hrozny. Kolikrat clovek potlacuje chut na pomstu, kdyz najde rano na svym tmavomodrym narazniku 15cm drapanec s kouskama cervene barvy, a za nim stoji cervenej Fusion s odrenym prednim naraznikem.. :-D

krab
30. prosince 2016, 23:06
0

Matěji, vypouštění ventilků jsem použil obrazně jako věc půjčenou z jednoho dobrého čekého filmu. 
Jinak, jak říkáš. Mě se taky některý kamarádi a lidi co vědí jak jezdím v provozu smějou, že jsem pomalej, že neumim využít příležitost k předjetí atd.. Ale já jedu vždycky na jistotu. A ostatní hodně toleruju a rozhodně dávám příležitosti mě předjet, nikdy se nesnažím o opak.
Akademickej problem je, co udělat se zlým člověkem, co nepustí schválně motorku, má tendenci úmyslně zrychlovat když je předjížděn atd... A s tím si fakt rady nevim. Většinou se mi to vyhýbá, občas idiota potkám, na souboje prdim. :) Taky radši píšu o těch veteránech, když už něco píšu .. (tady v komentářích jsem udělal vyjímku)
My češi jsme možná moc vážní a zbytečně nasrávací. Jihoevropani si navzájem taky dělaj všelijaký prasárny na silnici a nějak se to tam přejde víc v klidu. Zatroubí se, zagestikuluje a jede se dál. Taiwanci na skůtrech to stejný. Srazej se, něco si čínsky vyříkají, tomu já nerozumim a pak seberou ze země skůtry a jedou si svou cestou. U nás každej vůl co se ťukne s jiným volem po praze, hned zablokují dopravu a čekají na cajty. Přitom to kolikrát nemají ani odřený. Místo toho aby si něco jadrně řekli, omrkli nárazníky, mávli rukou a frčeli dál :)
Sheogh: To švýcarsko jsem uvedl jenom kvůli tomu, že tam mají opravdu velmi drahé pokuty a tolerance rychlosti, hluku koncovek výfuků atd.. je daleko menší než v sousední Itálii, Německu nebo Rakousku. Proto jsme letos s naší motorkářskou partičkou taky zůstávali pouze na italské straně Dolomit. Nejsme žádný chuligáni, ale předpisově jezdíme tak trochu přiměřeně, ne punktlich. A taky bych si musel dát do laděnýho výfuku homologační tlumivku. ( I když ani bez ní mi to nezní jak cigošovi žigul bez tlumiče )

Goldies
31. prosince 2016, 10:32
0

S tim nepoustenim motorek, tak to mel celkem vychytany znamej (rika se mu pirat bo po vysekani na masine prisel o oko) a ten vozi v bote teleskopickej obusek a kdyz mu nekdo udelal prasarnu - zamernou - tak u prote urazil zrcatko. Nutno podotknout ze mel ke dvoum metru a takovejch 110kg svalu... Proste s nim by ses prat nechtel :-D jako tohle je uz moc, ale kdyz nekdy na silnici vidim, jak ty auta tvrdosijne nepusti motorkare, snad jen kvuli tomu, ze mototkar muze jet a oni ne, tak me to samotnyho dost sere...

M P
31. prosince 2016, 11:01
2

Jo, jak říká krab, my se holt na silnicích bereme hrozně vážně a spousta lidí si chce něco dokazovat. Já jsem v redakci, nejen pro svůj jízdní styl, označován jako důchodce, ale to neznamená, že nemám rád, když někdo zdržuje. Ale když je někdo rychlejší, tak uhýbám a dělám co nejvíce místa k předjetí tak, aby to bylo bezpečné pro všechny. Hlavní je plynulost a tu se snažím ctít za všech okolností, byť to někdy znamená jízdu lehce nad limit. Při snaze o plynulost totiž přichází všechno ostatní samo.

sm
smyko
30. prosince 2016, 10:19
0

.. dožiju se nějaké revize rychlosti na úsecích ?! .. od mých představ relativně "bezpečné" dynamické jízdy kdy prostě člověk o řízení uvažuje a předjímá je to daleko .. když se člověku nepoštěstí "čistá" cesta, je to jen frustrace se malátně plížit za dalším "slušným Čechem" .. a ty rádoby ochránce zákona z lidu mam taky nejraději .. konkrétně v pátek pred vánoci .. jel jsem si pohodovým tempem domů a na jedné táhlé rovince, mezi Ostravou a Šenovem po staré cestě, chtěl vyjíždět autobusák zprava .. jel jsem asi o 30km/h rychleji než bych správně předpisově měl jet .. no asi si řekl že jsem vraždící bestie co si v subaru hraje na závodníka .. sledoval jsem jeho a on mě jak se blížím .. jakby schválně čekal na vhodnou situaci aby mi následně najel čumákem do půky cesty .. myškou s přibrzděním do protisměru jsem to musel vzít .. jak ja nadával .. když vezmu v potaz že asi sto metru proti mě jelo další auto .. bylo to naprosto zbytečné a nesmyslné

reagovat
Ma
Martin5643
30. prosince 2016, 10:51
0

Tam je to běžný sport ???? A to se opovaž předjíždět v křižovatce - borec mi tam vjel a nechapal, proč stojíme čumáky proti sobě ????

Ma
Martin5643
30. prosince 2016, 10:57
0

(otaznici byly smajlíky)

Ma
Martin5643
30. prosince 2016, 10:42
0

To je přesné. Nepředjedeš, kdybychom všichni měli chcípnout. Manévr začínající 70kmh mimo obec končí 140kmh. A pak zase jede 70kmh, snad aby ho mohl dojet další adept na převýchovu.
Podle mě je problém i zfetovanost národa antidepresivy. Řidiče pod léky neuvede způsobení smrti do deprese. S předepsaním antidepresiv by se měla zabavit občanka, řidičák i volební průkaz ...

reagovat
Chosé
30. prosince 2016, 10:57
0

Vidím, že máme stejný názor na věci dějící se na českých silnicích. Nejvíc mě dojal řidič, který měl auto původně z Prahy (nebo to byl manažéris z pražské firmy? kdo ví...). Jedu si v klidu 135 km/h po nedokončené D1 z Přerova na Brno večer, kdy je defakto zcela nulový provoz na této cestě. Dojíždí mě kolonka aut v levém pruhu v čele s Pražákem, který jede očividně pomaleji než kolegové v BMW za ním. Tydýta pražského v Superbu combi nenapadlo nic lepšího než se zařadit přede mne na vzdálenost cca 2 aut a zadupnout to na 120 km/h. Docela jsem se tomu blbečkovi divil, co ho to napadlo. Vzhledem k tomu, že jsem povahou klidný a vyrovnaný člověk, tak jsem si zanadával, poslal ho verbálně do patřičných mezí, podřadil, šlápnul na to a ujel mu pryč. Největší sranda však byla to, že mě tento Tydýt dojel a udělal mi to znovu kousek před Vyškovem, kdy za ním bylo jedno rychlejší auto. Doteď jsem to nepochopil.

Jinak krab a jeho otázka na pokuty. Řídím již 6 let, počkat, co kecám. Řidičák mám již 6 let, řídím asi od 13-ti.

1. pokutu jsem dostal za asi rok po obdržení řidičáku za rychlost, asi 64 km/h na konci vesnice, kde jsem z kopečka nechal 4-ku a zapovídal se se slečnou na sedadle spolujezdce. Nechtěl jsem se s nimi dohadovat, čekalo mě rande, takže nakonec za 500,-, k tomu 2 body a z rande nakonec stejně nic nebylo.

pak dlouho nic

2. pokutu jsem dostal za "jízdu na červenou". Abych přiblížil situaci, jedeme z Olympie (Brno) z kina a u OBI ještě v 23:00 funguje semafor. Kamarádka křižovatku se svým autem projede (docela rychle), já se jí snažím trochu stíhat a projíždím křižovatku na oranžovou. Celou tu dlouho rovinku okolo Renaultu, Lidla apod. se přibližujeme k sobě a když se blížíme vedle sebe k zastávce Komárov, tak za sebou vidím modré světla. Já jedu vpravo, ona pokračuje rovně se zděšením, že bude platit pokutu za rychlost. A oni odbočují se mnou směrem k Černovicím, zastavuji tedy a dávám se s nimi do řeči. Long story short - arogantní policajt mi napaří 500,- a nejspíš 5 bodů. Samozřejmě mě ten tupec ujišťoval, že je to jen za 500,- a měl blbý narážky na mé auto.

3. pokutu jsem dostal od brněnského Městapa. U naší školy máme dlouhou slepou ulici, kde se parkuje na jedné straně. Spoustu let se tak parkovalo a jezdilo okolo a v pohodě. 2 auta se tam v klidu vyhnou, je to jako u nás na ulici Viniční. Jenže něco se stalo a od letošního roku tam pravidelně jezdí měšťák na skútříku a rozdává pokuty. Takže dalších 500,- a od té doby jim tam stojíme v Téčku křižovatky.

Tak či tak, nepovažuji se za řidiče ohrožujícího své okolí a nikdy, opravdu nikdy se ze mě nestane "slušný Čech".

reagovat
Michal88
30. prosince 2016, 11:21
0

Těchto strážců tradičních hodnot naštěstí nepotkávám tolik, ale jsou na zabití. I když ten "porušovatel" zákonů ostatní účastníky mírně ohrožuje, strážce tradičních hodnot nemá nejmenší právo tu situaci dál zhoršovat.

Nejlepší je, kromě kréda "neohrozit a co nejméně omezit" vyznávat i "každý svého štěstí strůjce" a "žij a nech žít".

reagovat
David Marek
30. prosince 2016, 11:52
0


?
?
?
?
?

reagovat
Ma
Mammutak
30. prosince 2016, 12:10
0

Amen

reagovat
Liqid
30. prosince 2016, 12:35
0

Článek bych ještě rozšířil o pokračování: Manager v okině - těhlech dobytků potkávám spousty. Poznávacím znakem je okina s firemním logem a řidičem s telefonem u ucha. Nedávno jsem jel po E442 - ráno před šestou - tma, vichr, mrholení, teplota kolem nuly. Jedeme mezi vesnicema v kolonce asi pět aut a kamion cca 85 km/h. Dojede nás manager a i přes nepříznivé podmínky, plnou čáru a zatáčku zahajuje předjížděcí manévr. Samozřejmě se mu po předjetí druhého auta ukážou světla v protisměru, takže háže blinkr, troubí a cpe se mi před čumák. Musím tedy tvrdě na brzy, což není v koloně a na mokru fakt žádnej med, nadávám jak dlaždič. Auto v protisměru projede a dobytek pokračuje v předjíždění a tuhle prasárnu zopakuje ještě kamionu přede mnou, který ho za to náležitě vytroubí. Snad se jednou najde někdo, kdo mu neuhne a dobytek to bude muset poslat do škarpy.

reagovat
PepaSFI
30. prosince 2016, 13:11
0

nepošle to do škarpy. Prostě se tam nacpe a když mu neuhneš a dojde na drcený plasty, on nejspíš bude mít lepšího právníka a odneseš to za nedodržení vzdálenosti. A ikdyž budeš mít kameru, nepřipustí to do důkazů protože ho natáčíš bez svolení.
jak už jsem kdysi tady někde psal, na některé ignoranty by mohlo platit blikátko s modrýma ledkama.

M P
30. prosince 2016, 15:54
0

Pozor pane kolego! Kamera se sice jako důkaz asi nepřípustná, ale v případném sporu tak jako tak rozhodování soudce může ovlivnit. Já teda nejezdím sám, takže bych měl svědka (a právníka v jedné osobě), ale stejně do těchto soubojů na tělo/plechy nechodím. Ale kameru je určitě dobře mít, o tom žádná.

hb
hb11
30. prosince 2016, 16:02
1

To je takovy problem, pokud jedes v kolone a nechces predjizdet, nechat pred sebou dostatecny rozestup pro ty, kteri predjizdet chteji?

PepaSFI
30. prosince 2016, 17:29
0

to ti nepomůže, já dost často zažívám situace kdy na úplně prázdné silnici se za mnou objeví auto, nalepí se na mě a jede tak dlouhou dobu. Asi pod pedálama kope do turba aby se roztočilo nebo co protže když už to trvá dlouho tak obvykle ve chvíli kdy se v protisměru objeví auto nebo zatáčka nebo horizont tak z toho těsného závěsu začne předjíždět. Což samozřejmě moc nejde, drtí to co může, saze lítají a prostor pro předjetí je menší a menší a menší.....a končí to obvykle tím že radši uberu a přibrzdím protože fakt nestojím o to aby se mi nervní hňup co neumí rozjet předjíždění nacpal půl metru před auto a ještě v úlevě že to dokázal náhle zpomalil. Ještě je hustší varianta, kdy na prázdné silnici s výhledem do daleka blb začne předjíždět a přesto že vidí prázdnotu dva kilometry, stejně mi to střihne těsně před předek.
Mimochodem, až vás někdy blbeček takhle bude předjíždět a moc mu to nepůjde, je zajímavý, když bude vedle, tak zkusit náhle zabrzdit. samozřejmě tak aby to neohrozilo ostatní. Nic tak nerozhodí blbce než když mu zmizí soupeř kterýmu to chtěl nandat.

fr
fri
30. prosince 2016, 20:32
1

Asi taky někdy patřím mezi ty, co předjíždějí kolonu a musím se před někoho potom natlačit, ale proč?
Já předjíždění nikomu nevnucuji, když nespěchá, nebo si netroufá, ale když sám předjíždět nechce, měl by to alespoň umožnit ostatním - nejlépe tím že před sebou nechá dostatečný odstup.
Nejtypičtěji zažívám tuto situaci na silnici Mohelnice - Litomyšl, kde je silný provoz kamionu a za nimi často 2,3,4 auta, a já je prostě předjet chci, protože nechci v autě strávit mládí a kdyby mě bavilo jezdit 80, tak to už můžu rovnou dělat řidiče náklaďáku..

Ra
Rade520
30. prosince 2016, 20:35
0

Pokud se mě někdo nalepí na zadek a chce jet rychleji i když k tomu nejsou podmínky (moc se to nestává,když jedu sám patřím mezi rychlejší řidiče),prostě přibrzdím hodím blinkr a pustím ho,nestojím o to aby to do mě narval , ztratím asi 5 vteřin ale dojedu v pořádku domů.Je to tak jednoduché.
K té jízdě v koloně:pokud jedu v koloně a nechci předjíždět měl bych nechat před sebou místo aby se tam mohlo případně zařadit předjíždějící auto.Taky nemám rád když dojedu tři auta a jedou u sebe že se nedají pořádně předjet. Neřešil bych vůbec rychlost je jedno jestli jedu 60 nebo 100 km/h na mokru nebo sněhu...,někdo mě chce prostě předjet tak mu to umožním,je to jeho věc kolik chce jet a pro mě je to bezpečnější ho pustit.

Ev
Evlo
30. prosince 2016, 12:45
0

Je pravda, ze predjizdeni na dalnici by se dalo jednoduse vyresit tim, ze by se zrusil prestupek predjizdenim zprava, kdo chce jet vlevo muze, kdo chce jet vpravo/predjet muze, ale u nas se to resi tak, ze policie skrz idnes oznami, ze bude nove pokutovat lidi jedouci vlevo. Proste jsou dva pristupy k problemu, ktery se zvolil?

reagovat
PepaSFI
30. prosince 2016, 13:28
0

pokud by to fungovalo tak že si policajt vezme neoznačené auto a pojede v levém 130 a kdo mu neuhne a očividně má kam dostane obrázek s cenovkou, tak celkem v pořádku. Jenže se obávám že kvůli plnění pokladničky to donese každý kdo se ihned a okamžitě nezařadí do pravého, bez ohledu na to jestli někomu překáží nebo ne. Ale s tím předjížděním zprava to není tak jednoduché. Vpravo jsou nájezdy a výjezdy a tak by se předjíždějící dostávali do konfliktu s pomalejšími auty. Teď prostě najíždíš zprava do proudu pomalejších a ti rychlejší jsou víc vlevo. Ale ono to má ještě jinou stránku. jsou taky takoví co jedou v levém výrazně nad limit a hrozně jim vadí když je "zdržuje" auto co předjíždí třeba ve 140.

