načítám data...

Ptejte se: Nové auto pro Návštěvníky

Proč je Lada Niva lepší než DeLorean DMC-12 a čím příště přijede Dáda Patrasová?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

V rubrice Ptejte se šéfredaktor Vojta Dobeš (a občas i ostatní členové redakce) každý týden radí čtenářům s palčivými otázkami života nadšeného motoristy – ať už jde o výběr příštího vozu, rozsouzení hospodských debat nebo odpovědi na filosfofické otázky.


Milá redakce,
nedávno jsem si z jistou nostalgií připomněl seriál Návštěvníci, kde se autem z budoucnosti stala Lada Niva. Jako malý kluk jsem 80. letech byl tímto vozítkem fascinován asi podobně, jako mí vrstevníci na Západě DeLoreanem. Samozřejmě, že tato fasinace vydržela jen chvíli, ale přece jen. Moje otázka zní: Které auto by si dnes filmaři měli vybrat jako vozidlo Pro Návštěvníky 2016? (Poznámka: Mělo by jít o auto, které má skrytý potenciál stát se novým kultem, jen na to dosud nikdo nepřišel.).
Děkuji za odpověď.
David Kašper

Milý Davide,
odpověď na tvou otázku není vůbec jednoduchá. Zkusme začít analýzou onoho účinkování Lady Niva v seriálu Návštěvníci. Z pohledu tehdejších tvůrců se jednalo o vůz moderní a koncepčné poměrně přelomový, neboť nabízel kombinaci dobrého využití v terénu a zároveň i slušné použitelnosti na silnici. Jednalo se též o vůz z běžné produkce, který tak svému okolí není příliš nápadný. A nakonec – to auto musí být i praktické, má-li pojmout cestovatele časem, Dádu Patrasovou a nějaké to vybavení. Ty k tomuto mixu ještě přidáváš požadavek budoucího kultu, čímž nám situaci vůbec neusnadňuješ. 

Autíčkář však má odpověď na každou motoristickou otázku, takže pojďme na to. Auto zvládající lehký terén i silniční provoz už k nám nemusí přijíždět z budoucnosti, v tomto ohledu máme z čeho vybírat. A zdá se tdy, že budeme vybírat v kategorii, kterou Lada Niva předurčila, to jest mezi SUV. A nebo by možná stačil i nějaký ten crossover, pokud nebudeme trvat na projíždění řek. Ostatně DeLorean DMC-12 také nebude mít příliš velkou brodivost. Druhou podmínkou je schopnost zapadnout v davu. Tady DMC-12 zcela selhává, naopak Niva se zdá být velice vhodná. Budeme tedy hledat něco z masové produkce, něco, čeho se vyrábí i prodává hodně. Praktickou stránku věci nemůžeme zcela ignorovat, ale netřeba se jí zabývat zbytečně důsledně, ve filmu lze z auta vyndat i věci, které se do něj nevejdou. Snad jen to DMC je opravdu až příliš okatě malé a nepraktické. Horší je to s tím budoucím kultem, to už chce něco opravdu zajímavého (a zárověň mainstreamového a všedního – achjo..).

V kategorii SUV a crossoverů je dnes poměrně živo, adeptů je spouta, casting může začít. První se na kamerových zkouškách nakrucuje logický nástupce Lady Niva, totiž Dacia Duster. Je to také malé SUV, také pochází z východu, je jednoduché a dostupné. Avšak Niva nebyla ve své době v rámci Východního bloku považovaná za levné či jednoduché auto. A vznik kultu okolo Dusteru? Tomu nechceme napomáhat. Dacie musí jít. Další přichází na scénu Range Rover. Neztratí se na silnici ani v terénu, futuristický vzhled mu nechybí a kult by se okolo něj vtvářel poměrně snadno. Nicméně jeho schopnost splynout z davem je naprosto zoufalá, Range Rover je ze hry. Třetím adeptem je Mercedes G. Ale protože hledáme vůz z budoucnosti a ne z muzea, uslyší i on naše povzbudivé “Děkujeme! My se vám ozveme.” Určitě se ozveme. Třeba až budeme obsazovat výpravný velkofilm Století páry. Nebo remake Cesty do pravěku. Poměrně slibně před kamerou působí Renault Espace. Je moderní, prostorný, futuristický a jeho prazvláštní kombinace MPV a SUV-vzhledu by mohla ve filmu fungovat dobře. Autíčkář-režisér však ani s jeho obsazením do hlavní role není zcela spokojený. Protože však nikdo další na casting nedorazil, zdá se, že máme přecijen vítěze.

