načítám data...

Studentova kritika aneb ponechání automobilu osudu

29. října 2018, 23:00 15 komentářů Testeuros

Přiznám se, že tato myšlenka mi již nějaký ten pátek vrtá hlavou. A přitom jde o něco, s čím se dozajista většina z vás setkala - opuštěné auto.

zobrazit celou galerii. .: Studentova kritika aneb ponechání automobilu osudu

Už jen samotná problematika opuštění auta je pro mne velice těžko zkousnutelná. Ptáte se proč? Inu, pro mne je definicí automobilu čtyř (někdy i více) kolové vozidlo s jistými limity ohledně váhy a rozměrů, které alespoň občasně JEZDÍ. A v tom je celý ten kámen úrazu – když už auto stojí nějaký ten pátek na tomtéž místě (samozřejmě s výjimkou víkendovek a vozidel, které týrat v zimních podmínkách je čin hoden upálení), tak je evidentně něco špatně buďto s majitelem, anebo s majitelem. Popravdě řečeno jsem chtěl napsat, že je něco špatně s autem… ale automobil je stroj, který vyžaduje údržbu ( o její nákladnosti a komplikovanosti se zde bavit opravdu nebudu, tímto tématem se zabýval nejeden z dřívějších článků). A proč rovnou nenabídnout takovému stroji, když jej majitel nemůže z jakéhokoliv důvodu provozovat či alespoň udržovat, nový domov? Proč nechat trpět stroj, který byl stvořen k tomu, aby jezdil?

 

Příklad za všechny je (pravděpodobně, ohledně daného vozidla se mi nepodařilo nic moc dohledat) jisté BMW řady E46, které vídám již nějaký ten týden (či měsíc) na tomtéž místo ( v jednosměrné ulici vedle ÚP v Ostravě) v tomtéž stavu. Ať již jedu skrze daný úsek ráno, odpoledne, či večer, stále tam daný vůz stojí (prosím, řekněte mi pro blaho a klid v duši, že s tím autem někdo jezdí a že mám jen neskutečné štěstí na to, že ho vidím stále na jednom místě). A přitom i podle mě, někoho, kdo nemá vozy BMW příliš v lásce, o krásný vůz, který si lepší "život" zaslouží. Zaslouží si, aby si jeho vlastnictví někdo užíval. A takových aut, pro které by někteří autičkáři dokázali zaprodat (nejenom) své dítě na orgány, je bezesporu dost. A kolikrát nejde jen o “nudná” vozidla, ale i o rarity. Sám si vzpomínám na snímek, kde v písku stála postarší limuzína na základě Audi z osmdesátých let (jestli mě paměť neklame, tak šlo o V8 Lang, ale kdo ví, možná se mi ho podaří v budoucnu vyhrabat ze svého poněkud neskladného archívu magazínů) a kdyby jen na to. Kolikrát máte možnost vidět články o tom, že někdo naleznul ten či daný model jinak zajímavého vozidla v přírodě? Nebo pustině? Upřímně je mi víc než líto, že se k těmto (nejenom) dříve krásným strojům dokázal někdo takto odporně zachovat. 

A co vy? Máte také ve svém okolí vůz, který je takto ponechán napospas osudu?

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Perníček
29. října 2018, 23:16
0

Ono důvodů proč auto stojí může být víc, třeba, že majitel je dlouhodobě zdravotně indisponován, někam zmizel nikdo neví kam a podobně. Ale určitě se najdou tací, co prostě auto odloží a nejeví o ně sebemenší zájem, těžko soudit, které auto to má tak. Avšak je to smutný pohled, auta co jenom stojí, chátrají a jsou postupně ničeny povětrnostními vlivy nebo nenechavci.
Sám se pohybuji v okolí Brna a Blanska a člověk tam také naráží. Ku příkladu chudák Chrysler Voyager hned za křižovatkou s Milady Horákové, směrem k úrazovce, nebo v Bohunicích stojí evidentně už nějakou dobu Saab 99 v dost zašlém stavu. Je toho dost, pro přesvědčení člověk nemusí ani do ulic, stačí přijít na fb a zadat jméno stránky "Odložená Auta", je toho tam dost a ještě víc člověk brečí, když tam vidí ty skvosty a vzácnosti.

reagovat
Testeuros
29. října 2018, 23:43
0

Samozřejmě ty okolnosti bývají různé (a kolikrát i v inzerátech jde vidět, že se někdo s daným autem nerad loučí...) a bohužel jen málo z nich (zdravotní indispozice) beru jako alespoň trochu tolerovatelný důvod. Ale máš pravdu, že těch důvodů je opravdu dost a to jsme tady i některé jako práce v zahraničí nezmínili. Bohužel ani tyto "tolerovatelné" důvody mnohdy nedokážou dříve i bezproblémové vozidlo zachránit. :(
Letmo jsem si prohlédnul stránku, kterou jsi zmínil a opravdu se nestačím divit co vše někteří jedinci mohou ponechat živlům, vandalům a korozi. Pro mě byla rozhodně nejsmutnější V8 ala (polo)vrak, byť mnoho z nich nemá k této pozici daleko. Popravdě mi to dost připomíná "sbírku nad hlavu" (či spíš nějaké vrakoviště), kterou si zde někdo evidentně pár let zpátky zařídil. Jeden socialistický klenot vedle druhého (včetně několika Škodováckých kupéček)... ale ve stavu, ve kterém už daná auta připomíná jen a pouze skelet. Ve středu bych zde mohl dodat snímky.

yorkin
30. října 2018, 23:45
0

Tak ten Saab by mě zrovna zajímal, kde je. Nějakou nabídku bych za stěrač strčil...

Perníček
31. října 2018, 21:52
0

Mělo by to stát na vedlejší dlážděnné ulici od hlavní Vyhlídalové po pravé straně, když jedeš jakoby od Starého Lískovce (od kruháče z kopce dolů, ostrá levá, pořád hlavní, a hned za tím první odbočka). Zelená 99 ve dvoudveřové variantě (podle světel snad jedna z prvních), v dost sešlém stavu. Dokonce auto jezdilo evidentně na LPG, jestli tam je ještě, netuším. Už jsem tam asi tak měsíc nejel, ale co vím, tak tam stála dost dlouho.

Nimrod
30. října 2018, 05:15
1

není nic snazšího, pokud máš o auto zájem, napsat vzkaz a dát ho za stěrač (doporučuju fotografický papír do temné komory, hned se nerozblemcá, když zaprší). i pokud by dotyčný nejevil zájem o prodej vozidla, může být seznámení pro oba hodnotné. já takhle našel dobrého kamaráda, bez kterého bych 1/2 roku na to nekoupil auto, které nyní mám, protože bych se k té nabídce za takovou sumu nedostal. vzkazy doporučuji psát doopravdy úhledně, zvyšuje to šanci nejen na správné přečtení, ale i to ukazuje na jistou serióznost pisatele

reagovat
yorkin
30. října 2018, 23:51
0

Těch důvodů může být plno. Od propadlé STK (a nějakého problému, kvůli němuž si ji majitel nemůže udělat) přes nemoc/pracovní či studijní pobyt v zahraničí až po blbý důvod, že na to prostě nemá peníze. Ne vždycky se dá optimálně finančně plánovat a dovedu si představit, že se to někomu může vymknout trochu z rukou.

reagovat
peca
31. října 2018, 08:16
0

Ze nekde stoji auto par tydnu neznamena, ze je opustene. Zvlast ne cabrio na podzim. Taky se mi stava, ze neni pocasi, nalada nebo je potreba jet necim praktictejsim a ani nemrknes a auto ti stoji dva tri tydny bez hnuti pred barakem, ale opustene urcite neni.

reagovat
M
31. října 2018, 08:27
1

Tak taketo auta si vsimam, kedze kazdy den bojujem s hladanim parkovacieho miesta.. :-/ Okrem obyc vrakov, ktore iba nastvu, sa najdu aj vzacnejsie auta na ktory je smutny pohlad a clovek hlada taketo suvislosti... no...a nakoniec aj tak skoncim so zelanim auta v plamenoch, kedze ani empatia k peknemu autu mi to moje nezaparkuje :)

reagovat
Ju
Junior
31. října 2018, 08:33
1

třeba to majitel E46 myslel tak, že sedí...

reagovat
BigBen
31. října 2018, 10:32
0

Je to kabrio, takže pokud se na podzim několik měsíců nehýbe z místa asi to není tak překvapující. Třeba majitel nemá garáž, je to student a čeká na kapesné aby měl na benzín :-) Opuštěné auto podle mě vypadá trochu jinak. Potkávám ho každý den když jdu s dětma do školy. Stojí tam už několil let. Přes léto zaroste trávou, přes zimu tráva zmizí a na jaře se zalelená a koloběh se opakuje.

reagovat
ro
rock
31. října 2018, 13:33
0

Podle SPZ se na to auto neplatí povinný ručení od jara 2012 :-/
To nevypadá jako auto odložený jenom na zimu...

reagovat
ro
rock
31. října 2018, 13:39
0

...tak beru zpět, koukl jsem do špatnýho rejstříku; zdá se, že pojistku přeci jenom má...

wdave_t
31. října 2018, 22:31
0

Já mám kousek od práce EVO asi 8 nebo 9... oranžový, ohromný křídlo a nehnulo se už X let. Furt vypadá relativně čistě, akorát má nasazený rezervní kolo. Občas se na něm objeví přilepená nabídka, že by ho někdo rád koupil. Absolutně nechápu. Jediný smysluplný vysvětlení co mě napadá je, že majitel zemřel.

reagovat
Ov
Overlord
02. listopadu 2018, 08:13
0

dlouhodobá nemoc, sebrání papírů, vězení, práce v zahraničí...

reagovat
PB
07. listopadu 2018, 11:49
0

Me takhle jedno auto hnnije uz rok (Outback 2001). S radosti prodam, az ted budu doma. A je to presne proto, ze prace v zahranici, a kdyz uz je clovek doma, nepodari se pokazde rezrervovat cas na to nabit baterku, rozhejbat, presunout, poresit.... A hups, rok je pryc...

reagovat