načítám data...

Ford e-Transit: Vaše nová dílna na kolech

Má to 269 koní, zvládne napájet elektrickou řetězovku, notebook a nabíječku aku-nářadí najednou a je v tom příjemně teplo. Co je to?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Je to asi rok a půl, co se mi dostal do ruky elektrický Sprinter. S dojezdem zhruba sto padesát kilometrů a nosností osm set a něco jsem usoudil, že jde o celkem zajímavou alternativu pro pošťáky a doručovací společnosti, které se motají po centrech měst v modu operandi nastartovat-popojet třicet metrů-zastavit-dodat balík-opakovat. Na nic moc dalšího se takový vůz nehodí, na druhou stranu i balíkáři jsou dostatečně velká skupina zákazníků na to, aby se vyplatilo se jimi zabývat. 

Když jsem si přebíral elektrického Transita, ocenil jsem, že dojezd se oproti dvouletému Sprinterovi pár kilometrů zvýšil a také uveze víc nákladu, nicméně nečekal jsem, že by snad mohl sloužit jinému účelu.  Klasický plecháč, dvě sedačky vpředu a plechová bouda vzadu vybízely k povídání o tom, kterak se již brzy stane právě takové auto prakticky jedinou legislativně přípustnou a zároveň elementárně použitelnou věcí pro zásobování center západoevropských dieselově negativních metropolí. Protože ačkoli je cargo kolo strašně cool, šlapat každých deset balíčků do depa dokáže nepříjemně protáhnout dodací lhůty. Jenže tenhle Ford se hodí i na jiné věci. 

Transita se můžete koupit ve dvou výkonových verzích. Slabší má vcelku rozumných 185 koní, testovaná silnější dokonce 269. To už je opravdu slušná porce, možná až zbytečná. Silný motor totiž dost žere, takže zatímco základní verze ujede na jedno nabití papírově 309, reálně v běžném provozu snad kolem 270 kilometrů, se silnější se mi nepovedlo ani při opatrném cestování dostat přes dvě stě. Naštěstí ale zvládá vůz dobíjet svojí 68 kWh baterii rychlostí až 115 kW, kterou začne omezovat až v poslední čtvrtině kapacity, takže zastávky u “napajedla” netrvají zbytečně dlouho. 

Na nějaké velké cestování to ale stejně není. Maximálka je omezená na 120 km/h a při jejich udržování žere tato velká krabice ke čtyřiceti kilowatthodinám na sto. Autu je mnohem lépe v městském provozu, kde je velice mrštné a příjemně se ovládá. Manévrování pomáhá bohatá kamerová výbava. Pro zajímavost – obrazovkové zrcátko na předním skle je úplně stejné, jako v Range Roveru, takže má krásně jemný obraz a jde asi o nejlépe zpracovaný kousek interiéru. 

To ale neznamená, že by byl zbytek nějak odbytý. Je to tu sice dost plastový, ale výbavy je ve verzi Trend opravdu hodně. Velká obrazovka v prostředku zobrazuje novou verzi fordího systému Sync, který je na rozdíl od předchůdců mnohem svižnější a logičtěji členěný a umí dokonce i bezdrátový CarPlay a Android Auto. Mezi analogovými budíky je klasický displej známý z osobních Fordů. Odtud konec konců pochází i volant, nebo kulatý volič převodovky. 

Trochu horší je to s posezem za volantem. V dodávkách rád sedím pěkně nahoře s volantem v klíně (jako na obrázku níže), na což není Transit úplně dělaný – pedály tu jsou hodně vepředu a tak mě při šlapání na ně zvrchu časem rozbolela lýtka. Stačilo si ale spustit elektrickou sedačku níž, uvelebit se trochu jako v osobáku, a už to šlo. Akorát mi zas trochu chyběl dodávkářský výhled. 

Jak jsem už naznačil na začátku, myslel jsem si, že se eTransit hodí jen na dovážení balíčků. Samozřejmě to není nepravdou – zvládnul by to s klidem. Ale během testovacího týdne se mi mnohem více osvědčil jako údržbářský speciál. Z baterií se totiž kromě pohonného ústrojí a tvýkonného topení napájí ještě 2,4 kW elektrocentrála u zadních dveří nákladového prostoru. Utáhne v klidu flexu, velkou vrtačku i řetězovou pilu a je vybavena proudovým chráničem. S dílenskou vestavbou půjde o úplně ideální auto pro různé havarijní a údržbové týmy ve velkých průmyslových areálech, nebo třeba u dopravních podniků.

Auto může stát na nabíječce připravené v pohotovosti, vyhřáté, takže zde uložené aku nářadí nepřemrzne, případně se může permanentně dobíjet ze zásuvky vzadu. Při práci v terénu mimo dosah prodlužovaček zvládne Transit napájet elektrické spotřebiče, je v něm díky čerpadlu stále příjemné teplo, ale přitom nemusí stát hodiny s nastartovaným motorem. Je dostatečně svižný, nabízí odpovídající konektivitu. V kabině řidiče se dokonce nachází praktická zásuvka 230V třeba na notebook. Prostor u zadních vrat osvětluje silná LED svítilna umístěná v segmentu třetího brzdového světla.

Netvrdím, že jde o univerzální řešení pro všechny případy. Elektrický Transit je pořád v porovnání se svým spalovacím kolegou dost drahý a operační radius na jedno nabití značně omezený. Je naprosto pochopitelné, že bateriová verze tvoří jen malý zlomek z celkového objemu prodaných kusů. Líbí se mi ale, že se ve Fordu někdo zamyslel a pokusil se z elektrické koncepce vyždímat maximum pozitiv pro případného uživatele a z e-Transitu není jen tupě na baterky předělaný dieselový kousek, jak tomu bohužel často bývá u konkurence. 

 

Verdikt

Můžete si stěžovat, že je elektrický Transit drahý, má malý dojezd a sníženou maximálku a budete mít pravdu. Nabízí ale také lepší mrštnost ve městě, tepelný komfort nesrovnatelný s dlouho se ohřívajícím dieselem a skvělou elektrocentrálu. Není to auto pro každého, ale líbí se mi, že se snaží zákazníkům nabídnout praktické benefity plynoucí z bateriové koncepce a myslím si, že pro různé techniky operující ve městech a různých areálech jde o mnohem lepší volbu, než je klasický spalovák. A když se jim na něj povede ulovit nějakou tu dotaci, nemusí být ani dražší. 

Technické údaje

Motor: elektromotor 
Výkon: 198 kW (269 koní)
Kapacita baterie: 68 kWh
Nabíjení: 115 kW CCS combo
Maximální rychlost: 120 km/h
Zrychlení 0–100 km/h: výrobce neuvádí, zhruba 9 sekund
Provozní hmotnost: 1685 kg, maximální přípustná 3500 kg 
Užitečné zatížení: 1815 kg 
Dojezd v testu: 191 km
Cena testovaného vozu (e-Transit 198 kW Trend): 1 580 750 Kč bez DPH

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Související články

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

riderhenry
23. února 2023, 21:39
0

Zrovna vybírám dodávku, potřebujeme z 90 % jezdit v rámci areálu, tzn. do 1 km několikrát denně. Tak jsem se hned koukal, jestli jak jsou na tom el. ojetiny, ale to fakt nejde. Ta investice se nemůže při takovém provozu vrátit, bohužel. Takže spíš než nějaké popojíždění to chce každý den dát těch 150 km a nabíjet. Nemluvě o tom, že občas auto musí dát i dlouhou trasu někam na montáž. Naftové dodávky to asi jen tak nenahradí, škoda.

reagovat
Vojta
24. února 2023, 08:21
1

Ten dojezd by mi asi často nestačil a je škoda ta omezená maximálka. Jestli mě něco na klasickém dieselovém Transitu štve, tak je nedostatek výkonu.

reagovat
Michal88
24. února 2023, 08:49
0

Jestli to má prázdný 3.5t a 1.8t se do toho může naložit, tak to potěš koště. To aby si všichni rozvážkáři, opraváři, montážníci atd. Dělali C a profesák. A neumím si představit spotřebu, až budu mít vzadu naloženou pojízdnou dílnu, když i Master L3H2 má standardně 2.2t a jezdím permanentně tak, že má auto 3 tuny. A pak bych měl jet 150km na montáž bez možnosti dobít, pak 150km zpět a po cestě se trápit s dobíjením. Doma taky zatím není kde.

reagovat
Jakub Pospíšil
24. února 2023, 09:28
0

Ne, jsem to napsal blbě. Maximální přípustná je 3,5 tuny. Váží 1685 kg.

Trinom
24. února 2023, 14:38
0

To je skoro až málo. Jen trochu nerozumím, proč je plechová dodávka dražší, než luxusní EV s větším akumulátorem. Něco mi říká, zda-li to není uměle navýšené o hodnotu dotace.

Michal88
25. února 2023, 07:46
-1

No, těm 3.5t prázdným bych se stejně nedivil. Každopádně si to neumím představit používat. 150 km na fachu pak to protáhnout po vyjetých kolejích po tatrách přes celou šachtu a pak to celé zpět a k tomu po cestě řešit ještě minimálně hodinu nabíjení, abych aspoň dojel domů, když už takhle dělám skoro od tmy do tmy.

Trinom
25. února 2023, 09:12
4

Tak jsem se prohrabal Fordíma dokumentama a konečně se mi povedlo najít curb weight. Ani omylem není 1600 kg, co tu Kubajs píše. Podle provedení boudy je od cca 2,5 do 2,8t. U Fordu jsou totiž vychcánci a všude píšou jen maximální doložnost, ale už neřeknou pro kterou velikost a že to vztahují k celkové hmotnosti 4,25t a ne 3,5t.

mariov8
25. února 2023, 13:39
0

Neváží to spíše 2685kg? 1685kg váží o dvě třídy menší dodávky, to by to bylo z papíru!!!

Trinom
25. února 2023, 20:03
1

Jj, něco takové to bude. Tipnul bych, že na fotkách je L2H2 nebo L3H2.

MB
MBMB
24. února 2023, 09:01
-1

V materiálech mají u obou výkonových variant stejný dojezd. Zřejmě půjde o ten samý motor, jen odemčený na jiný výkon.
Ten rozdíl v dojezdech je podle stupně výbavy. Úplně nerozumím tomu, čím je daný tak velký rozdíl, ale tak to mají uvedené.

Obecně u elektromobilů vyšší výkon nutně neznamená nějak významně vyšší spotřebu. 500kW auto může žrát dost podobně jako 100kW. Není to jako u spalovacích motorů, kde velký motor provozovaný v nějaké mírné zátěži běžného provozu má z principu obrovské ztráty a žere výrazně víc.

reagovat
MB
MBMB
25. února 2023, 00:08
1

Koukal jsem ještě na německý katalog a tam mají i pro každou jednotlivou variantu nebývale velké WLTP rozpětí dojezdu a spotřeby, s čímž jde ruku v ruce i udávané rozpětí hmotností. Plus tam je možná i nějaká výbava významně ovlivňující aerodynamiku. Kdo ví, jaký tedy měl nakonec normovaný dojezd ten konkrétní testovaný kus, evidentně tam je obrovská variabilita dle výbavy.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem

Ford F150 XLT Singlecab Longbed 1994
Ford F150 XLT Singlecab Longbed

1994 rok výroby
200 koní výkon
5 002 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem