načítám data...

Recenze The Grand Tour – je TGT nový TG?

19. listopadu 2016, 07:22 19 komentářů Dominik Valášek

Po zklamání, které přinesla nová série Top Gearu s hromadou nových moderátorů, obrací se naše zraky k The Grand Tour.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Ohledně nového pořadu produkovaného internetovým kanálem Amazon Prime, ve kterém vystoupí zbožňovaná trojice Clarkson, May a Hammond, bylo napsáno v poslední době mnoho. Dopodrobna se propírala očekávání, řešily se rozpočty, rozebíral se obří stan, sloužící jako mobilní studio. Každé sebemenší zmínce, která na sobě nesla název The Grand Tour, byla v médiích (a ne jenom těch autových) věnována hromada pozornosti.

A teď je to konečně tady. 18. listopadu se na Amazonu otevřela datová stavidla a k prvním šťastným divákům začala proudit nejočekávanější motoristická show poslední doby. Otázka zní jednoduše – nahradí The Grand Tour vše, co jsme milovali na Top Gearu v jeho minulém formátu? Není moc lepších způsobů jak to zjistit, než se na něj podívat.

Vše začíná „opening scene“ která byla – stejně jako mnoho dalšího – důsledně probírána pro svou cenu. Scéna za 2.5 milionu liber (80 mega korun) začíná až srdcervoucně smutně. Z budovy BBC vychází zničeně se tvářící Jeremy Clarkson a s díky odevzdává zaměstnaneckou visačku muži před vchodem. Následně sedá na letadlo a nabírá směr Los Angeles, kde v podzemních garážích přichází k Fordu Mustang z půjčovny. Clarkson pomalu a stále posmutněle opouští LA a vydává se dálnicí v poušti, přičemž náladu mu zlepší až další dva Mustangy, které ho dojedou. Ano tušíte správně, sedí v nich James May a Richard Hammond. Všichni tři se na sebe smějí a solnou plání za doprovodu neuvěřitelného koloritu vozidel dojíždí k pódiu uprostřed ničeho.

Je to patos? Je to patos jak blázen, ale zároveň to umí zvláštním způsobem zahřát u srdce. Po všech nejistotách a potížích jsou tři nejvýznačnější motorističtí novináři světa zase pospolu a před sebou mají připravenou show gigantických rozměrů. Takovou, na kterou rozhodně nebudou koukat jen fandové do aut, ale i ti jedinci, kteří prostě mají rádi tu show, specifický humor a onu symbiózu, se kterou spolu trojice moderátorů funguje.

Ušetřím vás převyprávění toho, co se v prvním díle děje dál, koneckonců nejlepší obrázek si můžete udělat sami. Místo toho jen řeknu, že se vše vrátilo do starých kolejí a svět je zase v pořádku. Až na jeden drobně rozporuplný moment (mrtvé celebrity) se zdá, že celá show funguje podobně dobře, jako fungoval za svojí zlaté éry Top Gear. Clarkson je opět tahounem číslo jedna, komunikuje s publikem, dělá si srandu z Maye a vlastně kdyby mi někdo předložil The Grand Tour s tím, že je to jen nová série Top Gearu, řekl bych „Ok, je tu pár drobných změn k lepšímu.“

A mírně k lepšímu se změnila dokonce i technická stránka věci. Ruku na srdce, Top Gear posledních let byl v oblasti technického zpracování mistrovským dílem. Vynikající kamera, elegantní střih – vezměte všechny ty hodnoty, ještě je posilte a máte ideu toho, jak vypadá The Grand Tour. Tady se prostě nešetřilo vůbec ničím.

Tím se zároveň dostávám k lehce skeptické části toho všeho. Dlouho před dokončením a vysíláním The Grand Tour, začalo se ozývat BBC s výhružkami. Prý cokoliv bude v novém pořadu byť jen zdánlivě podobného s Top Gearem, bude britský mediální dům okamžitě žalovat. Já si osobně myslím, že žaloba bude a ne jedna. Těch prvků, které se až nápadně podobají, či jsou dokonce naprosto stejné, je docela hromada, takže předpokládám, že se právníci v centrále BBC dali počínaje včerejškem do práce. Jaký bude výsledek? Nechme se překvapit. Důležité je zatím snad jen to, že fandové původního Top Gearu po celém světě dostali přesně takovou show, jaké si žádali.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Xander_Cage
19. listopadu 2016, 10:05
0

Ano přesně je to starý Top Gear akorát ne na BBC, ale na Amazonu, akorát myslím, že hoši byli ještě o něco odvázanější než byli v Top Gear, mě osobně se třeba celá scéna ve stanu zdála jako takové přehrávání, což nebylo špatné, ale pro mě to vypadalo uměle, tak uvidíme další díly. Určitě lepší než nový "Top Gear".

reagovat
Regular John
19. listopadu 2016, 10:56
1

Já jsem po prvním díle velmi spokojený. Natočené je to naprosto geniálně (těch pár sekund, kdy se představí La Ferrari při otevření kamionu je opravdu epických), obsah celé sezóny podle klipu na začátku vypadá taky lákavě. Mně se první díl líbil strašně moc a nevím kdy naposled se mi u TG stalo, že jsem se na to chtěl hned podívat znovu. Nová trať taky působí svěže (pro diváka určitě zajímavější než letiště) a moc bych neměl obavy z toho, že by jim BBC dělala nějaké problémy s právníkama, podle mě to mají podchycené dopředu. Na youtube už je nějakou dobu video, které prozrazuje, že v jednom z dílů se objeví i samotný The Stig :-)

reagovat
Eon
20. listopadu 2016, 21:30
0

Můžeš hodit prosím ten link s tím Stigem? :-)

Regular John
20. listopadu 2016, 21:42
0


Letis
19. listopadu 2016, 11:13
0

Naprostý souhlas, je to prostě bomba. Už se nemůžu dočkat na další díly.

reagovat
Frenki190
19. listopadu 2016, 12:14
0

Viděl a splnilo očekávání!

reagovat
Ma
Martin.
19. listopadu 2016, 13:33
0

Můžu se zeptat kde se na to všici díváte? Mě Amazon Prime nechce přehrát žádný video kvůli regionu nebo něco takovýho.

reagovat
briza
19. listopadu 2016, 15:47
0

Martin.: pár hodin od vysílání už jsou toho plné torrenty.

Jinak můj názor viz. fórum. Že bude BBC kopat, to se dalo čekat, obzvlášť po tom provaru, který předvedli u TG.

reagovat
zimbic
19. listopadu 2016, 21:01
0

Starý Top Gear je zpátky s hezčími záběry, neměl jsem nějaká očekávání čekal jsem jaké to bude. Baví mě to takže za mě spokojenost.

reagovat
martin_100
20. listopadu 2016, 00:09
0

Předpokládam že to ještě neni nadabovaný :-D Tak snad to brzo koupí COOL abych se moh podívat :-D

reagovat
beastar
20. listopadu 2016, 01:44
0

Už nějaký šikula vyrobil cz titulky takže nemusíš čekat.

Irwinek
20. listopadu 2016, 09:46
0

Ty titulky jsou veselé :-D , ale jinak dobrý, i když si myslím, že chvilkami ucouraný :-d
ale hlavně, že je to tady :-D to čekání bylo strašný

beastar
20. listopadu 2016, 13:30
0

Tak jako já nejsem úplně perfektní královský mluvčí v angličtině ale pravda je že ty titulky jsou řekněme dostačující a on ten dabing je kolikrát taky pěkně "rozličný" :))

briza
20. listopadu 2016, 17:55
0

Mě osobně se třeba angličtina téhle trojky poslouchá naprosto skvěle a jelikož jsem většinou dychtivý po novém dílu, jedu obvykle bez titulků, maximálně tam přihodím anglické, pokud už jsou venku. Později si to pak dám ještě s českými, protože se nemusím tak soustředit na poslech a víc si to užiju. Na české pak dopručuju kluky ze Sovičky, kteří dělají TG od pravěku a byť většinou nejsou nejrychlejší, kvalitativně jsou úplně jinde. Mimochodem na TGT už mají, viz. http://topgear.sovicka.net/d.php?get=The.Grand.Tour.S01E01.cz.srt

martin_100
20. listopadu 2016, 21:27
0

no vzhledem k tomu že mi na kompu nejde zvuk a videa se mi sekaj i minutový tak si rád počkam na televizi :-)

Polar Bear
21. listopadu 2016, 05:58
0

Před těmito třemi Brity co se týká mluvení klobouk dolů. Jak mám s většinou Britů problémy napoprvé všemu porozumět (na druhou stranu oproti některým Australanům ještě pořád dobrý :D ), tihle tři úplně bez problému i na relax poslech.

beastar
20. listopadu 2016, 01:43
0

Tak se ukázalo že když je hromada peněz a skvělé renomé tak se to dá prostě natočit dobře i ve stanu. První díl má nějaká slabší místa ale to měl nakonec i TG jinak mě to bavilo a jako celek se na to dá koukat.

reagovat
Romus
20. listopadu 2016, 12:07
0

Mě se to líbilo moc, mám teď nějaký špatný období a ten sentiment se mi líbil, člověk má aspoň trochu pocit že svět je ještě v pořádku

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem