načítám data...

Best driving ever. A s octávkou!

06. května 2018, 00:27 11 komentářů Kuře

Teda... alespoň pro mě.

zobrazit celou galeriiAlbert Čapek: Best driving ever. A s octávkou!

Přísahám. Přísahám. Já doopravdy, doopravdy přísahám, že začnu jezdit víc. Začnu jezdit jen tak pro radost, přivstat si o výkendu nad ránem a… jet. Bez cíle. Bez plánu. Bez nikoho dalšího. Jen já, čtyři kola, volant a silnice. 

Vždycky sem to chtěl dělat, a taky sem o sobě svěřepě tvrdil, že to dělám. A taky sem párkrát byl. Úsek z Břežan na Zbraslav, nebo ten klikihák tam vzadu nad Evropskou, tam sem se docela najezdil. Ale pořád sem nikdy nejezdil pořádně. A ani nejde o auto, ač se to může zdát divné, mě to za volantem mého hrdiny baví. Prostě člověk v těch pět ráno nevstane, do toho auta nesedne, a nejede nikam… a když se k tomu pak přeci jenom jednou jedinkrát dokope, zjistí, jak je to super. A proto: Přísahám. Budu jezdit víc jen tak pro radost. 

A co mě k tomuhle rozhodnutí dovedlo? Sýr.

V jihozápadní Anglii se nachází menší městečko, které nese hrdý název Chedar. Ano, toto město dalo světu Chedarský sýr. A někdo strašně chytrý mi řekl, že je to tam super a že tam mám jet. A já sýry nemám rád, tak sem se na to vyprdl. Ale jen do doby, než jsem zjistil, že hned za městečkem je nejlepší silnice v UK. A to prosím psali na netu, tak to bude pravda.

Proč to tedy nezkusit? Tři ráno, budík, vyrážím na metro. Půl čtvrté, přicházím k auto carsharingové společnosti a vydávám se na 140 mil dlouho cestu po blbý straně silnice…. Kolem šesté dorážím do sýroměsta. Bez zastávky projíždím a jedu rovnou k silnici B3135. Projíždím malým lesíkem a nic nenasvědčuje tomu, co by to prý mělo být. Internet se asi pople…… no sakra. Koruny stromů se rozestoupili a já sem na místě. 14 mílová B3135, v první části tenounká špageta asfaltu protékající mezi majestátními skály a neuvěřitelnými výhledy (tohle že je placatá Anglie? Kde sem to vzal skratkou do Alp?), technická a složitá, v druhé části najednou skály z ničeho nic končí, silnice se přestává klikatit a já to v půjčené Octávii III rozjíždím místy až na 90 mil za hodinu. Řidičák se klepe v batohu, peněženka strachy učurává do kapsy. 

Silnici projíždím v Mladoboleslavské hyperkáře v čase, ke kterému by se Fitipaldi nepřiblížil, okamžitě otáčím a jedu znova. Levá, pravá, plný plny, rychlosti létají nahoru dolů, otáčkoměř dostává závratě. Koukám na volant, fakt to není Lamborghini? A ten zvuk, to nemůže být čtyřválec, tenhle motor má těch válců aspoň třicet! A newtonmetrů aspoň tisíc! A okamžitě, ve sto otáčkách, ikdyž je to jenom jedna-čtyřka! V tu chvíli si říkám, že jsem se možná nechal lehce unést… Zastavuji, abych udělal pár fotek. Mimo auto trávím asi dvě hodiny. Lezu po skalách, koukám na ostatní auta co tu projíždí, a že to jsou občas parádní skvosty, které samozřejmě nikdy nestihnu fotit… Brodím se potůčky, lezu přes kameny, skáču přes kopřivy, celý popálený, a šťastný. Takhle krásné ráno už sem dlouho neměl. 

Kolem půl desáté začínají přijíždět lidé, zastavovat na parkovišti na začátku, které hned beznadějně zaplní, lezci si chystají lana ke skalám, psi volně pobíhají po silnici a co je nejhorší, těch cyklistů co se uráčilo přijet překážet… Asi po sté a naposledy usedám do svého Lamborghini liftback, projíždím silnicí jednou tam a spátky, a neochotně mířím k domovu. 

Ačkoli jen v obyčejné půjčené Octavii, mám za sebou nejlepší zážitek za volantem, jaký sem si kdy dokázal dopřát. A to všechno díky té užásné nádherné silnici. 

Díky, B3135, ještě se uvidíme!

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

BubaaCZek
06. května 2018, 08:09
1

Palec nahoru:)

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
06. května 2018, 08:09
1

To se četlo vážně skvěle. Úplně živě jsem si to představoval a vzpomněl jsem si na minulý víkend, kdy jsme jeli s kamarádem do Znojma. Téhle anglické silnici se to nevyrovná, ale i tak jsme si to ohromně užívali, byť se taky jelo v mladoboleslavském zázraku. Od Jihlavy po okresce, nádherný asfalt, úžasná krajina, minimální provoz a skvělé počasí. Jen jsme oba litovali, že nejedeme našimi Corvettami, ale nakonec i v té Škodovce to byl super výlet, který nás ohromně nabudil. Naprosto chápu tvoje nadšení. Ona když se sejde dobrá kombinace silnice, krajiny a počasí, tak si to člověk dokáže neskutečně vychutnat i v tom obyčejném autě. Tak jen víc takových míst a takových zážitků. :-)

reagovat
VK
VK
06. května 2018, 12:56
0

Jen přemýšlím, kudy se za dnešní situace dá dostat z Jihlavy do Znojma po okresce...OK, I/38 nic lepšího snad až na obchvat Mor. Budějovic není, ale užívat si kamiony a asi šestero semaforů na stavebních uzavírkách, no nevím, takové růžové brýle mámení neseženu.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
06. května 2018, 18:31
0

Provoz byl minimalni. Ja jsem asi z Prahy zvyklej na neco jinyho, nez ty z Horni-Dolni.

BigBen
07. května 2018, 13:14
1

To si tak jedu z Jihlavy na Znojmo.... brzo po ránu, žádnyý provoz a za Moravskýma Budějovicema mírná zatáčka vpravo a vlevo v poli stojí Octávka, tak si tak říkám co tam ten blbec tak stojí v poli... No krásná rovina, co Vám budu povídat, tak jsem na to šlápnul. A tak si tak uháním a najednou za mnou ta Octávka a on má ve vokně majáky.... Tak to bude o papíry, tam jsem 90 rozhodně nejel. Zastavím. Vyleze policajt z auta a jde ke mě. "Tož jede Vám to pěkně, ale je potřeba ubrat...."

Kr
Krocan
07. května 2018, 14:23
1

No ten policajt se ale rozpovídal, zpovykaný pražský příslušník by ti jen lakonicky řekl: "Uber!"

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
07. května 2018, 16:19
0

BigBen: Tam se jezdí fakt skvěle. :-)

Raspby
06. května 2018, 11:11
0

Silnice fakt krásná...leč pro nějakou svižnou jízdu mi přijde, že je každá zatáčka totálně naslepo, není tam vůbec vidět :) Se svou náturou bych se bál kamionu v protisměru každou minutu :-D i když asi ne v takto časných hodinách..ale stejně...nicméně místo je to super.

reagovat
Kuře
06. května 2018, 11:53
0

To je na tom právě to nejlepší, ta první část je fakt na je ti pomalu, většinou na dvojku ani jí nevytočíš, a pak se najednou něco stane, a je z toho rychlá silnice š dlouhejma táhlejma zatáčkama, která se line mezi loňskými výběry, takže krásně vidíš do dálky a i s tou octávou sem to já, a já sem kopýtko, vytáhl ke 140Km.
Jen v té druhé části sou ty výběhy hned u silnice, čili vpodstatě není kde zastavit, proto sem tam nic moc nenafotil...

Kuře
06. května 2018, 11:59
0

Btw. Kamionu by ses bát fakt nemusel, ten by se zasekl hned na začátku:) To spíše ti otravní koláci

BigBen
07. května 2018, 13:16
0

Když už jsi v tý Anglii tak se ještě trochu projeď.... http://www.northcoast500.com/

reagovat