Svět filmu je však nevyzpytatelný a tak i náš casting má překvapivé rozuzlení. Roli v novém Autíčkářově filmu získává vůz, který v původním výběru vůbec nebyl a o kterého nespokojený a vzteklý autíčkář-režisér zakopl v naší redakční garáži. Citroën Cactus má totiž všechno, co nový kultovní vůz má mít. Je trochu divný, trochu ošklivý, trochu futuristický a pokud si mám představit nějaké auto, okolo kterého časem určitě vznikne velký okruh nadšenců, je to právě Cactus. 

Takže jaký je vlastně výsledek? Lada Niva je pro sci-fi seriál mnohem vhodnější než DeLorean a ve druhé sérii seriálu Návštěvníci dostane hlavní roli Citroën Cactus. Máte nápad na vhodnější aternativu? Podělte se s námi o něj v diskusi.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Mi
Michall
25. listopadu 2016, 07:58
0

Samozřejmě by to měla být Tesla. :)

reagovat
Goldies
25. listopadu 2016, 08:22
0

Auto které zapadne v davu?

M P
25. listopadu 2016, 08:54
0

A hlavne zustane viset na brise kdekoli mimo silnici :D Ne ne, Tesla to byt nemuze.

Sa
Safa
25. listopadu 2016, 08:25
0

Jestliže má být splněna i podmínka, že auto musí přežít výbuch, pak pro remake Návštěvníků navrhuji Marauder.

reagovat
Ta
Tarrantula
25. listopadu 2016, 08:40
0

A co Defender? Kultovni uz skoro je. Stale jich jezdi pomerne dost u firem pracujicich v terenu. Velke to je taky aby to pobralo vybavu. A projede snad vsude.

reagovat
Honza Hamster Křeček
25. listopadu 2016, 10:34
0

Defender je trochu problematický, protože nesplňuje hned několik kritérií. Že to není úplně SUV a na silnici s ním není život úplná idyla - nad tím by se ještě dalo mávnout rukou. Rozhodně bych ale o Defenderu nemluvil jako o dosud neobjeveném kultovním vozidle. Defender je legendou už dávno. A poslední potíž je s tím požadavkem na současné vozidlo. Defender není současný ani konstrukcí, ale především již není ve výrobě, takže si bude muset počkat na nějaký jiný seriál.

Xander_Cage
25. listopadu 2016, 09:36
1

Sice to bude znít divně, ale pokud by se měl natáčet Český seriál Návštěvníci (2016), mohl by roli nového auta "hrát" nová Škoda Kodiaq, je to České auto, avšak ho doplnit třeba mírným aerodynamickým pakem aby vypadalo jinak, ale zároveň zapadlo mezi ostatní, podle mě kult už si vytvořil na všech diskuzních forech a je to další přelomový model pro Škodovku a je to takové SUV což by mohlo nahradit tu Ladu, trochu terénu zvládne, na silnici taky dobrý (zatím co jsem četl nejel jsem s tím). Takže já bych vybral tohle.

reagovat
Woyta
25. listopadu 2016, 13:07
2

Tu hrůzu jménem Kokokodiaq fakt ne. To auto je lednice. Naprosto nudné a průměrné. A to říkám jako člověk co se podílel na jeho vývoji. Když už moderní auto tak starej Yeti s kulatejma svetlama. Ale spíše bych zůstal u Nivy která se stále prodává.

beastar
25. listopadu 2016, 13:31
0

:) dopadlo to dobře prostě jako suv od Škodovky průměr který nesmí urazit nikoho. Jako Yeti nebo Roomster by seděli návštěvníkům lépe a ještě mě napadla Škoda Felicia Fun ta byla zajímavě řešená.

Kr
Krocan
25. listopadu 2016, 14:16
0

No mě okamžitě napadl/o/a (nevím, zda je to TA Škoda, TO auto, či TEN Yeti) Yeti. Že existuje nová/ý/é Yeti jsem nepostřehl a Kodiak jsem zatím také neviděl.
Kdyby se býval Generálredaktor rozjel k sousedům do Mladé Boleslavi a slíbil jim, že do tohoto článku pěkně zapasuje výše zmíněná auta, určitě by na oplátku dostal k dispozici nějaké vozidlo minimálně na měsíc, včetně neomezené tankovací karty, kilového pytlíku Cibetkové kávy a když se pořádně kouknu do křišťálové koule, mlhavě tam vidím i pozvánku na nějakou zahraniční prezentaci plně v režii automobilky...
Jinak Nivu zřejmě vybrali proto, že byla na západě plnohodnotný vůz (točilo se to myslím s Němci). Dodnes Nivu potkávám docela často na Španělském, Francouzském, Rakouském i Německém horském venkově. Asi ji tam opravují lépe, než u nás. Spolužák si kdysi koupil novou Nivu, a když mu odešel mezinápravák, zablindoval vývod na zadek a měl z toho předokolku.
Já jsem se kdysi taky podílel na věcech pro Škodovku, vymýšlel jsem pro ně srandovní přezdívky, ale neplatili mi za to a ještě jsem tím urážel mého švagra-škodováka a tak jsem se na to vykvajznul.
A musím se ještě vyjádřit k Patrasové; ta ženská pro mne byla úplně nejhezčí ze všech známých osobností a dodnes ji v mém hodnocení žádná nepřekonala (akorát je smutné, že si na každém z nás příroda a čas vybírá pravidelnou nemilosrdnou daň).
A pro dnešek úplně poslední...teď mě tak napadl pro Návštěvníky Unimog s bydlíkem, co vy na to?
...

MG
MGRR
25. listopadu 2016, 10:42
0

Land Cruiser 200 V8, v kufru skladaci Octavia... pomaly zaber s dramatickou hudbou na tacho 150.000km, na hlinach, aby zapadli mezi ovce, v davu. Ve dvacatem dilu na Landaku omylem zaradi zpatecku, trochu ji zmackne predek... problem vyresi mistni kutil... nove xenony, airbag, kapota pane? za 20min priveze jeste teplou kapotu v barve...

Vzpominam si na reklamu ufo & LC80

reagovat
bitner
25. listopadu 2016, 11:00
0

A pak prijde producent, vsechny serve a naridi rejzovi, at se spakuje, koupi si cesko-rumunsky slovnik a jde osobne odprosit prvniho odkopnuteho uchazece o roli.

reagovat
beastar
25. listopadu 2016, 11:54
0

Nissan Murano I. Nevím jestli bude kultovní ale zvláštní rozhodně je :)

reagovat
PeterLuk
25. listopadu 2016, 12:18
0

Nový "Defender", až bude. ;)

reagovat
Flanker
25. listopadu 2016, 12:18
2

A nějaký přívěs k tomu?

reagovat
PeterLuk
25. listopadu 2016, 12:24
1

Už viem... Predsa kráľ českých ciest, nový (Š)Kodiaq! :D :D

reagovat
ko
komin
25. listopadu 2016, 13:27
0

a co tak kral cest slovenskych, TAZ 1500?

Csaba
25. listopadu 2016, 13:59
3

Isuzu VehiCross!

reagovat
Ev
Evlo
25. listopadu 2016, 15:32
0

Ja bych tam zachoval tu esenci nivy, jen to trochu zperverznil, takze takova suzuki hustler.
http://o.aolcdn.com/dims-global/dims3/GLOB/legacy_thumbnail/750x422/quality/95/http://www.blogcdn.com/slideshows/images/slides/158/603/9/S1586039/slug/l/suzuki-hustler-concept-03-1.jpg

Realne je odpoved jednoznacne Vehicros, pokud bychom chteli spise interierierove zabery, tak Renault Avantime.

reagovat
Ev
Evr
25. listopadu 2016, 22:25
0

A co takhle zůstat u Lady. XRAY vůbec není šereda a je to zrovna aktuální model...

reagovat
abc
26. listopadu 2016, 02:23
0

Avantime!

reagovat
Csaba
26. listopadu 2016, 05:46
0

"Mělo by jít o auto, které má skrytý potenciál stát se novým kultem, jen na to dosud nikdo nepřišel."
Myslím že Av tuhle podmínku neplní, protože pár let už "kultem" je :)
Na druhou stranu, pokud by příští Návštěvníci neopustili asfaltové silnice, tak je to pro ně ideální...

dejv3052
26. listopadu 2016, 08:14
0

Do térénu to asi moc nebude, ale umí levitovat. Na nenápadnost zapomeňte.. páč to vypadá jako loď z hvězdných válek. Ale protože, už někdo na zemi vymyslel standartní neuralizér... tak si stejně nikdo! nebude nic pamatovat :D Automobil z budoucnosti, vyrobeno v minulosti (polovina osudesátých let ) Dámy a Panovéééé Vixen21.... V tomhle by se jela Expedice Adam 84

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem