načítám data...

Souboj titánů: Turbo vs. Kompresor

20. října 2016, 22:32 23 komentářů Radek Chlud Novinky

Turbo nebo kompresor? Která z těchto variant přinese více kilowatt, a která zase větší požitek z kýženého výkonu?

Zobrazit galerii

Do motoru lze vpravit určité množství směsi zpravidla dvěma způsoby. Přirozeně nebo přeplňováním. O přirozeném sání směsi se asi nemá moc cenu bavit, zkrátka jí to nasaje, ale při touze po vyšším výkonu je nutné směs do válců vhánět pod velkým tlakem. Tato metoda má dva nejzásadnější zástupce, kterými jsou Turbodmychadlo a Kompresor. Obě dvě z těchto metod vznikly díky stejné myšlence – větší množství směsi a větší výkon. Jaký je pak mezi nimi rozdíl?

Ve zkratce, Turbodmychadlo je opatřeno dvěma sadami lopatek. K jedné sadě se přivádějí spaliny z motoru, pomocí kterých se lopatky následně roztočí. Na druhé straně se díky tomu roztáčí stejnou rychlostí druhá sada lopatek, která vhání do motoru kýžené množství směsi = VÝKON!

Druhým řešením je kompresor, který je napojen řemenem přímo na soustavu kladek motoru. Jeho otáčky a výkon jsou díky tomu přímo úměrné otáčkám motoru. Princip je pak velmi podobný tomu, který je u Turba, a tedy že je dosaženo většího tlaku, kterým je směs do válců vháněna. To se = VÝKON!

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých řešení? Obě dvě zapříčiňují ‚ztrátu‘ výkonu – Turbodmychadlo způsobuje bariéru, kterou musí výfukové plyny překonat. Tato bariéra způsobí zpomalení odchodu plynů resp. určitou ztrátu výkonu. Stejně tak i Kompresor, který způsobuje pokles už ze své podstaty – je to další pohyblivá součást, kterou musí motor roztočit. Stejná ztráta se projevuje například při zapnutí klimatizace, když motor musí rozpohybovat její kompresor.

Jak Turbo i Kompresor mají své výhody a nevýhody. Turbo trpí výkonovou dírou, než se stihne nafoukat, kompresor má daleko pomalejší nástup výkonu a podobně. Řešit všechny rozdíly by bylo na samostatný elaborát, a tím se pomalu dostávám k jádru pudla. Proč tolikerého textu?

Australští přátele z MightyCarMods se totiž rozhodli podrobit veleúspěšné Mazdy MX-5 nevšednímu testu. Výsledkem je porovnání dvou výše zmíněných variant nuceného přísunu směsi do válců. Do jednoho auta byl vmontován kompresor, kdežto do druhého turbodmychadlo. U obou aut byla snaha zachovat úpravy v co nejpodobnějším gardu – stejné vstřiky, stejný tlak turba i kompresoru, stejné palivo, stejné řídící jednotky a podobně.

Samozřejmě se to neobešlo bez video záznamu, jež by mohl být pro anglicky hovořící publikum velkým přínosem, protože problémy výše popsané jsou v něm rozebrány do relativně velkých podrobností od člověka, který je špičkou ve svém oboru. Video má předešlé dvě části, kde jsou řešeny konstrukce turba i kompresoru, instalace turbo kitu do MX-5 a spoustu dalšího.

Takže co je ve výsledku lepší? To už necháme na vás a vaší chuti – pokud máte zkušenosti s něčím podobným, budeme za sdílnost v komentářích jenom rádi.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
21. října 2016, 08:31
0

Tady v Evropě jsou trendem turba, v Americe potom spíš kompresory. Obojí má svoje pro a proti. Turba znám jen z normálních sériových aut od nových do cca 5-ti až 10-ti let stáří a musím říct, že my vůbec nesedly. Dlouho se nic neděje a teprve při překročení nějakých otáček najednou motor dostane kopanec a začíná fungovat. S tímhle chováním auta si naprosto nerozumím. Mám rád lineární zátah a v něm jednoznačně vítězí právě kompresor. Sám jsem měl kompresor ve svém 2007 Mustangu GT. Konkrétně to byl Edelbrock e-force. Radek tady píše o pomalejším nástupu výkonu. Nevím jak u malých motorů, jaké má Miata, ale u V8 v mém Mustangu, který měl už z fabriky 305HP jsem nic takového nikdy řešit nemusel. Naopak po instalaci kompresoru (a hromady dalších věcí) se z auta stalo naprosté monstrum, kdy se výkon vyhoupnul téměř na dvojnásobek původní hodnoty. Pravda, spotřeba i při normální jízdě šla taky o něco nahoru, ale nebyl to tak dramatický rozdíl. Každopádně zátah byl lineární, v jakýchkoliv otáčkách, pískání kompresoru bylo slyšet jen při extrémním zatížení, takže nijak nerušilo, přitom běh motoru pěkně hladký a příjemný. Kromě nárůstu spotřeby o cca 2 litry při normální jízdě tak žádné nevýhody z mého pohledu nebyly. Ale na druhou stranu, buďme soudní, při tomhle objemu motoru, výkonu, rozměrech a váze auta, člověk nemůže čekat, že bude jezdit za 4 litry na sto. Takže za mně jednoznačně kompresor.

reagovat
Woyta
21. října 2016, 08:42
0

Ja mam stare, turbo ktere se probouzi na 3000 otacek. Pri bezne jizde jedu v atmo rezimu a pri rychle si musim nabeh turba nacasovat. Takze v pulce zatacky plyn na podlahu a na vyjezdu ,e ceka velmi navykovy kopanec do ledvin. Turbo a Wankel maji svuj styl jizdy,

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
21. října 2016, 10:15
0

Každý to má jinak. Já právě na tom kopanci nic návykovýho nevidím. Právě naopak.

Letis
21. října 2016, 15:10
0

Já to mám přesně jak píše Vojta. Možná bych si auto s velkým výkonem bez turba taky oblíbil, i když jsem v žádném takovém zatím neseděl, ale turbo se mi líbí i u VW Polo 6R 1,2 TSI (66kW). Prostě to načasování mám rád.

Letis
21. října 2016, 15:53
0

Ještě bych dodal, že srovnáváš jablka a hrušky. "Dlouho se nic neděje" možná pokud chceš zrychlovat z 1200 otáček, naopak pokud bys měl nějaké líné auto jako třeba to moje Polo s kompresorem, tak by se "nic nedělo" celou dobu. Prostě to nemůžeš porovnávat s mustangem, kterej má mnohem větší výkon sám o sobě. Podíval ses na to video? Je to tam suprově vysvětlený, jak ten tlak u kompresoru pomalu roste, zatimco u turba ho máš dostupnej hned (teda spíš po krátký prodlevě - jak se to vezme).

Ka
Karda
21. října 2016, 16:02
0

Zrovna Polo 1.2 66kW sedlám. Jak se říká, že VW ničím nenadchne, ale aspoň ničím nezklame, tak tenhle motor je výjimka. Než se turbo probere, tak výkon není žádný a nad 4000 už to nemá smysl točit. Popojíždění v kolonách a obecně po městě je stím utrpení. Jinak je Polo celkem fajn, jen se nehodí do města, což mě u malýho auta překvapuje.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
21. října 2016, 17:36
0

Letis: Nesrovnávám jablka s hruškami. Přečti si pořádně, co jsem napsal. Bavím se tam o konkrétním případu auta s kompresorem a píšu, že nevím, jak je to u malých motorů, kde by byl kompresor. A že mi nesedí turbo u normálních aut. S těmi zkušenosti mám a všechny měly podstatně větší výkon, než ta tvoje 1,2TSI.

Woyta
21. října 2016, 18:32
0

Ja mluvil o poctivem turbokopanci ze stare skoly. Nissan 200SX S13 1,8l 135kw tlak turba zvysen na 0,9b. 2500 bylo citit jak se roztaci a 3000 uz byl krasny kopanec do zad. Proste auto z doby, kdy turbo slouzilo k zvyseni vykonu a ne oblbovani emisnich testu.

Letis
21. října 2016, 18:45
0

Pravda, nevím jak to vypadá u té Silvie, ale třeba klasika jakou je 1,8T z první generace RS je mi známá velmi dobře a tam je těch kW cca stejně. Tam si mě turbo poprvé získalo. Jen to Polo jsem dal schválně jako extrém, prostě protože mám turba rád téměř bez výhrad a nevím, co na nich tolika lidem vadí. Co bych ještě rád dodal je, že to věčně proklínané "oblbování testů" jaksi taky funguje a tahle jednotka mi přijde výrazně zábavnější než například neoturbená 1,4 16V (74kW) z první generace fabie.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
21. října 2016, 20:49
0

No vidíš, a právě ta 1,8T v té jedničkové Octavii RS a v Toledu bylo moje první seznámení s turbem a následně totální odpor k podobným projevům motoru. Každý to máme prostě jinak. Kdyby ne, tak by se automobilky mohly rovnou domluvit a vyrábět společně jedno jediné auto.

Woyta
21. října 2016, 21:01
0

Vzdyt my ho v koncernu tak pomalu vyrabime. A nektere modely ruznych se lisi jen detajly.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
22. října 2016, 07:20
0

Prave proto mne koncern vubec nezajima. :-)

jc
21. října 2016, 14:11
0

Mne prijde docela zajimavy elektrokompresor. Mam pocit ze nekolik automobilek o tom uvazuje nebo uz vyviji. Spekuluje se, ze by to mohlo byt i v druhe generaci Toyobaru. Pro soucasnou gen to vyrabi nejaka garazovka a nestihaji to dodavat, cekaci list je hodne dlouhej. Asi 5kg baterie + vetracek do sani, pridava to asi 30 koniku. Neni to sice moc, docela zajimave to zlepsi krivku vykonu a momentu a nema to prakticky zadnou prodlevu. Krom toho se to da lepe (softwarove) ovladat nez mechanicky kompresor.

reagovat
Woyta
21. října 2016, 21:03
1

Existuje i upravene turbo kdy v nizkych otackach ho roztaci elektrika a ve vyssich vyfukove plyny. Myslim, ze to pouziva Audi.

Londoner
21. října 2016, 15:47
0

Mel jsem turbo diesel (S80 s D5) a ted kompresor (XFR) a u me jednozdnacne kompresor. To ze se v evrope pouzivaj vic turba je dano tim, ze jsou ucinejsi a tudiz vhodnejsi pro maly motory (a taky diky emisnim limitum) nicmene pro ridickej zazitek kompresor jednozdnacne vede - pokud je to na poradnym motoru tak tam ten kopanec do ledvin je taky, ale spoustis ho pravou nohou kdy chces.

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
21. října 2016, 20:50
0

Přesně tak. :-)

beastar
21. října 2016, 23:14
1

Tak jsem to pročetl jak názory tak článek a kdybych byl politikem řekl bych se zakaboněným obličejem "hmmm, zajímavá otázka" nicméně politik nejsem a pro fundované vyjádření zde není moc prostor kdyby byla otázka položena tak je MX5 téhle generace atp. lepší s kompresorem nebo s turbem bylo by asi jasnější. Mám zkušenosti s obojím i když tedy ne ve vyloženě TOP sportovních autech a mohu jen říci že také záleží o jakém motoru se bavíme o jakém autě o celkovém naladění a tak podobně prostě kde bude turbo opruz pro mě je a byl vždycky trochu zklamáním 1.8 (legendary VW) tak pro jiného to bude pecka a tak stejně s kompresorem. A jak tady zaznělo tak je těžké srovnávat 1.2 s turbem v Polu s V8 v Mustangu s kompresorem už jenom tím že oba motory jsou kapánek asi tak o 15 000 světelných let a pět segmentů jinde o autech ani nemluvě. Za mě hraje pro turbo 2.7 bi-turbo APB to byla paráda a pro kompresory zase třeba to co odlišuje některé motory v MB kde s takového krámu jakým w211 bezesporu je dokázal kompresor udělat alespoň něco. Prostě obecně nelze podle mě soudit.

reagovat
Fa
Favorit
22. října 2016, 07:42
0

Tiez zavisi od pouziteho typu kompresora, vo videu od MCM je pouzity kompresor Rotrex, ten ma o nieco neskorsi nastup ako klasicky "twin screw" eaton, ktory sa pouziva najcastejsie.
Mam mx 5 NB s kompresrom (cca 200hp) a druhu NB s turbom (cca 240hp). Turbo ma prijemny nabeh uz odspodu, bez lagu. Od cca2800rpm az po obmedzovac je k dispozicii neustale cez 200Nm, maximum je 260 Nm pri cca 5000rpm. Kompresorova zabera este o cosi skor, ma ale mensie maximum krutiaceho momentu (cca 220Nm) aj vykon. Kompresor odobera neustale vykon motora vplyvom rotacie vlastnych skrutkovic. Ale takisto aj s nim je auto velmi zabavne :)

reagovat
Kr
Krocan
22. října 2016, 13:23
1

No u Lancie se také nějak nedokázali dohodnout, zda turbo, či kompresor a tak na motor přidělali u modelu Delta S4 pro jistotu obojí......

reagovat
Přemda Honda
24. října 2016, 20:23
0

Já mám radši spíš atmosféry,nejlépe japonské..ale z přeplňovaných motorů (moc zkušeností s nimi nemám) je mi tak nějak sympatičtější kompresor :-)

reagovat
Polar Bear
25. října 2016, 13:38
0

Pro civilizovaný motor (benzín, min. 8 válců) samozřejmě kompresor. Platí i pro výškové stíhačky :P

reagovat
MG
MGRR
02. listopadu 2016, 07:59
0

1. KOMPRESSOR... když někde potkám auto s kompresorem, má jej rozbitý, v polosmrti, nedávej tomu tolik, už je z něj něco slyšet. Měl jsem jeden ze dvou na světě vyrobených kusů Range Rover Classic 3,5 Supercharged v bílé, prodloužené verzi, s kompressorem nahoře a dalším AC kompressorem velkým jako kýbl. LR to auto vyrobil pro filmaře MGM a natáčení v poušti. Nikdo ten Supercharged nedokázal opravit, a to jsem LR dělal... prostě krám.

2. TURBO: kařdý druhý-třetí jej v autě má, nikdo to neřeší, stačí minimální povědomí o prohřátí a dochlazení... když odejde, staré se zahodí, nebo repasuje a nestojí to tolik. Jako hračku, jsem kdysi měl Audi S6 Turbo Quattro 5st. man s vyšším výkonem MTM (ne trapné elektronické zvýšení výkonu, ale poctivá upravená motorařina, vačky, svody, sání a větší turbo) to nejezdilo, to až nebezpečně lítalo a na rovné, vlhké silnici to po přidání plynu, jak se ta bestie nafoukla... od 60km začalo auto v přímém směru až nekontrolovatelně hrabat koly a chovalo se to "jako zadokolka" (žádné ESP :). Kamarád závodník, dnes už starý pán, prohlásil, že mu to připomene skupinu "B" v provedení pro lid.

Pragmaticky bych kompressor u staršího, lepšího, sériového auta nechtěl, mám rád životnost a kompressor jí nesplňuje. U starších "superaut" od 500PS to posoudit neumím, ty se staví na předvádění, životnost tam nikoho nezajímá...

reagovat
Fa
Favorit
06. listopadu 2016, 09:40
0

Preco by sa kompresor servisovat nedal? Tiez nie je pravda, ze jeho zivotnost nie je nizsia ako turba (ak sa nebavime o modeloch, ktore boli pouzite napr. v motoroch vw g40/60).
Dokonca v topfuel dragsteroch sa pouzivaju na preplnanie len kompresory a to vobec nie su auta len na predvadzanie. To ze v nasich koncinach sa viac pouziva preplnanie turboduchadlami a vacsina firiem sa aj zaobera ich opravami a repasom neznamena ze kompresory nie je mozne servisovat, alebo su viac poruchova...



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem