načítám data...

Splněný dětský sen část 1.

02. září 2018, 20:54 16 komentářů Stal123

Taky jsme měli v mládí Vaše vysněná auta?

zobrazit celou galeriiPetr Dolejš: Splněný dětský sen část 1.

Zdravím všechny čtenáře.

Předem se omlouvám všem místním odborníkům. Co se týče techniky aut jsem laik. Ale o to větší nadšenec do řízení a aut obecně. V oblasti psaní kolem aut jsem úplný začátečník. Můj nick je známý spíše mezi sázkaři takže se předem omlouvám za svou neodbornost.

Taky jsme měli v mládí Vaše vysněná auta?  Mě viselo nad postelí Lamborghini Countach, Lancia Delta HF Integrale a několik mercedesů W124. To mi bylo tak 8. V cca 13+ jsem postupně začal koukat a závidět tehdy 18letým klukům jak se prohánějí po sídlišti v Peogeotu 205 GTI, VW Corrado, Renault 19 cabrio, trojková BMW, ale hlavně svatá čtveřice Opel Calibra, Ford Probe, Honda Prelude a Toyota Celica. Na těchto autech jsem mohl oči nechat. 

Vždy jsem si představoval jak až mi bude 18 let si takové auto koupím a budu si ho vylepšovat k obrazu svému. Klidně bych tehdy koupil nějaké ve špatném stavu a postupně ho opravoval. No vzhledem k mým manuálním schopnostem absolutní utopie a nakonec zvítězil rozum a tak se stalo, že v 18ti jsem začal jezdit v 6 let starém Peugeotu 106 s 1.1 benzínem :)  Což v té době (rok 2000) nebylo špatné a třeba ředitel gymnasia kam jsem chodil jezdil tehdy ve Favoritu :)  Auto bylo v parádním stavu a tak se žádné opravy a úpravy nekonaly.

Zkrátím to. Následoval Ford Escort 1.4 z 1997, poté Citroen Saxo z 2001 s 1.1i. Poslední soukromým autem se stala Citroen Xsara 2 Coupe v zelené metalíze. Pro mne krásné auto dodnes. Ovšem opět s 1.4i.  Pak přišla služební jedničková Fabia combi 1.9TDI a po ní Ford Focus r.v. 2012 s 1.6 HDI. Z výčtu je tedy jasné, že všechna auta byla na hony vzdálená autům vysněných v mladí :) Ono do toho vždy něco přišlo. Ať už nedostatek financí nebo potřeba praktičnosti, děti  atd. Však to znáte. No po změně zaměstnání to vylepšilo alespoň auto, kterým aktuálně jezdím a to je oktávka RS (ta před čtyřokou). Vzhledem k tehdejší firemní politice s dvoulitrovým diesel 180Hp. Pro dost lidí asi nic moc, ale já jsem z ní nadšen. Za prvé darovanému koni na zuby nekoukej, ale hlavně auto je prostorné, aby uvezlo celou rodinu s velkým nákladem. V barevné kombinaci červený lak + černá kola je dle mě i velmi pěkná a jede velice svižně za velmi příznivou spotřebu. Konečně alespoň trochu sportovní auto. Nicméně stále mi něco chybělo…potřeba si koupit to z těch 4 vysněných. Jenže opět spousta spíše vnitřních výmluv typu, je to zbytečné, kde ho budu garážovat. Kdy a kam s ním budu jezdit atd.  Vše se změnilo před cca 2 měsíci. Byli jsme s malým na srazu veteránu a youngtimerů kousek od našeho města a malého to nadchlo. Získal jsem spojence a nadšence a bylo jasno. Musím ho mít. To byla sobota odpoledne. Přišel jsem domů a sdělil ženě, že si koupíme s malým na víkendy, srazy a pro mě sem tam na jízdu do práce starou plechovku. Žena nic nenamítala. Asi předpokládala, že to ze mě zas vyprchá. Navíc jí auta nic neříkají. Nicméně odpověď jen si ho klidně kup, vždyt si na to vyděláš stačila. V neděli jsem sednul k internetu. Našel jsem co jsem hledal. V pondělí jsem se rozhodl o polední pauzu jet se na něj čistě jen podívat, protože stálo v bazaru cca 15 minut od budovy. Tak jsem vyrazil. Jak jsem ho viděl musel jsem ho mít a také po zkušební jízdě ihned koupil. Napsal jsem domu manželce. Přišlo mi jen spousta smajlíků a že jsem blázen. Že myslela, že si dělám srandu nebo mi to bude trvat měsíce. 

A cože jsem to koupil? No pokud vás to bude zajímat a další vývoj tak v další části. 

Dejte vědět :) 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

krab
02. září 2018, 23:24
0

Zdravím, "Stale123"! Tohle je dobrý a jen tak dál :) Od toho jsou tu ty blogy a líbí se mi přesně ten tvůj myšlenkový vývoj. Kdo mezi auty nevyrůstal ( já měl tohle postižení odmalička) si přesně projde něčím podobným. Jeden youngtimer jsem přesně před pár lety prodal člověku, který by mohl "copy/paste" napsat i tvůj příběh. Kdysi trabant, pak favorit a pak už jen naftové služebáky a najednou se rozkoukal, rozmyslel ( impulz přes známého a sraz veteránů), že musí mít nějaké to své auto snů. A neskončilo to jen jedním autem :)

Hlavně jsem teď tedy zvědavý, co jsi koupil...
-
Komentář upraven 2. 9. 2018, 23:25:42

reagovat
beastar
03. září 2018, 01:26
0

Podle těch vysněných aut hádám, že nebudeme věkově moc od sebe. Určitě by bylo dobrý příště to auto co se nakonec pořídilo představit. Je to vždycky dobrá inspirace pro lidi, co se teprve chystají něco takovýho udělat. Ať je to nakonec cokoliv důležitý je nadšení a radost. Pro tebe! Ne pro okolí ani pro "odborníky" do aut. Nejvíc práce mě vždycky dá přesvědčit lidi aby se přenesli přes takový to...co na to řekne.......manželka, rodina, kamarádi, finančák, kurátor a já nevim kdo ještě.

Sny jsou fajn i když je vkládáme do tak buzarních věcí jako jsou dneska stará defakto přežitá auta. Mimochodem jen taková dokáží splnit očekávání a sny. Ty moderní auta i ta od milionu vejš od skvělých výrobců jsou až na velmi drahé skoro nedosažitelné vyjímky málokdy tak zajímavá.

Až na Zondu .... ,))

reagovat
Nimrod
03. září 2018, 05:33
0

teda utnout to takhle... těším se na pokračování :-)

reagovat
Jimi
03. září 2018, 08:00
0

já bych to tak dlouho nevydržel, nekoupit si aspoň něco ze snů mládí a studií... ale jednou by to i tak mělo přijít, chce to odvahu...nudných aut je všude dost, tak ven s tím...

reagovat
BigBen
03. září 2018, 08:56
0

Já jsem svůj sen hledal rok, aby splnil má očekávání. Ty jsi se v neděli podíval na internet a v pondělí nakoupil. Zvědavost maximální :-) Z te svaté čtveřice jsem měl nejraději Celicu. Takže tipuju, že jsi koupil Toyotu Celica.

reagovat
ToMyx
03. září 2018, 09:54
0

Koukám, že je to skoro i moje svatá čtveřice. Jen s tím rozdílem, že jsem Corrado a Probe vyměnil za Prelude a jednoho z Nissanů Silvia/Skyline/300zx. Čistokrevný sporťák (no dobře, ta Calibra alespoň pěkně vypadá) jsem si dosud nepořídil, snad se tak někdy stane. Jsem zvědavý cos vybral! Jen tak dál.

reagovat
Ronoath
03. září 2018, 19:21
0

Zajímavě jsi to rozjel, už se těším na pokračování! Už z toho důvodu, že ani jedno z vyjmenovaných aut mě v mládí nebralo, přesto že odhaduji, že jsem podobného věku.

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
04. září 2018, 08:39
0

Takže vítej v našem světě podivných, nepraktických a starých verglů. Tady se ti bude líbit. :-D

P.S. Buď rád, že mezi tvojí vysněnou čtyřku patří auta, který byly relativně dostupný už jako nový. Mohl sis vybrat mnohem hůř a pak by si trpěl jako my, při přemýšlení, kde na to vzít a nekrást. :-D

reagovat
St
Stal123
04. září 2018, 12:37
0

Tak samo, že např to Lambroghini Countach nebo Porsche Carrera bych taky rád, ale měl jsem to štěstí, že vždy mě právě lákala ty aspoň trochu dostupná auta :)

beastar
04. září 2018, 13:02
0

Tak Carrera je dneska az pětikilo ....V pojízdným stavu a tim to teprve začíná:) ale už je to alespoň dostupný pro většinu lidí.

krab
04. září 2018, 13:25
0

Jo jak říkáte :) Já z týhle čtyřky asi budu tipovat Corrado VR6 , já nevim, tohle mi je asi nejblíž, totiž hlavně sehnat netuningový kousek bude jak najít jehlu v kupce sena. Calibra je hezká, ale po tom jsem nikdy netoužil, po Probe už vůbec ne a Celica, kdyby byla GT four hmmm , ale to už nejsme v tak dostupném segmentu. Hezký Corrado VR6 bude v tuhle chvíli fakt zajímavá klasika, kterou ještě relativně dostupně půjde sehnat.

beastar
04. září 2018, 13:42
0

No jo tak nejjednodušeji jde sehnat Calibra a Probe. Takže můj typ je Probe. Což když si vzpomenu na dobu když to byly nový auta tady u nás v tehdejší realitě byla kára jako hovado. Ostatně jako cokoliv s takovejma světlama a trochu placatější...

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
04. září 2018, 17:11
0

Stal123: Buď rád. Já se tu zrovna křižuju nad fakturou ze servisu na ten svůj šuplík. Ročně s tím najedu tak 3 tisíce km a na servisu mně to stojí každoročně cca 50-70 tisíc, plus náklady na benzín. Kdybych se na to vys*al a jezdil taxíkem, tak udělám líp a ještě ušetřím. Takže asi takovej je ten svět exotických starých aut pro radost. :-)

Irwinek
04. září 2018, 12:13
0

Nahoře jsi uvedl, že jsi sázkař :-D
Můj tip - Opel Calibra :-D
každopádně s autem pro radost nikdy nešlápneš vedle :-D
jen nároky občas rostou

reagovat
St
Stal123
04. září 2018, 12:35
0

Jsem sázkař no. Mám i svůj web o sázení a dělám v tomhle odvětví :)

Skipper
04. září 2018, 20:09
0

Já bych to tipnul na Probe. Taky jsem tuhle ćtveřici v mládí očumoval. Ale u nás se vyskytovala i jedna velice specifická věc, dokonce ve dvou exemplářích a to byl Geo Storm s polomrkačkama. Jako malý jsem do toho byl blázen a teď bych si to z recese i rád pořídil, jen prostě nejsou.

reagovat