načítám data...

Zima s italkou

06. února 2018, 20:25 21 komentářů Lenny

jak vypadají má zimní rána s Alfou

zobrazit celou galeriiMartin Dlouhy: Zima s italkou

Je to už nějaká chvíle co jsme s Alfičkou svoji. Zatím jsem až na pár drobností, jako je neustále zavzdušňující se spojka, proti ní nemohl říct jediné slovo, ale jak si vlastně temperamentní italka rozumí se zimou?

No zdá se, že zima se jí moc nelíbí.

 Na dnešek u nás bylo -8 stupňů, a když jsem se chystal do práce, čekalo mne nemilé překvapení. Ranní kávou a sprchou jsem dal tečku celkem klidnému spaní a v dobrém rozpoložení jsem se pomalu vydal na parkoviště, kde na mě už čekal onen stříbrný sedan. První věcí co mě měla varovat, že něco není úplně v pořádku byl divný zvuk centrálu ozývající se častěji, než by bylo zdrávo. Při bližším pohledu po oškrábání kousku okna kreditkou aby bylo vidět na západky zámků jsem zjistil, že reagují pouze dveře spolujezdce a to tím stylem, že se odemkly a v zápětí znovu zamkly. Zámky byly samozřejmě zamrzlé a tak jsem se do auta nemohl dostat ani postaru klíčkem.  Jedno z předsevzetí pro letošní rok ale bylo, že se budu dívat na nepříjemné věci pozitivně a s nadhledem a tak jsem si stojíc u spolujezdcových dveří s ovladačem v jedné ruce a klikou v druhé potrénoval své reflexy a po pár minutách nad promrzlou Alfou vyhrál. Zevnitř už nebyl žádný problém odemknout i řidičovi dveře a šlo se škrábat.

Po překvapivě snadném, bezproblémovém nastartování se na počítači objevil údaj o dojezdu, který činil pro mě neuvěřitelných 65 km což byl šok, předešlý den po příjezdu z práce svítila totiž nula. Ohromený onou skutečností jsem docvakl pás a chystal se vyrazit vstříc pracovnímu úterku. Radost z dojezdu byla po prvním zavření dveří řidiče ta tam, protože dveře nešly zabouchnout. Znovu jsem si připomněl předsevzetí a po uvážení možností jsem se rozhodl, že je budu muset prostě těch cca 9 km do práce držet. Nebylo to sice nijak moc komfortní, ale už nešlo jinak, poslední autobus, který by mě odvezl do práce v normální čas odjel a auto jsem na parkovišti také nemohl a nechtěl nechat odemčené. Asi v polovině cesty byla pozice s rukou držící dveře příjemná asi jako vyšetření prostaty kaktusem a tak jsem dveře pustil – ejhle drží zavřené! Zaradovat se nebyl moc čas, protože v tu samou chvilku jsem zaznamenal jindy jinak funkční nestírající stěrače, nefunkční vyhřívání jednoho ze zrcátek a zadního okna.

Jsem v cíli!

Do práce jsem přijel překvapivě včas a zároveň jsem věděl, že pokud se zámky nevzpamatovaly, hodím auto na dvůr firmy, kde může klidně stát odemčené. Nevzpamatovaly se, ale neztrácel jsem hlavu a postupoval v opačném pořadí, jako jsem se do auta dostal. Od spolujezdce jsem zamáčknul zámek na dveřích řidiče a přes ovladač centrálního zamykání chtěl zamknout dveře ostatní. Další zrada, centrál nefungoval už ani na ně a proto jsem zkusil přemoct zmrzlou vložku zámku klíčkem, zapal pandu to vyšlo a dveře se zamkly. Ne však řidičovy, které si právě vzpomněly na mou, ne příliš vzdálenou, snahu je odemknout a tak došlo k jejich zamčení asi až na 6tý pokus. Po každém zamáčknutí zámku vydržely zamčené cca 2 vteřiny a pak je motorek centrálního zamykání zase odemkl.

Když se blížila pátá hodina večer a tedy i čas jít z práce, přistupoval jsem k autu trochu s nechutí a nejistotou. Ukázalo se však, že naprosto zbytečně. Během dne se oteplilo na krásný -1 stupeň a Alfička začala fungovat lépe, než když jsem si ji přivezl.

Za těch dlouhých 9hodin v práci jsem si několikrát položil otázku, zda-li nebude lepší koupit si nějaký škopek od vw group nebo bmw a ušetřit si tak další starosti s rozmařilostí italské krasavice. A víte Vy co? Ať už má holčička moje neduhy jakékoliv, mám ji natolik rád, že bych ji nejen nevyměnil za okoukané a přemnožené vozy z převážně německé produkce, ale dokonce tolik, že mé další auto bude zase Alfa Romeo <3  

  

 

 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Martin61
06. února 2018, 22:09
1

Jojo, to znám :-) S tím rozdílem že GTčko má ještě bezrámová okna a tak při každém bouchnutí dveří trnu hrůzou aby se ještě nevysypala. Takže když to jde, snažím se jízdě s alfou v teplotách pod bodem mrazu vyhnout :-D

reagovat
Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:40
0

Jo, to jsou ty radosti. Vzpomínám si, že na Lancii mi pravidelně v zimě ráno nefungovalo rádio. Probudilo se, až když se otevřel velký okruh na termostatu.

reagovat
Hairdresser
07. února 2018, 17:48
0

Ty jsi měl Lanciou? Jakou? :D

Jakub Pospíšil
08. února 2018, 09:22
0
OndrasI
07. února 2018, 10:41
0

Denodenně jezdím s Alfou ze stejné generace (GTV Ph3) a tyhle problémy mě nějak nepotkaly ani když bylo venku -20.
Do zahřátí trochu pískala kladka, bál jsem se, že se vysypou bezrámová okna a pravidelně zamrzaly ostřiky skla ve stěračích, ale jinak všechny palubní systémy jely jak mají a auto v těch mrazech nalítalo cca 3tkm bez zaváhání.
Auto pravidelně parkuje různě po Jizerkách a jediný, s čím je v zimě problém, je na snhu dost kousavá kombinace lehkýho předku, agresivní geometrie a 225 gum.
Passat B8 a Mégane samozřejmě zvládají provoz v mrazu o něco líp, na druhou stranu mají oba bufík a o deset let míň :-) Auto prostě nemá bejt garážová princezna.

reagovat
Lenny
07. února 2018, 17:16
0

s Alfičnou jsem objel republiku a bylo nonstop pod nulou a nepotkal mě jediný problém, ty přichází jen v pracovním týdnu, asi se ji také nechce do práce :D

krab
07. února 2018, 11:09
0

To chce vytrvat a nevzdat to. Zámky centrálu tě pozlobí i na tom starším BMW zrovna tak. O tom bych vyprávět mohl :)
Prostě jsou to starší charakterní auta, tak holt mají své rozmary ...

reagovat
Krystof P.
07. února 2018, 15:10
1

Příště si nějakou dírou v tapecu dveří (madlem) protáhni pás a nemusíš podstupovat vyšetření prostaty kaktusem :D

reagovat
PepaSFI
07. února 2018, 18:58
2

kup si někde na benzince kapátko na rozmrazení zámků. Holt když do zámku nateče voda, klíč s tím nic nezmůže. Některý auta jsou na to citlivější, podle umístění zámků. Obzvlášť u starších bez centrálu, když už je ta klapka v zámku vyviklaná. Promazání pomůže. Zamrzlý mechanismy uvnitř ve dveřích, to dělá těsnění kolem skla. U starších aut nedoléhá, po skle teče voda dovnitř. Pak to neodmyká, nezamyká. Otevřít obvykle jde, přemůžeš to ale pak se zámek nevrátí zpět do normálu a dveře nedrží. Kdysi jsem málem vypad za jízdy ze zadního sedadla škodovky když se dveře v zatáčce otevřely. Zas pomůže promazání. Sundat tapecír a zámek zevnitř důkladně postříkat silikonovým olejíčkem co odpuzuje vodu. A samozřejmě taky neuškodí nějakým ošetřovátkem na gumu natřít těsnění dveří. Míň to pak přimrzá když do spár nateče voda.

reagovat
GanGreen
08. února 2018, 09:52
0

Když začalo mrznout, taky se mi taky začaly na alfě sekat zámky, vyřešil jsem to plebejskym WD40... celý sem to prolil až mi z dveří kape mastnota, ale od tý doby naprosto bez problému, zkus se tomu taky trochu pověnovat, předejdeš podobnejm příběhům... ;)
-
Komentář upraven 8. 2. 2018, 09:53:09

reagovat
liška
08. února 2018, 12:26
0

Zapal pandu?:)

reagovat
Lenny
08. února 2018, 13:40
0

Příjde ni to lepší než "zaplať pánbůh" vzhledem k tomu že jsem ateista s názorem, že v 21.století nemá mít už podvod jako náboženství místo. Zní to ale podobně a alespoň se někdo zasměje ☺

Vojta
09. února 2018, 09:03
0

Stejně nechápu, co to zas je za módní trend doby kupovat si 166ku... Já jí měl předtím, než to bylo cool! :D A v zimě s ní nejezdím, aby mi ji sůl a humus neničil.

reagovat
beastar
09. února 2018, 14:44
0

No tak buď rád. Je to trend pojízdný, velký auto za pytel cibule a láhev jégra;)

Lenny
09. února 2018, 17:42
0

já ji původně nechtěl, protože se mi nelíbí předek na předface verzi, chtěl jsem 156 sw, ale náhoda nás dala dohromady a teď bych ji nedal :D

beastar
09. února 2018, 17:49
0

Souhlasim s tim předkem jak sem psal. Rejnok Manta a navíc to teda moc nesvítí ani když to funguje voll. Proti 156 je to ale prostorný jen teda ve stříbrný to je takový obyčejný.

Lenny
09. února 2018, 17:51
0

Světla mě teda ničí.... to jsou šílený bludičky, snad to vyřeší originální xenony a když ne, tak čumák přeskládám na face a snad to bude lepší

beastar
09. února 2018, 18:04
0

Bude to lepší určitě. Ty xenony taky moc nepomůžou pořád zůstane poměrně malá svítivost a rozptyl světla. Oni to podle mě sami tušili tak tam dali potom při FL těm světlometům větší prostor.