načítám data...

Konec krátkého příběhu: Mercedes X-Class mizí z nabídky

Pick up s hvězdou skončí dříve, než stihne oslavit své třetí narozeniny.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Když Mercedes v roce 2015 ohlásil, že chystá svůj vlastní pick up, ozývali se mnozí fanoušci, že se to ke značce nehodí. Upřímně jsem tyto nářky nikdy příliš nechápal, Mercedes totiž vyrábí skoro všechno, co jezdí po silnicích bez ohledu na to, zda jde o luxusní limuzínu, kloubový autobus, nebo popelářský vůz. Větší porozumění už jsem měl pro ty, kteří se zlobili, když se ukázalo, že “luxusní pick up” od Mercedesu bude vlastně jen přeznačkovaný Nissan Navara. 

Příliš se nepodařil ani nástup modelu na trh. Zpočátku byl k dispozici jen s obyčejnými čtyřválci od Nissanu a kromě několika cingrlátek v interiéru na voze skutečně nebylo nic, co by ospravedlnilo jeho poměrně vysokou cenovku. Šestiválcová verze sice tento dojem trochu vylepšila, leč na záchranu pověsti X-Classu už bylo zkrátka pozdě.

A tak se stalo, co mnozí prorokovali a Mercedes Navara X Class končí. Poslední kusy sjedou z výrobních linek v květnu a o přímém nástupci automobilka neuvažuje. Není se čemu divit. Za loňský rok si tento model našel jen 15300 zákazníků celosvětově. Oficiální vysvětlení sice obsahuje hesla jako “směřování automobilky, alternativní pohon a elektromobilita”, leč troufnu si říci, že primární problém třídy X byl zkrátka to, že dražší, ale za to horší Navaru si koupili opravdu jen skalní fanoušci Mercedesu. Teda – ti skalní fanoušci, kteří holdují pick upům. A to už je poměrně úzká skupina zákazníků.

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Fi
Filipos
01. února 2020, 15:17
-5

Nejdriv by bylo fajn si zjistit nejake info o danem modelu. Tvrdit ze je to prebrandovanej Nissan je hodne odvazne tvrzeni. Minimalne X350d s ni ma spolecneho hodne malo....

reagovat
Jakub Pospíšil
01. února 2020, 18:01
4

Zrovna XClass je Mercedes asi tak, jako je Alaskan Renault.

Fa
Fandatik
02. února 2020, 01:43
-1

Tak mě odvaha nikdy nechyběla. Takže to tvrdím. Možná je Xko malinko víc zakamuflovaný než výše zmíněný Citan, ale v čem se teda liší?
To je stejné jako tvrdit, že Supra není Z4 u minulého článku.
To i C3 a 208 mají k sobě dál.

Mikin
01. února 2020, 23:23
1

Nehledě na to, za cenu X Clas máš Ram 1500, což je lepší volba.

reagovat
Fi
Filipos
02. února 2020, 17:32
0

U 350d je jiny motor, prevodovka i rozvodovka. Je tam staly pohon vsech kol od MB. Jiny interier, telematika. Z exterieru je spolecna s Nissanem jen drzak zpetnych zrcatek. Maji spolecny puze skelet karoserie s ramem. Ani skla nejsou zamenna. Takze asi tak. Ne vsechno co vypada stejne je stejne...

reagovat
PeterLuk
02. února 2020, 23:07
2

...ale v konečnom dôsledku je to stále len Mercedes, ktorý vyzerá ako "lacný" a obyčajný Nissan, ktorý používa každý druhý Fero v práci. Kto by dával peniaze za drahé auto prémiovej značky, ktoré vyzerá "lacno"?

Fi
Filipos
03. února 2020, 16:53
0

Ja to auto neobhajuji, taky mi to nic nerika, ale psat o tom, ze je to jen prebrandovanej Nissan je hloupost/neznalost autora...

Csaba
03. února 2020, 20:34
0

Máš pravdu v tom že Mercedes do té herky narval mnoho svých komponentů, vcelku pochopitelně, ono se to pak lépe (čti méně mizerně) prodává jako "pravý" M-B a případní zájemci o takové "ujištění" stojí, potřebují (tipuju) vědět za co si u dealera připlácejí (pokud jim nejde hlavně o ten "pocit" že jedou v Mercedesu se všemi z toho plynoucími souvislostmi) v porovnání s Navarou a Alaskanem.
Ale, jak vidno, ani všechny ty změny a odlišnosti nepomohly.

Nicméně, z mého pohledu je X-Class "Navarou z Německa" prostě proto, že nebýt Navary, nebylo by, jednoduše, žádné X-Class. :)
Připodobnil bych to ke slepici a vejci, existence druhého je podmíněna existencí prvního :)
A protože jsem sedlák ze zapadákova, řeknu to i po našem: "i když hovno zabalíš do celofánu a převážeš ho hedvábnou mašlí, pořád to bude jenom hovno" ;-)

beastar
03. února 2020, 22:31
0

Jako Mercedesy mám docela rád. Vcelku mi nevadí ani ta jejich nenápadná spolupráce s Renault... Potažmo Nissanem. A Citan a tenhle Xclass to jsou ty nejhorší hrušky otrávený. Jiný motor a převodovka je sice krásný argument... Ale je to asi rozdíl jako mezi VW UP a Seatem Miiii atd. Ducato/Boxer atp. To je úplně potom jedno, že si do toho každý pustí nějaký svůj komponent. Mohlo to být napsané citlivěji... Řekl bych ale že se tady vychází z toho, že sem chodí lidí co autům rozumí.

To znamená dokážou pochopit lehké zjednodušení a nadsázku. A v podstatě pravdu. I když do detailu to přesné není.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem