načítám data...

Kdo si hraje, (ne)zlobí

14. listopadu 2018, 13:27 17 komentářů Chase

Asi se trochu nudím, teda nenudím... vlastně docela solidně nestíhám, ale přes to občas vymýšlím kraviny. Jako třeba teď. Vyrážíme na Gumbalkan 2019.

zobrazit celou galeriiMatěj Vozdek: Kdo si hraje, (ne)zlobí

Teď by možná stálo za to vysvětlit neznalým co to ten Gumbalkan vlastně je. Ve zkratce se jedná o poloorientační závod ve vzdálených Rumunských horách. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, ovšem toto je závod vraků (tedy vozidel zakoupených do 25 000Kč) a to už začíná být zajímavé i pro mě :)

Na myšlenku učasti v přístím ročníku mě přivedl kolega z fóra Volvoklubu, který se svou posádkou a červenou devítkou absolvoval letošní první (nebo spíš nultý) ročník tohoto (ne)závodu. Musím říct, že kluci byli docela uspěšní, protože dokázali svůj závodní speciál dovezt nejen až do Rumunska, ale také splnit celou soutěž a vrátit se dokonce i zpět (to že se vraceli s fouknutým těsněním pod palicí a výfukem přivařeným od Rumunského mechanika bude historií určitě zapomenuto :) ). Ano, tyto naprosto neortodoxní podniky mě prostě vždycky přitahovaly. Mají svoje specifické kouzlo a člověk si opravdu může hrábnout až na dno (třeba nějaké Rumunské bažiny).

Tím pádem se mezi prací, péčí o Hulka (přece jen Céčko má zimní spánek, takže aktuálně dostavá hlavní pozornost crosska) a výrobou dalších úplně zbytečných fotek naleštěného auta (tak to dopadá když vyrazíte do jedné nejmenované prodejny pro leštěnku za tři stovky a odejdete s nákupem za dvaapůl litru) řekl, že na příští ročník prostě chci.

Což o to, chtít je jedna věc, mít čím je ta pověstná věc druhá. Kdo mě zná, tak ví, že nejsem krabicář. Ano, uznávám kvality všech RWD Volv, ale rozhodně je nepreferuji. Z jedné strany proto, že mi až na vyjímky nepřirostly k srdci (ale nad 262c nebo 780 budu slintat vždycky), jednak proto, že by mi to už neprošlo doma. Bylo tedy jasné, že klasickou krabicí s RWD nepojedeme. Takže ale čím?

První vážná volba byla XC70 AWD D5 z roku 2002, jejiž stav docela solidně odpovídal ceně atakující maximální možnou cenu vozidla povoleného pro závod. Nafta s turbem v automatu, která má skoro půl milionu na tachometru a totálně rozervané sedačky by přece mohla docela zapadnout, ne? Navíc je to v základu vlastně ideální auto pro takový výlet. Čtyřkolka (býť tedy jen Haldex), dostatečně vysoká a s velkým kufrem, který pojme výbavu pro celou expedici a ještě zůstane místo na hromadu dalších nesmyslů. A přesně to je ten problém. To auto je až moc fajnový, moc terenní, moc předurčený pro takový účel. Shodli jsme se s kolegou, který nakonec také podlehl kouzlu tohoto závodu a bude tvořit druhou polovinu posádky našeho Gumbalkanového speciálu, že by to bylo až příliš použitelné auto, které by se ztratilo v šedi průměru ostatních vozidel na startovním roštu (teda vlastně spíš louce). XC70 byla zavržena a začalo další hledání.

Nějakou dobu to trvalo, ovšem minulý týden to konečně přišlo. Objevil se inzerát, který nešlo odmítnout. Náš speciál na rally po Rumunských horách je již jasný a zítra bude doma (teda vlastně na dvoře spřáteleného servisu). Je to přesně to Volvo, které se na tento typ akce hodí snad úplně nejméně. Skoro bych řekl, že méně použitelná možnost Volva snad ani neexistuje. Je v benzínu, je s turbem, má pětiválec a jako bonus mu něco chybí (teď mu teda vlastně chybí i to turbo, ale to do léta vyléčíme, stejně jako se pokusím zajistit, aby to dojelo alespoň k patě Rumunských hor).

A co že je to vlastně tedy za model? To se dozvíte časem i s popisem aktuálního stavu. Teď je pro nás podstatné, že na konci června vyrážíme na Gumbalkan a že máme čím. To, že je absolutně useless car na tuto akci, je přesně duvod, proč ho budeme mít ještě radši. Držte nám palce, do léta máme opravdu co dělat. ;)

Jinak kdyby někdo chtěl více informací o závodě, tak  http://www.gumbalkan.cz/

Trocha z nultého ročníku:

A posádka, která nás inspirovala (fakt díky Matouši :D )  :)

 

 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Jakub Pospíšil
14. listopadu 2018, 15:11
2

Zaprvé - nejradši bych ti vrazil do ruky svoje auta a nechal tě dělat magii, protože takového lesku nejsem schopen dosáhnout ani po celém dni leštění. Na druhou stranu bych se s tím ale pak bál jezdit, takže vlastně beru zpět :)
Zadruhé - na internetech jsem nedávno potkal hrozně levnou C70 kabriolet ve stavu "tak trochu před smrtí". Teď už jí najít neumím. Pokud to tak je, jste správně šílení.

reagovat
Chase
14. listopadu 2018, 15:27
4

jsme ;)

Jakub Pospíšil
14. listopadu 2018, 15:30
0

Paráda! Jo a kdyby se to po cestě rozpadlo, tak by se mi hodila přední maska, světla s čirou optikou, pár kousků interiéru a... Ne, dělám si srandu, já myslím, že dojedete.

Chase
14. listopadu 2018, 15:34
0

Je to předface, takže ani čirá optika, ani XC maska na tom nejsou. (a i kdyby ano, tak můžeš třikrát hádat, kde by se to všechno uhnízdilo :D). Dojet se budeme snažit, třeba se to někde nezlomí :D

Jakub Pospíšil
14. listopadu 2018, 15:36
0

Mě je jasné, že plán je Gumballkan -> zdroj dílů pro domácí vozový park, ale zkusit jsem to musel.

jj
jjjj
14. listopadu 2018, 15:19
0

Krasne fotky te XC70.. Zda se mi to, nebo ma hnede plasty? To je original?

Ten Gumbalkan vypada hodne zajimave.. Pri cteni clanku mne jako idealni auto napadla nejaka benzinova 850 (dostatecne levna, stara a neznicitelna), ale podle fotek na jejich strankach asi bude potreba neco trochu terenejsiho..

reagovat
Chase
14. listopadu 2018, 15:32
0

Díky. Nezdá se ti to, plasty jsou opravdu hnědé. Ve stejné barvě jsou i sedačky v autě. Je to origo. Pravděpodobně příplatkovka, respektive kombinace s tímto lakem.

Jinak na Gumbalkan je 850 super, ale na můj vkus ještě stále moc použitelná :D

BigBen
15. listopadu 2018, 09:13
0

Tohle musí být fakt sranda akce. Nadchlo mě to tak, že jsem včera večer strávil hodinu hledáním v inzerci, jestli bych nenašel nějakou zajímavou plečku na tuhle akci :-)

reagovat
MikeEM
15. listopadu 2018, 10:03
0

Zajímavých pleček jsem na tuhle akci našel během hodiny hromadu :D

BigBen
15. listopadu 2018, 10:46
1

Ano, dost jsem se u toho pobavil :-)

Irwinek
15. listopadu 2018, 12:36
0

9xx v akci :-D jak říkám, nepotřebuješ jiné auto, potřebuješ se naučit řídit :-D

Ty jsi někde sehnal starou 3XX a budeš jí trápit ? nebo 4XX ?

reagovat
Chase
15. listopadu 2018, 13:58
0

Ani jedno, ani druhý :) Trápit se bude výrazně víc "useless" stroj z produkce Volva :D

Irwinek
15. listopadu 2018, 14:16
0

Že by XC 90 :_D

Chase
15. listopadu 2018, 14:26
0

Přečti si první koment od Jakuba, trefil nás naprosto přesně :D

Jakub Pospíšil
15. listopadu 2018, 16:54
0

Prej useless :D
Vždyť je to hezký, narozdíl od trojek a některých čtyřek.

Irwinek
16. listopadu 2018, 07:00
0

Chase : já to četl, ale tak nějak se mi nechtělo té C 70 věřit :-( ta 3XX by se mi na takovouhle akci líbila víc XC 90 byla samozřejmě nadsázka

tomyks
15. listopadu 2018, 12:58
1

Dik za tip naletni dovcu. Tohle doma musi projit!

reagovat