načítám data...

Nissan Sunny Traveller

26. listopadu 2018, 10:05 26 komentářů custom1

Aneb jak jsem si pořídil tramvaj.

zobrazit celou galeriiKarel Bonk: Nissan Sunny Traveller

Nadpis jistě může spoustu lidí zmást. Někteří si řeknou: „On se zbláznil!“, některým se to zase může zdát jako dobrý nápad. Jaké to asi je, mít svou vlastní tramvaj? V Ostravě by to asi šlo, síť tramvajových kolejí je tady rozsáhlá, ale v Havířově tramvaje nemáme, takže je jasné, že se o opravdickou tramvaj nejedná.

O co tedy jde?

Nějaký ten pátek nazpět se v rubrice Bazarový snílek objevily Františkovy vozy pro každý den. Byl mezi nimi bílý Nissan Sunny, který jsem se rozhodl pořídit. O autě jsem věděl již dříve a v době, kdy vyšel článek, jsem ho už měl zarezervované. Pořád to ale nějak nevycházelo, takže trvalo měsíc, než jsme se s prodávajícím dohodli na termínu návštěvy. Ale nakonec to dopadlo a já jsem jel z Prahy domů…

Tramvají!

Prodávající sice auto nazval „hranáč“, nejspíš proto, že je prosté oblých tvarů. Mně to ovšem nepřijde příliš nápadité. Chtělo to jiný název. Ale jaký?

Sluníčko (Sunny) se na B12 v kombíku nehodí. Možná, kdyby to bylo kupé nebo hatchback, ale tahle krabice? To rozhodně ne. Nazývat jej prostě nissanem taky není nic moc. Kolega v práci se mě ptal: „Ten skajlajn venku je tvůj?“, ale nazývat dýchavičnou jedna šestku s automatem legendárním označením mi přišlo dost troufalé. S trefným označením nakonec přišla manželka, když jsem jí ve svém novém voze svezl: „Co je to za zvuk? Zní to jak tramvaj.“ A bylo to!

Abych to uvedl na pravou míru. Při rozjezdu auto vydává zvláštní hučivý zvuk, ne nepodobný rozjíždějící se tramvaji. Když si automat kopne dvojku a pak trojku, zvuk se utiší. Při zpomalování se zvuk opět ozve. Jako by tramvaj přijížděla k zastávce. Je to rozhodně z převodovky. Nejsem si jistý, zda je to v pořádku, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by bylo cokoliv v nepořádku. Když si matně vzpomínám, tak staré ameriky několika kamarádů vydávaly podobný zvuk. Budu to brát jako vlastnost a až zaznamenám nějakou nesrovnalost, začnu ji řešit. Převodovka zatím řadí hezky a dostala novou náplň včetně filtru. No a taky to na třináctkách s vysokým profilem tak trochu jako tramvaj vypadá…

O jaké auto vlastně jde?

Jak jsem již zmínil, je to Nissan Sunny. B12. Kombík…

V Japonsku označovaný jako Sunny California. V Evropě to byl Traveller, později Florida. Ve Velké Británii mu říkají Sunny Estate, v USA Sentra Wagon a v Mexiku Tsuru.

Některé prameny uvádějí souvislost s modelem Pulsar, ale to není pravda, protože Pulsar je úplně jiná řada. Matoucí je to především proto, že v Evropě se pod názvem Sunny prodávaly tří a pětidveřový hatchback a čtyřdveřový sedan, vycházející z Pulsaru N13 a kombi a kupé řady B12. Pro Evropu tedy Pulsar přejmenovali na Sunny, takže když potkáte hranatý hatchback nebo sedan s označením Sunny, je to Pulsar N13 a když uvidíte kombi nebo kupé, jsou to bé dvanáctky.

B12 také existovaly jako třídveřový hatchback a dvoudveřový a čtyřdveřový sedan, ale do Evropy se dostaly pouze verze kombi a kupé. Na sedany a hatchbacky B12 můžete narazit v Americe a Asii, do Evropy se nedovážely, tudíž jich je tady velmi málo.

To bylo něco málo o původu přezdívky Tramvaj a trochu z historie B12. Jak se s tím autem jezdí, co všechno se udělalo a bude muset udělat, o tom až někdy příště…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
26. listopadu 2018, 11:47
0

Karle jseš blázen. Však já ti to psal už v diskuzích. :-) Ale nevadí, takhle na té jedné fotce to vypadá hodně zachovale, tak držím pěsti, ať tě z toho samou radostí nejebne. :-D

reagovat
custom1
26. listopadu 2018, 11:59
0

Já vím, ale nemohl jsem si pomoct. Hrozně mě lákalo něco z osmdesátek, ale na ameriku jsem neměl a vlastně jsem ji ani nechtěl. Hledal jsem kompromis mezi autem na denní ježdění a veteránem. Objevilo se tohle, tak jsem do toho šel. Nebylo to ovšem v tak skvělém stavu, jak se psalo v inzerátu. Něco jsem už vyřešil a nějaké mouchy to ještě má, ale není to shnilé, tak si myslím, že jako základ dobré. I díly se na to dají sehnat. Není jich moc, ale jsou. Řekl bych, že za ty prachy dobré ;)

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
26. listopadu 2018, 14:40
0

Já bych se právě trošku bál i těch dílů. Nevím, jak konkrétně tohle, ale slyšel jsem, že u starých japonských verglů je to docela problém. Ale osobní zkušenosti nemám.

custom1
26. listopadu 2018, 14:48
0

Je to můj první japonec a po dlouhé době auto, co není z USA, takže teprve zjišťuju, co, kde, za kolik atd. Ale zatím jsem všechno potřebné sehnal. Dokonce i chladič v provedení pro verzi s automatickou převodovkou (nový!). Asi dvacet kiláků od domova je vrakoviště nissanů, kde mají jednu bé dvanáctku na díly. A co není u nás, objednám z RockAuta ;)

beastar
26. listopadu 2018, 15:18
1

No asi takhle Karle seš blázen :)) Překvapivě mě to ale docela zajímá dneska je to fakt exot. Já to auto nikdy naživo neviděl maximálně na obrázku. Takže doufám, že to příště ještě bude nějak dál pokračovat. Soužití s takovou japkoidní ledničkou přináší jistě nejedno překvapení. Trochu bych věřil že převeze i ten pověstný gauč...

custom1
26. listopadu 2018, 15:30
0

Abych pravdu řekl, skočil jsem do toho po hlavě, aniž bych o tom něco věděl. Ten model jsem znal z Autokatalogů a to je tak všechno. Až po tom, co jsem se rozhodl, že ho vezmu, jsem si o něm začal něco zjišťovat. Je to velkosériová technika, takže by neměl být problém na to sehnat v podstatě cokoliv, ale přesto doufám, že v tom není žádný Pokémon, který by mi soužití s tímto vozem znepříjemňoval. Pokud na tom nezařve převodovka, tak si to hodlám nechat a postupně dotvářet k obrazu svému.
Na druhou stranu člověka, který jako jedno z prvních aut vlastnil vrak z koncernu British Leyland a pak dva, ne zrovna oblíbené, předohnané oturbené Mopary z osmdesátých let, nemůže zas tak něco překvapit :)

Nimrod
26. listopadu 2018, 15:30
1

za mě supr. nevím proč, ale starý japonský kombíky se mi obecně líbí

reagovat
custom1
26. listopadu 2018, 15:35
0

Mě obecně baví auta z osmdesátých let, ať už to jsou ameriky, japonci nebo něco z Evropy. Moc jsem chtěl Austin Maestro, ale v Evropě se téměř nedá sehnat a RHD jsem nechtěl. Tohle byl svým způsobem kompromis, ale nakonec mě to začalo bavit :)

Nimrod
26. listopadu 2018, 16:01
1

kdybys chtěl někdy okusit starý volvo, řekni. má to tu výhodu, že i v 90. letech to vypadá jak auto z 80. :-)

custom1
26. listopadu 2018, 16:06
0

Bývalý majitel prodával Nissana právě proto, že se chystal koupit Volvo :) Kdo ví, třeba nakonec dojde i na mě...

Hippieguy
01. prosince 2018, 21:37
2

Chystal a nakonec i koupil. Kdybych věděl, co mě čeká s Volvem, tak si radši nechám toho sunnyho...
Ale co život je zmena, asi si taky zalitím blog o Volvu.

Nimrod
02. prosince 2018, 07:00
0

pěkná trojka, těším se na blog :-) je to 360?

custom1
02. prosince 2018, 13:47
0

Hezké a zajímavé auto. Určitě si zaslouží blog a taky by to chtělo více fotek.

BubaaCZek
26. listopadu 2018, 15:37
1

Vypada to hezky... wow, fakt jsem to zrovna napsal? :D
Priloz prosim vice fotek.

reagovat
custom1
26. listopadu 2018, 15:48
2

Zatím toho moc nemám. Jakmile dorazí originál poklice a bude to trochu koukatelné (rozuměj dobře umyté a vyčištěné uvnitř), tak to hodlám nafotit lépe.

ToMyx
27. listopadu 2018, 16:01
1

Moc pěkný Sunny. Tyhle hranatý starý kusy mají svoje kouzlo. Těším se na další fota!

custom1
27. listopadu 2018, 16:06
0

Díky! Jsem rád, že se líbí.
Více informací a fotek je ve fóru v sekci Vaše auta - Nissan Sunny B12 Traveller.

Goldies
27. listopadu 2018, 21:56
1

Jen pro nás z Brna a okolí:

Borci, tramvaj to je šalina!

reagovat
Tejira
30. listopadu 2018, 18:33
0

V klidu Ostrava to taky zná :D Šialena šalina, jede směrem Dubina :D

Vojtáno
04. ledna 2019, 08:58
0

Projekt se nezdařil, že se auto opět objevilo k prodeji?!

reagovat
custom1
04. ledna 2019, 09:56
0

Ani ne nezdařil, jako že na něj nemám čas. Nějaká práce na něm ještě je, ale to není důvod prodeje. V následující době se tomu vůbec nebudu moct věnovat a je škoda, aby jen stál před barákem.

Vojtáno
04. ledna 2019, 10:02
0

Tak to mě mrzí, škoda toho. No moc dlouho se u tebe neohřál..:( Tak snad se prodá do dobrých rukou.

custom1
04. ledna 2019, 10:06
0

Kdysi jsem byl tak trochu "auto-promiskuitní", ale tohle není ten případ. Taky mě ta situace netěší, ale nedá se nic dělat. Doufám, že se ho někdo ujme a udělá z něj zase fešáka.

Vojtáno
04. ledna 2019, 12:09
0

Kdybych měl garáž, tak do něj snad půjdu..:) Bohužel už takhle Favorita z 88r mám a je u našich pod plachtou a taky na něj není čas a hlavně tedy ten prostor..:(

custom1
04. ledna 2019, 13:23
0

Já bohužel nemám ani ten prostor... :(

custom1
19. ledna 2019, 13:27
0

Sunny je prodáno. Bude jezdit v Olomouci. A já se vracím zpět k Chevroletu...

reagovat