načítám data...

Barrett-Jackson 2017

09. února 2017, 20:55 17 komentářů peca

Jsou aukce jen snobárna?

zobrazit celou galeriiPetr Peca: Barrett-Jackson 2017

Automobilové aukce šly většinou úplně mimo mě. Ceny, za které se tam vozy prodávají, mi nic neříkají a účastníky aukcí jsem považoval za snoby, co neví kam nacpat peníze. Dražená auta mi ale vždy imponovala. Vždyť kde jinde se dá vidět tolik krásných strojů všech možných značek a roků výroby, než na aukci. Koupil jsem si tedy přes internet vstupenku a vyrazil do Scottsdale na aukci Barrett-Jackson.

Jedná se o jednu z nejznámějších aukcí automobilů, každoročně se zde vydraží vozy za stovky milionů dolarů a za celý týden jejího trvání navštíví areál až půl milionu návštěvníků. Statutu aukce plně odpovídá cena za vstupenky. Dávat, bez pár drobných, 100 dolarů za celodenní lístek, se mi úplně nechtělo. Naštěstí zde byla i varianta pro nás skrblíky – 60 USD od pěti do desíti večer.

Už při příjezdu k areálu aukce po dálnici bylo jasné, že tento sobotní večer je jiný. Na dálnici, která má pět pruhů v jednom směru, se vlivem šňůr aut odbočujících na sjezdech, kde byla oficiální parkoviště, začaly tvořit krátké kolony. Z parkovišť už účastníky svážely autobusy ověšené logy aukce. Bylo hodně vidět, že pořadatelé a policisté mají s podobnými masovými akcemi zkušenosti. Až na kolony na dálnici, nikde nenastávaly žádné dlouhé průtahy nebo zdržení. Do areálu jsem se dostal těsně před pátou.

Na první pohled jsem byl zklamaný. Velká hala plná vystavovatelů jako na autosalónu. Na druhý pohled už to bylo lepší. Kiu nebo Dacii byste hledali marně. Roli obyčejných aut měli na starosti Mustang nebo Camaro a na úplném vrcholu trůnil Ford GT a všechny možné stroje od Hennesey. Moc hezká podívaná. Nestačil jsem zírat a říkal si, že už teď je to dobré. To jsem nevěděl, co čeká v další hale.

Hned po příchodu do hlavní haly aukce, jsem ztratil řeč. Asi si ji na dálku půjčil vyvolávač, kterému jela huba neskutečným tempem. Stál na stupínku na delší straně haly a jen o kousek pod ním, na rampě, tlačili pomocníci aktuálně dražené vozy. Některé stroje pomoc odmítly a dojely na podium vlastními silami. Tento počin dav, který seděl na skládacích ždlích pod podiem i na okolních tribunách, ocenil mohutným aplausem. Silnější řev motoru, silnější potlesk. Atmosféra jako na fotbale se dostavila pokaždé, když se vozidlo přehouplo přes nějakou výraznou částku. Když vydražili testovací vozidlo Chevroletu za 1,2 milionu dolaru, nebylo slyšet vlastního slova. Stejně jako při darování vydraženého obnosu na charitu, což se dělo caštěji, než sem si myslel – téměř každé desáté auto. Ohlušující aplaus rovněž nastal pokaždé, když se na podiu vedle svého auta objevil někdo slavný. Třeba Steven Tyler nebo Burt Raynolds.

Bohužel na auta na podiu nebylo úplně dobře vidět. Chvíli jsem z toho byl zklamaný, ale pak jsem si všiml šipky směřující ven. V deseti stanech se tísnily všechna auta, která se ten týden dražila. Impozantní pohled. Asi dvě hodiny jsem se procházel mezi naleštěnými stroji a pak vyrazil zpět. Cesta vedla přes krytou a klimatizovanou halu. Tady byly ty nejcenější a nejdražsí exponáty. Nebylo vyjímkou, že vůz patřil někomu slavnému. Díky tomu tu stálo vedle sebe Ferrari 458 Justina Biebera (300 000), Hennesey Venom GT Stevena Tylera (900 000 na charitu) a Bugatti Veyron Grand Sport Floyda Mayweathera (1 900 000). Opodál si jen tak stála Testarossa z Miami Vice (160 000), vedle ní Hemicuda Cabrio (1 600 000).

Nejvíce položek představovaly jednoznačně Mustangy a Camara všech motorů a edic. Od úplně bežných Fox Body Mustangů za ceny okolo 10 000 dolarů až po KR edice a různé závodní modifikace. Americké auta táhly jednoznačně nejvíc. Evropské značky se ovšem nekrčily v pozadí. Od Jaguáru E-type a Astonu DB5 přes Porshe všech modelů až po Issettu a Messerschmitt KR200. Není v mých silách vyjmenovat všechny auta. Rozhodně doporučuji podívat se na fotky z aukce na oficiálních stránkách.

I přes počáteční rozpaky a předsudky jsem byl akcí doslova nadšen. K vidění byla krásná auta (z bezprostřední blízkosti, provazy byly jen kolem těch nejdražších) všech cenových kategorií. Nejlepší bylo vidět radost lidí, kteří se upřímně radovali, když vydražili své vysněné auto, které nemuselo nutně stát statisíce dolarů. Třeba pán, co si, dle jeho vlastních slov, koupil zpět svého Mustanga ze střední.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
10. února 2017, 08:29
0

Barrett-Jackson je vyhlášená akce. Musel to být skvělý zážitek. Navíc člověk vidí hromadu aut, která normálně zná maximálně tak z obrázků.

reagovat
peca
10. února 2017, 16:05
0

Presne, vetsinu tech aut jsem videl zive prvne.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
10. února 2017, 17:02
0

To verim. Ameriky ne, ale ty evropsky exoty taky moc casto nevidam.

peca
10. února 2017, 17:26
0

To ja to mam naopak. Vetsinu tech evropskych aut jsem videl, ale ameriky ve specialnich edicich fakt jen na obrazku.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
10. února 2017, 17:55
0

Ja jezdim po srazech Amerik po Cechach a okolnich zemich uz skoro 20 let, takze uz jsem toho videl hodne.
Ty v USA bydlis, studujes nebo je to jen dovolena? Uz jsem tady nekde zaregistroval, ze tam nejakou dobu jsi a projizdis se tam tim Challengerem. :-D

peca
10. února 2017, 19:26
0

20 let zkusenosti za rok nedozenu :-D
Jsem tu na dlouhodobe sluzebce. Mame auta z pujcoven, takze se projizdim, cim se da. Snazim se vybirat americke auta (hlavne MOPAR), protoze se mi vazne libi. Dlouho jsem jezdil s Grand Cherokeem (idealni na dlouhe vylety) nebo s Chryslerem 300 (mel jsem asi ctyri a z toho dva se pokazili) a Dodgem Charger. Ted s tim Challengerem je ale nejvetsi legrace :-). Dobre bylo jeste Camaro v cabriu, to byla taky sranda.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
10. února 2017, 20:26
0

Mopary jsem jeste nevlastnil, ale predtim jsem mel 2007 Mustanga GT a znamy mi parkrat pujcil 2010 Camaro SS. Je to prijemny svezeni. V lete se chystame na Floridu, tak pocitam s tim, ze bysme si taky pujcili bud Camaro nebo Mustanga v cabriu.
Dlouhodoba sluzebka v USA, to zni hodne dobre. :-)

peca
10. února 2017, 21:04
0

Na podzim jsem kratce po sobe ridil nove Camaro i noveho Mustanga a musim rict, ze Camaro na me udelalo podstatne lepsi dojem. Vzhledove se mi vic libi Mustang, ale Camaro mi prislo lip zpracovane a i se mi lip ridilo. Ale na Floride na dovolene si urcite uzijes kazde cabrio bez ohledu na znacku :-)

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
10. února 2017, 22:13
0

Ja mam taky radsi Camaro. Novyho Mustanga uz jsem taky ridil, ale vzhledove se mi naopak moc nelibi.

jc
10. února 2017, 10:06
0

Pekna akce, dik za sdileni zazitku.

reagovat
peca
10. února 2017, 17:26
1

Rado se stalo :-)

RCNP
10. února 2017, 18:37
1

Paráda jaký akce nám zprostředkováváš. Jak roadkill (extrémní závist), tak tohle. Jen tak dál :)

reagovat
peca
10. února 2017, 19:27
0

Diky! :-) doufam, ze se mi jeste par akci podari navstivit a napsat o nich.

krab
10. února 2017, 18:48
0

Musela to být skvělá akce! Já jsem viděl jen pár výstav s aukcema v Německu ( veteráni, de-fakto je to pak o Mercedesech a jak jinak Porsche) a to je takový míň vzrušující jak musela být tato akce!

Díky za článek, moc fajn

reagovat
peca
10. února 2017, 19:29
0

Bylo to super. Az jsem byl prekvapen ,jak ruznorode vozy se tam daly najit.

Franz Kafka
12. února 2017, 00:02
0

Zažil jsem dvě podobné akce tady u nás v Evropě a nic, moc. Koukám, že v USA je tohle pecka. Messerschmitt KR200 živě... o tom ostatním ani nemluvě.

Super....

PeterLuk
12. února 2017, 21:33
0

WOW, som rád, že je tu niečo takéto. Síce som o takýchto akciách vedel, síce sa občas čo to objaví v nejakom časopise či článku (kde sa ale človek nikdy nedozvie o akcií samotnej a jej priebehu), ale je to u nás nie veľmi známa vec, za oponu ktorej som mohol nahliadnuť len párkrát vďaka nejakým tým videám. Super článok a díky za priblíženie tohto typu akcií. :)

reagovat