MG
MGRR
30. prosince 2016, 21:40
0

3-4x týdně Německo>Česko>Německo přes Ústecký kraj je prostě jeden velký nepopsatelný zážitek o naší zemi, cestách a lidech v ní.

Nejdříve hodina pohodové jízdy po Německu, nikdo nepředjíždí, jede se v klidu, odstup... každý se chce živ a zdráv dostat domů, děti do školy... svižně jedoucí kamiony i Multikáry, které jedou v zatáčkách tak, že se si je snad spletli s MX5 :) Jak se blížím k Českým hranicím, přibývají na široké, rovné, krásné silnici CZ/SK/PL/HU LKW smradi, kamiony co se bez zjevného důvodu táhnou 60km/h, přibývají odpadky, špinavá česká auta, 330dní hlídka POLIZEI v Transporteru pozoruje okolí + civilní policejní auta lovící lumpy. // Přejíždím hranice, za patnáct let jsem České policajty na hranici nepotkal, postávájí v nejbližší vesnici a číhají na Německé důchodce (páč tvrdá měna) co nemají rozsvícená světla za bílého dne. Teď léto-podzim tam EU dodala vatu a Česká strana opravovala silnice, tak na České straně přibyl rychlý civilní Passat s orgány, kteří měřili na kyvadlovém úseku řízeným semaforem 30km/rychlost. Ústecký kraj je specifický, zřejmě se za Komunismu, Socialismu i po revoluci, kamsi odpařilo IQ, slušnost, vzdělanost. Nic takového podobného, kromě rozvojových zemí jsem nepoznal. Naštěstí se pak vracím zpět, přejedu hranice a užívám si alespoň hodinku klidu jízdy v Německu.

Pokuty a radary v Německu?
Je naprosto běžné a nepředvídatelné, auto typu Caddy, Roomster s černými okny, klidně odstavený 10m na parkovišti, dál od silnice tam ráno někdo přiveze a večer odveze. Klidně stojí uprostřed lesa z prudkého kopce, kde se má jezdit tolerovaných 110km/h a fotí... Policai stojí klidně ve křoví a fotí.
V neděli Vás vyfotí, v pondělí máte doma obsílku. 64km/h po odečtení tolerance, stojí 14euro a žádné body, což je levnější než v Česku.

Setkávám se s tvrzením, Němci v Česku jezdí jako prase... kolik v Česku jedoucích aut s Německou značkou jsou Němci a ne např. Poláci kteří mají od přírody zvětšené prostřední prsty a prolítávají hlava nehlava Česko.

Na policii v Česku mám dva názory.
1.katastrofa katastrof, zoufalství, struktury, nikdy v životě nikomu koho znám nepomohli, zato prudili a často místo pomoci v právu vlastně obvinili okradené :)
2. hlavně od nehodovek, ty mám v obrovské úctě, protože co musí řešit, co musí vidět a snést... to není legrace. Kdysi jsem převážel orgány a sbíral těžké nehody...

Policie v Německu,
líbí se mi, že pokud je člověk k nim slušný, většinou používá stejné právo na Čechy i Němce.
Viděl jsem několikrát, jak zastaví silná, přemotorovaná auta, typu E500, Lambo, Porsche a je jim jedno jaké to má značky... přiloží mobil k výfuku, majitel musí párkrát vytočit motor, změří decibely a jak to přesahuje normu, odstraní mu značky a zabaví auto (nulová tolerance k úpravám výfukového systému)


Česko překonalo západ a vyspělé země o světelné roky... Počtem radarů, kamer a vzdálenost si dodejte. Teď na Zličíně, Metropole, vjezd na Šestku... skenování obličeje, přiřazování k RZ, někde to snímá i telefonní čísla a roky se to bez důvodu uchovává. Kdyby to nebylo trapné, Český stát by si pořídil snad i satelit a letadlovou loď.

reagovat
Kr
Krocan
30. prosince 2016, 22:39
0

Že jedou náklaďáky 60km/h má svůj důvod, třebaže ne zjevný pro lidi, kteří se neorientují v německém prostředí. Tím důvodem je StVO, který upravuje rychlost náklaďáků na šoustkách právě do hranice 60km/h. A jestli náklaďáky smrdí? Jo, chvíli po nastartování smrdí nakysle z výfuku. Je to vstřikováním chcanek do výfuku. Jinak jde z výfuku slaná voda bez zápachu.

MG
MGRR
30. prosince 2016, 23:12
0

60 tam jezdí po rovné silnici bez důvodu jen někteří... žádné omezení nemají, jen tvoří kolony. Ostatní to tam mrskají 90. O smradu jsem nic nepsal, LKW v Německu nesmrdí, mají k tomu daňové motivace.

Kr
Krocan
30. prosince 2016, 23:57
0

Tak to sorry, jsem se překoukl. To LKW smradi tam vlastně vůbec není psáno. A motivaci jezdit vyšší Euro třídou mají LKW zhruba v polovině zemí UE. A třeba u nás je rozdíl v gebuhr mezi E3 a E6 o dost větší, než v NDR. A s tou rychlostí; pro náklaďáky mimo obec 60km/h a šmytec. To ví každý Němec a každý, kdo do Německa jezdí. Po dálnici se smí 80km/h.

MG
MGRR
31. prosince 2016, 11:09
0

Žádné omezení tady nikde není, silnice široké, LKW často prázdné. Oni prostě můžou prudit, tak prudí... hlavně zdržují své vlastní LKW kolegy. Je zajímavé, že jak přijde kopec a jsou tam dva pruhy, začnou ty pomalé/lehké předjíždět a to jim to najednou jede... to je prostě národní nemoc.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
31. prosince 2016, 12:46
0

MGRR: "vjezd na Šestku... skenování obličeje, přiřazování k RZ, někde to snímá i telefonní čísla a roky se to bez důvodu uchovává"

Uz na ty americky akcnaky fakt nekoukej. Nedela ti to dobre.

bitner
30. prosince 2016, 23:00
0

Tak ono obecne nekterym lidem obcas jednoduse "mrda v kuli". Ted pred Vanocema jsem byl svedkem celkem nepochopitelneho chovani neohrozeneho jezdce ve Fabii kombi. Bylo to na kruhaci, kde se musite radit do leveho pruhu, pokud nechcete jet doprava. Predemnou asi tak 6 aut, tak dojizdim na pohodu, kdyz me vezme zprava ona Fabie, aby pak celkem ostre brzdil za tou sestici. Trochu jsem zpozornel, ale furt nic zvlastniho. Ovsem jakmile na pana ve Fabii prisla rada na kruhaci, vlitnul tam na plny kotel. Jenze to uz z nasledneho vjezdu na kruhac najel kamion s navesem. Jasne, Fabie byla timto omezena, ale borec mel minimalne 3 sekundy na to, aby se vyhnul/pribrzdil. Je tam vagon mista. Ale on si rekl NE! Cumel jsem jak puk, protoze pan si tu Fabku vylozene schvalne odrbal o naves toho kamionu. Zastavil a zacal troubit. Tak jsem ho i ten kaminon objel (jak rikam, mista jak na prehlidku). Co se tomu cloveku odehravalo v hlave jsem dosud nepobral.

reagovat
Goldies
31. prosince 2016, 10:54
0

Treba potreboval opravit pravou stranu auta... I takove pripady jsou mezi namy :-(

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
31. prosince 2016, 12:44
0

Bitner: Hmm a kdyby ses na to nevysral a neodjel, tak jsi mohl kamionakovi dosvedcit, ze mu tam tu Fabii poslal schvalne.

Br
Breakthru
31. prosince 2016, 14:55
0

Češi jsou burani, co neumí jezdit a školí ostatní, všemu rozumí...resp. drtivá většina řidičů...A nálepku s těma smradama si na auto nalepí jen kretén..
Jo a cyklisti mimo stezky by měli umírat v bolestech...

reagovat
M P
31. prosince 2016, 15:17
1

Skoro bych řekl, že naopak většina řidičů si jede v klidu to svoje a nemá potřebu kázat svoje pravdy a cvičit ostatní. Leč o to víc potom člověka rozladí nějaký samozvaný motorový Hus...

Sa
Safa
31. prosince 2016, 17:05
0

Ha ha, motorový Hus. Dobrá hláška... :o)))



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem