načítám data...

Kalendář Pirelli pro rok 2016 a večerní polemika o emancipaci

Luxusní kalendáře od Pirelli patřily vždy k tomu nejlepšímu, co si šlo do garáže nebo dílny pověsit na zeď. Přepečlivý výběr těch nejkrásnějších modelek se zde snoubil se špičkovou prací fotografů a svět byl v pořádku. Až doposud…

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Můžete sice namítat, že všechny krásky byly vyobrazeny s jemnocitem profesionála, vyfoceny v lechtivých, nikoliv však lascivních pózách a že Pirelli kalendáře byly samá krása a rozhodně žádná prasárna. Jenže je třeba si uvědomit, že se píše rok 2015 a že v dnešní době lze urazit takříkajíc ‚kohokoli čímkoli‘.

I decentní Pirelli kalendář, jakási obrazová oáza klidu každého petrolheada, se tak ocitnul pod palbou feministek. Výsledkem jejich snažení je, že se na snímcích fotografky Annie Leibovitz už nebudou objevovat ženy krásné, ale ženy, které něco dokázaly a splňují podmínku toho, že se na ně nekouká tak úplně dobře. Na stránkách kalendáře se tak objeví například Tavi Gevinson, Serena Williams, Amy Schumer, Yoko Ono, Fran Lebowitz, Kathleen Kennedy a další.

Kdosi si od tohoto počinu zjevně slibuje, že se tím přestane nahlížet na ženy jako na objekty. Už vidím, jak jde majitel autosalónu prvního otočit kalendář, aby uznale pokýval hlavou nad povislými křivkami ženy, která sice není hezká, ale zato napsala knihu o řešení indiferenciálních rovnic druhého řádu.

Přitom na fascinaci krásnými ženami přece není nic špatného. Některé se prostě hodí před objektiv, některé zase pro získávání nobelovek. My redaktoři Autíčkáře taky nejsme žádní extrémní krasavci, a tak radši než abychom lezli před foťák, sedíme za klávesnicí. Přestaňme už konečně míchat dohromady nesmíchatelné.

Druhý pohled :)

Původně jsem chtěla nového kolegu Dominika výchovně podrápat za šíření poplašných zpráv. Šmírem potřísněné stěny autodílen budou odteď místo prdelatých princezen zdobit fotky babic formátu Heleny Illnerové, Dany Drábové a Kateřiny Cajthamlové, auta budou jezdit na krev novorozeňat, pivo se začne pít brčkem, prostě nic už nebude jako dřív. Kdepak. Ujišťuji vás, že zombie apokalypsa nenastává, život jde dál… (A už vůbec se neděste, že redaktoři Autíčkáře snad nejsou parta sexy šviháků – ve skutečnosti sedí za klávesnicí jen z vrozené skromnosti.)

Musím se přiznat, že se mi kalendář Pirelli na rok 2016 líbí. A vůbec si nemyslím, že hlásá vítězství feministek. Na celou věc se totiž můžeme podívat úplně naruby – i z žen ošklivých, starých, oplácaných nebo úplně obyčejných se totiž můžou stát ‚objekty‘, ať už to znamená cokoli. Chce to jen víc fantazie, přemýšlení a estetické otevřenosti. Když si šéfové Pirelli pro svůj umělecký počin s více než padesátiletou tradicí vybrali Annie Leibovitz, jistě neočekávali přehlídku plážových víl v monokinách. Chtěli přitáhnout pozornost celého světa, což se povedlo na výbornou. Celý svět se právě teď na internetech hádá, jestli jde o vítězství ducha nad hmotou, politiky nad estetikou a oblud nad kráskami. Všichni už dávno zapomněli, že úplně stejně prskali v roce 2013, když se v kalendáři objevila těhotná Adriana Lima, nebo 2011, kdy Karl Lagerfeld na jeho stránky propašoval jedince mužského (aspoň myslím) pohlaví. A napřesrok budou zapomenuty i dámy z ročníku 2016. Svět se točí dál.

