načítám data...

rodina, Italové a jednorožci

22. září 2018, 15:06 8 komentářů Bulldog

Každodenně použitelné auto pro rodinu. 100x probírané téma, nebo snad spíše filosofická úvaha. Je na ni vůbec odpověď? A co když je chyba už v kladené otázce?

zobrazit celou galeriiMartin Mlčoch: rodina, Italové a jednorožci

Na dovolené má člověk spoustu času na přemýšlení. Třeba nad tím, proč v rozkošném italském městě cítíte na každém kroku moč a vidíte okolo sebe hromady odpadků. A taky nad tím, že italové mají své chyby, ale umějí si vybírat auta. Dosahují zvláštního balancu na mém magickém automobilovém trojúhelníku: vyvážení užitkových vlastností, emocí a provozních nákladů. 

Spousty miniautíček (500, Smart) a hatchbacků (Punto) jsou vyvažovány mini MPV (Lancia Musa) i většími autíčky. Chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, proč je mi skladba tolik sympatická. Je to absencí SUV. Jeden by si myslel, že se bez nich nikdo neobejde, ne tak italové. Trend "pikolo" je dobře patrný i na italských ulicích, kde Italům prostě stačí polovina místa na zaparkování, co Čechovi. Že auto stojí na přechodu, nebo kolmo vystrkuje čumák do silnice? Ale prosím vás, komu to vadí, ten hamptne na klakson a jede se dál. Nebo urazí nárazník. A jede se dál. 

Zpět k filosofické otázce. Při pohledu na ulici jsem si vzpomněl na zaprášený seznam automobilů pro rodinu, který jsem nějakou dobu zpět tvořil při hledání esence rodiného autíčka. Nezadával jsem si kriteria, pouze jsem do seznamu přidával jedno auto za druhým. Jak jsem si na ně vzpomněl, zahlédl je tu a tam v magazínu nebo v provozu. Zde je můj seznam: 

  • Range Rover
  • Saab 9-5
  • Subaru Levorg
  • Jaguar XE 
  • Mazda 6 
  • Nissan X-Trail
  • Alfa Romeo Giulia QV 
  • Jaguar F-Pace
  • Opel Meriva
  • Volvo X90
  • Mazda 3 
  • VW T5 Multivan
  • Mazda CX3/CX5
  • Menší MPV: Opel Meriva
  • Mini Clubman

Pozornější než já si všimnou výskytu Merivy hned 2x. I nepozorní si všimnou nesourodosti. Ať velikostí, cenou, nebo feelingem. Jenže ta auta vynikají v něčem jiném: s klidným srdcem do nich usadím svou rodinu. 

Range, X-Trail nebo X90 jsou pro mě esencí naddimenzovanosti, bezpečí, pohodlí. V ta auta (a jim podobná) mám důvěru. Nebál bych se do nich sednout a jet přes půlku světa s celou rodinou. Kroutíte kvůli Range hlavou? Nezdá se vám X-Trail pohodlný? To zapojujete racionalitu, zkušenost. Nene, nechme chvíli svět černobílý. Auta rozdělme na špatná a dobrá, nic mezi..

Saab 9-5. Značka, která je mi nejblíže. Nikdy jsem Saaba neměl. Párkrát jsem se v něm projel. Červené cabrio 9-3 mi přivezlo na svatbu mou ženu. Několikrát jsem si Saaba chtěl koupit. Vždy jsem ucukl. Chtěl bych, aby můj byl nejlepší. A proto si nepořizuji žádného. Nedává smysl? Říká se, že člověk nejvíce touží po tom, co nemá. Asi je to tak dobře…

Jaguar XE, Levorg, Mazda 6, Giulia QV. Jen z těch jmen aut mám na tváři rohlík. Jsou to voňavky a přitom tak skvělá auta. Nevím, které bych bral. Za každým z nich se na ulici bezpečně otočím.

Opel Meriva. Volba spořivého taťky. Ani nevím, kolik videí a testů o tomhle suicide doors autíčku jsem viděl a četl. Vzpomínám si na jedno polské. Nebyla už žádná další česká a já pořád neměl dost sledování té chytré škatulky. Paní Buldoková nad tím spráskla ruce. Ale nelomila – to bylo dobré znamení. S takovým autem bych se snad ukázat mohl :)

Co tu ještě máme? Mini Clubman – kombinace designu a praktického auta na podvozku z motokáry. Obrovský zavazadlový prostor konkurující i Fabii Combi za cenu osekaného Superbu. Mno, za to poježdění ta trocha tetrisu s kočárkem stojí.

F-Pace. Proč stojí samostatně? Když jsem jej poprvé spatřil, vytvořil jsem si pro sebe závazek. Tohle bude auto, které pořídím ženě. Bude to to krásně modré. S benzinových šestiválcem co zní jako božská hudba.

Při pohledu na T5 už se vám musí dělat mžitky před očima. Nejdříve píšu o minimalismu, abych to pak zabil takovými obludami. Ale víte co? To velké auto je z bezpečnostních důvodů. Pro mou paní a pro ty škvrňata, co se pomalu derou na svět. Já už svoje pikolo mám :)

Jak to máte vy? Naleznete své jednorožce, které nekriticky obdivujete v rámci auta pro rodinu? Vybíráte auto pro rodinu spíše podle parametrů na papíř, nebo se necháte strhnout srdíčkem? Existuje zlatá střední cesta? 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

bitner
22. září 2018, 22:12
0

Moje rodinne auto mam davno vybrane: Mustang V8 5,0. Na zadek napis "My little pony."
Rodinu bych tam nejak narval, vsak je to 4mistne, ne?

reagovat
beastar
22. září 2018, 23:09
2

Nejlepší rada je nemít rodinu. A když už se to stane nejlepší je nějaký tuctový auto kde ti nevadí, že je to špinavý a okopaný. Proto jezdí tolik fokusů a okyn.

Já bych si třeba do sedánku děti nepustil a to technicky není můj. Btw nejlepší rodinný auto je Zonda. A když máš víc děti tak 2 Zondy.

reagovat
Martin Mlčoch
23. září 2018, 10:55
0

hmm tak to jsem si dobře naložil. Cinque a quattro to zní podobně ne? :D Jsem měl za to že to má zadní sedačky :)

Jimi
23. září 2018, 00:13
0

Ten dojem z Itálie mám trochu jiný. Ty auta souhlasí, ale spíše to vypovídá, že auto je pořád pro většinu běžných Italů trochu luxus. Seznam zajímavý, ale ta Meriva určite ne. Rodinný kompromis byla-kombíkatá e36 6vál v automatu, s dalším autem dál sloužila manželce...ale takové se už nedělají.

reagovat
Martin Mlčoch
23. září 2018, 10:51
0

nevím. To množství nových pětistovek a jim podobných... Možná na jihu, tady je to samá Panda. Nic to nemění na tom, že preferují miniautíčka.

sumy
23. září 2018, 15:16
0

Rodinny...velky, bezpecny, neznicitelny. A aby jsme se se zenou nehadali kdo bude ridit, tak mame kazdy svyho. Celkova prepravni kapacita 12 osob :-) To se se 4 detma hodi

reagovat
Bavoraczech
24. září 2018, 09:25
1

Ještě rodinu nemam, ale rodinný auto už jo :-D. Citroen Picasso jakákoliv verze. To je ten okopánek, do kterýho se vejdou kočárky 2, je to levný na provoz a proto si k tomu můžeš dovolit ještě nějaký to kupíčko, sedánek, a nebo Miatu :).
Další vhodnou volbou je Scénic, Zafira a v případě velký rodiny třeba S-Max nebo Sharan. Záměrně vynechám Touran, to je podle mě předraženej krám.

reagovat