načítám data...

Zábavné vlajky s Autíčkářem: Jeep Grand Wagoneer

Chrysler představil studii velmi amerického Jeepu Grand Wagoneer. A všichni se zajímají samozřejmě jen o jediné - proč má americkou vlajku na dveřích obráceně?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Jeep Wagoneer není neznámý pojem. Vlastně je to ikona, považuje se společně s Range Roverem za pionýra SUV. A teď to nechápejte nějak hanlivě, tohle auto jako jedno z prvních ukázalo světu, že schopnost jízdy v terénu nemusí vůz nutně vyřadit z normálního silničního provozu a zařadit ho automaticky kamsi na pokraj pravého pruhu a krajnice mezi traktory.

Foto: Jeep

Pokud si ale Jeep Wagoneer tak úplně nevybavujete, nemám vám to za zlé. Ten minulý se u nás nikdy neprodával a i ve Spojených státech zmizel z nabídky před téměř třiceti lety (pokud nepočítáme pokus o nový Wagoneer z roku 1993, u kterého ale investigativci brzy odhalili, že je to jen Jeep Grand Cherokee s linoleem nalepeným přes dveře).

Foto: Curbsideclassic.com

Nový Grand Wagoneer už lino na dveřích nemá. Nebo spíše nebude mít, Chrysler tvrdí, že představený vůz je pouze koncept, ačkoli… No řekněme si upřímně, vypadá už teď připravený na sériovou výrobu lépe, než čtvrtá generace Octavie, takže bych se nebál tvrdit, že takto nějak bude auto v modelovém roce 2022 skutečně vypadat.

Foto: Jeep

Před řidičem je tu displej tam, kde dříve bývala kaplička přístrojů, má displej tam, kde pod displejem radiomapy bývalo ovládání klimatizace a má displej tam, kde dřív před spolujezdcem nebývalo nic. Taky má sedm míst a podsvětlenou masku chladiče jako Škoda Enyaq (až na to, že Jeep má skutečně masku chladiče, protože má chladič).

Foto: Jeep

Ale nás samozřejmě zajímá jediné: Proč má Grand Wagoneer na dveřích spolujezdce americkou vlajku opačně? Vyjadřuje tak snad Chrysler, co si myslí o směřování země pod vedením prvního oranžového prezidenta?

Foto: Jeep

Nikoli. Ona totiž není obráceně. Pravidla pro použití vlajky jasně říkají, že v případě pohyblivých věcí, jakými jsou vlaky, letadla, lodě či auta, má být vlajka otočená hvězdami směrem k přídi, jako by byla, kdyby skutečně vlála ve větru hrdě vztyčená na stožáru.

Foto: Jeep

Tak a teď už víte o nové Jeepu všechno důležité a můžete se na něj těšit. Dva roky utečou jako voda. Pokud tedy Chrysler projekt nezruší. A pokud bude Grand Wagoneer dovážet i do Evropy. A pokud přežijeme epidemii. A nesežehne nás pětisetleté sucho. A překonáme šestisetleté povodně.
Budoucnost je nejistá…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Jo
Josephus
06. září 2020, 13:21
5

Lidičky, jsem tu s vámi již dlouhá léta, ale nikdy jsem neměl takto silnou potřebu se registrovat a přispět nebo přispívat do diskuzí, i když na všechno mám svůj názor a vaše názory si rád pročítám a nechávám si čtení na víkendové odpočinky... ;-)
Zatím nejsem tak starý, abych vybíral auta podle toho, jestli se mi do sedačky řidiče vejdou 2 zadky, ani nejsem tak mladý, abych si myslel, že samolepka Garrett na blatníku přidá minimálně 1/2 výkonu navíc. Prosím, tykejte mi, já budu týkat vám a i přesto se dá slušně komunikovat.
Honzo, kdyby Ti někdo argumentoval, že tenhle článek je zbytečný, nedej se! Takhle skvěle jsem se dlouho nepobavil. Miluji vtipnou ironii a tady jsi se vyřádil. 3x si málem cvrnknout do trenek během tak krátké chvíle (zatím ještě v běžných situacích nepotřebuji léky ani spodní prádlo proti inkontinenci) ... Investigativci, Octavia, oranžový prezident... Dost dobrý a jen tak dál. :)
Jen doplním (a většina z nás/vás si toho je jistě dobře vědoma), že amík je schopen prodávat auto MY2022 již v říjnu 2020. ;-)
A také musím uvést do kontextu to, že jsem z principu samotného odpůrcem současného výkladu výrazu SUV a představy, že jde o "(pseudo)teréňák do města" s gyriskopicky řízeným naklápěním držáku na nápoje. Já si totiž SUV vysvětluji jako Sport Utility Vehycle a tak evidentně jen a pouze podle mého názoru je to třeba Mercedes-AMG E63 S 4matic+ T-model s vysouvací podlahou kufru nebo koncepčně i konstrukčně úplně jiný vůz, ale o nic menší SUV HSV Maloo.

Dobrá práce, držím vám palce, děkuji za vaší práci a jen tak dál. :)

reagovat
riderhenry
06. září 2020, 22:00
2

V článku není zmíněna ani náznakem změna klimatu, tudíž nelze hodnotit pozitivně. Také bych ocenil takový ten kilometrový odstavec ohledně spotřeb a emisí, který je pod každou inzercí aut. Člověk pak ztrácí ty sociální jistoty... Chybí i informace, jestli plánují i veganskou verzi. Nemluvě o tom, že je to auto strašně bílé. To už bude na žalobu, ale to nechám jiným (bohužel nepatřím k menšině).

reagovat
Jan Machač
07. září 2020, 13:21
2

Konečně někdo se smyslem pro nesmysl! Vítej! Svěrací kazajky jsou v místnosti 666.

Fa
Fandatik
06. září 2020, 22:25
0

Zmínit se aspoň o tom, že by měl stát na RAMu 1500, atd.?
S tou vlajkou a vůbec názvem je zajímavé, dle strany vozu. Bylo by fajn, kdyby sd prosadil proti Navigatoru a Edcalade

reagovat
ransom
06. září 2020, 23:00
0

S těma loděma bych si nebyl jistej. Na plachetnici bude vlajka vlát dopředu.

reagovat
Adam Forman
07. září 2020, 06:24
0

By mě zajímalo, jestli musí přelepit vlajky, když couvají...

Standa
07. září 2020, 06:50
0

Možná dobrý nápad je udělat otáčecí. Ať je to vždy korektně

Jan Machač
07. září 2020, 14:02
3

Dal bych tam displej. To by bylo navíc moderní a drahé.

Moses
03. ledna 2021, 15:27
1

Ani s tym linom by to nemuselo byt uplne zle...
Mozno by som dal trochu iny odtien.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem

Ford F150 XLT Singlecab Longbed 1994
Ford F150 XLT Singlecab Longbed

1994 rok výroby
200 koní výkon
5 002 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem