načítám data...

Volvo C70: Švýcarské peklo na druhou - část 1

25. března 2018, 22:21 15 komentářů Perníček

Jaro už klepe na dveře a mě začínají svrbět ruce, jak bych opět rád seděl za volantem petiválcového kabria. Během myšlenek na auto se mi vracejí i jisté vzpomínky...

zobrazit celou galeriiTomáš Strach: Volvo C70: Švýcarské peklo na druhou - část 1

Vrátím se do doby, kdy jsem upoutával pohledy všech lidí okolo svým zářivě žlutým Fiatem Punto. Super auto na každodenní ježdění. Sice motor pouhá "dvanáctistovka", za to verze Sporting s namontovaným LPG. Ale jak už to u lidí bývá, tak člověku hrábne a řekne si, že je čas udělat razantní změnu, čili prodat auto a koupit jiné. Co ale místo toho? Alternativ byla spousta, nakonec jsem své vybírání vhodného kandidáta ukončil verdiktem: Saab 9-3 SS.

Po nezdárném hledání nového povozu na českých inzertních serverech, jsme se uchýlil na zahraniční stránky. Po zhruba třech dnech je pátrání u konce a na webu ooyyo.com dokola prohlížím červený Saab 9-3 Vector, který se nachází ve Švýcarsku, kousek od Curychu. Auto sice objelo zeměkouli skoro 8-krát a bylo dost špinavé, ale na druhou stranu za dost nízkou cenu. Takže utírám slinu a honem prodat Punto, dokud Saab je. První vážný zájemce na žlutou potvoru se ozývá po čtyřeh dnech, co byl vložen inzerát, a přijíždí až z Hradce Králové. Ten je z auta nadšený tak, že okamžitě podepisuje předběžnou smlouvu.

Fiat tedy nakonec prodaný, peníze na stole (něco se stejnak muselo přihodit), což znamená povolení k nákupu jiného vozu. Jde se kontaktovat prodejce Saaba… Problém! Volané číslo neexistuje, zkoušíme se dovolat i skrze jiné telefony, ale výsledek stejný. Nakonec se nám ale prodejce podařilo zkontaktovat. Bohužel i tak mám smůlu, auto bylo v ten den ráno prodané, ale že bude mít ještě jedno, jenomže s cenovkou 2,5-krát větší… děkujeme nashledanou. Začíná nové bezúspěšné pátrání po Saabu, které končí ve finále dvěmi alternativy, a to: Buď se smířím se starším modelem, nebo vetší sestřičkou 9-5 a nebo se kouknu po něčem jiném. Volba padá na jinou značku a začínají nové dlouhé hodiny hledání, které končí u černého Volva C70, opět ve Švýcarsku. Po přepočtu všeho shledávám, že by se to mohlo vyplatit. Jak si úplně zapomínám, že chci auto na každodenní ježdění, místo toho voláme hned, dokud ještě je. Radostná zpráva, auto na prodej stále je, ale z hovoru se dozvídám, že auto má své vady. Trošku risk, ale jedem.

Je středa večer a já se svými rodiči (otec umí německy a je mechanik, maminka jako psychická podpora) se vydávám na dlouhou noční jízdu do Švýcarska, aby jsme už druhý den byli večer doma. Cesta byla celkem příjemná (až na můj omyl, kdy jsem odbočil do Itálie), cesty ve Švýcarsku, Rakousku i Německu jsou úžasné. Začíná svítat a my už za hranicemi Švýcarska se můžeme kochat krásou této země (kdo hledá místo kam na dovolenou, tak tahle země by mohla být horkým kandidátem). Je po 9-té hodině a začínáme cítit ve vzduchu něco podezřelého. Ve všech obchodech podél cesty je tma a nikde skoro ani noha. Uklidňujeme se tezí, že Švýcaři to mají na háku a pracují až od 10-ti hodin. Po příjezdu na domluvené místo se dozvídáme nemilou pravdu, když ze zahrady vychází majitel vozu, který se drží za hlavu a něco halekuje v němčině. V celé zemi je státní svátek, což značí jediné, nebude možné cokoliv provést na úřadě až do dalšího dne, čili ani přepis vozu a vydání převozních spz.

Bohužel, vlastní blbost, měli jsme si to zjistit. Dobrý, uklidňuji se aspoň tím, že si jdeme prohlédnout auto. Majestátní černý kabriolet vypadal z dálky na první pohled dobře, horší už to bylo na ten druhý, třetí, čtvrtý… tam doškrábaný přední nárazník (jak se někdo netrefoval při parkování), tady navalený pravý práh, oloupaný a zkroucený dekor dřeva v interiéru, ale zase je to jenom kosmetika, na kterou to auto nejezdí. Teď to hlavní, okno. Čekali jsme někde prasklinu čelního skla, ale problém byl na druhém konci. Vlivem věku a přírodních podmínek se skoro úplně odlepilo zadní okno v plátěné střeše, to bylo pak následně amatérský dolepené klasickým lepidlem na autoskla. Co je ale hlavní, tak motor s automatickou převodovkou běžel nádherně. Ale je tu zase "ale". Auto si můžeme i zvednout na zvedáku, kde zjišťujeme, že prvky přední nápravy už dlouho přesluhují. I tak jsme se shodli na tom, že se to nejspíš vyplatí to vzít, ale stále zůstává problém jak vyřídit převozní značky a přepis technického průkazu.

Dohodli jsme se tedy, že se zajedeme podívat přímo do centra Curychu, kde si to promyslíme co dál. Satisfakcí za nucené prodloužení výletu byl pohled na toto město, ať už se jednalo o historické památky, nebo o spoustu exotických vozů (kdo by nezůstal němý stát u Porsche Carrera GT nebo McLarenu 570S). Důležité však je, že padá nakonec rozhodnutí, že já zde strávím noc a dojedu s kabrioletem následující den a rodiče se ještě v ten den odeberou směrem k mé domovině (bohužel, oba museli být už druhý den někde jinde). Následné jednání o ceně vozu dopadá tak, že vyskládáme celou inzerovanou částku, přičemž prodejce obstará švýcarskou dálniční známku a převozní značky. Domluveno, rodiče odjíždějí a já zůstávám sám na pospas osudu. Trošku šok a já nevím, jestli se začít šíleně smát, nebo brečet. Snažím se být klidný.

Prodejce Volva mi hnedka nabízel ubytování u sebe v dílně, já spíš ze samotné ostražitosti chtěl zvolit nějaký penzion, či něco podobného. Shodou náhod jeden je hned na proti, bohužel mají plno a po zjištění, že další poblíž není, beru přespání v kanceláři na dílně. Musím říct, že alespoň v setkání s prodejcem a jeho rodinou se na mě usmálo štěstí. Neskutečně milá a přátelská rodina, která se snažila, abych se cítil v téhle pochmurné situaci co nejlíp a to i přes velkou jazykovou bariéru. Ta tam byla z toho důvodu, že já ze světových jazyků obstojně ovládám pouze angličtinu a rodina, krom samotného prodejce, neuměla skoro nic německy (jejich původ bych tipoval na Makedonii), natož anglicky.

Dosavadní problémy jsou však s nic s porovnáním, co mě čekalo dál, ale o tom příště.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Pólin
26. března 2018, 09:06
0

Ale tak vidím, že auto je focené u českých garáží, takže jsi v pořádku dojel, což je nejdůležitější. Těším se na pokračování...moc pěkně sepsáno..

reagovat
beastar
26. března 2018, 17:29
0

Jo, jo i na převozkách se zadařilo. S realitou toho kolik stojí taková noc v takovém pensionu se sice setkal ale v rámci psychického zdraví nebyl nucen tuto službu využít. Ono cokoliv tam včetně kafe na benzínce v případě toho že jedeš pro auto za kilo to auto několika násobně prodraží:D

Za mě samozřejmě +1 za odvahu zajet si tam sám a fšecko si obstarat. Kéž by takových lidí bylo víc.

Pólin
27. března 2018, 06:14
0

Jo, tak chce to mít koule a hlavně čas i na ty případné průtahy... Kolega jel před časem pro BMW e91 do Deutschland v sobotu ráno a že večer bude doma. No samozřejmě se mu hned po cca 20km rozsypalo čerpadlo na vodu (pech) a musel tam čekat až do pondělí do rána, než mu to bourák zadarmo vymění. Rozumíte tomu? Vyměnil to zadarmo, ale prý v sobotu odpoledne, ani v neděli ne. A to byl prosím soukromník- šikovný mechanik, ne žádný zaměstnanec Autohausu... holt němci ty víkendy a svátky ctí.

beastar
27. března 2018, 14:45
0

Joo to se stane. Takhle sem jel na letních pneu v Pátek do Berlína. Cesta se díky namraze a šný protáhla na 13 hodin. No tak se čekalo taky přes víkend do Pondělka, než otevřou. Jojo to je tak 15 let to sem byl mladej dneska by mi z toho už jeblo.

ja
jazet
26. března 2018, 09:53
0

Těším se na pokračování.

reagovat
Nimrod
26. března 2018, 16:55
0

pěkně to děláš, pěkně... člověk je napjatej jak kšandy a ty si úplně normálně skončíš a že až příště... :-)

reagovat
peca
27. března 2018, 08:22
0

Nejmenoval se ten Puntoman z Hradce Broucek?

reagovat
Perníček
27. března 2018, 08:50
0

Jak je ten svět malej... :-) Ano, přesně ten, odkud ho znáš?

peca
27. března 2018, 15:23
0

Kamarad :-) Maji ty Punta Sporting dve myslim

Perníček
27. března 2018, 17:16
0

Aha :-) No údajně mu jedno sešrotovali, když baba na dálnici za ním nedobrzdila a auto se zastavilo až o vůz před ním. Bylo až k neuvěření, jak se mu to Punto líbilo. :-D Když ho potkáš, tak vyřid pozdravy, snad auto stále slouží dobře.

krab
27. března 2018, 15:39
0

Těším se na další díl a palec nahoru! Volvo C70 Cabriolet je rozhodně moc zajímavé auto a myslím i hodnotná budoucí klasika. Tak snad bude druhý díl s napínavý jako ten první a ještě k tomu s happyendem :)

reagovat
Mr.Mechano
27. března 2018, 20:57
0

taky mám zkušenost s dovozem z CH, 60 hodin beze spánku :) ale stálo to za to... i přesto, že se doteď přetahuju s našima celníkama ;)

reagovat
lu
lucnikonik
01. dubna 2018, 22:15
0

Ad svátky a neděle v DE - ono to není až tak o ctění svátků a nedělí, ale hlavně o strachu :-D - v německu mám třetinu rodiny a kdysi jsem chtěl tetě (mamky sestra) v neděli odpoledne posekat trávu na zahradě a reakce tety "v neděli se to nesmí, dostali bychom pokutu" - funguje to tam tak, že i když má člověk super sousedy, společně se slaví, půjčujou si nářadí atd., tak Tě soused s úsměvem udá, že v neděli něco děláš a nikdo mu to nemá za zlé, prostě neděle=odpočinek a nikdo nic neřeší. Holt němci jsou vyloženě ovce - co je nařízeno vrchností, to se má dodržet i kdyby to byl sebevětší nesmysl a je nutné se s tím smířit :-)

reagovat
beastar
01. dubna 2018, 22:55
1

No a co teprve poloNěmci ve Švýcarsku. Je tady ve dvě v noci 110 tak pojedu 100. Je svátek budeme doma a basta. Outratu platíme napůl křepelko žádný výhody. Vyhodil si žvejku na zem? Wtf 100 franků na místě.... Podíval si se špatně na policajta ... 24h cpz. Máš v autě nůž na chleba... Zbraň!! 100 franků a odevzdat. Najs kántry bró... Frýdom for ól.

lu
lucnikonik
02. dubna 2018, 00:40
0

v tý rychlosti jsou ještě němci celkem normální - stavba na silnici s 80kou=všichni jedou kolem kila s rozumnýma rozestupama a nikdo to neřeší :-), ale švajc je jiný kafe, 81 na 80 a jsi masovej vrah , sousedi už nezdraví, docela mám dojem, že hitler byl spíš švýcar než rakušák :-D.

Jeden kamarád, už starší pán, žije kousek od Ženevy a i po téměř padesáti letech, co tam žije, je furt přivandrovalec a to je to rodilý švýcar (jeho prarodiče se usadili ve švajcu ještě před WWII). Jeho sousedy jsem kdysi nebetyčně nakrknul, páč jsme s přítulí jeli jednomu známému pro veterána vlakem (známý měl z lyží zlámanou nohu, auto bylo prohlídnuté, zaplacené a bylo jej třeba jen vyzvednout), takže jsme v kingdom of condom vyzvedli kráááásnýho Corniche (LHD importlej z US) a vydali se k domovu s tím, že se u Johana otočíme na kafe - malá vesnička, léto, mě bylo tehdá o dost méně, než teď :-) a sousedům vypadly oči, když jsme zajeli k němu na dvůr :-D - Johan pak říkal, že nějaká známá jeho ženy ptala "co to bylo za zajímavý lidi, co k vám přijeli ?" ve švajcu je to snad horší, než na vesnici u nás :-D