načítám data...

Nudný blok o nenudném autě, crash - boom - bang

10. ledna 2018, 21:11 29 komentářů Goldies

Všechno krásné jednou končí a život vždy neběží jak bychom si přáli. A tak to bohužel je i u mě...

zobrazit celou galeriiDavid Zlatohlávek: Nudný blok o nenudném autě, crash - boom - bang

“Co to z toho náklaďáku padá za bordel? Nic, raději ho rychle předjedu, ať mi to nerozfláká kapotu. A doprdele, sakra… AU!” Tma a oči se nechcou otevřít. To se mi mockrát stalo v bezpečí okruhu v Mýtě se mi stalo i dnes, ale tady místo únikových zón jsou jen svodidla. V hlavě si promítám celou situaci a je mi jasné co se stalo – kombinace AD08R v né zrovna ideální kondici, teplotou kolem bodu mrazu a řidičská nezkušenost si vybraly sou daň. Auto se roztočilo jako káča a jen zázrakem jsem netrefil na rušné cestě nikoho. “Možná to nebude tak špatný!” lžu si trochu v hlavě “Třeba to schytaly jen plechy!” Otevirám oči a opravdu to nevypadá nejhůř. Žádné sklo není praslé, dveře jdou normálně otevřít, to by mohlo být docela v po… Tak ne, celkový pohled nevěstí nic dobrého.

Pokud se Vám do hlavy krade otázka, co ten vůl dělá koncem listopadu v trackday autě na letních semislickách na silnici, tak pro odpověď se musíme vrátit o rok zpět. Moje další láska, Nissan Pathfinder, který mě každý den vozil do práce, potkal podobný osud. 12.1.2017 byla dokonce i v Brně a okolí poměrně solidní sněhová kalamita. Ale já si říkal, mám krásný off-road, AT pneu s novým vzorkem, co se mi může stát a proč ten vůl v Octavii (možná Superbu) stojí na kraji silnice?! Sakra! On nestojí na kraji ale uprostřed, musím z té strouhy rychle ven! AU! Mostek! Hlava bolí! Tma, oči se nechou otevřít. “Možná to nebude tak špatný!” uklidňuji se v duchu. Ale už dveře jdou hůř otevřít. Volám odtahovku, kolegu, manželku… Ve strouze to ještě tak zle nevypadá, motor krásně vrní, kolo (druhé kolo je tak nějak mimo) se krásně otáčí, jen zařadit nejde. Ale když je auto na odtahovce, tuším že je zle. Nebudu to protahovat, výsledek tohoto výletu mimo vozovku je: Ohnutý a zkroucený rám až po A sloupek, nápravnice ohnutá, poloosa zlomená, díra ve vaně motoru, prasklé kolo, komplet přední levá náprava včetně tlumiče KO, blatník, nárazník a xenon. Drobnosti ani nepočítám. Za chvíli to bude rok a dá lí ten fousatý pán nahoře, tak na výročí snad budu jezdit.

Vraťme se ale k tomu, co Vás nejspíše hlavně zajímá. Jak to tedy je s MRškou? Mému dvornímu mechanikovi a kamarádovi v jedné osobně jsem volal hned jako 3. osobně (pojišťovna a manželka). Honza už v telefonu nedával Mršce moc velkou naději. První indicie sice dávali naději a trošičku mě uklidňovali, ale když si Honza asi po týdnu pro holku přijel, aby ji odvezl do dílny DIComp Racingu, bylo to už v podstatě jasné. Veškeré nosné části rámu na pravé straně jsou zásadně vyhnuté a vzhledem ke koncepci auta a jeho určení je oprava vytahováním na stolici zamítnuta. Pro mě to byl celkem šok, během jednoho roku zrušit dvě auta, která mám opravdu hrozně rád. Do MRšky navíc padly nemalé finance (jak se můžete dočíst zde) a tak se začalo řešit co dále. Z několika variant jsme se dohodli, že auto se přeskládá do angličanky. Hodně mi rozhodování usnadnily dvě věci:

  1. čirou náhodou se u Honzi vyskytuje jeden solidní exemlář ve stříbrné barvě se střechou v super stavu za solidní peníze
  2. mám za kamaráda mistra svého řemesla, slyší na jméno Václav a pohybuje se na severu naší republiky v kraji razovitem. Neznám nikoho šikovnějšího a pečlivějšího, komu bych to co bude následovat svěřil

Ono má totiž přeskládání auta z LHD do RHD tak aby fungovalo zase jako LHD jeden dosti zásadní zádrhel. Ano, modří už vědí! Je to firewall! Převařit ho velmi pečlivě z jednoho auta do druhého, aby se nerozhodila geometrie, to je práce pro mistra svého řemesla. Vše započne někdy koncem Března, možná začátkem Dubna. Osobně si velmi vážím toho, že mě Václav vzal na milost a autu se bude věnovat. Moc dobře vím, že o zakázky rozhodně nouzi nemá a dle jeho slov mě bere hlavně proto, že ho to dosti zajímá :-)

Proto zůstaňte naladěni, a držte nám palce! Já ji umřít nenechám :-)

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

saage
10. ledna 2018, 22:13
0

Ty jo... :-( uff..! Podobnej osud jako ma Krab se Sally. Fakt smůla. Ale držím palce at se dílo podaří a Mrska znovu povstane! Bylo by to škoda kdyby ne. Jen prosimte, plánujete teda RHD předělat na LHD?

reagovat
Goldies
10. ledna 2018, 22:18
0

Ono je to zajímavější :-D musí se odvrtat oba dva firewally z LHD i RHD a ten co byl původně v bourané LHD se musí naprosto přesně nabodovat do RHD a tím z ní udělat LHD. Teda hned jak se tam všechno přehází... Jako nebude to uplně jednoduché a už vůbec né levne :-(

saage
10. ledna 2018, 23:36
0

To je uz pro me alchymie.. vůbec nevim o čem mluvíš :-) Sleduju prave s Krabem znovuzrození Sally a je fakt ze s karoserii nic nebylo, ale i tak je to obstrukce na půl roku.. :-( Tak pevné nervy a snad vse vyjde tak jak ma.

krab
10. ledna 2018, 22:22
0

Goldiesi, to víš, jak jsme to viděli na FB, tak mě hned bylo líto toho co se stalo. Ale řešit jak auto opravíš je už ta příjemnější část.
Jestli to půjde dát relativně snadno v dokladech na výjimku, tak bych osobně asi Mršku nechal v RHD podobě. Je fakt, že mě RHD auta nevadí a pár takových ( veteránů ) jsem měl a jedno RHD pořád máme. (MG).

Ale jestli do toho jdete s přestavbou, držím palce a věřím, že se povede.

PS: tu karoserii vytahovat by asi šlo, ale tohle umí posoudit jen zkušený klempíř a jestli se mu do toho nechce, tak to asi znamená, že by to tu původní pevnost už pak znova nemělo. To jsi se rozhodnul asi dobře.

reagovat
Goldies
10. ledna 2018, 22:26
0

Já asi RHD auto nezvládnu, a vzhledem k tomu, že bych stejně všechno musel přeházat, tak předělání firewallu je už to poslední ( i když né nejlevnější) ale zase musí být zpátky ve stejné formě, víme? :-D
Vzhledem k tomu, že máme novou hračku na okruhy, tak raději půjdu do přestavby a chvilku si pojezdím s něčím více über :-)
Jinak, je to jak říkáš, ztráta tuhosti a problémy s geometrií mi za to nestojí, když už do toho padlo tolik peněz...

saage
10. ledna 2018, 22:30
0

Počkej počkej... jakou hračku mas? :-)

Goldies
10. ledna 2018, 22:37
1

tak ona není úplně moje, ale snad se mi podaří někdy půjčit :-D Audi TT pani Goldiesové :-D

krab
10. ledna 2018, 22:45
2

Ona to asi rána byla hodně velká, buď rád, že si se nikde necvaknul kolenem do přístrojovky nebo tak nějak a jsi celej. U mě to bylo tak, že klempíř to auto proměřil a řekl - brnkačka. Bez vaření se jen povytáhla asi pár mm zadní koncová příčka, všechno změřilo a ve předu to dostalo ránu jen do měkkýho. horní příčka kufru se zámkem. Místo rovnání zohýbaného plechu se ten díl celý odříznul a nabodoval jiný zdravý z dárcovského Boxsteru. (jeden skelet tam totiž měli ) Ono je to naprosto stejný. A zase se to změřilo všechno, ošetřilo antikorozně, vystříkaly dutiny atd. A kastle v pohodě. Už se s tim bourat znova nebude :-D

Asi jak to máš vymyšlené to je nejlepší a vím, že MRcha až vyjede tak bude prakticky nová. Vlastně bude už tentokrát kompletně nová. Stejně jsme pacienti. Utrácíme za to, abychom měli fungl nová stará auta ... :)
-
Komentář upraven 10. 1. 2018, 22:45:52

Goldies
10. ledna 2018, 22:51
0

Moje tajné přání bylo taky jen povytahovat, ale ono jak to má vzadu ten kříž nad motorem, tak se to celý hnulo do ukázkovýho banánu :-(

No sem zvedavej na kolik se dostaneme ted :-D

saage
10. ledna 2018, 23:39
0

TTcko no jo..:-) Počkej uz se těším jak zdejší Miata club bude předjíždět paní Goldiesova s Audinkou! :-)

Chase
10. ledna 2018, 22:41
0

Ou, tak tohle zamrzí :/ Přeji hodně pevné vůle a nervů při přestavbě, hlavně ať to dobře dopadne a MR2 zase jezdí :)
Nejdůležitější je, že seš celej ty.

reagovat
Goldies
10. ledna 2018, 22:50
0

Díky, jako kliku sem měl strašnou. Ty by si to tam mohl znát. Výjezd od Rajhradu a Vídeňskou, kousek před čerpací stanicí ONO. Všední den, 7:45 ráno. A fakt v tu chvíli prázdná silnice, jinak fakt nevím :-(

Chase
10. ledna 2018, 23:03
0

Tam to znám dobře, ten asvalt tam dokáže být při určitých teplotách docela zradnej. Nenaděláš nic, tohle se prostě stane. Jednou jsi to ty, příště to můžu být klidně já :/

Raspby
11. ledna 2018, 07:25
0

A to to ze začátku tak katastroficky nevypadalo...a motor s převodovkou teda žádnou újmu neutrpěly? tak držím palce a pevné nervy.

reagovat
Goldies
11. ledna 2018, 07:31
0

Dle Honzi “jen” praskly svody a praskly držáky nerezovýho tlumiče. Motor jde stejně ven, kvuli kontrole a prevodovka dobra. Vypada to, ze i podvozek je komplet v poradku :-) takze opravdu “jen” kastle

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
11. ledna 2018, 09:32
2

Je důležité, že se ti nic nestalo a nakonec i to auto se přeskládá do jiné kastle, ale i tak si mi tyhle věci nečtou moc hezky a běhá mi mráz po zádech. Ostatně i já měl loni nějaké problémy a půl roku pak auto stálo v servisu pod plachtou. Rok 2017 asi nebyl na ježdění ten nejlepší pro vícero z nás. Tak snad už jen doufat, že se nám všem podobné události budou vyhýbat.

reagovat
Jakub Pospíšil
11. ledna 2018, 11:11
0

Tak to byla mnohem větší rána, než jsem pochopil z těch pár vět u "Petrolhead rodičem". Hlavně že se ti nic nestalo. Auto postupně přeskládáš a alespoň si ho komplet uděláš podle sebe. Už se těším na zprávy o postupném opravování a přestavování, mohlo by to být hodně zajímavé.

reagovat
Beny
11. ledna 2018, 12:17
1

Velká škoda. Kamarád klempíř, nevystupuje na fórech jako Angličák?

reagovat
Goldies
11. ledna 2018, 16:43
0

No a znáš snad lepšího ochočenýho klempíře :-) Navíc se známe fakt dlouho, ještě od dob mého Escorta v cabriu :-)

Beny
11. ledna 2018, 19:06
1

Jeho práci znám bohužel jen z fotek. Ale i u těch mi padala čelist, u nás těžko pohledat (jestli je to vůbec možný) někoho takovýho.

Breakthru
11. ledna 2018, 20:29
1

jeden z mála, co umí.Vymírající řemeslo...srovnat by šla, ale jak píšeš, tuhost právě u tohodle auta by po opravě nebyla srovnatelná s nebouraným autem a hlavně srovnat kábro není jak srovnat zavřený auto....Převařit stěnu je daleko jednodušší, rychlejší a taky finančně méně náročný....

Goldies
11. ledna 2018, 20:41
0

A navic se na to Angli snad i tesi :-D pry to bude zajimava zmena a vyzva! Ani sem ho nemusel moc premlouvat. A to si vem, ze ja sem od Brna, Idaho z Rozmitalu pod Tremesinem a Angli nekde od Ostravy!!! A to je na tom to kouzelny! Skutecni mistri si praci najdou vzdy, at jsou kdekoliv ;-)

Breakthru
11. ledna 2018, 20:55
0

ty woe, ta naše Republika je malá a z Brna seš všude za chvilku.To není Středozem a za Pelhřimovem konec světa.....
Přehození kastle je rozum, když ju máš....Nosný části OK a to je pro takový auto hlavní.Bez stolice to dneska už nejde, stačí málo a musíš tahat a i když je nosník třeba o kousek, tak se musíš o něco opřít, ale nemůžeš na autě....Ono,dala by se srovnat, že by byla jak z fabriky, ale nezapaltil bys to (nemyslím to zle) a stejně by tam ten zásah byl.Pokud máš praváka s dobrou kastlí, tak je to jediný rozumný řešení...A Angličák je machr.Taky mě baví vyrábět si díly a přiznám se, že mě občas něčím inspiroval.Jde udělat vše, jen se musí dělat a ne o tom mluvit a filozofovat na netu...

Nimrod
12. ledna 2018, 05:24
4

"Bez stolice to dneska už nejde, stačí málo a musíš tahat" :-D promiň, já musel :-)

Breakthru
12. ledna 2018, 19:08
0

tak si mě pobavil:D....ani mi to nedocvaklo:)

sheogh
11. ledna 2018, 12:21
0

Jaaj, tak to je fakt napytel, 2 auta za jeden rok... Snad ta prestavba klapne. Trochu zavist, ze mas na podobny operace prostor a znamy :-)
Ja mel minulou zimu z pr...e kliku, chytil jsem v nemecku auquaplaning (v udolicku stala neodtekla voda), a dopadlo to dobre jen proto, ze tam zrovna byly 4 pruhy a nikdo kolem, tudiz prostor to nejak srovnat...

reagovat
ro
rock
12. ledna 2018, 08:22
0

Tak nevím, třeba máš jinak najety milióny bez nehody a tohle bylo jenom abnormální nahromadění smůly, ale dvě totálky během roku? Permice do Mýta očividně není univerzální všelék na pohyb na veřejných silnicích.

S novou MR2 přeji trochu víc štěstí ;-). Jestli jezdíš v okolí Brna, tak ji třeba budu čas od času potkávat a rád se pokochám...

reagovat
Goldies
09. května 2018, 17:56
0

Takže vše dopadlo dobře :-) Angličanka už není angličanka a moje stara mrcha je rozřezána. Teď už se jen čeká na převoz zpět do DICompu na přeskládání a asi i nějaké další úpravy :-)

reagovat
Goldies
09. května 2018, 17:57
0

Finální výsledek od klempíře

reagovat