načítám data...

Bazarový snílek: První český hybrid

Nemůžete se rozhodnout, jestli si pořídit raději elektromobil, hybrid, veterána nebo nákladní vůz? A co takhle všechno dohromady - a ještě navíc za "pár drobných"?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Ne, nebude řeč o supertajném prototypu z Mladé Boleslavi, ale o něčem mnohem výjimečnějším. Objevili jsme na prodej první český nákladní automobil s hybridním pohonem – respektive s pohonem elektrickým, doplněný o spalovací "range extender".

motor jawa vyrábí proud, na který to jede

A zjistili jsme, že ho nutně potřebujeme. Má to jen jednu drobnou vadu – nejsme si totiž tak docela jistí, k čemu by nám vlastně měl být dobrý. Tento skvostný produkt československého strojírenství let šedesátých v kombinaci s českým domácím kutilstvím nespecifikovaného data totiž postrádá několik poměrně podstatných náležitostí, nezbytných k jeho využití v silničním provozu a realizaci všech šílených nápadů, které se nám honí hlavou. A nejde o střechu, dveře, skla či jiné zbytečnosti pro zženštilce. 

Mnohem závažnější je absence dvou plechových tabulek a jednoho poskládaného nazelenalého papíru s místem pro spoustu razítek. Jinými slovy, s tímhle strojem si po silnici moc nezajezdíme. Tedy, alespoň ne legálně. Snad jedině že by existovala pro elektrická vozítka nějaká speciální kategorie, nevyžadující registraci… možná o tom někdo z čtenářů ví víc?

Tak či tak, drážní vozík s "motorem jawa, který nyní vyrábí proud, na který to jede" za 12 tisíc korun je neobyčejně lákavá nabídka. Máte nějaký nápad, k čemu by mohl být dobrý? Vyjádřete se v komentářích pod článekem.

Nejlepší nápad získá odměnu v podobě tužkové baterie velikosti AA. Pokud bude odpověď zvláště vtipná, bude dokonce nevybitá!

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Al
Aleš
07. května 2015, 08:28
0

Co to koupit a provozovat na vlastním pozemku? Teď nemyslím továrnu nebo na cobil určen. Myslím offroading. Dozadu přidělat sedačku(a nezapomenout na pás) hodit to offroad gumy a jezdit po poli. Anebo po vzoru a Británie nakoupit víc podobných hraček a uspořádat.cup na okruzích. To by mohla být i legrace. Jinak ve VB závodily s Piaggio Ape
http://motoburg.com/images/piaggio-ape-tm-03.jpg
https://autogaragem.files.wordpress.com/2012/11/piaggioape.jpg

reagovat
MiB
07. května 2015, 08:46
0

Já bych to stříknul na černo a udělal z toho pohřební vůz pro nudisty a exhibicionisty. Nebo na korbu přidělat nějakou V8 a prohnat to po Nordschleife. Ale nejspíš to skončí s šípákama a bude z toho malotraktor...na vesnicích nikdo neřeší, že různé přestavby a vari systémy jezdí po silnicích bez světel a papírů...

reagovat
Adam Forman
07. května 2015, 13:24
0

Pohřebák pro nudisty! Skvělý nápad :-)

VoFi
07. května 2015, 13:46
0

souhlasím, nej nápad dne :)

Fr
FraHor
07. května 2015, 09:25
0

Když se z Brouka dá udělat Porsche, nešlo by z tohohle udělat konverzi na Škodu 1203?

reagovat
jo
johan
07. května 2015, 09:28
0

Tak nam to nejak zdrazelo.. uz je za 15. asi vela zaujemcov :D
Prihlasit by sa to dalo na slovensku na C znacky ako doma vyrobeny polnohospodarsky stroj. podmienky na prihlasenie niesu takmer ziadne, obmedzenia su len na provoz- napr moze sa jazdit len za denneho svetla atp.

reagovat
martin_100
07. května 2015, 11:06
0

já bych oslovil majitele starých multikár jak to mají... první mulča neměla ani volant řídila se přenášením váhy řidiče... nebo potom už volantový půlkabiny taky nemají značky ale na srazy s tim lidi jezdí po ose docela i dálky na http://www.trabime.cz/trabi.php?id=3&sid=30 se dá dočíst víc případně někoho zkontaktovat....

jinak s tim nápadem na C značky na slovensku by to mohlo bejt též průchodný... regnout to tam a tady s tim pak jezdit

reagovat
PepaSFI
07. května 2015, 14:58
0

Multicar sice nemá značku ale je schválená do provozu jako pojízdný pracovní stroj. Pokud se to má provozovat legálně, musí to mít nějaký doklad který kdysi existoval nebo nějakým postupem vystaví náhradní a samozřejmě se platí ručení pár korun. Nejezdí to na STK ale samozřejmě to musí svítit, brzdit a nerozpadávat se. Podobně to mají třeba některé malotraktory nabo známý kultivační traktor RS 09. Tenhle vozík byl dřív hodně používaný, možná to mělo schválení takže by to mohlo jít provozovat taky tak.

VoFi
07. května 2015, 13:41
0

Navrhuji udělat z toho redakční reklamní vozidlo. Na ložnou plochu dát nějaký poutač..a jezdit s tím na track day atp. Rozhodně by to zaujalo :) A ohledně registrace mi přijde dobrá rada to s Multicarou

reagovat
Ja
James
07. května 2015, 17:09
0

Ano, mohl by to být pace / safety car na trackday, jenom přidělat majáček na klacku

Ja
James
07. května 2015, 18:20
0

Komentář od pamětníka: Tím jsme v Leteckých opravnách v sedmdesátých letech vozili šrot na šroťák, ještě jako pouhým elektromobilem, samozřejmě jen menší věci, skoro celá letadla tam dávali jeřábem z náklaďáku. Děsně to drncalo, asi to nemá pérování anebo dělané na úplně jiné zatížení. Bylo pohodlnější jít jako závozník vedle pěšky, rychlost byla stejná.

reagovat
PepaSFI
07. května 2015, 19:33
0

na vojně s tím jezdili skladníci a mechanici, taky piloti se na tom nechávali vozit. Nevím jestli to má pérování ale drncalo to dost a taky je to dost těžký. Ty baterky pod palubou musely mít hezkých pár metráků. Ale jezdilo to celkem svižně, takových 20-25 to mohlo jet. Na nádražích s tím vozili balíky a mezi lidma na nástupištích s tím drandili docela šíleně. Pamatuju na nádražích ještě takový menší typ, na stojáka. Nemělo to ten kokpit ale jen stupačku a řídilo se to takovým držadlem od deštníku. Vzpomínám si že v nějaké dětské knížce byl popisovaný jezdec co si na ten vozík dal gauč a páky upravil aby na ně dosáhl ležící. Ale už si nevzpomenu v čem to bylo. Lidově se těmhle vozíkům říkalo ještěrka ikdyž později se to vžilo i pro vysokozdvižné.

Fr
FraHor
08. května 2015, 09:05
0

Kdyby se to povedlo dostat na silnici, tak bych to potáhnul karbonovou folií, namontoval tohle na místo spolujezdce:
http://www.zbrane-streliva.cz/kanon-letecky-gs23-znehodnoceny-kanon-p-50635.html

tohle na plošinu:
http://www.zbrane-streliva.cz/raketa-kub-znehodnocena-raketa-p-50303.html

a vyrazil na pražskou cyklojízdu.

reagovat
Jo
Jose85
08. května 2015, 19:58
0

... když zadáte do googlu (nebo bingu,seznamu...) "Mechanical Mule" nebo "M274" naskytne se vám spousta dalších variant výzbroje. :D Pokud budeme chtít být moderní, mohla by z toho být třeba "letadlová loď" pro drony s kamerou...



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem