načítám data...

Blbec na sněhu

14. prosince 2018, 17:56 30 komentářů R0ck

Aneb jak řídit v neřiditelných podmínkách.

zobrazit celou galeriiAndy Kiss: Blbec na sněhu

 Ahoj všichni, původně jsem to chtěl napsat jako dotaz do fóra, ale pak mi přišlo, ze by to možná ocenili podobní blbci jako já, když napisu krátký blog.

V úterý jsem jel z Náměště nad oslavou, ano ten den kdy přestala jet D1 kvuli sněhu. No a padala hromada nového sněhu, pro mě tedy úplně nová situace. Žádny hlavní tah a upravena silnice, jízda do spousty kopcu na čerstvém sněhu.

A ano bál jsem se. Byl docela provoz.  Takze jsem jel 30-40 max a vzpomínal na všechny ty teoreticke články s radama jak řídit. Nicméně minimálně 2x ve výše uváděné rychlosti se auto chovalo jako sáňky a opravdu jsem se modlil abych dojel domů.

Moje pointa zní: je normální aby se auto takhle chovalo se zimakama polaris 3, kde je vepředu 5 mm a vzadu 5,5.  Nebo jsem prostě jen retard a neumím řídit, pripadne už je nejvyšší čas na nove gumy?

Zároveň by bylo super kdyby obzvlášť ti zkušenější z Vás napsali jak se v takových podmínkách opravdu zachovat. Pripadne mi říct, ano ses blbec 30km/h je moc rychle. Musím Vám říct že v ten den jsem přemýšlel jestli mám opravdu rád jízdu autem a jestli bych si vůbec kdy měl pořizovat výkonnější auto jak svého focusa.

 

Ale, naštěstí jsem si druhý den přečetl článek od Vavrise s miatou NCFL a mám pocit, že zase potrebuju kabriolet, tak je asi všechno pří starém :D. 

No budu rád když se podělite v diskuzi o své zážitky a zkušenosti :).

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Breakthru
14. prosince 2018, 21:36
0

znám to tam v okolí za všech podmínek i mimo hlavní cesty.V jakým směru si jel?Do Brna nebo na Jihlavu?S údržbou silnic je to v těch místech bída , ale chce to jet s rozvahou tak, jak ti dovolí viditelnost a cesta.Blbý je, že místama může být jen sníh a místama už náledí.
Já přizpůsobím jízdu stavu silnice a povětrnostním podmínkám, držím si odstup, nelepím se, kontroluju si zrcátka a snažím se předvídat co udělaj kolem mě a jestli třeba za zatáčkou nebo za horizontem někdo nebo něco není.Což ale platí vždy, jen v zimě o to víc...a semtam šlápnu na brzdu, abych věděl jestli jedu po sněhu nebo po ledu.Ne dupnout, jen s citem tak, aby popř. zafungovalo ABS nebo aby auto mělo tendenci tancovat....
Rozhodně nezdržovat ostatní, když se bojíš, tak nepřekážet uprostřed, nejezdit skratovitě a snažit se ject co nejplynuleji....
Nikdo nechce v mrazu ve vánici stát ve vestě za svodidlama a mrznout...
U gum je rozhodující ještě jejich stáří.Je tam DOT , kde máš napsáno třeba 3316 , takže guma vyrobená v 33. týdnu roku 2016.Neměla by bejt starší 4 let, minimum jsou 4mm.Nový gumy už maj kontrolní bod ne na 1.6 , ale 4mm u zimáků a nová má kolem 8mm.
Barum je ještě v cajku, jsou horší a lepší...A FoFo je v blbejch podmínkách perfektně ovladatelný auto....Hlavně ve smyku nešlapat na brzdu, ani vyšlápnutá spojka nepomáhá, tak jak učijou spolujezdci z autoškol....Pokud se bojíš, vytáhni to někdy v noci na nějakej parking a potahej si za rukáv.

reagovat
R0ck
14. prosince 2018, 22:29
0

Jel jsem do Brna přes Jinošov na D1, protože jsem se chtěl hlavně dostat rychle na hlavní tah. Viditelnost byla horší, ale jak píšeš předvídat se dost vyplatilo. Akorat tedy když nad tím přemýšlím tak jsem ve smyku šel na plyn možná moc rychle. Pravidlo zkoušet si pobrzdit abych zjistil jak to klouže, jsem si vyzkoušel. Nejvíc se mi nakonec vyplatilo brzdit motorem a na brzdu jít minimálně. Gumy mám z 2015, ale mam pocit, že po těch 3 letech už mají doslouženo tady po tom zážitku, takže asi pořídím nějaké Nokiany. I když teda nevím jestli mi zrovna přišel fofík perfektně ovladatelný v těch situacích :D.

Nimrod
15. prosince 2018, 06:36
0

vyšlápnutá spojka by na focusovi měla být k prdu, to se má dělat u zadohrabu
jinak k tomu zdržování... když už zdržuju, je třeba někde zastavit a pustit ostatní... jeli jsme 1.12. pro auto do brna, od záhoří do tábora neodklizeno a ženská se dost bála, jela pomalu, ale zarytě nebyla ochotná pochopit, že by mohla někde pustit tu kolonu aut. dokonce jí to nedošlo ani po tom, co jí předjel náklaďák s návěsem a my s podválem jsme už byli slabý odvar. ne, furt si jela dál, nezájem...
jak tu padlo, černý zrcadlo je šílený tím, jak překvapí. a vůbec supr to je, když to člověk zjistí na kole... ale o tom se tu raději nebudu moc rozepisovat :-)

PepaSFI
15. prosince 2018, 13:37
1

ony ty poučky někdy taky nejsou všechno. Holt šedivá je teorie, zelený je života strom. Jsou gumy co fungují i po mnoha letech a jiné stárnou den ze dne. Záleží taky na jejich uskladnění, někdy se vlastnosti radikálně změní při částečném opotřebení, každé auto se taky s gumama jinak chová. Někdy stačí dát na jednu nápravu trošku víc ojeté a je to hrůza. Naložíš něco do kufru a nestačíš se divit. S tím zdržováním má Breakthru pravdu ale taky to má dvě strany. Mnohem důležitější je jet tak abych to zvládl. Hlavně se nenechat znervóznit a vyprovokovat. Problém dnešních moderních aut je že jsou moc dokonalá. Odtrhnou od reality. Mají plno asistentů a čudlíkátorů a když dojde na krizovku, stejně skončí v příkopu ohnutý kolem stromu. Prostě proto že řidič opatrovaný super systémama netušil po čem jede. Zatímco ten bojácný zdržovač ve staré piksle dobře věděl že je to jak rolbou vymydlený NHL stadion, protože cítil jak mu vlaje zadek a volant plave v rukách. Já to obvykle řeším tak že uhnu někde stranou a nechám nalepeného nervézu předjet. Obvykle ho pak po pár kilometrech stejně dojedu protože to s ním někde zamete, prosáňkuje křižovatku tam kam nechtěl nebo tak něco a je pak tak vyděšenej že jede krokem.

sumy
15. prosince 2018, 19:50
1

Dnes jsem jel se ženou do Radkovic u Hrotovic( u Trebice). Ja transitem, žena pajerem s vozíkem. Sníh, led, vanice, srajdy, že s prázdným transitem skoro nešli vyjet kopce. Tam jsme do transita dali 2t tašek. Do pajera cca 600 do kufru a 700 na vozík a trada zpět. A přesně jak píše beast. Poučky jsou fajn, ale zkusenosti nenahradí. Byla to teda docela rasovina a zena prohlasila cosi v tom smyslu, ze kdyby vedela jak bude hnusne, tak ze by asi ani nejela :-D jo a to prosím jela na těch znalci proklinanych terénních, celorocnich AT pneu, rv tuším 2013, sjety už na smutných 7mm (nový maj 15) A na vozíku nějaký ukrajinský Rosavy či co to je :-)
V 99% je to o rukách a to 1% o štěstí. Obcas nejde nic a z řidiče se stává pouhý ucastnik/divák.
Neboj, jezdí a uč se. Plynulost je základ.

Breakthru
15. prosince 2018, 21:46
0

podobně vypadala dnešní cesta do Jihlavy :D

a vyšlápnutá spojka při smyku je kravina ať je to jakejkoliv náhon.Debilní poučka....

R0ck
16. prosince 2018, 00:28
0

Abych to jen uvedl na pravou míru, tak prakticky nikoho jsem nezdržoval, v půlce vozovky nemám tendenci jezdit a to už vubec ne když sněží. Jeli jsem všichni stejným tempem. Zasebou a pomalu, žádné vytahování. Kdo mě předjel bylo nějaky bmw v kombi a to rovnou v Náměšti. Jinak co se týče vyšlápnuté spojky, tak jsem měl namysli používat brzdu motorem přednostně před brzdou samotnou nebo případně v kombinaci a logicky tím předcházet smyku, jinak je jasny že vyšlapnu ve smyku už toho moc nenadělá.

Nimrod
16. prosince 2018, 07:14
0

údajně jo, protože by se měl vrátit grip zadním kolům, do kterých kecá motor. já to nikdy neměl potřebu zkoušet, na mále jsem měl jen jednou s tátovo fiatem, kdy mi zachránila z nedotáčivého smyku až krajnice, jináč bych si poskočil takový 4 metry ze silnice dolů...

Breakthru
16. prosince 2018, 14:56
0

já tu poučku v prvním příspěvku zmínil schválně, protože lidi si myslí, že to funguje a opak je pravdou...měl jsem zadokolky a řešit smyk je kravina.Leda tak na parkovišti někde při 15km/h....

PepaSFI
16. prosince 2018, 20:15
0

ona ta spojka funguje, jenže jen do určité míry a to většinou lidi nechápou. Gumy zvládnou strašně moc ale nesmí se po nich chtít všecko najednou. Když se kola volně otáčí, dokážou udržet stopu. Jenže když musí současně pracovat i podélně, brzdit nebo pohánět, už je to moc. A opačně, když to jde do smyku, vyšlápnutím spojky odstraníme tu podélnou práci a kolo se může věnovat držení směru. Jenže když to už jede bokem, není se čeho chytit, z původního směru nic nezbylo. Anebo, když to ještě není napříč ale už je to hodně, může se stát že se to chytí. Jenže auto v té chvíli míří tam kde fakt nechceme být. A na nějaké další rovnání na silnici obvykle není místo.
Bohužel, to co napsal Breakthru, že řešit smyk je kravina, to je do značné míry fakt. Na silnici na to obvykle není místo a čas. Řešit se dá smyk který ještě nenastal, ideálně kdyby nenastal vůbec. Ale když máte z boku strom co za půl sekundy bude v místech kde by normálně měl být řidič, obvykle už není co řešit.

Breakthru
16. prosince 2018, 21:25
0

tady je chyba, já myslel řešit smyk spojkou.Když nastane smyk, tak se řešit musí.Pravda, že je potřeba předcházet, ale když už nastal, tak nestačí zavřít oči a křičet.....jenže dostat třeba v 80km/h smyk a šlápnout na spojku s očekáváním je jako hodit do moře kamínek a chtít trefit velrybu...
ještě se tu nezmínilo kontra...

M
16. prosince 2018, 22:09
1

Breakthru, kontru si uz dal nizsie, ;)
Ja len doplnim, ze kontra sa ma davkovat primerane a v cas!

Breakthru
16. prosince 2018, 22:54
0

no, maj recht :D

PepaSFI
17. prosince 2018, 15:30
0

tak kontra je asi základ, jenže zas platí to co se spojkou. Když to uděláš pozdě a ještě blbě, může to taky dopadnout blbě. Auto se takzvaně kousne, prudce se přetočí opačně a na další kontra už není místo.

M
14. prosince 2018, 21:49
0

Aha, ja že odpíšeš, ako si driftil v tomto AMGcku :)
A sneh a ľad sa šmýka vždy inak, niekedy vynimocne ;) Je vždy sranda vidieť novinárov komentovat, aké má to ktoré auto zlú/dobrú trakciu na snehové oproti niečomu, čo testovali na úplne inom snehu. Netreba mať až tak veľa najazdené, aby človek zistil, že na pohľadov rovnakom snehu sa to šmýka od 0 do 10 ;)

reagovat
Breakthru
14. prosince 2018, 22:11
0

když chytneš smyk, tak musíš postupovat následovně...hrát si s plynem, kontra, vytáhnout paroháče z okna a křičet "driftooo" :D

M
14. prosince 2018, 22:15
0

Chjo, mne sa zatiaľ sneh tento rok vyhýba...a tak sa na neho teším... :)

M
14. prosince 2018, 22:19
1

:)

Mo
Monte
14. prosince 2018, 22:20
1

Mas pravdu, neni snih jako snih. Mezi nejhorsi povazuju rozsolenou a rozjezdenou brecku, vyjety zmrzly koleje a po zime zbytky sterku na silnicich. Vsechno to zavisi na teplote, udrzbe a hustote provozu. Nejprijemnejsi je asi cerstvej prasan, pripadne zrovna prohrnuty bez sterku. Co se tyce ledovky tak i po ni se da jezdit v pohode. Zvlast kdyz je to takovej ten hrubej led, coz je skoro lepsi nez ujezdenej snih. Ale ze vseho nejvic zakerny je cerny zrcadlo co bylo prave to pondeli po celym Brne - tenka vrstvicka superhladkyho ledu. Hnus.
Obecne plati ze nejlepsi je naucit se cist povrch vozovky a okoli - les, okoli reky, mostky. Predvidat pomuze nejvic.

Breakthru
14. prosince 2018, 22:22
0

to bílý svinstvo si užívám zcela.To už sdnad nějak minulej tejden to začlo a nějak v pondělí padly vločky jak pětistovky...ráno odmetám auto, v práci dvůr a auta...teď teda dva tři dny nepadá, ale pořád je.A první dny na sněhu kouzelný.Všichni připosraní nebo naopak těžcí frajeři, třeba na kostkách...a narvaná dílna zákazníkama, co potřebovali honem přezout :D

Breakthru
14. prosince 2018, 22:25
0

Monte, tos mi připomněl s těma zmrazkama za co bych zabíjel.Když padá a před barákama si pantátové a paňmámy odhazujou sníh a hezky do cesty a srát na to, že to udělá kupu, co přes noc zmrzne....

R0ck
14. prosince 2018, 22:33
0

O to černý zrcadlo u nás v Brně jsem asi přišel :D. Hele sníh taky miluju a užívám si ho, ještě aby ne když jsem žil půl roku u severního polárního kruhu ve Finsku, ale hold asi budu muset vyrazit někam na parking to otestovat.

Mo
Monte
14. prosince 2018, 22:35
0

Oni to delaji schvalne, aby zaplnily ty diry v silnicich :D ne, ledovy retardery sou totalka k nasrani... treba u nas na baraku zase pravidelne jezedaci zahrnuji mati auto, jen proto ze se jim nechce hrnout snih sousedovi na plot - holt naplava je po 20ti letech porad jen naplava a zaslouzi si trpet:D

Mo
Monte
14. prosince 2018, 22:41
0

Pro me je na 155 gumach cerny zrcadlo i lehkej destik :D ale je fakt ze v to pondeli byla u nas na ulici takova ledovka ze sem si trofnul na otocek pres rucku... mimochodem, nevite kde se kolem Brna vyblbnout? Jezdival sem na macochu, tam to parkoviste bylo dost fajn...

R0ck
14. prosince 2018, 22:54
0

To by mě samotnýho zajímalo, kam takhle vyrazit ? :D

PepaSFI
15. prosince 2018, 13:10
0

kousek od Náměště, před Jinošovem je polní letiště. Ale už jsem tam dlouho nebyl, tak nevím jak to tam momentálně vypadá. Občas tam byly hromady nějaké zeminy a podobně. Je to kousek před Jinošovem, jak se vyjede zpoza lesa do polí, cesta vlevo. Nebo spodem z Náměště přes Jedov, tam jsou mimochodem krásně klikatý silničky, zábava v jednom kuse. Dřív jsem taky jezdíval k Jihlavě, letiště Komárovice ale tam je teď už delší dobu mrtvo. Dřív se tam pořád něco dělo, srazy, auta, motorky, modeláři s letadýlkama. Jenže to patří policii, výcviková plocha a je tam vidět různý přístup. Dřív s tím neměli problém, dalo se to i domluvit oficiálně a celkově to brali v duchu hesla "kdo si hraje, nezlobí". Jenže pak se na té škole nějak vyměnili lidi a je konec. Zákaz vjezdu, závora, prý snad i kamera, jen teda nevím kam by ji dali. Každopádně už tam nikdo nejezdí.

VK
VK
15. prosince 2018, 22:28
-1

Shrnutí šestileté zkušenosti z cestovaní zasněženou Vysočinou:

1. Pořiď si auto s normální převodovkou, toho evropského manuálního nesmyslu se zbav, odpadne většina problémů s plynulostí trakce a můžeš se soustředit na jízdu.

2. Na neposolené uklouzané silnici se pak dá pohybovat většinou tak 50-60, projede se prakticky všude, dokud se v kopci nezasekne náklaďák. Hlavně žádné prudké pohyby volantem. Pakliže se stane, že tě někdo dojede, blinkr doprava, nohu z plynu, sjet ke krajnici a nechat předjet.

reagovat
R0ck
16. prosince 2018, 00:31
0

Takže říkaš že mám pořidit automat a V8 z ameriky ? Sound good to me :). Ne vážně, nad automatem přemýšlím už delší dobu.

Jinak jsem naštěstí nikoho neblokoval ani nebrzdil, ale plynulí pohyb volantem bude to pravé ořechové.

Adam Forman
18. prosince 2018, 06:19
1

Jakmile nasněží, zahájím na Sečringu útok na Ústupky. Jezdím takhle dovádět na neudržované silnice každou zimu a rok co rok mám míň potíží se sněhem. Poučení: Jak nasněží a máš chvilku času, vyraž si zablbnout. Teoretické poučky jsou jedna věc, ale vlastní zkušenost, případně zkušenosti znalejšího kamaráda, který ti ukáže co a jak, jsou nenahraditelné. Takže až uvidíš starší BMW motat se do kruhu na parkovišti, nejde o chuligánství ale o hodiny bezpečné jízdy :-D

reagovat
Libor
18. prosince 2018, 08:31
0

"Takže až uvidíš starší BMW motat se do kruhu na parkovišti, nejde o chuligánství ale o hodiny bezpečné jízdy :-D"

:-D :-D to by chtělo zavést jako osvětu pro věřejnost