načítám data...

Autíčkář se ptá: Už máte auto na zimu?

Přichází nízké teploty a s nimi nejenom sychravé počasí, ale také snížené adhezní podmínky. Je čas sehnat si zadokolku a začít se těšit na letošní driftobraní! Už jste připraveni?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Každý rok je to stejné. Člověk musí přenastavit čas na mikrovlnce, pračce, sporáku a svých devadesátkových autech a je tu zima. Lidé se pomalu choulí do bund, šál a kulichů. A David už pomalu uklízí motorku a za pár dní začne posílat odkazy na bazoš, ve kterých nebude jen samosvor na jeho kompakta, ale také všelijaké 'winterkáry’, se kterými si člověk určitě alespoň týden pojezdí, než se rozpadnou na atomy. 

Loni touto dobou jsem po posledním trackdayi sezóny (kterej byl voheň, jak si všichni dobře pamatujeme) pomalu přezouval ze semislicků na Vraníky a plný dojmů perfektně fungujícího auta jsem se těšil na chvilky, kdy bude venku tak nějak příjemně driftno a každá cesta bude ozvláštněna nějakou kontrolovanou jízdou bokem napřed. 

foto: František Čáslavský, autickar.cz

Letos je vše úplně jinak. Poslední trackday sezóny jsem vypustil. A moje nejoblíbenější zadokolka teď vlastně není pojízdná, protože jsem z ní před měsícem vytahal sání za účelem dalších nesmyslných úprav. Dokonce ani ty Vraníky už nemám (A speciálně pro Beastara: Ty plecháče jsou taky fuč.). Jenže práce stojí, čekalo se na díly a na poslední drobnosti se díky mé ‘oblíbené’ poštovní instituci čeká dodnes. Než se tím stresovat a smutně koukat na čtyři škrtící klapky na mém stole, raději jsem vyrazil na dovolenou na sever, kde jsem se mohl podivovat krajině, která jako by vypadla ze hry ‘My summer car’. Připomíná vám to něco? Kruh se uzavřel? No nic, však já se k tomu dodělání mazdy brzy dostanu, tedy až nachystáme mazdu na další šestihodinovku v Mostě. JINOU MAZDU. 

A co vy? Už máte nabroušené své zimní stroje? Nebo teprve uvažujete o tom, co radostného si zakoupíte a následně možná i zahodíte? 

Než vám předám diskusi, dovolím si jemnou inspiraci: 

Byla by zima kompletní bez BMW k záhozu? Taky si myslím, že ne… 

foto: bazos.cz

Nafta je dneska sice drahá, ale je to na zimu, stačí jedna plná nádrž a můžete driftovat všechny tři dny, kdy bude nasněženo, a možná vám ještě zbude… Inzerovaný kousek, který mě vlastně zaujal jen tím, že je levný a inzerovaný jako auto na zimu, je sice v ne úplně dobrém stavu, ale zato stojí jen 27 tisíc a dostanete k němu nejenom nové silentbloky motoru, které je potřeba vyměnit, ale také nové přední rameno a světlo. A to se určitě bude hodit. Že z toho teče olej a má špatnou nějakou řemenici, to neva, to vydrží. 

A kdybyste měli větší obnos a chtěli auto, které by nemuselo být úplně na zához, proč si neudělat radost třeba Lexusem IS200? Popřemýšlejte, jedno za 65 je zde a jeho cena je pevná jako skála. 

Napadají vás i jiné možnosti? Nebo už máte nakoupeno? (Auto, bavíme se o motorismu a ne notorismu) Podělte se v diskusi! Pro ty, co ještě nejsou rozhodnuti, připraví David do příště výběr toho nejlepšího, co tuzemská nabídka Compactů může nabídnout. Jarda mu to oznámkuje. 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

beastar
01. listopadu 2022, 10:27
0

Po těch plechových humusech se ti stýskat určitě nebude:D A mě taky ne. Jinak já mám na zimu nazbrojeno celoročně. Ani sem to tradiční italské kupé nepřezouval. Protože sem najel rovných 800 km od minulé zimy. Už minulý rok sem se těšil jak to rozstřelim. Mezitím to má o 70% vyšší hodnotu. Takhle se bojuje s inflací.

reagovat
fortress
01. listopadu 2022, 12:40
0

Zimní shitbox je u mě Superb 4x4 206kW snad ještě dlouho vydrží.

reagovat
sheogh
01. listopadu 2022, 16:28
0

Za me musim rict, ze 4x4 je vetsi prdel, i kdyz vic o hubu :-)))))) U me to ale vypada, ze zimu stravim s predohrabem... *ziiiiv* .. No jo no, co se da delat

reagovat
ReVolte
01. listopadu 2022, 19:54
0

Moje winterkára bude to co přežije i šestihodinovku :) Těším se na tu vaší Mazdu a doufám, že zase jedete první termín!

reagovat
Woyta
02. listopadu 2022, 00:10
0

Tak nejlevnější hračka na zimu je asi pořád E36 Compact. I žigulik je dražší. :D Loni jsem Compacta E36 vyměnil za E46 ale než jsem dokončil opravy, tak byla zima fuč. Takže teď čeká na nazutí gum Hankook, novou STK nálepku a uvidíme jké to bude.

reagovat
Irwinek
02. listopadu 2022, 07:36
2

Tak jistě, jsem připraven na malou zimu, velkou zimu i minizimu :-D

reagovat
Woyta
02. listopadu 2022, 20:51
0

Takže jedeš zimní Ještěd? https://photos.app.goo.gl/3CZVYksuXEaU35rS8

Irwinek
02. listopadu 2022, 21:13
0

Kdepak, Bestie se na takovéhle věci nehodí, je to přecijen shortka, a ještě 2WD :-) Za barákem je cyklotrialovou dráha, tam jí bude líp a na driftíky je tady dopravní hřiště, přes zimu děcka na inlinech nejezdí, tak je jen moje :-)



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem