načítám data...

Fejeton: Miata & cliché královna

22. listopadu 2017, 00:03 40 komentářů entony

Něco jako popis dobré kamarádky, kterou v některých chvílích nemůžete vystát, ale stejně jí to odpustíte.

zobrazit celou galeriiAntonín Vávra: Fejeton: Miata & cliché královna

Pravděpodobně každý máte někde vzadu v hlavě povědomí o Miatě, názor na všechny Miaty, a buďto jste v jednom táboře nebo v tom druhém. Mazdu MX-5 milujete nebo stále přemýšlíte nad tím, proč je kolem toho malého roadsteru tak velký rozruch. Přiznám se, sám jsem stál v tom druhém táboře a se značnou skepsí jsem kroutil hlavou, kde se bere všechno to nadšení a hopsání kolem. Až do doby, než jsem měl možnost jí řídit. Jedné listopadové neděle, v 6 st. nad nulou, po valašských okreskách se stáhnutou střechou a o život foukajícím topením. Byl tohle ráj?

Rozhodně byl. Konečně jsem přišel na to, o čem Miata doopravdy je. Zároveň vás můžu ubezpečit, že to určitě není o rychlosti. Sešlápnete středně vytočenou dvojku a čekáte, až to přijde. Čekáte. Stále čekáte. Po nějaké době toho čekání si uvědomíte, že to nepřišlo a už ani nepřijde.

Už si nemůžu vybavit jeho jméno, ale jeden moudrý muž kdysi řekl, že rychlost je subjektivně vnímaná veličina, dokonale neúměrná výši radosti, kterou vám může přinést. Cliché? Možná. Ten stejný muž prý ale také řekl, že cliché jsou tady z určitého důvodu. Kolem samotného slova ‘‘Miata‘‘ jich panuje víc než dost. Za mě naprosto oprávněně. Miata nepotvrzuje pravidlo, sama ho tvoří. Je královnou všech zažitých cliché, které o ní známe.

Možná jste se na ní s přimhouřeným okem podívali, statisticky ji zhodnotili – tak jak to děláme u většiny aut, především pokud jste ještě neměli šanci si sami zařídit. Porovnáte 140-koňový výkon čtyřválce, váhu, zrychlení z 0 na 100 (7,8s) a další a další čísla, která vám o autě můžou říct jaké je, jak se bude chovat nebo co od něj očekávat. Ve většině z těchto čísel volá Miata o pomoc. Jen 140 koní, krouťáku také moc nemáte. Není tak rychlá na okruhu i když by mohla být, protože zatáčky krájí úžasně. Je tady ale jen jedno číslo, které by vás mělo zajímat. Je to její hmotnost, lehce převyšující 1060 kg, což by už nějaký smysl dávat mohlo, nemyslíte? Vše ostatní vám sdělí svým vlastním způsobem, který nejde nijak porovnat nebo změřit, ve skutečnosti nejde ani popsat. Dokud ho sami neucítíte, tak nejspíš jen těžko uvěříte.

Nejde o nic víc než o strmé řízení, mechanickou převodovku s krátkými cik-cak dráhami a citlivý plyn s brzdou. Vše, na co se jinak zaměříte, je těžký kompromis. Vy jí ale bez výtky odpustíte. Miata je o komunikaci, hlavně o komunikaci. A způsob, jakým s vámi přes ty nejpodstatnější prvky komunikuje, je excelentní. Díky perfektnímu řízení cítíte přes volant v ostré levé přenos váhy na přední nápravě, cítíte, jak se podvozek s koly zakousne do asfaltu, a jak vás zadní náhon tlačí do zad na výjezdu z ní. I kdybyste se bránili, každou vteřinu za volantem vnímáte a bavíte se tak, jak jste se už dlouhou dobu nebavili.

 Z roztočené dvojky řadím za tři, pouštím spojku a očekávám moment, kdy se opět zvednou otáčky. Myslím jen na rovinku, kterou vidím před sebou, místo toho ale raději přibržďuji u krajnice. Docela nevytříbeným švihem hážu přes hlavu látkovou střechu a topení zapínám na maximum. Už během prvních pár chvil jsem přistihl sám sebe, že mám úsměv od ucha k uchu a že to žádným způsobem nejsem schopný ovlivnit. Musíte si ale uvědomit, že jezdíte na úsměvy na 100, a můžete si být jisti, že jich vám Miata dá plnou náruč.

Celé odpoledne bylo pro mě báječným překvapením, a stále myslím na to, jak fantasticky mi tento malý, opravdu malý, roadster zlepšil náladu. Najednou už se vším tak nepospíchám a nešlapu jí tolik po krku. Čas v takovýchto chvílích plyne až zbytečně rychle, ale já se snažím užít každého dalšího ujetého metru tak, jako by měl být můj poslední.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

beastar
22. listopadu 2017, 13:24
3

Pěkný kousek. Hezky si to popsal a vcelku živě. Chápu že někoho to může chytnout za srdce. Stejně tak dobře vím proč existuje ten druhý tábor. Prostě proto, že to co ten stroj nabízí není pro každého. Třeba proto, že je prostě malá relativně nepohodlná, nepraktická. Nenabízí šestiválec, nenabízí výkon, nabízí jen zadokolku. Nic všechno klady i hate nejen tady bylo napsáno 1000x. Tak snad končím jak jsem začal. Super barva, hezký kus a pokud tě to baví tak ať máš více štěstí na cestách jak Franta Č.;)

reagovat
entony
24. listopadu 2017, 17:38
0

Díky za feedback, kolego. Vesměs mi šlo jen o přiblížení toho feelingu za volantem, zajít do trochu víc do hloubky, do emocí a nastínit nějakou podobu, jak to za volantem může pro petrolheada třeba vypadat, jestli mi rozumíš. Chápu, že jsou tady 2 tábory. Možná se najde i třetí a čtvrtý, možná. Můžu se ti ale přiznat, že ten příjemný pocit z toho všeho byl výrazně podnícenej dokonalým stavem tohoto kousku. Stejně ale rozumím tomu, že to není něčí styl. Pokud o sobě ale někdo říká, že je pravým petrolheadem, měl Alfu v benzínu, tak se mu to nějakým způsobem musí zarýt pod kůži.

Beny
22. listopadu 2017, 13:39
0

Dvě nejžhavější diskuse, miata a škodovka. :-D Snad se mi taky povede brzo jednu pořídit. Když z toho vynecháme emoce, je to asi nejracionálnější zadokolka. Se spoustou možností úprav a rozumnýma provozníma nákladama. To bych asi viděl jako důvod tý oblíbenosti. Je asi neoddiskutovatelný že M3 bude lepší auto, ale stojí to za to si několikrát připlatit? :-)

reagovat
beastar
22. listopadu 2017, 14:03
0

Tak jasně, že stojí. Není potřeba srovnávat nesrovnatelné:) Ona asi 911 bude lepší. A tak dále. Dokonce s2000 je dle všeho lepší....

Ju
Justdoit
22. listopadu 2017, 15:55
0

Mě by strašně zajímalo jak hodně je Miata jiná než Z3 1,8 103kw protože tu máme doma a jo je komunikativní má krátký dráhy řazení a všechno kolem ale čekal jsem od toho trochu víc a nijak extra mě to nenadchlo.

Vavris Vavrisovic
22. listopadu 2017, 17:01
0

Z3 a krátké dráhy řazení? V kterém vesmíru? :-) Z3 je duší uvolněný roadster, má blíže k SLK než k Miatě...

beastar
22. listopadu 2017, 18:03
0

Akorát slk je lepší, než z3. A do použitelnosti lepší jak miata.

krab
22. listopadu 2017, 19:14
0

Z3 je dobrá. Už protože podvozek s továrními úpravami tedy , zvládnul pojmout i 3.2 M3 motor :)
A nejsilnější MX5 má 1.8čku :-D

Tehdy, než jsem si MX5 koupil mě taky všichni tvrdili jak Z3 je mizerná a kroutí se a kdesi cosi. Ani jsem se na žádnou nebyl podívat, hned jsem běžel pro první nejlepší MX5 co byla na trhu. Byla dobrá, nakonec jsem o tom i leccos tady psal, ale zas tak fanaticky bych to neviděl. Takže jestli tě "Justdoit" nenadchla jízda v Z3 roadsteru, je dost dobře možný, že tě nenadchne ani Miata...

beastar
22. listopadu 2017, 19:19
0

No tak snad už jenom to SLK ....

Ju
Justdoit
23. listopadu 2017, 16:38
0

Vavris stačí si pohrát s kulisou a hned máš krátké dráhy :) díky za zhodnocení :)

entony
24. listopadu 2017, 17:43
0

Jsem přesvědčenej o tom, že důvod oblíbenosti je jednoduchej, a to jak si sám zmínil - provozní náklady a hlavně pořizovací náklady!)) Ale asi bych si to nedovolil přirovnat ani k Z3 nebo k SLK.

MadMattCZ
25. listopadu 2017, 10:00
0

Srovnávací test Miaty NB 1.8 a Z3 1.9 bych si velmi rád přečetl. Ta auta na mě působí podobným dojmem a pořizovací a provozní ceny budou taky dost blízko bych si tipnul.

krab
25. listopadu 2017, 17:02
1

Srovnávák Z3 a NB bychom zkusit mohli na jaře. Dobrý tip a píšu si do redakčního úkolníčku :-D

Ju
Justdoit
28. listopadu 2017, 13:56
0

Krabe a když hezky poprosíš tak bych jednu měl na test :D

krab
28. listopadu 2017, 14:30
0

Prosím , prosím, smutně koukám :) Ne, díky za nabídku, vynikající. Já mám Z3 v provedení kupé, takže zkusíme na jaře sehnat nějakého čtenáře s roadsterem Z3 1.9 a někde se sejdeme a zkusíme vymyslet srovnávák :)
Tohle já rád ...

Ju
Justdoit
28. listopadu 2017, 14:34
0

no já mám tu z3 :) 1,8is 103kw takže to druhé nejtěžší sehnáno :D

beastar
28. listopadu 2017, 14:35
0

No tak to sem zvědav. Hlavně teda na výsledek toho snažení. Stejně ani jedno není lepší jak slk tak co naplat.

krab
28. listopadu 2017, 14:41
0

Aha... tak já myslel že máš Miatu NB 1.8 :) Ale jak říkáš, to je snažší ... s NBčkem hájit čest miatářů někdo určitě rád přijede :-D

krab
28. listopadu 2017, 14:42
0

A Beastar vezme z bazaru SLK, oholí si nohy a oblíkne květovanou košili :-D A máme celé trio do mega testu ...

Safa
28. listopadu 2017, 15:56
0

To ať si radši voholí ruce, do kapsy zastrčí dostatek papírovejch kapesníků na slzy a vezme do testu toho svýho paganiniho. Aspoň se konečně celej svět dozví, jak si miáta s tondou vytře půlky. Navrhuju férovou noční touge v serpentinách nad Jenerálkou... :o)

beastar
28. listopadu 2017, 18:40
0

Košile fakt nosím ale kvetovany moc ne. To holení teď přes zimu moc neřeším. Tak já chápu že máte strach že to slk bude objektivně nejlepší. Přece jen bmw to vždycky bylo spíš pro pozéry a miata to je manga pedo boyracer to se nemusí ani testovat. Z3 ze všeho nejvíc připomíná to auto v kterým jezdí ve znělce Večerníček.

Jöóó to Zonda ta by vám naložila. By ste měli vo čem přemýšlet. Nejen že je praktická ale navíc rychlá a velká. Jo a má velký kola takže supr sedí. Navíc je použitelná jako daily což z3 i miata moc neumí. Všecko koupim v kellyně za pár. No to už sem psal ale zonda je bomba. By ste z ní z tech pekaču viděli jen koncový světla to by pak nebyl objektivní test ale veřejná potupa.

MadMattCZ
28. listopadu 2017, 19:14
0

Srovnáváky na přání, to se mi líbí! :D Teď mám 318ti a tyhle dvě auta beru jako takový jeden stupeň výš, co by se mi líbilo. Koupi zatím neplánuji, ale rád bych si ve svých domněnkách o těch autech udělal pořádek.

sheogh
22. listopadu 2017, 14:56
3

Clanek fpohode, ale proc mi to pod nim dava tuto reklamu? :-D :-D :-D

reagovat
beastar
22. listopadu 2017, 18:04
1

Nesmis to hledat po netu pak by se ti ta reklama takhle nepřizpůsobila;)

krab
22. listopadu 2017, 19:09
1

Teď jsem se vážně upřímně začal smát :-D
Nechtěl jsem to Sheoghovi říkat, ale nějak to asi bude jak to sem prostě Beastar plácnul....

Já tam vidim tohle : offroad jsem vážně hledal, protože kamarád něco shání a koupelnu budeme asi muset taky chtě nechtě rekonstruovat...

beastar
22. listopadu 2017, 19:17
0

Tak ono to tak je vzhledem k tomu, že to je reklama, která takhle funguje. Samozřejmě není to top přesný stačí se párkrát proklikat kam nechceš. No ať sem teda fér :)

beastar
22. listopadu 2017, 19:18
0

Auta logicky řeším denně 150x takže to dává smysl. A vytápění no tak začíná přituhovat že jo.

gr
greg
22. listopadu 2017, 20:41
1

Krab to tvoje je akurat dokaz ze to tak uplne nefunguje lebo si hladal offroad a vyhodilo ti BMW X5 :)

krab
22. listopadu 2017, 21:26
0

ne fakt to funguje, ten adsense ti tam hodí na co si vážně koukal :) Ale asi ne vždycky úplně přesně.. jak přesně to funguje nevim.
Ale na inzeráty ojetin čumim furt, prostě bazarový snílek, no. :-D A na X5tky jsem dneska vážně koukal. Na ty starý ...

sheogh
23. listopadu 2017, 09:34
0

Beastar: No jasny, vsak kvuli cemu jinymu bych si porizoval internet :-D :-D
Ne, me to nabizi totalne nahodnej vyber reklam, protoze sem pisu vetsinou z prace a pres proxy :-)

liška
23. listopadu 2017, 22:58
0

jestli ono ale spolu to ztracené mužství a koupelna od "ptáčka" tak nějak nesouvisí :D

entony
24. listopadu 2017, 17:48
0

Díky pane! Jinak problém může být v tom, že neběžíte na adblocku, hoši)) Mé tajné tužby, přání a vyhledávání oplzlých věcí (typu stainless steel catback) nemám naštěstí na očích!

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
23. listopadu 2017, 10:11
1

Je to vážně sympaticky napsaný. Shodou okolností jsem řídil Miatu NB právě v týhle barvě a musím říct, že ta zlatá na tom vypadá vážně dobře. I černý kola a ten pruh na boku tomu sednou pěkně. O autě nemá smysl se rozepisovat, o tom už tu byly napsaný tuny, jak pro, tak proti. Pohled na vytočenej otáčkoměr na okresce je jasnej. Tam to auto patří. :-) No já jezdil včera taky tím svým šuplíkem, na dálnici na pohodu, než se to zahřálo, což je vidět na fotce a pak jsem sjel na okresky, kde už si člověk užije tu jízdu trochu víc. Do sundavání střechy se mi ale nechtělo. Na to jsem byl mejdlo. :-D

reagovat
entony
24. listopadu 2017, 18:03
0

Díky Knightrider. Je to tak, byla toho napsána spousta. Internet je určitě už úplně zahlcenej pornem a články o Miatách. Stejně jsem se sám přesvědčil o tom, že jsem to subjektivní nadšení musel sdílet s ostatními. Nešlo mi o výpis technických specifikací ani o ''über-popis'' toho, jak skvěle se s tím dá ''tancovat'' na asfaltu, ale spíš přátelsky přiblížit ty emoce, který z Miaty jdou. Jsem filozof, rád přemýšlím trochu v jiných sférách a velice rád jdu až do samotné podstaty věci. Asi to není pro všechny, ale srdcař by se v tom mohl doufám najít. Jestli se jinak správně dívám, byla to nejspíš fajn projížďka s Corvettou ´93?))

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
25. listopadu 2017, 08:57
0

Já se přiznám, že mně Miata moc nepřesvědčila, respektive ne natolik, abych o ní někdy přemýšlel jako o autě svého zájmu, bez ohledu na generaci, ale napsal jsi to vážně sympaticky a já celkem chápu to nadšení lidí, kteří si jí pořídí. Ve srovnání s běžným autem je to samozřejmě nebe a dudy.
Moje auto je tady celkem profláklý, i když sem už moc nechodím. Každopádně vidím, že jsi znalec. Z téhle fotky by Vettu asi moc lidí nepoznalo. Je to rok 1996, s motorem LT4 Grand Sport, 5,7L V8.

beastar
25. listopadu 2017, 18:41
0

Nejvíc mě dostává unleaded fuel only nad tím digi diplejem. To fakt může být jenom v autě z USA. Jinak je to samozřejmě bez debaty supr. Na mojí Zondu to tedá nemá přirozeně, ale jinak je to paráda.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
25. listopadu 2017, 18:47
0

V Cechach mas na vicku nadrze zevnitr nalepku s napisem RON/ROZ 95, takze vlastne uplne totez, jen na jinym miste, takze to si nijak nevyberes.

beastar
25. listopadu 2017, 18:59
0

No oni jsou v tomhle trochu dál. Stačí nápis předmety v zrcátku .... Dokonce sem viděl hjundé z emeriky kde to bylo přes celý boční u spolujezdce.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
25. listopadu 2017, 20:41
0

Jo, tohle jsem mel na vsech svych autech. :-D Uz to nevnimam.

Regular John
25. listopadu 2017, 19:07
0

Moc pěkné čtení, mám pocit, že tuto Miatu potkávám na Zlínsku, většinou zrovna když prší a jedu si někam zadriftovat :-) Popravdě, teď mám docela chuť si to auto někdy zkusit a posoudit, jestli je to opravdu taková paráda, sám mám taky zadokolku se samosvorem, ale o půl tuny těžší :-) Jinak doufám, že napíšeš i článek o tom mazlíkovi, co máš v avataru (Clio 197 prostě miluju)

reagovat