načítám data...

O Mercedesech, účelnosti a aerodynamice

Světu byl představen nový Mercedes třídy E. A nadšenci smutní, štkají a sýčkují. Prý je moc stejný jako třída C a třída S. A vypadá jako rozteklé plastové autíčko. Co se to s tím Mercedesem stalo? Co odneslo doby krásně účelných hranatých Mercedesů?

Zobrazit galerii

Na tomto místě už jsem se několikrát zabýval tím, že auta si lidé vybírají především podle vzhledu. A nové sedany od Mercedesu, stejně jako reakce veřejnosti na ně, jsou toho krásným příkladem. Většina lidí, kteří dnes kritizují novou třídu E, tak činí na základě jejího designu. Ten je prý příliš podobný větší třídě S i menší třídě C, čímž všechny tři modely ztrácí kýženou originalitu, a navíc vypadá moc oble a nadýchaně, čímž nezapadá do obecné představy Mercedesu s teutonsky ostře řezanými tvary. 

Když si totiž našinec představí automobil Mercedes-Benz, vybaví se mu obvykle nějaká klasika let osmdesátých či devadesátých. Nejspíš pověstný ‚Mamut‘ alias třída S generace W140 nebo první třída E, která se tak skutečně označovala – tedy legendární W124 (na jejíž podrobný test se můžete těšit zanedlouho). Zkrátka Mercedes by v očích nadšence měl vypadat jako brutalistické dílo z kreslířského prkna legendárního Bruno Sacca. Proč? Protože to tak prostě má být. Protože Mercedes má být hranatý, nabubřelý a účelný. Měl by okázale ignorovat módní kudrlinky, nebo dokonce aerodynamiku.

Jenomže tady narážíme na zásadní problém. A nemluvím o tom, že u automobilu, který se má pohybovat i rychlostí větší, než je tempo rozvášněného cyklisty, je aerodynamická karoserie nezbytnou součástí jeho účelnosti, neb se zásadní měrou podílí na jeho rychlosti, úspornosti i komfortu. Mám na mysli to, že už Mercedesy z 80. let se vyznačovaly (nejen) na svoji dobu špičkovou aerodynamikou. Kupříkladu základní verze modelu W124, dvoulitrová 200 nebo 200D pro evropský trh s úzkými pneumatikami, měla Cd=0,28. Odpovídala tak mnohým dnešním hatchbackům a mírně překonávala například minulou generaci Corvette (C6). A oproti takovému Aston Martinu DB9, který na pohled vypadá jako ztělesnění aerodynamiky, tak byla přímo aerodynamickým veledílem – DB9 má totiž Cd=0,34.

V osmdesátých letech byla zkrátka hladká hranatá karoserie nejsnazší cestou k aerodynamické efektivitě – protože spočítat tvary oblé (a tudíž potenciálně ještě efektivnější) karoserie tak, aby opravdu fungovala, zkrátka ještě nebylo v silách lidí ani jejich počítačů.

Dnes už to ale v našich silách je, a tak mohl Mercedes s každou další generací svých sedanů dojít zase o kousek dál. Proto má současné Éčko generace W213 fantastický koeficient aerodynamického odporu Cd=0,23. Což je o setinku lepší než aktuální třídy C a S (0,24) i než současná generace Toyoty Prius nebo Tesla Model S. Že ale nové Mercedesy nevypadají vůbec aerodynamicky, natož účelně, a působí spíše nadýchaným a vyumělkovaným dojmem? To už je problém rozdílu mezi tím, jak auta vnímáme – což obvykle činíme očima – a jak účelnost a aerodynamika fungují ve skutečnosti.

Mercedesy všech velikosti jsou i nadále stroze účelné, přísně aerodynamické a po německu hezky stejné. Takové, jaké byly vždycky a jaké od nich očekáváme, že budou. A nám nezbude, než si na ně postupně zvyknout – a časem si zase stěžovat, že ty nové jsou jiné než ty, na které už jsme si zvykli.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

fr
fri
06. ledna 2016, 06:51
0

Problém udávané aerodynamiky je podle mě ten, že si tam může každý napsat co chce, a když už se měří tak často jen na modelu a nebo na produkčním autě se zalepenými spárami atd. - není to homologační údaj stanovený zkušebnou, ale spíš nástroj marketingu. U každé nové generace se ubere setinka a až se dojde na okraj, tak se vymyslí nový údaj do katalogu....

reagovat
M P
06. ledna 2016, 07:44
0

Správné by bylo uvádět, zda se jedná o koeficient z modelu, nebo získaný z CFD, nebo tunelového měření reálného auta, ale to nikdo nedělá. A auta to samozřejmě pomáhá prodávat. Já celkem nechápu, co všichni mají proti marketingu. Proste je to nástroj prodeje, a tak používá různé metody. A homologační zkušebny aerodynamické tunely nemají nejspís proto, že jsou prostě strašně drahý...

MB
MBMB
08. března 2020, 13:42
0

Napsat si tam cokoliv nelze. Hodnota musí být změřena v certifikovaném tunelu a ta hodnota se pak nastaví při měření v zatěžovacím cyklu, z kterého vylezou udávané spotřeby a emise. V době napsání článku ještě NEDC, nyní WLTP. Což má i dopady do té aerodynamiky - v NEDC se měřila jen jedna hodnota, pochopitelně ta nejlepší. Ve WLTP musí být změřená každá kombinace výbav - motorizace, kola a různé další doplňky, které zasahují do vnějšího tvaru auta. Čili vymýšlet si to skutečně nelze.

jc
jc
06. ledna 2016, 10:08
0

Jen at se vyrobci snazi o co nejnizsi odpor vzduchu, ale je potreba si uvedomit, ze to je jen koeficient a skutecny odpor se nasobi celni plochou.

Navic auta nejsou letadla a u tech rychlejsich je dulezity i pritlak, oboje musi byt vyvazene. Proto maji F1 minimalne dvojnasobny koeficient odporu nez osobaky.

reagovat
M P
06. ledna 2016, 14:20
0

No, to je sice pravda, ale koeficient odporu vzduchu je měřítkem aerodynamické efektivity. Navíc umožňuje porovnávání. Aerodynamici dobře vědí, proč ho používají. Nemá cenu vymýšlet kolo od začátku:)´

Přítlak je důležitý nejen u rychlých aut. Mnohem více se však řeší vztlak, který je u aut většinou nežádoucí, pomáhá ke vzniku nestability ve vyšších rychlostech.

Nedy
06. ledna 2016, 11:05
0

Vzhledem k tomu, že mé oko má zjevně zálibu v aerodynamických tvarech, tak jsem nadmíru spokojen... :-)

reagovat
bi
bitner
06. ledna 2016, 12:46
0

"V osmdesátých letech byla zkrátka hladká hranatá karoserie nejsnazší cestou k aerodynamické efektivitě – protože spočítat tvary oblé (a tudíž potenciálně ještě efektivnější) karoserie tak, aby opravdu fungovala, zkrátka ještě nebylo v silách lidí ani jejich počítačů."

Tak tohle je doufam pouze umelecka nadsazka.

reagovat
M P
06. ledna 2016, 13:44
0

Viz moje reakce dole. Zkrátka ne vždy platí, že to, co nevypadá aerodynamicky, bude mít odpor vzduchu jako kráva, a opačně:) Vojta má v tomhle pravdu

bi
bitner
06. ledna 2016, 15:30
0

Me se jedna hlavne o ten zaver, ktery je naprosto mimo. V 80. letech napr. Rusaci dopilovali Su-27, coz je aerodynamicky zazrak (doslova). Takze napsat neco o tom, ze to nebylo v silach je nesmysl. Byla to otazka designove linie a doboveho vkusu. Howg.

M P
06. ledna 2016, 15:44
0

Srovnávat vývojové prostředky určené pro vývoj vojenských letadel a civilních automobilů je dost mimo. Jedna věc je design, samozřejmě. Ale ten není samoúčelný.
A Su27 je zázrak hlavně proto, že má relativně nízké plošné zatížení, obrovský přebytek tahu a dost sofistikovaný systém flight controls. To je prosím jako porovnávat jabka a hrušky, to se na mě nezlobte.

Irwinek
06. ledna 2016, 13:05
0

v osmdesátých letech byla aerodynamická hranatá karoserie, oproti tomu ve 30 letech byla kapková karoserie aerodynamičtější ( tatraplán,...) a v 60 letech byla aerodynamika někde úplně jinde - tatra 603 ,...
, no nějak jsem z toho v aerodynamice, tedy pardon, v pr.....

reagovat
M P
06. ledna 2016, 13:43
0

Kapkovitý tvar je sice velice aerodynamický, ale u automobilů měl nežádoucí projev ten, že vznikalo příliš mnoho vztlaku, protože, zjednodušeně rečeno měla auta v podstatě profil křídla. Ono totiž nejde jen o co nejnizší odpor, současně se musí potlačit vznik vztlaku (což se ne vždy povede, kdo někdy pořádně na dálnici oroštoval první nebo druhou oktávku, tak ví), a upravit různé myslitelné detaily...
Zkrátka ve 30.let přišli na to, že kapkovitý tvar bude mít malý odpor, ale byl to jediný aspekt, který řešili. Dnes víme víc a proto poznatky aplikujeme v širším kontextu.

BobAsh
06. ledna 2016, 13:52
0

Kapkovitá karoserie byla ve třicátých letech aerodynamická, ale nejenže (jak říká Matěj) řešili jen jeden aspekt aerodynamiky, oni dokonce neřešili skoro nic dalšího ohledně požadavků na karoserii.

Kapkovitá karoserie je nádherně aerodynamická, pokud prostě můžete nakreslit karoserii aby byla aerodynamická, s tím, že "věci" se do ní už nějak nacpou. Když ale potřebujete navrhnout karoserii podle nějaké sady požadavků (třeba - bude to sedan s motorem vpředu, v daných vnějších rozměrech bude nabízet nějaký vnitřní prostor, bude z něj vidět ven atd.), je potřeba jít mnohem dál než k prostému "nakreslíme kapku". A je potřeba počítat a simulovat proudění vzduchu. A to bylo v 80. letech jednodušší udělat u hranatého auta než u kulatého - na komplexní tvary jako u nových Mercedesů prostě tehdejší technika nestačila.

Irwinek
06. ledna 2016, 21:55
0

Nóó, to by bylo na hooodně velkou dišputaci u piva, a nejsem si tak úplně jistej, že by každej odcházel s tím samým názorem, se kterým by přišel :-D
v podstatě je asi potřeba si z každýho vzít něco :-D

Jinak ale zastávám názor, že při současných motorech není aerodynamický tvar kastle zrovna to nejduležitější

fr
fri
06. ledna 2016, 14:31
0

Proti marketingu nemám nic, ale nemám rád když lže. Je v pořádku napsat že vůz má vynikající aerodynamiku, ale je podvod tam napsat neověřené vysněné číslo.
A myslím že při nákladech na vývoj a uvedení auta na trh by nebyl problém aerodynamiku změřit na technických univerzitách, kde už tunely dávno mají..

reagovat
fr
fri
06. ledna 2016, 14:32
0

Sorry, to patřilo nahoru pod druhý příspěvek

M P
06. ledna 2016, 14:49
0

Ale to není neověřené a už vůbec ne vysněné číslo. Buď je to výsledek měření nebo výpočtu. V pořádku není pouze to, že nevíme, z čeho takové číslo pochází. A ano, u skutečného auta to bude jinak. Ale jakousi představu to dává.

to
tomas
06. ledna 2016, 14:57
0

myslim, ze vzhlad exterieru bol uz dopredu jasny, absolutne nicim ma neprekvapil....ja ako fanusik znacky a hlavne jej starych modelov to ale uz beriem z nadhladu, pretoze nebolo dekady, kedy neprisli viac ci menej velke rozdiely. Sacco bol king a auta robil s velkym kumstom. Aerodinamika je dost komplexna veda, ktorej sa mercedes venuje desatrocia.....ako uz bolo spomenute, nestaci spravit len kvapku, ide hlavne o detail.
Sucasna produkcia mi velmi reze, hlavne technologie komfortne a zabavne. A to hovorim ako staromilec, byvaly majitel W123 a sucasny majitel W124 coupe

reagovat
BobAsh
06. ledna 2016, 17:08
0

Na druhou stranu, Sacco nakreslil W210... :)

to
tomas
06. ledna 2016, 18:06
0

No,zdá sa mi, že už v tej dobe tomu nešéfoval, ale obhajovať ho nebudem :D
Na w210 sme si už asi všetci zvykli,aj ked nie každému vyhovuje.v každom prípade v case nástupu 210 začínala pre mercedes doba temna, z ktorej sa posledné roky docela úspešne vylizujú

fu
furgon
06. ledna 2016, 18:27
0

"V osmdesátých letech byla zkrátka hladká hranatá karoserie nejsnazší cestou k aerodynamické efektivitě.."
Modely W204, 212 nebo 221 byly hranaté a rozhodně nebyly stvořeny v osmdesátých letech a jsou aerodynamicky velmi efektvní. Přišly až po kulatých modelech z počátku milénia, tj. W203, W211 nebo W220. Ty jsou, též jako aktuální generace, kulaté a jsou dílem prof. Bruna Sacca, tedy v rozporu s onou autorem uvedenou pouze hranatou brutalitou spjatou s tímto jménem (o W210, které představil v podobě kupé na Ženevském autosalonu roku 1993 nemluvě).
Problém Mercedesu je v nově nastolené až příliš extrémní uniformitě (W205/213/222) a hlavně ve ztrátě konzervativnosti (nadčasovosti) a postupné evoluci, plácá ve změti tvarů, střídá ob generaci hrany s oblinami. W204 působí starším dojmem, spíše jako nástupce W202, W205 naopak jako nástupce předposlední W203 atd... Etalonem nadčasovosti je například VW Golf, zde je stále patrný jasný odkaz na předchozí generace díky postupné evoluci.

reagovat
BobAsh
06. ledna 2016, 20:29
0

Argumentujete s něčím, co jsem neřekl a nenapsal. Napsal jsem, že v osmdesátých letech byla jednoduchá aerodynamická karoserie nejsnazší cestou k aerodynamice - to přece nevylučuje, že mohl existovat důvod udělat hranatou karoserii i někdy jindy, z nějakého jiného důvodu. Třeba v případě W212 & spol. to, že si zákazníci žádali konzervativnější, hranatější tvary.

Stejně tak jsem nikde nenapsal, že Bruno Sacco kreslil jen brutalistická hranatá auta - jen to, že typický MB nadšenec si správný Mercedes představuje jako hranatý, ostře řezaný monument jako je W126 nebo W124 (a já nepopírám, že to jsou i pro mě jedny z nejoblíběnějších Mercedesů - W126 si ještě někdy musím koupit). Taková W203 je sice také Saccovým dílem, ale asi málokdo si jí představí jako "ideální Mercedes", jehož příklad by měly následovat nové modely.

Přechody hranaté/kulaté "ob generaci" jsou v automobilovém průmyslu normální a funguje to tak už po desítky let, po kulatém Pontonu (W120) taky přišlo hranatější Křídlo (W110), po něm zase kulatější W114/115 a W123, pak zase hranatá W124, po ní kulatější W210 a kulatá W211, po ní hranatější W212 a teď je čas opět na kulaté auto - přičemž udělat zase opravdu hranaté bude příště nejspíš těžší, protože požadavky na aerodynamiku jsou stále náročnější.

Stejně tak nesouhlasím ani s tím o příliš extrémní uniformitě - ono rozpoznat takovou W114, W108 a W100 taky nebyla pro necvičeného pozorovatele zrovna legrace. To, že my dnes dokážeme W124 od W201 nebo W140 poznat prostým pohledem je dáno také tím, že se na ta auta díváme permanentně už 30 let nebo tak dlouho, jak jsme schopní je vnímat - já si pamatuju, jak jsem v nějakých odhadem 8 letech dostal katalog tehdy nových Mercedesů. Byl to vrchol Saccovské éry, modelová řada se tehdy skládala z W201, W124, W140 a R129. Strávil jsem spoustu času jeho prohlížením, ty obrázky mám doteď před očima (mám velmi slušnou grafickou paměť - pamatuju si dokonce, že W124 300TDT tam byla tmavě červená :-D ). A až někdy v půlce gymnázia jsem s překvapením přišel na to, že W201 a W124 nejsou starší a novější model téhož auta, ale jiné modelové řady.

To, že nám dnes připadají některá auta snadno rozpoznatelná, protože je známe dlouhá léta, ještě neznamená, že je mezi nimi a novými "stejnými" auty skutečně tak zásadní rozdíl.

fu
furgon
07. ledna 2016, 12:50
0

V článku tvrdíte, že hranaté tvary byly z důvodu, že to nebylo v 80. letech silách lidí ani jejich počítačů. Já to rozporuji, protože výpočty v době vývoje vzhledem hranatých W204 nebo W212 fungovaly, tudíž nemůžete tvrdit, že kulaté tvary jsou z důvodu možností lidí a jejich počítačů. Jak víte, že W212 vznikl z důvodu toho, že si zákazníci přáli konzervativnější tvary? Byla na to nějaká anketa? Nebo Thomas Stopka pouze navázal na tvary které přinesl Karl Heinz Bauer, který dostal zadání od Dietera Zetsche…?

Dále jste Bruno Sacca v článku spojil pouze s brutálností, hranatosí a nabubřelostí, jenže Bruno Sacco je zodovědný i za modely modely např. W203, W220 které jsou pravým opakem svých předchůdců a vynikají právě lehkostí a oblinami, což v článku absolutně neberete v potaz. Přechody od ob generaci rozhodně nebyly tak drastické jako nyní. Křídlo W110 nebylo rozhodně hranaté jak tvrdíte, W114/115(/8) rozhodně v žádném případě hranatější proti W123, jako když vedle sebe postavíte W212 a W213.

Argumentem, že auta známe dlouho proto je dokážemne rozeznat, tím pouze poukazujete, že jste auta v mládí moc nepozoroval, protože například W201 měla proti W124 i pro laika jiná zadní světla a byla proporčně výrazně menší a lehčí. W114, W108 a W100 byly možná podobné, ale rozhodně nesplývaly tolik jako současné řady W205/213/222, které mají identické tvary světel a karoserie, pouze v jiné velikosti.

BobAsh
07. ledna 2016, 17:06
0

Pořád vám tam hapruje logika. To, že se v 80. letech dělala hranatá auta, protože kulatá se nedala spočítat, přece neznamená, že to je jediný možný důvod, proč udělat hranaté auto.

Mercedesy W204/W212/W221 byly hranaté proto, že zákazníci chtěli zpátky svůj hranatý Mercedes. A mimochodem, jsou sice "hranaté", ale rozhodně ne tak jednoduše hranaté jako W124 a spol., jejich aerodynamika je nesrovnatelně složitější (a proto jsou taky mnohem aerodynamičtější než ty "osmdesátkové").

Zjednodušeně:
Až někdy do W114 nebo i W123 se auto prostě nakreslilo, pak otestovalo v tunelu a nebyla šance nic moc navrhnout na počítači.

U modelů z 80. let (vývoj od 70. let) začalo být běžné, že se karoserie navrhovaly s významnou pomocí počítače, ale spočítat aerodynamiku komplikovaných tvarů bylo pořád složité, proto jsou i nejaerodynamičtější auta z 80. let většinou buďto hranatá, nebo mají poměrně jednoduché tvary (Ford Sierra, Citroën CX...).

Potom se vývojem došlo ke kulatějším a aerodynamičtějším tvarům modelů jako W203, W211 a W220.

Jenomže auto prodává především vzhled a typický zákazník Mercedesu chce auto nabubřelé a hranaté. Navíc se "kulaté" Mercedesy zprofanovaly jako odklon o tradiční kvality značky. Takže došlo na pokus udělat něco jako "návrat k tradičním hodnotám", který symbolizoval i hranatější design, typický například u W212. Díky tomu, že možnosti aerodynamiky byly zase už o něco dál, povedlo se dokonce i hranaté auto udělat aerodynamičtější než kulaté auto před ním.

No a teď bylo potřeba zase změnit designový jazyk a návrat ke kulatým tvarům umožnil vydat se zase cestou maximální možné aerodynamické efektivity.

BobAsh
07. ledna 2016, 17:09
0

A ad podobnost - dnešní Mercedesy tedy mají "identické tvary světel a karoserie, pouze v jiné velikosti", což dáváte do kontrastu s W114 a W108 - tedy se dvěma auty, o kterých většina lidí ani netuší, že to jsou dva různé modely, dokud je nevidí stát vedle sebe.

;)

fu
furgon
07. ledna 2016, 19:19
0

Ta logika hapruje spíše Vám. Jak víte, že se kulatá auta nedělala v 80. ledechKUZQnamické efektivity".

Píšete, že nové Mercedesy nevypadají aerodynamicky, to je silně zavádějící tvrzení pro jakýkoliv pokudmožno objektivní článek, protože nové řady už na první pohled působí naopak velmi aerodynamicky.

fu
furgon
07. ledna 2016, 19:21
0

Ta logika hapruje spíše Vám. Jak víte, že se kulatá auta nedělala v 80. ledech z důvodu toho, že se nedala spočítat? Například Audi 80 B3 z 80.let, jak to ten Dr. Piëch udělal, že měl srovnatelný koeficient Cx s MB a podstatně zaoblenější tvary?

Kde berete argument, že v případě W204 nebo W212 "zákazníci chtěli zpátky hranatý Mercedes". Z důvodu odklonění od kvality kulatých modelů je nějaká Vaše dedukce nebo nějaký fakt? Rozhodnutí dělat nyní kulaté modely pak tedy padlo, protože hrany vrátily tu důvěru a nyní si to i přes odpor zákazníků můžou dovolit z důvodu maximální aerodynamické efektivity? Například Audi A4 B9 je proti srovnatelnému MB W205 opticky hranatější a má koeficient Cx 0,23 zatímco ten Mercedes 0,26, což jasně rozporuje Vaše tvrzení, že "návrat ke kulatým tvarům umožnil vydat se zase cestou maximální možné aerodynamické efektivity".

Píšete, že nové Mercedesy nevypadají aerodynamicky, to je silně zavádějící tvrzení pro jakýkoliv pokudmožno objektivní článek, protože nové řady už na první pohled působí naopak velmi aerodynamicky.

fu
furgon
08. ledna 2016, 18:56
0

Frenki190
06. ledna 2016, 21:55
0

Nejlepší Saccův počin je dle mého názoru W201, to auto nemá z hlediska designu a proporcí žádnou chybu. Pro mě je dokonalé.

reagovat
BobAsh
06. ledna 2016, 22:08
0

To tvrdil on sám, naopak na W140 (která se mi osobně taky moc nelíbí) úplně hrdej nebyl, prej byla o deset čísel moc vysoká.

Mírus
07. ledna 2016, 12:52
0

Souhlasím. Stodevadesátka je taky můj velký oblíbenec. Nadčasové sochařské dílo.

fu
furgon
07. ledna 2016, 16:28
0

Lišťák W201 vypadá zoufale, plasťák daleko líp a 16V na obrázku pak působí jak z jiného světa.. Mně se od Sacca líbí všechno, krom (E)210, (S)220 a hlavně (A)168, to je fakt hnus

Frenki190
07. ledna 2016, 22:22
0

Furgon: Můj bývalý lišťák nevypadal špatně, popravdě, vzbuzoval emoce všude kde se vyskytl :)

fu
furgon
08. ledna 2016, 17:51
0

Tak snad se bavíme o serii, tenhle je oblepenej spojlerama aby nějak vyčníval

Mírus
07. ledna 2016, 13:19
0

Vidím to takto: Markeťáci Mercedesu se zřejmě rozhodli posílit identitu (osobních) vozů zn. Mercedesů celkově. A to dokonce na úkor identity jednotlivých modelových řad, tzn. vzhled vozů jednotlivých řad se přiblížil. Dále bych si dovolil tímto nesouhlasit s (zde přímo nevysloveným) názorem, že důvodem vzhledové podobnosti mezi řadami je snaha o nejvyšší aerodynamickou efektivitu. Ale dost možná je to úplně jinak (a tím bych souhlasil z Vojtou), totiž, že nyní podléháme optickému klamu a dostatečně lehce rozlišovat současné modelové řady se naučíme časem jejich "nakoukáním".

reagovat
BobAsh
07. ledna 2016, 17:11
0

Neřekl bych, že je snaha o aerodynamickou efektivitu hlavní důvod, ale je jedním z důvodů - spolu s tím, který jsi zmínil jako první, totiž "corporate identity". To, že je jednodušší a levnější navrhnout špičkovou aerodynamiku jednou a potom jí už jen škálovat, to je takový příjemný bonus. Faktem ale je, že dnešní sedany od Mercedesu jsou po aerodynamické stránce skutečně špičkové a žádná konkurence se jim víceméně nemůže rovnat.

Mírus
08. ledna 2016, 20:58
0

Ano, s tím se dá ve většině souhlasit. A Mercedes je dnes jistě na špici aerodynamiky. Řekl bych ale, že oni jsou jednookými králi. Doufám, že nebudu unavovat, když si dovolím ještě chvíli pokračovat lehce polemicky. V článku "Nový Volt vypadá jako Prius - čeká to všechna auta?" jsi napsal, že (volněji řečeno) kdo chce dnes udělat aerodynamické auto, nutně mu vyjde něco jako Prius, protože takto to diktuje přírodní zákon. Obecně s tím určitě souhlasím, ale zřejmě ta doba ještě (zdaleka) nenastala. Víš kam mířím. Vypadají dnešní Mercedesy jako Priusy? Jistě to není jen designérský trik, že nevypadají. A že zaměření na maximální aerodynamičnost není ještě plně na pořadu dne je vidět např. při pohledu na hodnoty cx propracovaných konceptů aut ze začátků 80. let: Fordy Probe III, IV, V, řada studií "Auto 2000", British Leyland ECV3 atd.

fu
furgon
08. ledna 2016, 18:59
0

Ta fotka patří sem, ta diskuse s tlačítkem reagovat je dost chaotická, reagoval jsem jinde

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem