načítám data...

Slepí řidiči?

20. března 2017, 18:17 12 komentářů Perníček

Jsou slepí řidiči, nebo nejsem dostatečně viditelný...?

zobrazit celou galeriiTomáš Strach: Slepí řidiči?

Je jasné, že den ode dne přibývá na silnici více držitelů řidičského průkazu (neplést si s řidiči), což je jeden z faktorů, že i přibývá na našich pozemních komunikací těch vadných článků. Ale že až tak moc?!

To co se mi stalo za poslední 2-3 týdny, jsem nezažil za celý uplynulý půlrok. A co, že je kamenem úrazu? – Agresivní vecpání se do pruhu, ve kterém jedu já. Komu se to nestalo, žeo… Ale je toho v poslední době nějak moc. Člověk jede v rychlejším pruhu v hustějším provozu, přemýšlí, co musí v ten den udělat, ale najednou z vedlejšího pruhu se mistr volantu rozhodne narvat se dotyčnému před čumák i za cenu toho, že dojde k výměně laku, nebo něčemu horšímu. Člověk pak troubí, gestikuluje, nic… dotyčný si jede v klidu dál, bez omluvy, jakoby se nic nedělo. Dokonce jsem i zažil, kdy jeden pán ve své otlučené 307 SW zapomněl odbočit a uvědomil si to, až byla plná čára a následně zebra. Asi každý uhodne co se stalo – kdybych neviděl první náznaky pohybu vozidla, tak mám svůj povoz na kaši. Pána jsem vytroubil, protože si zjevně neuvědomil, co právě provedl. Místo omluvy se mi dostala agresivní gestikulace rukou a vztyčený prostředníček. Kdybych nespěchal, tak zastavím a osobně ho vyliskám,… Bohužel na kdyby se nehraje.

Suma sumárum za ty 2-3 týdny se mi obdobné situace staly asi 12-krát (a to jezdím pořád stejně). A je úplně jedno, jestli je to osobní automobil ve městě, dodávka na rychlostní silnici, nebo kamion na dálnici. Všichni stejný styl a pokaždé člověk doslova stojí na brzdovém pedálů.

Tímto se dostávám k druhému bodu? Čím to sakra je?! Svoji ctěnou zadnici vozím v sytě žlutém Fiatu Punto, to si myslím, že je nápadné až až. Sám sem tam koukám na lidi na ulici a dost lidí si mě všímá (enormně víc, než Mercedesu AMG, BMW ve verzi M, apod.), čili neviditelný být nemohu…

Sám znám situaci, kdy spěchám nějakým způsobem se ocitnu v tom pomalejším pruhu a pak hledám mezeru mezi těmi rychlejšími, abych mohl svižněji pokračovat a určitě nejsem sám… Ale za cenu toho, že riskuji, že si zničím svoje auto a dnes nedojedu včas tam, kam mám naplánováno? Opravdu by mě zajímalo, co ty lidi k tomu vede.

Nezbývá než konstatovat, že člověk se musí mít víc na pozoru. Kolikrát když jedu a vidím podezřelejší pohyb auta ve vedlejším pruhu, tak okamžitě se noha přesune z plynového pedálu na brzdový a ruka ke klaksonu.

Přeji spoustu kilometrů bez nehod.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Boris
21. března 2017, 08:18
3

Tak neviditelností to člověče asi nebude. Tak kanárkově žluté auto jsem snad nikdy neřídil ale přehlédnout jej lze asi jen těžko, i když je menších rozměrů. Pro bezpečnejší pocit i jízdu mohu doporučit nějaký z amerických korábů. Podmínkou je délka nad 5 metrů, nejlépe SUV či Pick up a pořádný motor který když prošlápneš, bude sebezáchovy se aktivuje i u jedinců, kteří jej nemají tolik rozvinutý. Pro naprostou jistotu doporučuji do takového auta podtlakovou houkačku z kamionu místo klaksonu a hnědá čára na spoďárech dotyčného výtržníka je zaručena. Věř, že takový relativní a podvědomý střet s paní smrtkou leckomu upraví chování na silnici. A komu ne, toho jednou zřejmě při tom špatném odbočení nabere opravdový kamion a vymaluje sebou interiér toho, čemu se před srážkou dalo říkat auto. Snad se řidiči kamionu při incidentu nic nestane. Ale hlavně se s tím na silnici smiř a přestaň troubit. Uklidní Tě to. Uvidiš.

reagovat
MG
MGRR
22. března 2017, 11:33
0

Je dobré odpojit klakson, vážně a myslím to v dobrém.

PepaSFI
21. března 2017, 14:44
3

co čekáš když jezdíš takovým autem :-) Kdybys měl Oktávku v některém z padesáti odstínů šedi, bude to v pohodě. Ale takhle vyčníváš, provokuješ. To nemá nic společného s viditelností, někteří lidi jsou tupani a vypatlanci. Já jezdil kdysi s Trabantem, to se dostalo i do filmu jak se k tomu ostatní chovali. A jak už napsal Boris, troubení nepomůže, chybu uzná tak jeden ze sta, nebo spíš ten kdo opravdu udělal chybu, ne ten kdo prostě prudí. Předvídat, dávat si pozor. Blbovi radši uhnu ikdyž jsem v právu

reagovat
MG
MGRR
22. března 2017, 11:27
0

Jak ze zahraničí vjedu mezi České držitele řidičského oprávnění, často vidím za volantem opice, jako v Jumanji. Pomáhá mi to hodně :) To je prostě naše země, jak se chovají lidé na silnici, tak se chovají k sobě.

reagovat
Franz Kafka
22. března 2017, 12:08
0

Bohužel je to tady zlozvyk. Taky se mi to stává. Smutnou zde již vyřčenou pravdou je že čím větší auto tím méně prudičů, podobnost s Ruskem čistě náhodná. Ještě se mi osvědčila černá okna. Sportovní nebo výraznější auto je jako červený hadr na býka. Předvídat za ně s nohou na brzdě to znám. Já vím že to Češi neradi slyší, ale jako národ jezdíme nebezpečně a bezohledně. Že jsou Poláci horší? To asi ano, ale opravdu se chceme srovnávat s nimi. Řidič dodávky je mnohdy v práci tak to jde někdy odpustit ... Kamiony to je kapitola sama pro sebe. Zajímavé je že v zahraničí patří většinou Češi mezi nejpomalejší články na silnici. Čím to je? Že by vysoké pokuty? Je to téma pro odborníky my se musíme proti tomu obrnit a sami se snažit podobné věci nedělat. Jednou jsem to tady psal začít sami u sebe a doufat, že nás bude víc. Ono se to chování dost zlepšilo, ale pořád to není ono. Ještě mám rád blokování v pruhu kdy chceš sjet a ten sjezd je ucpaný. Všichni stojí 50cm od auta před nimi... No jak říkám je to skoro věčné téma...

reagovat
sheogh
22. března 2017, 12:36
1

No me to ceka zase ted v patek - vylet na divokej vychod :-D I kdyz my, co jezdime ve VW resime po ceste jiny veci, nez chovani okolnich ridicu :-D Treba co nam od zacatku cesty z auta odpadlo a podobne :-D

Taky potvrzuju efekt velkyho auta, funguje to. Polsky ridici kamionu jsou kapitola sama pro sebe. Casto to byva jedinej zdroj nasr*ni behem prejezdu nemecka.

Vsimli jste si mimochodem, ze po prejeti hranice smerem do CR se jakoby znasobi pocet policejnich aut na silnici? :-)

reagovat
ToMyx
22. března 2017, 15:29
0

Za chvíli v ČR začne platit to co na motorce, že jedeš tak jakoby tě chtěli všichni zabít a za každou zatáčkou může být díra, štěrk, valník písku :-) Chtěl bych se přidat k ostatním a radím kašlat na troubení. Na mnoho řidičů ač třeba provinilců tohle působí spíš jako spouštěč agresivního chování, protože v případě potřeby "útoku horší zbraní" a stále anonymní pro troubiče už víc neexistuje, protože si mu jí vyfoukl :-) Stačí zajít do libovolné hospůdky a chvíli poslouchat.

Dříve jsem byl vytočený docela často, dnes spíš myslím na to, že bych rád dojel. Mám asi štěstí, ale nikdo se mě nesnaží nějak moc často inzultovat motorem, možná je to tím, ale na silnici považuju za potenciální riziko úplně každého a podle toho se tak chovám.
Pokud jsem měl tu čest vézt se v něčem opravdu velkém na české poměry (LS400, MB GLS, F-150) nebo dokonce v supersportu (Nissan gtr, R8, Italia), tak najednou jako by ostatní neměli důvod útočit, zajímalo by mě čím to asi je? Jakože tyhle auta jsou už nad rámec jejich závisti nebo z respektu nebo dokonce z obdivu a lásky? Nevím. Každopádně razím teorii hodného řidiče co občas pouští, nikdy netroubí, maximálně bliká a pokud natrefím na někoho rizikového a jedu sám, radši ujedu, pokud to jde.
Fiatem Punto HGT nebo Bravo HGT s pětiválcem bych se rád zase někdy svezl :-)

reagovat
Franz Kafka
22. března 2017, 17:12
0

S těmi drahými auty je to podle mě bohužel trochu jinak. Co kdyby to byl někdo z vlády, mafie, vlivný nechci mít problémy tak raději jeď. Já si to několikrát vyzkoušel stejně jak popisuješ ty. Když jsem měl značku *** 2211 na novém BMW 7 nepamatuji se jediný incident akorát policista měl narážky na spz, tak jsem mu řekl, že na mě prostě vyšla což byla trochu i pravda:) Levý vždy čistý, pouštění do pruhu skvělé prostě radost jezdit. Sedíš v Dusteru zapomeň nemáš nárok co si myslíš. Už jsme to tady řešili mnohokrát a je to pravda, bohužel. Ve sportovním autě vidím problém zase jinde, potřeba s tebou závodit je u některých velká. Ideálně se v OC zavěsit třeba za to GTR. Přece jen znám i jednoho magora co to dělá naschvál. Pro "zábavu"....

sheogh
22. března 2017, 18:46
1

S tim velkym/luxusnim autem to funguje, muzu potvrdit. Nejlip zatim fungovalo XJR X308 :-D Ale tam spis i proto, ze to je docela exot co se designu tyce :-) Phaeton, zrejme diky podobnosti s Passatem az tak dobre nefunguje, i kdyz i tak asi rozmery trosku zaberou :-)

Snahu o zavodeni jsem ale zazil takhle jen jednou ,a vubec ne ve sportaku (x-type) - na Hradecke v brne na semaforu vedle zastavil typek vypadajici s bidou na 18 v maximalne "vytunene" felde (kridla, nalepky, gigavyfuk Ramus a koroze :-D ) a delal na me z okna posunky, jakoze si dame zavod :-) Tak jsem mu naznacil ze jako jo, akorat jsem nejel rovne jako on :-D

Polar Bear
24. března 2017, 06:45
1

Já bych měl pro měniče pruhu jednu radu. Používejte včas blinkr. Pustím vás. Nevím proč, ale velmi často se mi stává, že vidím mírně nervózního řidiče vedle mne v levém pruhu, co pořád otáčí hlavu mým směrem u blížící se křižovatky. Udělám trochu místa a ejhle, probliknutí blinkru, šup tam a odbočujeme vpravo. Proč nedal blinkr, abych si byl jistý, že musí do mého pruhu? Záznamové zařízení v podobě křišťálové koule není na palubě přibližovadel povoleno. Bojí se, že by ho všichni zavřeli? Ale no tak. Pouštění do svého pruhu v dnešní době je samozřejmost, v tomto mě řidiči za posledních cca 5-8let velmi mile překvapují. A ne, není to mým posledním mafiánským bitevním korábem, do kterého bych to žluté Punto nacpal na zadní sedadla :). Jezdím čas od času vším možným od otřískané minipopelnice až po dodávku. Respekt z velkých SUV, 300C a dodávky je cítit, ale na slušný blinkr a nesnahu se tam narvat za každou cenu zareaguje řidič v Praze téměř na poprvé, v mém Šalingradu nejpozději 2-3 auto, ať už jedu v čemkoliv. Pohoda - teda nevím, jak je na tom jižní Polsko kolem Ostravy, tam nemám tu čest příliš jezdit :) .

reagovat
JLK
24. března 2017, 12:09
0

To podle me souvisi s tim jak hodne lidi zamenuje vyznam blinkru - 'indikace odboceni' versus 'indikace zameru odbocit'.

Perníček
27. března 2017, 17:47
0

Když někdo chce vjet do pruhu, ve kterém jedu já, tak nemám problem ho pustit, ale bez blinkru těžko budu vědět o tom, co dotyčný zamýšlí. Práveže se mi stává, že najednou borec se začne rvat do mého pruhu a blinkr vyhodí, až je polovinou auta na druhé straně a kolikrát to vypadá, jako kdyby se ani nepodíval do zrcátka. O to nebezpečnější to je, když musím okamžitě zadupnout brzdu... nějaký exot ve firemní Oktávce nebo v BMW (nic proti řidičům těchto vozů, ale tyto lidi mám nejčastěji nalepený na zádi vozu)se mi z ničeho nic objeví za zadkem, nalepen jak v Nascar a v této situaci mám pak jeho motor v kufru.