načítám data...

Mazda CX-30 e-Skyactiv X186: Stále stejně jiná

Zvláštní spojení minimalismu a komplikované techniky. Přesně takový je nejmladší model Mazdy s nejmladším motorem.

zobrazit celou galeriiFoto:   Viola Procházková

CX-30 má pořád hodně lidí potíže zařadit. Nejčastější otázka, na kterou jsem během testu odpovídala, zní: „V čem je rozdíl oproti CX-3?” Takže můžeme začít právě zde. Velikostně CX-30 zapadá někam mezi CX-3 a CX-5, ale velikost v tomto případě není hlavní kritérium. Tím je hlavně styl. Během posledních let se začala formovat zvláštní kategorie ‚ještě lifestylovějších‘ crossoverů, které jsou většinou jen mírně nazvedané, karoserii mají protáhlou a placatou a k tomu se zpravidla přidává buď outdoorové oplastování, nebo nějaká jiná designová deviace mající za úkol auto vizuálně odlišit. Jako jeden z prvních uvedl placatý hatch na chůdách na trh Mercedes se svým GLA. A dneska ho má v nabídce každá druhá automobilka, protože je to zkrátka in. 

Foto: autickar.cz

Takže hlavní rozdíl oproti CX-3 je ten, že auto je maličko větší, ale hlavně nevypadá jako koule na kolečkách a drží si distanc od kategorie malých SUV, která jsou občas vnímána jako vozy pro důchodce. Cílovkou třicítky je tedy někdo, kdo nechce vypadat jako důchodce a trojka je mu z nějakého důvodu příliš obyčejná. Anebo hledá o něco vyšší posez, to je taky možnost. 

Foto: autickar.cz

Když pominu fakt, že aktuální trojka je designový skvost, který nikomu obyčejný připadat nemůže, je CX-30 dost hezké auto. Má v sobě stejnou ladnost, je hladká jako říční oblázek a přitom nevypadá rozbředle a ocucaně. Právě tahle ,ohlazenost’ (nenapadá mě padnoucí český ekvivalent ke slovu ,smoothness’, které realitu vystihuje mnohem lépe) je pro auto typická v zásadě na všech frontách a ještě se k ní vrátíme. Současné Mazdy jsou prostě krásné. Pokaždé, když se k ní blížím, pohled na ni mi udělá radost a díky tomu mávnu rukou nad skutečností, že si bezklíčové odemykání občas dělá, co chce.  

Foto: autickar.cz

Oblázkovitou dokonalost nacházím i uvnitř. Nejsou tu žádné složité tvary, vlastně ani složité funkce. U všeho, na co se podíváte, je vám hned jasný účel. Řadicí páka vypadá jako řadicí páka, volume má svoje kolečko, klimatizace má svoje kolečka, volant je kulatý, zkrátka žádná inovativní překvapení, která jsou v autech – aspoň pro mě – častěji nepříjemná než příjemná. Jsem si vědoma faktu, že sedím v nejvyšší výbavě, i tak ale musím vyseknout poklonu materiálům a dílenskému zpracování. Obojí je příkladné.

Foto: autickar.cz

Ovládání radiomapy (Dejte s tím už pokoj! Radiomapa je něco jiného! – pozn. redakčního aspergera) pomocí točítka stále rozděluje uživatele na dva nesmiřitelné tábory, a protože tenhle test píšu já, můžu přihřát polívčičku táboru příznivců. Ne, opravdu mi nevadí, že displej není dotykový. Proč by mělo? Dokonce i Carplay dokážu ovládat kolečkem, aniž by se mi zavařily závity a praskla žilka. Ale asi nemá smysl snažit se o racionální obhajobu, druhá strana ji bude mít stejně pádnou. Tohle je prostě zářný příklad faktu, že každému vyhovuje něco jiného a ani jeden, ani druhý přitom nemusí být pitomec. Stejně dichotomické je u Mazdy zpravidla vnímání vnitřního prostoru. Co mně připadá jako kompaktní pracoviště řidiče, do kterého člověk zapadne jako kostička tetrisu, je pro jiného… stísněné.  

Foto: autickar.cz

Pod kapotou má CX-30 stejný motor, který už testoval Honza v klasické trojce. Nebudu se zde tedy rozepisovat o technických parametrech, které jsou poměrně komplikované. Vzpomínám si, že během jarní prezentace jsem na animace zírala jako blondýna do jaderného reaktoru. Prostě mi to hlava nebrala. 

Foto: autickar.cz

Honzova základní myšlenka, že inženýři v Mazdě za pomocí nesmírně složitého mechanismu dokonale napodobili primitivní atmosférický motor, sedí jako zadel na hrnec. Projev pohonného ústrojí je totiž téměř puristický. Výkon graduje jako Smetanova Vltava, tak předvídatelně, že máte vždycky setinku vteřiny na to, začít se těšit. Zátah odspodu samozřejmě nečekejte, na ten správný trysk je třeba si chvilku počkat. Ano, má to i své nevýhody. Předjíždění na dálnici bude s turbem vždycky rychlejší, vlastně jakékoliv předjíždění a jakákoli prudší akcelerace. Přesto jsem motoru – i s vědomím jeho nedostatků – absolutně propadla. Jeho projev totiž nepřipomíná nic, co dneska na silnicích potkáte. Za prvé skoro není slyšet. Třeba takový start-stop jsem za testovací týden nevypnula, protože jsem si ho ani nevšimla. I v hodně vysoké rychlosti je zvuk motoru vzdálený a nerušivý. A za druhé je prost jakýchkoliv vibrací. Celé ústrojí pracuje tak hladce, že je těžko věřit, že se v útrobách pohybují kovové části, ozubená kola a podobné předměty. Je to malé umělecké dílo. 

Foto: autickar.cz

Obavy, jestli šestistupňový automat nechá motor vytáčet do patřičných otáček, se ukázaly být liché. Automat dobře ví, co je třeba. V režimu sport je dokonce tak snaživý, že občas nechá otáčky viset ve výšinách i v okamžiku, kdy stáhnete nohu z plynu. Jinak je to ale kombinace povedená a sehraná, pěkná ukázka toho, že více převodových stupňů není nutně výhra. Pádla pod volantem sice jsou, ale vyzkoušela jsem je, spíš abych si odškrtla kolonku, než že bych měla potřebu zasahovat do řazení. Zajímavé je, že ani automat člověka neochudí o zapojení do děje, které je pro Mazdu typické. Velký podíl na tom bude mít přesné a na dnešní poměry skoro až tuhé řízení. A dále podvozek, taky spíš tuhý, ale určitě bych neřekla nepohodlný. I na rozbitých silnicích sedí bez odskakování a nepříjemného drncání. Vyššího těžiště oproti trojce byste si všimli asi leda při rychlém přesednutí z jednoho auta do druhého, určitě ne podle náklonů či rozevlátosti, obojí je pro CX-30 neznámý pojem. V rychlých zatáčkách si všimnete nedotáčivosti, ale na předokolku je to pořád velmi slušné.

Foto: autickar.cz

Verdikt

CX-30 je stylové moderní auto se vším všudy – komfortem, pokročilými asistenty a skvělým soundsystémem. Pořád je to ale Mazda, a kdo chce, najde v ní i něco víc než kvalitní a dobře vyrobený spotřebič. Funguje jako spolehlivý dopravní prostředek pro každý den, tichý, pohodlný a konejšivý. A když pak přijde ta správná nálada a dostanete chuť doopravdy řídit, nemusíte jet domů vyměnit auta. Prostě začnete.    
 

Technické údaje:

Motor: čtyřválec SPCCI 1 998 cm³
Výkon motoru: 186 koní (137 kW) v 6 000 ot./min
Točivý moment: 240 Nm v 4 000 ot./min
Převodovka: šestistupňová manuální
Maximální rychlost: 204 km/h
Zrychlení 0–100 km/h: 8,6 s 
Hmotnost: 1 391 kg 
Průměrná spotřeba (udávaná WLTP): 6,1 l/100 km
Průměrná spotřeba (v testu): 8,5 l/100 km
Cena s testovanou motorizací od: 645 900 Kč
Cena testovaného auta s příplatky: 894 800 Kč

 

 

 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Avex
07. července 2021, 14:39
2

Skoro se mi zda ze se opakuju, ale co na ty znacce proboha vsichni videj? Doby Miaty uz jsou davno pryc, a jediny co Mazde zustalo, jsou hatchbacky a crossovery, ktery vypadaj vsechny naprosto stejne - a ne, nezachranuje to ani ta jejich cervena. Auta to nejsou ani nijak levny - to spis naopak - a pocit z rizeni taky neni nejakej uzasnej zazitek - je to proste rodinny auto, nic vic, nic min. A ty glorifikace, ze to je pomalu jak sportak, jsou prinejmensim usmevny.
A nemuzu vynechat infotainment, kterej je na obrazovce mensi jak muj telefon a navic je ovladani z nejakyho duvodu porad na dementnim tlacitku jak v roce 2007.

reagovat
Romus
07. července 2021, 17:17
0

Však je to v tom testu právě popsaný ne? Na Mazdě mě reálně vadí absence nějakého výkonného motoru na EU trhu, atmo 2,5 jako vrchol nabídky je fakt mizérie. a pak ta kvalita laků, na kterou si stěžuje snad každej novej majitel. Nevím proč Mazda dělá tak kvalitní podvozky a pak do toho nedodá pořádnej motor... ano koukám se při tom na svou RX-8 :-D

Avex
07. července 2021, 18:02
-1

To byla spíš taková řečnická otázka :)

Jenom se mi zdá vtipný, že je moderní (poprávu) hejtit Kamiq nebo Karoq, ale na tuhle hnusnou Mazdu s plastovejma blatníkama a středověkým infotainmentem si místní komunita nedá šáhnout, protože je rádoby auto s duší.

Viola Procházková
07. července 2021, 18:26
4

Šahej si samozřejmě na co chceš, je to jen můj názor :). Sporťák to samozřejmě není a laciný už vůbec, to ale nikde netvrdím. Jel jsi s tím?

ransom
07. července 2021, 19:55
4

Seděl jsi někdy v Kamiqu? Je v tom místa asi jako když jsem jako malej zkoušel při schovce vlízt do uhláku.

ReVolte
07. července 2021, 19:57
2

Pokud suše podáš informace tak jak jsi to udělal, tak to opravdu nedává smysl glorifikovat tenhle kousek.... Ale je teba to auto zkusit. Já prostě do toho auta sednu a nic mě neštve, jede to, neotravuje to a baví mě ho řídit i se na něj dívat a pořád mám určitou tendenci neokoukanosti. Plus jakmile přesedneš jinam, tak si uvědomíš, že tam kde Mazda funguje tak ti to u jiných aut chybí jen sis to neuvědomil. Třeba způsob grafiky budíků, infotainment v zorném poli, či jednoduchost a odezva tlačítek. Chybějící výkonný motor je škoda pro sportovnější varianty, ale pro obyčejné ježdění je tohle dostatečné a předvídatelné. Mám ještě doma turbo přímovstřik v novém autě a tam je spousta věcí OK, ale chování motoru k tomu nepatří. Pro upřesnění jezdil jsem novou M3. Doma máme CX-3 a tam ta určitá aura je, ale "premiovost" nové generace Mazd tam ještě není znatelná.

Avex
07. července 2021, 20:20
0

Měl jsem možnost si CX-30 projet, ale že by to auto na mě udělalo "wow" dojem říct fakt nemůžu. U Mazdy oceňuju manuál, kterej už je pomalu rarita, ale to auto je prostě nudný a...zastaralý? Nevim jak to přesně vyjádřit, ale myslím že jenom ten infotainment o lecčem vypovídá. Kamiqem jsem nejel, ale prostor je podle mě jeden z vedlejších problémů toho auta. Nebral bych ani Mazdu, ani koncern. Jinak motory u Mazdy jsou v Evropě taky docela tragédie.

je
jerry
08. července 2021, 08:47
2

Ona bohužel tragedie je nabídka všech současných nových aut. Momentálně nemám potřebu nové auto kupovat a jsem rád, protože bych si hodně těžko vybíral.

ma
martinw
08. července 2021, 10:07
2

To ze jsou japonci konzervativni beru jako vyhodu. Kdyz vidim jak sidi evropske automobilky auta aby prosly skrz CO2 limity tak jsem normalne vdecny za to, ze tu je vetsi vyber. Pracovat ve vyvojovem oddeleni automobilky v evrope je o nervy - co byste rekli pracovnimu ukolu kde se zkouma kolik CO2 se usetri kdy na pneumatikach nebudou zadne napisy. To je realita, hleda se gram po gramu kde lze auta jeste vic ocesat tak aby byly jako pirka . Zakaznik dostane nejaky COOL software (ktery nic nevazi to je velka vyhoda :D) a nazdar. U Mazdy se bouzel nenaplnilo to hlavni marketingovy ocekavani toho motoru co pry funguje jako naftovej ale na benzin... proste neusetri to tolik paliva aby to byl zasadni wow efekt...

Viola Procházková
11. července 2021, 09:41
0

Bohužel ne, no. Jezdila jsem s tím za 8,5, což je dost průměrné. Přesto oceňuju, že tak moc řešili, jak se ten motor při jízdě chová.

ransom
11. července 2021, 12:59
1

Já úplně nechápu, proč lidi, co najezdí pár kilometrů, vůbec řeší spotřebu. Zrovna tohle si asi sotva koupí někdo, kdo najezdí 30k+ za rok. Takovej jde do luxusnějšího a celkově trvanlivějšího auta s turbodieselem. Tohle je pro někoho, kdo má na nový auto, líbí se mu to, a bude výhledově jezdit na dohled od komína plus jednou do roka někam na výlet.
Když vezmu v úvahu pořizovačku auta, pojistky, gumy, údržbu etc, k tomu nájezd do 8000 za rok, nějakej litr na spotřebě navíc mě opravdu, ale opravdu nezajímá.

ma
martinw
12. července 2021, 00:11
0

K te spotrebe jsme se dostali kvuli tomu ze puvodne se o tomto typu motoru rikalo ze bude fungovat uplne zazracne, efektivneji a ano je kultivovany svizny ale neni to tak velky rozdil aby to lidi posadilo na prdel a zacali to hned kupovat :)



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem