načítám data...

Lesney´s No.21 - Commer bottle float

02. dubna 2019, 10:28 12 komentářů PlusOne

"Pijte více mléka", aneb jede mlíkař, jede....

zobrazit celou galeriiPavel P......: Lesney´s No.21 - Commer bottle float

Mlékařská dodávka ke mě přišla už “po renovaci”. Byla natřená smetanově bílou, pod kterou prosvítala původní světle zelenkavá. Na dveřích a štítu na střeše měly být nálepky, ty samozřejmě nebyly (resp. byly, ale o tom později). Auto bylo špinavé zvenku i zevnitř, takže první věc, co musela následovat po rozborce, byla koupel. Rozlousknutí modelu se tentokrát obešlo bez vrtání, Commer stačí otevřít zespodu lehkým zapáčením tenkým šroubovákem.

Plast s lahvemi a vnitřní “okno” jsem umyl pod vodou, kartáčkem se solvinou vydrbal, a sklo ještě podrobil Autosolovo-ušošťourové kúře. Výsledek je parádní. 

Poté se mohlo jít na samotný model. Z podvozku jsem odbroušením stopek na osách sundal kola (tentokrát šedivá), a spolu s karoserií ho podrobil odbarvovací lázni. Jaké bylo moje překvapení, když pod vrstvou smetanové bílé vykoukly původní nálepky, se snad nedá ani popsat…samozřejmě byly k nepoužití, spolu s původní barvou jsem je s klidným srdcem sundal, a na eBay objednal náhradní sadu samolepek. To je jedna z výhod těchhle autíček – pořád se na ně dělá spousta věcí v replice…byť nejsou nejlevnější. Po sundání barvy ještě nezbytné odrbání ocelovou vlnou, jak podvozku, tak karoserie, a může se jít na věc…..

Podvozek dostal původní černou barvu, na karoserii se mi podařilo namíchat zelenkavou podobnou té původní, takže po vrstvě základovky jdeme z vesela na to….z toho, že je barva matná, si nic neděláme, však ona dostane hloubku pod vrstvou lesklé čiré.

Následovalo zvýraznění detailů, a nalepení samolepek. Jsou to klasické obtisky, takže do vody s nimi, na auto kápnout trošku vody na místo, kam budem lepit, a opatrně to přenést….ruka se mi trochu třásla, s vědomím, že nemám další sadu samolepek, kdybych to pokazil, ale podařilo se, samolepky jsou tam, kde mají, nejsou křivě, a dokonce jsou nalepené bez bublin, musím se pochválit.

Pak už jen vrstva čirého laku, a obligátní před a po…model dostane ještě jednu vrstvu čirého laku, ve své nedočkavosti jsem ho složil moc brzy, a jsou vidět otisky prstů….ty tam samozřejmě nechci. Jakmile budu dodělávat další model, stříknu ještě jednou tenhle, aby se otisky zalily….

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

BigBen
02. dubna 2019, 13:26
0

Parádní proměna! Moc hezký. To je lepší než renovace veteránů.

reagovat
Pólin
02. dubna 2019, 14:02
1

tenhle exemplář se mi zatím líbil nejvíc...fakt parádní zvláštnost:) Jak jsi dělal ty polepy?

reagovat
PlusOne
02. dubna 2019, 14:19
0

Objednal jsem je na eBay :-D
Seženeš spoustu repročástí - polepy, okna, plastové díly dle původního příslušenství (různé trubky, čluny, figurky zvířat, domeček atd.), leckdy i kovové díly, co se rády ztrácejí (dveře, atd.), pneumatiky nebo celá kolečka....jojo, někdo z toho může mít slušný byznys ;-)

PlusOne
02. dubna 2019, 14:24
0

Jo, a Póline, jestli ti tohle přijde jako zvláštnost, najdi si jejich zmrzlinářskou dodávku ;-)
Má číslo 47.....

Irwinek
02. dubna 2019, 14:27
0

Tak jen tak pro zajímavost - " mlíkař " je v současné době ke koupi v Benediktské, originál stav + krabička za 1100 kč.
běžná cena zrenovovaných kousků se pohybuje okolo 800 kč, krabičky, byť v " druhovýrobě " se nechají sehnat okolo 150 kč. Pokud by jsi náhodou přišel o práci, asi máš vystaráno - modely se často střídají, takže zájem je.

reagovat
PlusOne
02. dubna 2019, 14:33
0

Musel bych to lakovat bez kazů, a neřezat do toho závity....jenže já to nedělám s úmyslem to prodávat :-)

Irwinek
03. dubna 2019, 07:32
0

taky je tam napsáno - pro zajímavost :-D
každopádně, je důležité mít koníčka :-D

GanGreen
02. dubna 2019, 15:17
0

Tak mlíkař je opravdu skvělej, :D supr práce!

reagovat
beastar
02. dubna 2019, 15:34
1

Už xtej díl blogu a já konečně pochopil o co jde. Tak sem si to i přečetl:) Bravo messieur laitier sacrebleu.

PepaSFI
06. dubna 2019, 10:58
0

na ty sklíčka zkus Sitol. Já s tím leštím skla u hodinek a barevné kovy, funguje to skvěle. Mají to v každé tradiční drogerii, oranžová lahvička s modrou nálepkou, stojí to asi dvacku a za ty prachy s tím vyleštíš asi tak čtvrt milionu sklíček. Kapka na hadříček, pošudlat a čistým měkkým hadříkem doleštit. Když má sklíčko velké šrámy, rozbrousit jemným smirkem a pak vyleštit Sitolem. Jak název napovídá, zřejmě je to reinkarnace kdysi populárního Sidolu.
Kolega kdysi pronesl takovou říkanku:
Jede Lájoš z Bukurešti,
Sidolem si kule leští.

reagovat
PlusOne
06. dubna 2019, 21:23
0

Jak se to snáší s plasty?

PepaSFI
07. dubna 2019, 07:55
0

úplně bez obav, není v tom žádné rozpouštědlo, vypadá to na nějakou křídu a podle bezpečnostního listu je v tom něco na bázi čpavku nebo tak něco. Taková bílá voda, jak když rozředíš zubní pastu, trošku to páchne. Samozřejmě některé plasty jdou leštit krásně, některé moc ne ale plexi sklíčka hodinek jdou naprosto skvěle. Taky s tím jdou leštit třeba zrcadla, okenní skla a samozřejmě barevné kovy. Mosaz, muzikanti s tím leští trumpety.