Přestože kalendář kdysi vznikl jako reklama na pneumatiky, postupně se přesunul do škatulky umění. Kdo prahne po umění, spočine na netradičních fotkách potěšeným zrakem, kdo prahne po autoerotice přímočaré kráse, polepí si stěny plakáty z časopisů pro dospělé.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Woyta
04. prosince 2015, 00:14
0

Tohle bych si do garaze rozhodne nedal. Nelibi se mi to, s auty to nema nic spolecneho a ani umelecky dojem se nedostavil.
Popravde i tabla maturantu vypadaji lepe.
Holt si tedy musim garaz vyzdobit vlastni tvorbou.


reagovat
Mi
Michal
04. prosince 2015, 07:36
0

Jak moc se ten kalendář líbí, se nakonec ukáže tím, za kolik se vydraží. Nakonec jediným "objektivně" poškozeným můžou být pacienti onkologicého ústavu Brno.

reagovat
bi
bitner
04. prosince 2015, 08:57
0

:-)
Treba Serena me rozhodne nepohorsuje. Jinak tohle je panove ta realita, analog, opravdovost a zpetna vazba. Hodne podobnym napadum fandim, protoze tyhle fotky aspon neco ukazuji z reality, takhle lidi ve skutecnosti vypadaji.
A nebojim se toho, ze timhle kalendarem na svete ubyde prefabrikovanych umelohmotnych "krasavic" ftunyngu pyco.

reagovat
Adam
04. prosince 2015, 23:07
0

Ale kalendář Pirelli si nekupuješ proto, aby ses díval na realitu.... (aspoň podle mě)

At
Atomas
04. prosince 2015, 11:02
0

Respektujme, že svět se mění. K lepšímu, nebo horšímu? Ukáže čas... Já se narodil do doby, kdy v Playboyi byly nahé ženy, kdy kalendář Pirelli ukazoval krásné ženy, kdy se politika zdála být v pohodě, kdy se dělala auta pro radost... Dnes vše vnímám poněkud jinak a je otázkou, zda pouze stárnu, nebo se svět v prdel obrací...

reagovat
M P
04. prosince 2015, 14:59
0

Od obojího něco, řekl bych. Dnes už se nedělají auta pro radost? A proč všichni tak řeší Playboy? :) Takže spíš si troufnu tvrdit, že spíše to první...

Viola Procházková
04. prosince 2015, 16:41
0

Že se svět v prdel obrací, si stěžovali už v antice. Je to zcela přirozený koloběh života – „tohle za mých mladých let nebývalo a tak“. Klidně si můžeme zavzpomínat na staré časy, zanadávat na mládež, ale měli bychom si přitom uvědomovat realitu :).

BobAsh
04. prosince 2015, 18:32
0

V Playboyi byly nahé ženy v době, kdy bylo zajímavé a neotřelé vydávat časopis s nahými ženami, který ale kromě nahých žen disponoval i kvalitními texty (četl jsem sbírku povídek z Playboye - skvělé věci od špičkových světových autorů, včetně kupříkladu Hellera, Mailera, Marquéze nebo Vonneguta), takže bylo možné kupovat si časopis s nahotinkami, ale omlouvat to tím, že "ho kupujete kvůli těm článkům".

Dneska už se Playboy kupuje vážně kvůli článkům, protože na nahé baby máme PornHub a RedTube :)

At
Atomas
04. prosince 2015, 11:11
0

Ještě jeden pohled na věc: Pokud mám zájem o kalendář Pirelli, očekávám od produktu určité vlastnosti - v tomto případě foto krásných žen. V dnešní době je z důvodu veškeré obecné korektnosti a připosr@nosti módní vše nahrazovat menšinově korektním tak, abychom nikoho neurazili. Dle mého názoru měl vzniknout další kalendář např. Michelin, kde by se mohla prezentovat jakákoliv nedokonalost...

reagovat
bi
bitner
04. prosince 2015, 12:17
0

Praveze tenhle kalendar je nekorektni jak prase. Vyhazuje do luftu zavedenou praxi, totalne poslapava ocekavani vetsiny lidi a dela to me sympatickym zpusobem. Jenom vic takovych prostrednicku ukazanych kultu mladi a renderovane "dokonalosti".
Serena je kus baby a to jsem v otazce preference opacneho pohlavi celkem vyhraneny rasista.
Co se tyce Playboye, to byla vzdycky predevsim napulirovana nuda. Zenske az na vyjimky nezajimave, "preslechtene".

BobAsh
04. prosince 2015, 18:33
0

Nadávat na to, že je něco "připosrané" v souvislosti s Amy Schumer nebo Patti Smith je, no, zvláštní :)

SEMRY
04. prosince 2015, 11:18
0

Serena je chlap...

reagovat
Al
Alan
04. prosince 2015, 12:38
0

Tento kalendar je hnus. Ale aj tie predchadzajuce neboli nejako úžsasné. Krásne ženy sú a nemusia byť ani napulírované a vyretušované. Proste tie pred tým sú umelé a tieto sú škaredé. Treba objaviť zlatý stred. V dnešnej dobe keď sa povie prirodzená žena tak musí byť tlstá s druhou bradou ale nikto neukáži prirodzene pekné ženy.

reagovat
At
Atomas
04. prosince 2015, 13:19
0

Mě šlo o podstatu věci, nikoliv o formu... Pokud je Pirelli kalendář, kde mám očekávat hezké ženy, proč bych měl dostat obyčejné? (V podstatě je mi to jedno, protože žádné kalendáře nekupuji - jde prostě o princip). Pokud byl Playboy s odhalenými dívkami, byl to jeden ze základů tohoto časopisu, teď to již bude pouze časopis jako každý jiný ( a bylo mi jedno, jaké ženské tam byly)...

reagovat
M P
04. prosince 2015, 14:58
0

A nebo je to tak, že odhalené dívky jsou naopak tak časté i v ostatních časopisech, že v tomto Playboy již zapadá do šedivého průměru? Jednu dobu jsem měl dost času si projít asi čtyři ročníky tohoto periodika ( ne, nebyl jsem ve vězení, ale v aeroklubu na navijáku odpaloval větroně do vzduchu), a musím říct, že od ostatních časopisů typu Maxim apod., je v Playboyi opravdu poměrně hodnotné čtení. Ano, samozřejmě, tohle nejčastěji říkají stárnoucí chlapíci, aby si ospravedlnili předplatné, ale je to opravdu tak. Rozhodně tam není klasické bulvární čtení.

BobAsh
04. prosince 2015, 18:37
0

Jak jsem psal výše, Playboy není Maxim a třeba sbírka povídek z Playboye by se klidně dala používat jako "rychlý průvodce anglosaskou literaturou 20. století".

Honza Hamster Křeček
05. prosince 2015, 19:42
0

Nedá mi to a neodpustím si drobný komentář. Nebudu se pouštět do odborných polemik, co je a co není krásné, jen bych rád připomněl jednu věc - kalendář Pirelli není určen pro zdi dílen, není to obyčejný reklamní kalendář (snad nikdy nebyla na žádné fotce v něm pneumatika). Jeho náklad je značně omezený, nelze ho koupit mimo dobročinné aukce (a počítejte s cenami přes 100.000,- CZK) a firma ho rozesílá jen opravdu významným zákazníkům (ne, váš pneuservis nebo oblíbený e-shop to fakt nebude), osobnostem a státníkům. Nesrovnávejte to s časopisem pro pány nebo s kalendářem v zapadlé dílně, toto je o umění a prestiži, ne o erotice....

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem