načítám data...

BMW ukazuje strašidelný koncept auta budoucnosti

10. března 2016, 10:30 11 komentářů Dominik Valášek

BMW slaví stovku a to vyústilo v úchvatný koncept, zobrazující zářnou budoucnost automobilismu. Nebo ne?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Homogenně vypadající hnědá věc s lehce „prasátkoidní“ přídí má za úkol definovat to, jak by měla vypadat auta v příští stoletce mnichovské značky. Odsud koneckonců pochází i název BMW Vision Next 100. Divíte se, kde to má kola? Inu zůstala skryta pod celistvou „kůží auta“. Aby mohla ta přední (a dost možná i zadní) zatáčet, je plášť kolem nich tvořen z jakýchsi šupin, které se podle natočení natahují a svrašťují (viz konec přiloženého videa). A mám-li být naprosto upřímný, vypadá to dle mě celé přinejmenším velmi odpudivě.

Přehlídka nepřirozeně se pohybujících věcí pokračuje v interiéru. Pod čtveřicí křídlových dveří se skrývají čtyři bílé, skořepiny-připomínající sesle a před řidičovým místem ještě prapodivný, skládací volant. Jeho pozice je závislá na tom, který z jízdních módů je zvolen. Na jedné straně je zde režim Ease, kdy vůz funguje autonomně, volant je složen v palubce jako origami a sedadla posádky jsou otočena proti sobě. BMW se však i v budoucnu chystá nabídnout možnost řídit vozidlo vlastními silami a od toho je tady režim Boost. Volant se poskládá do tvaru nudle s dvojicí madel na koncích, řidič už sedí po směru jízdy a interiér je tak plně přetransformován pro potřeby šoférování.

Pokud se vám zdá, že je vnitřní prostor až nebezpečně prost jakýchkoliv ukazatelů, přístrojů i ovládacích prvků, tak i tady přichází BMW s novátorským řešením. Přímo před řidičem probíhá na čelním okně cosi jako rozšířená realita. Vůz umí označovat překážky, zobrazovat základní údaje nebo třeba i ukázat ideální stopu či brzdné body. Přímo na palubní desce potom červená světla ukazují aktuální dějství, varují před krizovými situacemi a celkově se snaží být užitečná.

Ptáte se na pohonnou jednotku? Tak samozřejmě se nejedná o nic jiného, než o atmosférický řadový šestiválec…ne, dělám si srandu. Bude to pochopitelně elektromobil, jen nám BMW nějak zapomnělo říct, jaký bude výkon, dojezd, dynamika a všechny tyto nepodstatné věci. Ale zase jsme se dozvěděli, že se můžeme těšit na spoustu inovací v oblasti „digitální konektivity“, což je vlastně podobně fajn, jako kdybychom věděli, jak to auto bude jezdit… Ach jo.

A kdyby vám tento ohyzdný divný koncept, kvůli kterému budete doufat v budoucnost ve stylu Mad Maxe, náhodou nestačil, můžete se připravit na další. V rámci oslav stoletého výročí se totiž BMW postupně chystá uvést ještě koncepty značek Mini, Rolls-Royce a BMW Motorrad.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Fr
Fractal
10. března 2016, 11:36
2

No - video minimalne naznacuje, ze i v budoucnosti budou cyklisti curaci...nou ofenz :)

reagovat
sp
spooon
10. března 2016, 13:02
0

taky mě to napadlo :-D

Pólin
10. března 2016, 12:25
0

vybavily se mi filmy Demolition man a I, robot. Je to bída...

reagovat
Viper
10. března 2016, 12:55
0

Zrovna Já robot je v tom vidět hodně, o tom žádná...

bobo23
10. března 2016, 13:06
0

Jestli někdy na zeměkouli přistanou mimozemšťané, tak v tomhle. :-)

reagovat
Jindřich
10. března 2016, 13:25
0

Jestli někdy na zeměkouli přistanou mimozemšťané, tak odletim s nima

Skipper
10. března 2016, 13:21
0

Je to hnus Velebnosti!

reagovat
Sh
Shackall
10. března 2016, 14:53
0

Tak podobné koncepty vídáme tak nějak posledních 40 let, viz např. : https://inappropriateplank.wordpress.com/2011/05/10/bertone-retro-future-concepts/ Pár věcí se z toho ujme (něco z tvaru kastle, ten Star Trek na palubce), většina fakt ne. Otázka je "autonomie" vozu a elektromobilita. Osobně bych si tipnul, že v příštích 20 letech budou mít auta nějaký ten elektromotor navíc (k tříválci) a čistých elektromobilů bude jen minimum (Tesla, i8, časem elektrická Škodovka ;-). Nicméně, když se tak člověk podívá na poslední politický vývoj nejen u nás, tak si myslím, že mnohým ty Favority a Felicie budou muset ještě tak deset let vystačit a nejcenější auto, vyvažvané zlatem, bude u nás Land Cruiser s velkým střešákem vzadu a nástavcem na kulomet.

reagovat
Vo
Vojtin
10. března 2016, 15:09
0

Asi mě ukamenujete, ale mě to baví. Je to posun, z koncepčního hlediska uspořádání auta.

reagovat
Xa
Xander_Cage
10. března 2016, 16:55
0

Dost nechápu tenhle hejt.
Je to auto budoucnosti a koncept tak podle mě návrháři můžu pustit uzdu fantazie. A k čemu mi budou parametry dynamiky a tak když to auto se bude řídit samo. Jinak tyhle koncepty tu už jsou 40 let jak byl komentář výše, takže se nemusíte ještě pár let zatím bát, že by auto nemělo normální kola, normální pevné sedačky a normální kulatý volant. Což je podle mě trochu škoda.

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
11. března 2016, 17:44
0

Souhlasim, ze podobny nesmysly se jako koncepty objevujou uz 40 let a celych 40 let se lidi desí toho, co prijde a nakonec se vzdycky ukazalo, ze realita je mnohem min futuristicka, nez rikaly predpovedi a vize.
A navic, az takovyhle priblizovadlo bude realitou, tak ja uz tady nebudu, takze mne to nechava naprosto v klidu a dal si budu uzivat tech aut, ktery mam rad.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem