načítám data...

Renault Megane Intens TCe 140 GPF: Další z rodu Rozumných.

Megane je stálicí v nabídce dnes tolik opomíjených hatchbacků. Je na něm vůbec něco zajímavého, kromě vnějšího designu?

zobrazit celou galeriiFoto:   Jan  Machač

Renaul Megane mám zafixován jako náhradu devatenáctky a pak tu věc s divným kufrem. A vzhledem k tomu, že se snažím držet krok s dobou a "mít srovnání", po "krátkém meganu v benzínu" jsem skočil jako po povinnosti.

Od dob Favoritu je totiž normálně veliký hatchback podle mého to auto, které má ekonomicky a i vlastně jakkoli jinak největší smysl. Samozřejmě mému srdci nejbližší jsou buďto totální extrémy, nebo rychlé spací sedany, které používám pokaždé, když chci jet daleko a rychle. A to je večer po práci vlastně… pokaždé… Mnoale reálně se dá říct, že kdybych netrpěl obsesí na tendlecten zadní náhon, tak bych byl vlastně s jakýmkoli z "rozumných" hatchbacků spokojený. Jen bych si vždy připlatil za jednu z nejvyšších motorizací. Ne tu, která dostane i veliký kola, proužky, barevný sedačky, prdlavý výfuk, tvrdý péra a měkkej volant. Nene. Takovou tu obyčejnou verzi s tím nejsilnějším motorem bez plaketky a podobných kravin. Abych si ve svých letech nechal dávat herdy do zad, to prosim už neni tak nějak na místě. Navíc závodní věci se v téhle kategorii začínají brát tak nějak moc vážně a to není ono.

Takže Megane s třináctistovkou, s tou samou, jakou jsem měl týden předtím v Cliu. Hm. 

Říkejte mi něco o tvůrčí krizi.

Ale našel jsem tomu aspoň vrtoch! Když je zapnutý start stop a auto má zrovna náladu, tak po přidání plynu zakopne samo o sebe. Roztočí startérem motor a ještě, než naskočí, tak pustí nešetrně spojku. Je to o fous, ale je to komické. A není to jediné auto, kde jsem takříkajíc na zelenou jen "blbě čuměl". A dá se na to zvyknout. Dokonce to snad i pasuje k charakteru tohodle spojení. Je takové veselé a živé, působí předvídatelně a moje pocity po týdnu ježdění se dají popsat snad jen zvukomalebným bzz bzz hen hen, nazle… Auto není nějak třeskutě rychlé, ale to, jak cítíte všechny ty mašinky makat spolu, jak se radostně snaží vás popohnat dopředu a jak se jim díky tomu semtam nedaří, no je to malebné. 

A pak…

V menu radiomapy je několik možností "návrhu zvuku motoru". Co to jako? Zvuk se prý mění. Nevím. Asi jsem hluchý. A blbý překlad není vyjímečný. Abych nekřivdil. A zase ty barvy vyřvané na displayích. A trochu méně uspořádaný interier, než v Cliu. To už je skoro srovnávací test! Jo, podvozek je klidnější a poddajnější díky většímu rozvoru. A já do Meganu usedal vždycky tak nějak vyklidněný. Nevypínatelná kontrola trakce znamená, že se to bojím poslat na limit, takže se jezdilo tak nějak na burana cestovně. A strojek fungoval, kolečka přeskakovala, jak měla, a jen při prudkém brzdění jsem měl pocit, jako bych tlačil psa do boudy. Ale to už tak je, když chcete levný pohodlný auto, co nežere. Protože tohle mi vzalo jen o půl litru více, než Clio, tedy 7.5l/100km. Pro srovnání: S mým Cadillacem jezdí Učitel po Brně za 10,5 max. Já mám po Praze vždycky 13.

Sedm a půl je dobrý číslo, když si hrajete na cestě!

Tenhle hatchback není ničím extra výrazný, pokud se nezakoukáte do vnějšího designu. Je ale také ukázkou toho, jak i obyčejné auto s chybami, které se často v novinářských testech přehlíží, může zanechat veskrze pozitivní dojem. Stačí, aby radiomapa reagovala na každé kliknutí. Aby celý přístroj i přes své chyby, byl předvídatelný. A aby umožnil vypnout všechny moderní zbytečnosti až na ty, které vám jako teleti za volantem zachrání život. Je to jen přepravník, ale já bych se jej nebál doporučit komukoli, kdo chce jezdit legálními rychlostmi.

Je to milé, kam se nám "obyčejná" auta vypracovala.

A pak jsou tu věci, které dělá Renault skvěle. Reakci radiomapy jsem už zmínil, ale připojte telefon a máte online navigaci. Pokud si tedy nepustíte tu v telefonu. Volič jízdních režimů je plně konfigurovatelý. Stejně jako informace na displayi radiomapy. Zvenku je to hezký. A i ta bílá není jen bílá, ale perleťová. A polstrování sedadel je jemňoušké a krásné. No prostě za půl milionu dostanete autíčko s pár chybami, které je ale celé takové upřímné a radostné a k tomu pocit, že jste nevyhodili peníze za kravinu.

A to je dle mého pochvala. Začínám brát Renault fakt vážně.

Technické údaje:

  • Přímovstřikový přeplňovaný benzínový radostný čtyřváleček, 1.3l, 103kw (140 koní)
  • Spotřeba v testu: 7.5l/100 km
  • Cena: Od 479 900 Kč.

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Související články

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Vapno92
03. prosince 2019, 15:58
-2

Ľudia, pre Boha živého na zemi, čo je to za slovo "Radiomapa"? To je nejaká mapa zemepisných súradníc VKV vysielačov na území republiky, alebo...?

reagovat
Csaba
03. prosince 2019, 20:38
1

Tady, na Autíčkáři, to je redaktorem/redaktory/redakcí? :) používaný novotvar/patvar? :) ve své podstatě zahrnující jak navigaci, tak "info/zábavní centrum" vozidla. Setkáš se tu i s dalšími podobnými slovy "normální veřejnosti" neznámými, případně nikým jiným neužívanými :) Prostě jedno z "miestnych špecifík" tohoto "e-prostoru" :)

Jan Machač
04. prosince 2019, 17:09
0

Vysielačov? Vysieračov! ;-) Nemám rád slovo infotainment...

Vapno92
05. prosince 2019, 10:14
-2

Ja tak nejak klasicky preferujem slovo AUTORÁDIO. Ale inak súhlas. Slovo infotaiment zaraďujem po bok slov, ako sú "influencer"...

Jan Machač
07. prosince 2019, 12:46
0

No z autorádia jsme vyšli. Ale říkat tomu auto, když je to jen do auta je blbý a je v tom i mapa. No a je tu Radiomapa ;-)

Adam Forman
09. prosince 2019, 12:42
2

Obecně nemám rád anglická slova používaná v českých textech. Vypadá to, jako by autor neměl co říct a tak se skryje za hromadu anglických odvoznin a patvarů, aby ho lidi aspoň brali vážně. Osobně preferuji termín 'zábavní system' nebo 'palubní počítač'. Radiomapa je skutečně krásné české slovo, žel bohu, označující něco zcela jiného. Už dlouho tu nebyl butonek ;-)

Jan Machač
09. prosince 2019, 14:36
0

Proti gustu žádný dišputát. Spisovnou konkurenci můžeme případně i doporučit na adrese autobible.cz ;-)

beastar
04. prosince 2019, 01:20
0

Docela pěkný test. Který zapadl v záplavě všech těch Dacií a Fabií a horlivých debat o tom jestli na plechcupu kluci jezděj potůněný a nebo jenom ve factory setupu... Trochu se v plechcupu brečí skoro jak v F1 a to ani nejde o takový prachy.
----
U nás má Megáne ve všech generacích nevýhodu, že existuje okyna případně golfista případně nově scaliatik. Kdybych sháněl auto do půl miloše s pěkným designem a relativně zajímavou technikou šel bych právě do Megána. Jenom ten jejich styl infotaimentu a řešení středového tunelu to se někdo posral v kině a jak se probral, tak to šel navrhovat. Šéfdesignér byl zrovna po velkým homeoffice kde teklo šáňo proudem a prdelatý holky nosily koks po kilech... A tak se rozhodlo že to je vlastně SUPER a zákazník chce něco jinýho, než dělá ta trapná konkurence v Alemánii. Tož kurva jak když koupíš levný rádio s displejem u větví a mrdneš si ho nad středovej tunel na háček. Výsledek bude neimlich to stejný.

reagovat
Jan Machač
04. prosince 2019, 17:08
0

Ta středová konzole je taková nijaká. Ale funguje! A to pořád není samozřejmost ;-)

ro
rock
07. prosince 2019, 14:16
0

Já si říkal, že ten středovej panel je mimořádně hnusnej. Koukám, že tys vyjádřil hodně podobný mínění poněkud květnatěji - ale výstižný je to taky...

beastar
08. prosince 2019, 20:20
0

Jako sorry. To není jenom hnusný. To je strašný řešení. Vzhled. Všechno. Auto s povedeným designem. Ale ten tým co dělal vnitřní prostory. Banč of fakin idjts.

ro
rock
07. prosince 2019, 14:13
0

Přesně tohle jsem měl na mysli, když jsem viděl ten test Clia za 485 t. Tohle stojí stejně a jsme v autě o třídu vejš, všeobecně (alespoň na mne) působící důvěryhodným dojmem.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem